En doğrusu denemek. Bu ise forumun gerekmediği tek şey.
Ondan önce de, değişik yerlerden alıp muayene edilebilir. Boyları, şekil kusurları, kapsülleri kıyaslanır, karşılaştırılır. Hepsi birbirinin aynı olması aranan özelliklerden biri. Aynı kıyası bir de fişeğin içi için yapabiliriz. Saçmalar düz zemine dökülüp boyutları aynı mı bakılır, hatta diğer fişeklerdekiyle de kıyaslanır. Saçmaları koyduğumuz zemini eğerek yuvarlanmalarına bakılır, sarhoş var mı, çok mu. Ağırlıkları tartılabilir, doğru mu. Sonra barut. Tartılır, diğer fişekle kıyaslanır; cinsi miktarı aynı mı. Kovanlara bakılır ama onu buraya açıklaması zor. Hatta zannederim tüm Avrupa belli yerlerden temin ediyor, belki aynıdırlar. Tapa da unutulmamalı.
Sonra atış yapılır. Yine kovana bakılır. Ortasından cartlamış, şekli aşırı bozulmuş kovanlı fişekleri bir daha almam ben. Dağılıma gelince, orada iş biraz da tüfeğe bağlı oduğu için fazla bir şey diyemiyorum. Yine de belki orantısız barut, saçma olabilir. Onu da deneyip görmek lazım.
Aklıma gelmişken, fişek kutularında her fişeğin ideal randıman verdiği ortamın yazılmasını isterdim. Biz kendimiz doldururken sezon başı, kış ortası keklik için farklı sıkı yapardık. Her havanın ve avın sıkısı ayrı olması lazım. Alan da seçerek almalı. Bilmiyorum, iyisi bu ama daha yapan yok. Büyük firmalar çeşiti fazla tutuyor sadece. O da olabilir.