Emre Bey kardeşim zaten nazar değmesin diye kurşun döküyoruz ya. Doğrusu bir onu yapmadım. Yani kurşun dökmedim. Yine de internette baktım da dediğiniz gibi kalıplar gördüm. Bir kıymetli abimiz yaptırmış ve dökmüş, gördüm. Muntazam da görünüyor ama onun da yazdığı gibi ben de derim ki o misket kurşunlar her tüfeğe veya şoka olmaz. Kurşunun namludan geçişi esnasını düşüyorum; eğer namlu ile kurşun arasında birazcık fazla boşluk olsa yol boyunca sağa sola sekerek veya en azından şoka geldiğinde tam ortada olmayabileceğinden(ihtimal), düzensiz isabet olur. Kurşunun şok içinden geçişini düşünüyorum; eğer şok kurşunun fazla sıkışmasına sebep olursa bir sürü olumsuzluk olabilir. Yani başa bela. Birinin yaptırdığı kalıp başka tüfeğe olamyabilir veya aynı şekilde verim olmaz. Bence misket öyle olmaz. Anca külahlı piston tapanın içine sığacak gibi biraz ufak misket bulunur veya yapılırsa olur. Daha stabil ve güvenilir.
Hazır yapılmış satılan kalıplar da gördüm. "Mold" diyorlar galiba. Onlardan biri olsa mesela her 12 numara tüfekle ve hemen her şokla atılır. Hatta 16, 120, 36 numara tüfek kalıpları da var ve 20 dolar en ucuzu. Bu kalıbın özelliği içinin oyuk olması. Yumuşak kurşunla döküldüğü için de tam şoktan bile güvenle atılır ama en ideali çeyrek şok tabi.
Mamafih, kendisine kalıp yaptırıp başarılı kullanan da var. Sadece her tüfeğe uymama durumundan dolayı ve demin saydığım sebeplerden ve bir de pahalı olmasından dolayı değer mi bilmem. Bu da zevk olduğu için değip değmeyeceği kişinin kendi bileceği bir şey. Biliyorum, kendi yaptığın dolular ayrı bir olay. Eskiden angarya gelirdi. Ava gidecen, ee fişek var mı? YOksa git evde doldur
Ama yapa yapa ona da alışmışım. Şimdi angarya gelmyor.
Suat Bey'in değindiği basınç konusunda da endişe etmeyin. Okuduğum yerlerde tek kurşunun basıncının aynı gramajdaki ve barut ile "daha az" basınç verdiği yazıyordu. Yani denenir, sonra duruma göre barut üstü tapa değiştirilir, kapsül barut vs azar azar, birer birer ve dikkatlice, ince düşünerek değiştirilebilir.