Gönderen Konu: ferma sorunu  (Okunma sayısı 9734 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa ARI

• *
ferma sorunu
« : 14 Kasım 2011, 00:18:41 »

merhaba arkadaşlar
22 aylık lavrak seterim var haftada 2 gün ava giderizberaber
sorunum normalde benim etrafım da 10 -15 mt de arayan köpek koku bulduğunda 100 -150 mt uçuyor
sözde dinlemiyor bulduğu kuşta fermada beklese ben yine yetişirim
ama işte enbüyük sorun bu ben daha gelmeden kuş ucuyor oda bütün sürüyü uçurmaya devam ediyor ucanı kovalıyor artık
fermalı köpek diye biliyorum bunları ama ben daha beklediğini görmedim
nasıl düzeltebilirim bu duru mu ?
Mustafa ARI
1982-Burdur

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

• Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: ferma sorunu
« Yanıtla #1 : 14 Kasım 2011, 08:19:59 »

Bu sorun sadece benim köğpeğimde var zannediyordum ama demekki genel bir sorun bu! Benim setterimde 21 aylık ve çok güzel kokusu var aport mükemmel ancak kokuya girince heyecandan sanırım söz de dinlemez oluyor sürünün içine dalıyor kuşu yada kuşları kaldırıyor.... Bu konu hakkında önerisi olan var ise bende memnun olurum.....
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

Çevrimdışı Hakan IŞIK

• *
  • ŞÜKRETMEYİ BİLELİM...
« Yanıtla #2 : 14 Kasım 2011, 11:10:11 »
Kaldırdığı kuşa kesinlikle ama kesinlikle tüfek atmayın ,belki bi yada 2 av böle yapın devamlı uçursun kovalısın anlasın avın koşarak yakalanmıcanı.bunu bizzat kendim denedim köpek 4 çulluk kaçırdı kokuya giriyor 4 sn bekliyor hemen atlıyor ,deli gibi kuşu aramaya başlıyor ve artık avın sonuna doğru gücü tükenince anlıyor avın yakalanmıcanı ve ferma verdi.FERMASINDAKİ kuşuda vurun sakın karavana yapmayın,eğer kuşu vurdunuz köpek avı bulduktan sonra size hırsından dolayı vermek istemiyebilir,kesinlikle köpeğe şiddet uygulamayın, sevin okşayın onu onure edecek sözler söyleyin.eğer köpeğe şiddet uygularsanız herşeyi bozarsınız.köpek ferma vermenin avı getirmenin kötü bişey olacağını sanar  kesinlikle uçurduğu kuşa mermi atmayın ,kuş gitsin önemli değil. yeterki köpek öğrensin avı , daha ne avlar yapar ferma vermeye başladıktan sonra. sabır sabır sabır..
Hakan IŞIK 28
1986 GİRESUN ÜNİ.BİYOLOJİ

The following users thanked this post: Enes AHMET

Çevrimdışı Ender GİRGİÇ

• *
« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2011, 11:19:42 »
Kaldırdığı kuşa kesinlikle ama kesinlikle tüfek atmayın ,belki bi yada 2 av böle yapın devamlı uçursun kovalısın anlasın avın koşarak yakalanmıcanı.bunu bizzat kendim denedim köpek 4 çulluk kaçırdı kokuya giriyor 4 sn bekliyor hemen atlıyor ,deli gibi kuşu aramaya başlıyor ve artık avın sonuna doğru gücü tükenince anlıyor avın yakalanmıcanı ve ferma verdi.FERMASINDAKİ kuşuda vurun sakın karavana yapmayın,eğer kuşu vurdunuz köpek avı bulduktan sonra size hırsından dolayı vermek istemiyebilir,kesinlikle köpeğe şiddet uygulamayın, sevin okşayın onu onure edecek sözler söyleyin.eğer köpeğe şiddet uygularsanız herşeyi bozarsınız.köpek ferma vermenin avı getirmenin kötü bişey olacağını sanar  kesinlikle uçurduğu kuşa mermi atmayın ,kuş gitsin önemli değil. yeterki köpek öğrensin avı , daha ne avlar yapar ferma vermeye başladıktan sonra. sabır sabır sabır..

tam tersi hakan kalkan kuşu vuracaksın vurmasan köpeğini hiçbir zaman eğitemezsin köpeğin önünde ne kadar kuş vurursan köpek o kadar çobuk ava girer zamanla duracaktır bol bol ava g..ürün ve kalkan kuşu vurun mumkunse ava tek çıkarın başka köpekle çıkarsanız köpek kıskanır ve uçurur kuşları bunlaradikkat edin bu köpeği makınayla bir günde durdurdu arkadaşımız son çare bu makınalar

« Son Düzenleme: 14 Kasım 2011, 11:23:04 Gönderen: Ender GİRGİÇ »
Ender GİRGİÇ
1971-İSTANBUL
0543 457 92 99

ŞAMPİYON PARİS

Çevrimdışı H.Tarık EŞKİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 14 Kasım 2011, 16:25:25 »
merhaba arkadaşlar
22 aylık lavrak seterim var haftada 2 gün ava giderizberaber
sorunum normalde benim etrafım da 10 -15 mt de arayan köpek koku bulduğunda 100 -150 mt uçuyor
sözde dinlemiyor bulduğu kuşta fermada beklese ben yine yetişirim
ama işte enbüyük sorun bu ben daha gelmeden kuş ucuyor oda bütün sürüyü uçurmaya devam ediyor ucanı kovalıyor artık
fermalı köpek diye biliyorum bunları ama ben daha beklediğini görmedim
nasıl düzeltebilirim bu duru mu ?
Aynı sorun benim 17 aylık dişi setterimde de var. Son çare kuş fırlatma makinesi kaldı.Eğer onla da çözemezsem köpeğimi göndermek zorunda kalacağım maalesef...
  • Webley&Scott Çifte
  • Huğlu Süperpoze
H.Tarık EŞKİ -1987- Veteriner Hekim
Memleket Ankara
İkamet Konya

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 14 Kasım 2011, 18:00:00 »
Mustafa anlaşılan köpeğin başına buyruk takılıyor, bağla ipi boynuna avda senden nekadar uzaklaşmasını istiyorsan ipin o kadar uzun olsun, bırak öyle gezsin arasın kontrolün sende olduğunu anlasın, boşu boşuna bağırıp boğazını patlatma, adam olana kadar devam et ve aynı sözlerle telkin et arada ipi çek uyarı yap, birkaç av böyle yap daha sonra ipsiz ava gittiğinde kullandığın o telkin sözleriyle köpeğini kontrol edebilirsin. geçenlerde bacanakla bıldırcındayız bir araba yanaştı parketti çıkardı köpeğini girdi meraya, o günde fena kuş var merada biz köpeksizdik, adam bizden ayrı en az 2 kutu fişek attı, bizde adam kırdı kuşu diyodukki adam yanımıza geldi, ne yaptın diye sorduk 1 tane vurdum dedi, meyerse atıcılığı zayıfmış, köpek nasıl dedik, köpeğimin herşeyi dörtdörtlük ama fermada beklemiyor dedi, hadi beraber avlanalım dedik ava devam ettik, baktıkki köpek hakkatten fermada beklemiyor kokuya girip kuşun k...çına kadar sokulup kuşu kaldırıyor, ve köpek baya hırslıydı sabahtan beri sahibinin kaçırdığı kuşlar yüzünden deli gibiydi, neyse biz köpeğin önünde bam güm başladık vurmaya biz vurduk köpek aportladı derken köpek fermayı düzeltti, hırsından bi kuşumuda yedi ş..refsiz, sendede vuramama sorunu varmı, köpeğini önce fermada beklemeyi öğret ip kullan kontrol sende olsun ve kalkan kuşu vur.

rastgele
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 14 Kasım 2011, 18:15:09 »
arkadaşım köpeğin 22 aylık olmuş eğitim aşamasını geçmiş usta olma zamanı ,, yavruyken bir şey göstermediysen  eğitemediysen bundan sonra allah sabır versin
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

Çevrimdışı Hüseyin ÖZEN 35

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 14 Kasım 2011, 18:38:03 »
köpek nerdeyse 2 yaşında av yapması gerekiyor artık.Bu türlü sorunları olmaması gerekiyor.Bahsettiğiniz problemi köpek kendisine av yaptığı için yaşıyorsunuz.Önce patronun siz olduğunuz öğretmeliydiniz.Sizin için avlanması gerektiğini öğrenmeliydi en başından.Yaptınız mı bilemiyorum ama köpeğin bol ferma verme imkanı sağlıyacak olan avlara götürün.Bırakın kovalasın en sonunda duracakdır.
Hüseyin ÖZEN
1983 İZMİR KEMALPAŞA
0 rh +

Çevrimdışı Mustafa ARI

• *
« Yanıtla #8 : 14 Kasım 2011, 23:27:10 »
yorumlara teşekkür ederim sitede recep beyin bir tavsiyesini buldum bir de bunu deneyeceği

-Bunda çiftlikte yetiştirilmiş ama iyi uçabilen bir kekliğin ayaklarına
bir ağırlık bağlayarak fazla uzaklaşmasını önleriz. Önlem olarak köpeğimizi her
ihtimale karşı uzayabilen bir iple bağlarız.
Kekliği düzlüğe bırakıyoruz , köpeğin görmeyeceği bir şekilde ama nerde olduğunu biz
bilmeliyiz ki köpeği bıraktığımızda onu oraya doğru yönlendirebilelim onu araması
için , köpeği rüzgara karşı yönlendirmeliyiz ve dostumuzun hareketlerini
gözlemeliyiz bir anda köpeğin hareketleri tamamıyla değişecektir . Bu demektir ki
köpek kokuyu almıştır ve kekliğe doğru yönelecektir onu kaldırmak için, tam o anda
ipi çekip onu durdurup yanına yaklaşmalısınız onu okşayın sakin konuşarak ve
4-5m.den fazla yaklaşmasına izin vermeyin . Bir anda keklik uçacaktır köpeğiniz
zıplayacaktır ama ipinden bırakmayın ve yat komutasını verin ondan sonra onu yine
okşayın sakin konuşun ve kekliğin kalktığı yeri koklamasına izin vermeyin.
1. gün için bu ders yeterlidir eve toplanabilirsiniz.
Bir kaç sefer bu dersi tekrarladıktan sonra,göreceksiniz ki köpeğiniz avın kokusunu
aldıktan sonra
hareketsiz kalacaktır.o andan itibaren kayıştaki bağlı olan uzayabilen ipi gevşetip
yanına yaklaşabilirsiniz.Birkaç dakika sonra bir iki adım ileri gitmesini
söyleyebilirsiniz bunu yaparken kafasından hafifçe ileri doğru itersiniz köpeğiniz
yavaş yavaş ilerleyecektir kuş da o anda uçacaktır. Yat komutasını iyi öğrettiyseniz
kuş uçar uçmaz yat komutasını verirsiniz ve köpeğniz orada kalır.Ondan sonra
köpeğiniz kekliği kıpırdamadan bir yerde bekletecek ve kendi de kıpırdamayacak komutu
verdiğinizde atağa geçecek ve kekliğin uçtuğunda yere yatacak keklik 200 m.kadar
uzaklaştığında havalı tabancayla ateş edeceksiniz ki silah atışına alışsın.
Ateş edildiğinde kekliğin arkasından koşarsa onu durdurup cezalandırmalısınız hafifçe
kulağını çekerek, ona darılarak ve bu hareketinden memnun olmadığınızı göstererek.
Sabırlı olun ve her yaptığı hatada ona darılın.Büyüdükten sonra çok güzel
komuta dinleyecektir siz buna her yaptığı yanlış hareketi düzeltirseniz bu dersi
onlarca gerekirse 20'den fazla tekrarlamanız gerekiyor ki alışsın.
Bir zaman gelecek ki dostunuzun eğitimi bitecek ve çok güzel iş yapan bir kuşçu
olacaktır.Kaldı ki av esnasında da aynı ciddiyetle köpeğinizi takip etmelisi
Mustafa ARI
1982-Burdur

Çevrimdışı Ümit TOPKAYA

• *
  • Av varsa avcı olur.
« Yanıtla #9 : 15 Kasım 2011, 04:40:49 »
Bende de benzer bir problem var.Şöyleki benim köpeğim öldü ve bir arkadaşta 1,5 yaşında erkek  seter güzeli bir köpek vardı.Arkadaş iş değişikliği yaptı.köpeği baktığı yer uzakta kaldı.Köpeği ava filan götürmüyor sadece tuvaleti için bırakıyordu.Bir defa ava götürmüş birşey bulamayınca ne yapıyor diye görmek için karatavuk vurmuş.Bende geçen sene aralık ayında  köpeği istedim ve aldım.Şansına av olmadı.Bu sene bıldırcın olmadı ve geçen çarşamba 1 çulluk fermaladı ve vurdum.Cumartesi at gibi koştu çullukları fermasız kaldırdı deli oldum.Arkadaş köpeği istedi geri vermeyi düşünüyorum
Ümit TOPKAYA
1975-Ordu

Çevrimdışı Ender GİRGİÇ

• *
« Yanıtla #10 : 15 Kasım 2011, 12:41:51 »
ferma yapmıyan köpekleri ne olursa olsun 1 günde ferma yapar arkadaşlar boşuna bu tarz şeylerle uğraşmayın köpeğinizi bozarsınız kekjliğin ayağına ip falan bağlamayın sonra birdaha ferma yapsın diye çok uğraşırsınız benden söylemesi varsa arkadaşlarınızda kuş fırlatma makınası rica edin bir günlüğüne 5 tane güvercin alın uçurun aynı gün ferma durmasın eşşek gibi anırırım teknolojiden faydalanın boşuna köpeklerinize ve kendinize eziyet etmeyin zamanınızı boşuna harcamayın hergün merada av yapma şansımız yok olsa zaten köpeklerimizin hepsi profosör olur ben makına satıyorum diye bunları yazmıyorum keşke istanbulda olsanız 4 makına kuralım 1 günde problemi çözerdik inanın

not.. köpek kekliği görmiyecek bağlarsın ayağından köpek gelir görür sonra hep görmeye alışır sonra görmek için köpek kuşa yaklaşır hep uçurur sende ferma yapsın diye uğraşırsın makınanın özelliği nekuşu otun içinden köpek kokuya girdiği an uçurmak ve köpeğin dikatini neden kuş uçtu diye toplamak 3 kuştan sonra köpek otun içinden fırlayan kuşa durmadığı için uçtuğunu anlıyacak ki duracak sen köpeği kuşu yerde gösterirsen çokkkkkkkkkk uğraşırsın kokuya dursun diye hep görsün diye ucuracak kuşu sakın bunu yapmayın ferma yapmıyan köpeklerin hepsi avcıların yaptığı ufakken kanata bilmemneye gösterek ferma yaptırması sonrada köpek niye durmuyor diyoruz durmaz tabi köpek görsele yani görerek durmaya alıştırdın köpeğini kısacası ne kanatla oynatın nede çiflik bıldırcını kekliğiyle alıştırın yok böyle eğitin köpeğinizi sakın yoksa işte bu sonuçlar olur durmaz uğrasırsınız köpekte hata yok hata sizde
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2011, 12:52:33 Gönderen: Ender GİRGİÇ »
Ender GİRGİÇ
1971-İSTANBUL
0543 457 92 99

ŞAMPİYON PARİS

The following users thanked this post: Enes AHMET

Çevrimdışı Mücahit ÖZEL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 16 Kasım 2011, 12:25:35 »

not.. köpek kekliği görmiyecek bağlarsın ayağından köpek gelir görür sonra hep görmeye alışır sonra görmek için köpek kuşa yaklaşır hep uçurur sende ferma yapsın diye uğraşırsın makınanın özelliği nekuşu otun içinden köpek kokuya girdiği an uçurmak ve köpeğin dikatini neden kuş uçtu diye toplamak 3 kuştan sonra köpek otun içinden fırlayan kuşa durmadığı için uçtuğunu anlıyacak ki duracak sen köpeği kuşu yerde gösterirsen çokkkkkkkkkk uğraşırsın kokuya dursun diye hep görsün diye ucuracak kuşu sakın bunu yapmayın ferma yapmıyan köpeklerin hepsi avcıların yaptığı ufakken kanata bilmemneye gösterek ferma yaptırması sonrada köpek niye durmuyor diyoruz durmaz tabi köpek görsele yani görerek durmaya alıştırdın köpeğini kısacası ne kanatla oynatın nede çiflik bıldırcını kekliğiyle alıştırın yok böyle eğitin köpeğinizi sakın yoksa işte bu sonuçlar olur durmaz uğrasırsınız köpekte hata yok hata sizde
Mücahit ÖZEL
1979 izmir