Hüseyin Bey, aynen diğer arkadaşların düşüncesine katılıyorum. Tarkan Bey'in karışımın birbirini nasıl etkileyeceğini bilemeyeceğini yazmış. Zaten esas nokta bu. Test edilmeden, sırf tahmin yoluyla istikrarsız ve belki tehlikeli sonuçları olabilir.
Bir süre önce birinin iki barutu karıştırdığını da okumuştum. Fakat adam bu karışımını yetkili bir kurumda basınç ve hız olarak test ettirmiş. Şimdi verim ile ilgili yazılanları hatırlamıyorum ama en azından tehlike sınırlarının aşmadığını doğrulatmış. Yineliyeyim, sadece güvenlik olarak onaylanmış. İstikrar ve verim konusu ile güvenli basınç ayrı konu.
Çift tabanlı barutlar ve üç tabanlı(askeri amaçlı) olanlar nem ve sıcaklık farklarından az etkilenmesi için üretiliyor. Bazen artık bırakabilirler ama yaz kış barut hakkı fazla değişmez. Bununla beraber parti parti üretilen barutlar arasında barut hakkı farkları olabilir ve hatta olur. Birisi hem de Avrupa, güzel bir barut için iki parti arasında 0,2 g fark olduğunu görmüş. Bunu da yetkili kuruma basınç ve hız testi yaptırarak onaylamış. Çünkü bu iş ciddi. En doğrusu basınç ve hız testi yapılmadan doldurmamak. Yukarıda partiler arasında fark olabildiğini yazmıştım. Bunu da dikkate alırsak yukarıda verdiğim basınç ve hız verileri sizin fişeklere uymayabilir. En iyisi o verileri üst sınır kabul edip fazla sokulmamak, bana göre. Hatta, Amerikalı barut üreticileri aynı barutun iki ayrı partisini bile kesinlikle karıştırmayın diye uyarıyor.
Basınçla ilgili ilave olarak; barut artışı ile basınç artışı genelde doğrusal(lineer) değil. Dar bir aralıkta lineer sayılır ama üst sınırlara yaklaşınca basınç baruttan daha çabuk büyüyor. Örneğin; barut 0,05 g artınca basınç 50 bar artmış olsun. Üst sınırlara yaklaşınca yine barutu 0,05 g artırdığımızda 100, 150 ve çok zorlanmış durumlarda çok ani ve "teorik olarak" sonsuz basınç artışı olabilir. Çok tehlikeli.
Bir de; silahın tepmesi ile fişek yatağındaki azami basıncı tahmin etmenin imkanı da yok. Tepmesine bakarak sadece namludan çıkan parçaların hızı ve/veya kütlesi ile ilgili tahminde bulunabiliriz. Örnek; 28 gramlık bir fişeği 24 gramın özel barutu veya daha süratli yanan özel bir barutla normalden fazla doldurursak belki kullanılan normal domuz kurşunları kadar bile tepmez ama namluyu şişirebilir. Basınç sadece ölçülebilir, tahmin edilemez.