Gönderen Konu: otomatik tüfeklerde takoz???  (Okunma sayısı 46075 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
Ynt: otomatik tüfeklerde takoz???
« Yanıtla #50 : 27 Mart 2012, 18:48:41 »
Merhaba Arkadaşlar,
tasarıdaki " basit yöntemlerle üçten fazla fişek alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen" ibaresi oldukça önemli.Çünkü otomatik tüfek üretimi yapan bir markamız ürününü "çok hızlı bir şekilde çıkarılabilen takoz sistemine sahip"diye pazarlıyor.Tasarı kanunlaşır ve kanun koyucu yaptığı kanunun arkasında doğru düzgün durursa bu sefer de mevcut otomatik tüfeklerin takoz sistemlerinin değiştirilmesi gerekir.Kanımca bir hayvan türünün soyunu kurutmak amaçlanmıyor onun avı yapılmak isteniyorsa 3 fişek yeterlidir.3 fişekle bir hayvanı öldüremiyorsanız kendi atıcılığınızı gözden geçirmeniz gerekir.Derseniz ki bir hayvandan bahsetmiyoruz.Sürü ile karşılaşırsak ne olacak? Ben de yine aynı şeyi tekrarlayacağım.Amacınız avlanmak ise 3 fişekle maksimum 3 tane vurabileceksiniz.Bu sizi kesmiyorsa avlanmaktan ne anladığınızı bir daha gözden geçirin derim.Selamlar... 
SEÇKİN BEY zaten ortada AV LİMİTLERİ diye bir durum var bunları tartışmak önemsiz...
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #51 : 27 Mart 2012, 18:54:11 »
Silah kanununda oluşabilecek  2+1 -4+1 gibi rakamsal oranlar.

MAK ı bağlamaz. Yaban hayatının popülasyonu ile ilgili durumlarda MAK, avlanma da istediği yasaklamayı yapabilir.

Nasıl yarı otomatik yivliler avda kullanılamıyor buna örnektir.

OSMAN ABİ yarı oto yivsiz av silahının tanımı açıkça yapılıyor,, böyle bir durumda MAK,ta alınacak kararlarda en azından mevcut diğer kanunlara uygun olacak şekilde gerçekleşir diye düşünüyorum... eğer MAK,tan yarı oto tüfekler avda kullanılamaz diye bir karar çıkarsa o başka yoksa kanunda silahın tanımı belli
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #52 : 27 Mart 2012, 22:43:51 »
Sunulan yeni hali bile beğenmedim. "Üçten fazla fişek konamaz" çok daha sade. Hoş, buna bile gerek yok bence. Kanundaki mevcut halini değişmeye gerek yok. Uygulayanları eğitmek gerek. Hizmet içi eğitim veya bilgi hatası.

Ben zaten hemen hiç 2 den fazla koymamışımdır ama ola ki böylece tüfeğimi alacak olsalar. Kimden talimat aldılarsa onu mahkemeye verirdim. Meleye meleye iade ederlerdi.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Serhat ÇELEBİOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #53 : 30 Mart 2012, 00:43:07 »
Oradaki ibare de tüfeğin haznesi diyor zaten hazne iki tane almıyormu arkadaşlar.İşgüzarın biri böyle bir uygulama yapsa tüfeğin haznesi neresi ona ilk onu gösteririm.eğer oraya 3 fişek yerleştirirse tüfeği ona hibe edrim.

Çevrimdışı Seçkin BİLTEKİN

• *
« Yanıtla #54 : 30 Mart 2012, 09:42:22 »
Hakan Bey "SEÇKİN BEY zaten ortada AV LİMİTLERİ diye bir durum var bunları tartışmak önemsiz..."demişsiniz.
Bence yanılıyorsunuz.Şayet limit diye bir şey varsa o zaman limiti neden ilk karşılaştığınız sürü ile doldurmaya çalışılıyoruz. Neden önümüzden kalkan bir alay keklikten 2 tane vurmakla yetinmiyor da bir üçüncüyü hatta takozu çıkarıp Allah ne verdiyse vurmayı amaçlıyoruz.Neden  avı aramak,bulmak,fermada bekleyen köpeğin arkasında heyacanla beklemek, avın kalkış sesini duymak,köpeğin aportunu beklemek değilde sadece öldürme eylemine odaklanıp bir fazla fişek atmak için uğraşıyoruz.Hiç önünden kalkan bir alaydan 3 keklik vurmuş bir avcı geri kalan bir kuş için bütün gün boşa dolaşır mı?Limit kaygısıyla avlanan bir avcı bırakın otomatik tüfeği, çifteyi tek kırma ile avlanır.Çünkü tek kırma ile avlanan bir avcı yukarıda bahsettiğimiz avı aramak, bulmak, fermada bekleyen köpeğin arkasında heyacanla beklemek, avın kalkış sesini duymak,köpeğin aportunu beklemek gibi bütün eylemleri her bir av için ayrı ayrı doyasıya yaşar.Kanımca otomatik tüfekler daha fazla sayıda öldürme amacına hitap eden tüfekler.Avın bu kadar az olduğu ülkemizde(bazı bölgeler hariç.)otomatik tüfekler yeterli atıcılık kapasitesine ulaşamamış acemi avcılara ve gözünü çok öldürme hırsı bürümüş olanlara hizmet ediyor ve zaten az olan av hayvanlarımızın sayılarının hızla azalmalarına neden oluyor.Hafif olduğu için,daha ucuz olduğu için,ağır dolularda geri tepmeyi azalttığı için vb.sebeplerle tercih eden ve takozu çıkartmayan arkadaşlarımı müstesna tutuyorum.Lütfen bir cevap yazmadan önce kendi vicdanınıza bir sorun ve bir düşünün bakalım siz neden otomatik tüfek kullanmakta  ısrar ediyorsunuz.Avcılık=Çok sayıda vurmamıdır?
Selamlar,saygılar...   
Seçkin M. BİLTEKİN
1966 Aliağa/İZMİR

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #55 : 30 Mart 2012, 12:55:01 »
Hakan Bey "SEÇKİN BEY zaten ortada AV LİMİTLERİ diye bir durum var bunları tartışmak önemsiz..."demişsiniz.
Bence yanılıyorsunuz.Şayet limit diye bir şey varsa o zaman limiti neden ilk karşılaştığınız sürü ile doldurmaya çalışılıyoruz. Neden önümüzden kalkan bir alay keklikten 2 tane vurmakla yetinmiyor da bir üçüncüyü hatta takozu çıkarıp Allah ne verdiyse vurmayı amaçlıyoruz.Neden  avı aramak,bulmak,fermada bekleyen köpeğin arkasında heyacanla beklemek, avın kalkış sesini duymak,köpeğin aportunu beklemek değilde sadece öldürme eylemine odaklanıp bir fazla fişek atmak için uğraşıyoruz.Hiç önünden kalkan bir alaydan 3 keklik vurmuş bir avcı geri kalan bir kuş için bütün gün boşa dolaşır mı?Limit kaygısıyla avlanan bir avcı bırakın otomatik tüfeği, çifteyi tek kırma ile avlanır.Çünkü tek kırma ile avlanan bir avcı yukarıda bahsettiğimiz avı aramak, bulmak, fermada bekleyen köpeğin arkasında heyacanla beklemek, avın kalkış sesini duymak,köpeğin aportunu beklemek gibi bütün eylemleri her bir av için ayrı ayrı doyasıya yaşar.Kanımca otomatik tüfekler daha fazla sayıda öldürme amacına hitap eden tüfekler.Avın bu kadar az olduğu ülkemizde(bazı bölgeler hariç.)otomatik tüfekler yeterli atıcılık kapasitesine ulaşamamış acemi avcılara ve gözünü çok öldürme hırsı bürümüş olanlara hizmet ediyor ve zaten az olan av hayvanlarımızın sayılarının hızla azalmalarına neden oluyor.Hafif olduğu için,daha ucuz olduğu için,ağır dolularda geri tepmeyi azalttığı için vb.sebeplerle tercih eden ve takozu çıkartmayan arkadaşlarımı müstesna tutuyorum.Lütfen bir cevap yazmadan önce kendi vicdanınıza bir sorun ve bir düşünün bakalım siz neden otomatik tüfek kullanmakta  ısrar ediyorsunuz.Avcılık=Çok sayıda vurmamıdır?
Selamlar,saygılar...   
SEÇKİN BEY BEN TAM 23 YIL boyunca çiftelerle avlandım 2006 yılına kadar,, hiçbir zaman yarı oto tüfek takıntım veya çok av vurma takıntım olmadı ,, şuandada yok zaten ancak tamamen tercih meselesi tüfeğimi seviyorum ve onunla avlanmak istiyorum ve kanunlar bu hakkı bana verdikten sonra ,, kurallara limitlere uyduktan sonra ,,ve en önemliside vicdanım beni rahatsız etmediği müddetçe istediğim gibi avlanmakta en doğal hakkım diye düşünüyorum... SELAMLAR.....
Hakan AKMAN

• *
« Yanıtla #56 : 30 Mart 2012, 13:47:29 »
Hakan Bey yukarıda yazdıklarımın muhatabı siz değildiniz zaten.Vicdanıyla baş başa kaldığında herkes kendini bilir .Bazen bir eylemimizin kanuni olması da yetmez.Ama siz zaten vicdanınızın da sesini dinlediğinizi belirtmişsiniz.Bizler zaten yaş itibarıyla belirli bir olgunluktayız.Ama henüz ava yeni başlamış,hevesli,kendisini göstermeye çalışan genç arkadaşlara yönelik bu yazdıklarım.Arkadaşlar lütfen kimin ne yaptığına takılıp kalmayın.Kötüyü ,yanlışı örnek almayın.En önemlisi oturup bir muhasebe yapın,tercihleriniz sizi ve tüm çevrenizi nasıl etkiliyor.Her birey kendi eylemlerinden sorumludur.Şahsi menfaatlerimiz önemlidir ancak toplumsal menfaatleri de göz ardı etmemeliyiz.Selamlar...
Seçkin M. BİLTEKİN
1966 Aliağa/İZMİR

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #57 : 30 Mart 2012, 14:13:46 »
Hazır araya da vicdan girmişken,

kendi görüşümü belirteyim.

Kendim de hep çifteler ile avlanıyorum.Otomatikler ile de avlandım ama hep fişek fazlalığından dolayı otomatik aldım.

Kendimizi kandırmayalım fişek fazlalığına sebep olarak y.otomatik tüfek alanların topu nerede ise böyle.

Bir fişek boşa atınca arkasında her zaman 2 fişek olduğunu bildim.

Parlama avında 3 er 3 er ördeklerde vurdum.

Geçtiğimiz sene avlandığım tahtalı avlarında hep y.otomatik aradım.

Sürü gelince insan daha çok fişek arıyor, bu avcıların % 90 ında böyle.

Bu VİCDAN işine gelince, kimse bu vicdan, herkeste farklı oluyor nedense.

Onun için avcılık dahil, bir sürü uygulama da insanların vicdanlarına güvenilmediğinden,

hep sınırlandırılma yoluna gidilmiş.

Kurallara uyan kişi var, limitte bitirir, ama uymayan kişinin limiti belki 50 belki 100 olur.

Demek ki herkesin vicdani limiti var.

Onun için kurallar kişinin vicdanına bırakılmamış hep sınırlandırılmış.

Bakın 1 fişeğin yasaklanabilmesi sonucu nasıl tepki oluşuyor.

Değil otomatik,değil çifteler yasaklansın, Devlet hepsini yasakladım bir tek Tekli tüfek ile avlanacaksınız dese,

hiçbir tepki göstermem, tek atan da tüfek, çok atan da tüfek değil mi ?

selamlar
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

• *
« Yanıtla #58 : 30 Mart 2012, 15:29:43 »
Osman Bey" Devlet hepsini yasakladım bir tek Tekli tüfek ile avlanacaksınız dese,hiçbir tepki göstermem, tek atan da tüfek, çok atan da tüfek değil mi ?" sözünüze aynen katılıyorum.Avcılık eylemi içinde avı vurmak aşamalardan sadece biri.Sonuçta ateş ediyorsunuz ve bir başka canlının hayatını sonlandırıyorsunuz.Bunun bir sorumluluğu var.Kanunlar birtakım sınırlar koymuş bu sınırlara mutlaka uymalı hatta vicdanımızı devreye sokarak zaman zaman yasal sınırların dahi altında kalmalıyız.Unutmayalım bir hayvanı avladım dediğimizde bir yaşamı sonlandırmış ve dengeyi bir yerinden bozmuş oluyoruz.Selamlar...
Seçkin M. BİLTEKİN
1966 Aliağa/İZMİR

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #59 : 30 Mart 2012, 15:51:52 »
 Yani  namluya sürülmüş fişekten hiç bahsedilmiyor. Kesinleşmiş bir kanun ile fişek yatagına üçüncü fişek konulamaz veya konulabilir diye yazan bir madde olmadıkça bu konu her zaman tartışma konusu olacaktır.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2012, 15:54:16 Gönderen: N.Yıldız SÜKAN »
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Güven SARI

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #60 : 30 Mart 2012, 20:13:36 »
Beyler hep vicdan vicdan diyorsunuz,sanırım vicdan tanımını sadece çok ateş eden tüfekten yada takozdan ibaret sanarak yorum yapıyorsunuz.Sizce sadece tek kırma ile av yapılsa her şeyin önüne geçilecek mi?Gece yapılan far avı sona mı erecek ?Bıldırcın zamanı vurulan keklik ve tavşanlar artık vurulmayacak mı?Tepe lambası ile gece çulluk katilleri çullukları öldürmeyecek mi?Hep limitler dahilinde mi avlanılacak?Artık her avcı vurmaktan çok fermadaki köpeğinin duruşundan,aportundaki estetikten mi zevk alacak? Yapmayın arkadaşlar rica ediyorum.
Güven SARI
1967 Ordu Fatsa 0 532 455 28 03

Çevrimdışı Bünyamin KÖK

• *
  • DAĞLAR AŞILMAZ DEĞİL YETERKİ AV OLSUN!
    • av avlak avcı
« Yanıtla #61 : 30 Mart 2012, 20:32:48 »
Arkadaşlar konuyu uzatmanın tartışmanın manası yok tüfeğin içinde toplam 2 adet fişek olacak (tüfek + 2 fişek).Ya ceza yiyeceksin yada bu deveyi güdeceksin.Yada sizleride SÜPERPOZE yebekleriz...Selamlar...
Bünyamin KÖK
1983 KAYSERİ
Elektrik Elektronik
Metal İşleri Teknisyeni

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #62 : 31 Mart 2012, 12:43:41 »
Arkadaşlar konuyu uzatmanın tartışmanın manası yok tüfeğin içinde toplam 2 adet fişek olacak (tüfek + 2 fişek).Ya ceza yiyeceksin yada bu deveyi güdeceksin.Yada sizleride SÜPERPOZE yebekleriz...Selamlar...
sn.kök SİZ KANUN KOYUCUMUSUNUZ ortamı gerecek absürt yorumlara ne gerek var MAK toplantısına az kaldı gereken düzenlemeler yapılır sorun her ne ise giderilir umarım....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Sezer İNAN

• *
« Yanıtla #63 : 31 Mart 2012, 12:51:32 »
bende otomatik kullanıyorum ancak hiç bir avda 3. fişeğe ihtiyaç duymadım.Maksat bir fazla fişekle yaban hayatı kurtulacaksda o zaman benim bir önerim olacak ,kontrollertde fişekleride kontrol etsinler, 3 numaradan büyük numaralarıda avda yasaklasınlar, böylece kuşun vurulma oranıda azalmış olur.:)
Sezer İNAN
1975-Kayseri

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #64 : 31 Mart 2012, 12:51:51 »
Dostlar hepimiz avcıyız, hepimiz temelde aynı şeyleri istiyoruz ama yolları, yöntemleri farklı görüyoruz. Bu normaldir. Aksi düşüncelere itiraz edebiliriz, kendimiznkini savunabiliriz ama farklı düşünenleri incitmeden ifade edersek daha rayında yürümez mi. Ben de yapsam, başkası da olsa üzülüyorum. Başkaları da aynıdır herhalde. Sevgiler
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Bünyamin KÖK

• *
    • av avlak avcı
« Yanıtla #65 : 31 Mart 2012, 19:46:49 »
Sayın Hakan AKMAN istersen 5 fişek koy istersen 8 benim amacım kimsenin ceza yememesi bu olay yüzünden yani 2+1= 3 fişekle 3 tanıdığım avcı sivasta cezayı yedi 2+1 le yakalanırsan kanun koyucuyu o zaman görürsün.Biz dostuz inşallah sizlerin istediği gibi yapar MAK.
Bünyamin KÖK
1983 KAYSERİ
Elektrik Elektronik
Metal İşleri Teknisyeni

Çevrimdışı Bünyamin KÖK

• *
    • av avlak avcı
« Yanıtla #66 : 31 Mart 2012, 20:50:36 »
SAYIN TUNCAY KANDEMİR;

Otomatik yarı otomatik tüfeklerin haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmış olmasına rağmen, bu tüfeklerde iki fişekten fazla bulunmasının kabahat unsuru olup olmayacağı hususundaki görüş isteminizi içerir yazınız incelenmiştir.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu 6/2 maddesinde “…..haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.” hükmünün yer aldığını, bu durumda haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmış yivsiz av tüfeklerinin namlusuna ayrıca bir mermi konulmasının yasal olup olmayacağına ilişkin yazınız incelenmiştir.
Bilindiği üzere son zamanlarda az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere yeryüzünde, av hayvanlarının yaşama alanları tahrip edilmiş, su kaynakları kirletilmiş veya yok edilmiş, bilinçsizce kullanılan kimyasal ilaçlar ve yasadışı avcılık ile adeta birçok tür günümüzde neslini devam ettiremeyecek duruma gelmiştir.
Bu felsefe ile hazırlanan 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu av ve yaban hayvanlarını ve yaşama ortamlarını, bunların korunmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Kanun taslağı hazırlanırken av ve yaban hayatının korunmasına yönelik ülkemizin imza atarak yükümlülük altına girdiği uluslar arası sözleşmeler ve mevzuat dikkate alınarak kanun metni hazırlanmıştır.
Taraf olduğumuz Avrupa'nın  Yaban  Hayatı  ve  Doğal Yaşama Ortamlarının  Korunması  Sözleşmesi (Bern) 01 Eylül 1984 tarihinde ülkemizde yürürlüğe girmiştir
İlgili sözleşmenin 8. maddesinde “III numaralı ek listede belirlenen ve II numaralı ek listede belirlenmiş olup, 9’uncu madde uyarınca istisnalar uygulanması söz konusu olan yabani fauna türlerinin yakalanması ve öldürülmesi konusunda ise, Âkit Taraflar, bu türlerin popülasyonlarının yerel olarak yok olmasına veya ciddi şekilde tedirgin edilmesine neden olacak her türlü ve özellikle IV numaralı ek listede belirlenen yakalama ve öldürme yollarının ve araçlarının kullanılmasını yasaklayacaklardır” hükmü yer almaktadır.
Sözleşmenin Ek 1V. maddesinde ise yasaklanmış öldürme araçları ve metotları belirtilmiş olup burada Akit Tarafların “İki mermiden fazla alabilen yarı otomatik veya otomatik silahları avlanmada yasaklayacakları yönünde hüküm bulunmaktadır”.
Dolayısıyla 4915 sayılı Kanunu 6/2 maddesinden anlaşılması gereken, otomatik, yarı otomatik yivsiz av tüfeklerinin iki mermi alacak şekilde sınırlandırılma yapılarak avda kullanılması, avlanırken bu yasal mevzuata uyulması gerekmektedir. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırma yapılan yivsiz av tüfeklerinin namlusuna üçüncü bir fişeğin koyulması ise gerek 4915 sayılı Kanunun 6/2 maddesine gerekse yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan ülkemizin Akit Taraf olduğu Bern sözleşmesi gereği yasal değildir.
Rica ederim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI BİLGİ EDİNME BİRİMİ

Bünyamin KÖK
1983 KAYSERİ
Elektrik Elektronik
Metal İşleri Teknisyeni

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #67 : 01 Nisan 2012, 13:26:58 »
sn.kök EVET BEN YARI OTO İLE AVLANIYORUM VE ÜÇ FİŞEK KULLANIYORUM sizin tanıdığınız arkadaşlar haklarını aramamışlarsa yapılabilecek birşey yok ,, benim başıma böyle bir olay gelmiş olsa idi ,, hertürlü hukuksal hakkımı kullanır kanunun gerekli maddesini kafasına göre yorumlayıp yasal hertürlü sorumluluğunu yerine getiren biz avcılara sıkıntı yaşatan o memurların burnundan fitil fitil getirirdim... AYRICA SENDEN 13 YAŞ BÜYÜK BİR ABİN OLARAK ÜSLUBUNDA ŞIK OLMAMIŞ selamlar....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Halil KARADENİZ

• Free Üye
  • *
« Yanıtla #68 : 01 Nisan 2012, 16:14:02 »
MAK kararlarında dediği gibi haznesi 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış y.otomatik pompalı av tüfeklerinin avda kullanılması yasaktır diyor bahsettiği tüfekler bakın haznesi 2 fişekle sınırlandırılmış olacak diyor 3. sürersen tüfeğine el koyarım diyor yani 2+1 olacak anlamına geliyor 1+1  olacaksa haznesine 2 fişeği nasıl koyacaksınız tüfekte tek namlu var bu işgüzar bir memurun uygulaması türk silah sanayi 2+1 olarak tüfeklerini üretiyor peki avrupalı tüfek firmaları neden 2+1 olarak tüfek üretiyorlar 1+1 olsaydı avrupalı bu kurala ilk önce uyardı
Halil KARADENİZ 1982-ORDU

resim

Çevrimdışı Bilal ARABACI

• Müdavim Üyemiz
  • Önce Emniyet Sonra Hareket
    • Av, Atış, Güvercinler Hakkında Videolar
« Yanıtla #69 : 01 Nisan 2012, 16:49:25 »
Dünyaca ünlü tüfekçiler, bizim ŞARJÖR TAKOZU dediğimiz çubuğa "3-shot magazine plug" (3-atış şarjör aparatı) "3-shot adapter" (3-atış adaptörü) diyor. Bu ne demek: bu şu demek "en fazla 3 fişek atabilirsin".
Eğer 1+1 olacaksa, bu dünyada bir ilk olacak, güzel memleketim Türkiyem yine fark yaratmış olacak. Peki bu farkı yaratacak kişiler (Orman Bakanlığı'ndaki pek muhterem yetkililer) ŞARJÖR TAKOZU uzunluğunu, dünya standartlarındaki mesafesini uzatıp, hangi CM'ye çekecekler?!, umarım bu konuyada bir çözüm bulunur!?
Bilal ARABACI, 1984 İstanbul, Bahçelievler, Yenibosna
www.youtube.com/bilalarabaci
www.bilalarabaci.com
Av, Atış, Güvercin Yarışları Hakkında Videolar
[img width=100 height=100]http://i190.photobucket.com/albums/z270/bilalarabaci/KArisik/bilalarabaciCOM/bilal-arabaci-com-100x100-imza-resim_zps1e033b

Çevrimdışı Halil KARADENİZ

• Free Üye
  • *
« Yanıtla #70 : 02 Nisan 2012, 10:42:08 »
Yanlış Hesap AB'den Döner (Yeni)

AB Ülkelerinde Yarı Otomatik ve Pompalı Av Tüfeklerinde Kanunun İzin Verdiği Maksimum Fişek Adedi 3’tür.

Değerli Avcı Dostlar ve

Bakanlık Yetkilileri,

Her ne kadar, aşağıdaki konuda Konfederasyonumuz gerekli açıklamayı yaptı ise de konunun daha iyi anlaşılabilmesi ve haksız yere avcıların canının yakılmaması amacıyla, bazı saptamalar yapmakta fayda görmekteyim.

Konumuz; “Yarı-otomatik ve Pompalı av tüfeklerinde,  haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış tüfekler için avcılardan alınan ceza”!...

Daha önceki yıllarda, üstünde nerede ise hiç tartışma olmayan ve her hangi bir cezai işlem uygulandığını duymadığımız bu sorun, nedense geçtiğimiz av sezonunda, üyelerimiz tarafından bize ulaşan şikayetler nedeniyle, önem arz etmeye başlamıştır.

Gerçekten de “haznesi ikiden fazla fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış yarı otomatik ve pompalı  av tüfeklerinin”, Bakanlık denetim ekiplerince, “haznesindekiler de dahil, maksimum iki fişek olacak şeklinde” yorumlanması neticesi , birçok avcımız cezai işleme tabi tutulmuşlardır.

Kendilerine sorulduğunda, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası BERN Sözleşmesinin  (1979) ve ilgili AB mevzuatına uygun hareket ettiklerini söylemektedirler. İlgili AB mevzuatı, bu konuda kaynağını 1979 BERN Sözleşmesinden alır.

“BERN CONVENTION 1979. APPENDİX 4:

Semi-automatic or automatic weapons with a magazine capable of holding more than two rounds of ammunition.”

Türkçesi; “Haznesinde ikiden fazla fişek bulundurulabilen otomatik ve yarı-otomatik silahlar“ der. Bunların avda yasaklanmasından bahseder. Yani buradaki temel ve can alıcı nokta “HAZNE’sinde İKİDEN FAZLA fişek bulundurma” durumudur. Bunun İKİ FİŞEK  ile sınırlandırılmasını ister...

Nitekim bizim mevzuatımızda da;  “Haznesi’nde  ikiden fazla fişek taşıyan tüfekler ile avlanmak yasaklanmıştır.” ( 2011-2012 M.A.K. Kararları, Madde : 10, “a” fıkrası).

“Gerek yarı-otomatik, gerekse pompalı tüfekler, haznelerinde çok miktarda fişek bulundurabilecek yapıda imal edilmelerine rağmen, uluslararası anlaşmalar gereği haznesinde 2’den fazla fişek taşıyan tüfekler ile avlanmak yasaklanmıştır. Bu tipte tüfeklerin ülkemizde avda kullanılmak istenmesi durumunda haznelerine takoz takılarak 2 fişek alabilecek duruma getirilmeleri zorunludur.”

Bakanlık kontrolünde gerçekleştirilen “Avcılık Eğitim Kurslarında” kaynak kitap olarak okutulan Bakanlığın talebi doğrultusunda, sayın Rıza GÖZLÜK ve sayın Mehmet ARPAZ’ın kaleme aldıkları, “Av Silahları”, Sürdürülebilir Avcılık İçin Temel Eğitim Kitabı, T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ankara, 2001, 350. sayfasında aynen yukarıda tırnak içine alıntı yapılan cümle yazmaktadır.

Siz burada, “Yarı-otomatik ve pompalı av tüfeklerinde fişek kapasitesi (fişek yatağı ve haznedekiler dahil) toplam 2 (iki) fişek bulundurulmalıdır” diye açık ve net bir ifade görebiliyor musunuz?

O zaman Bakanlık “Avcı Eğitim Kurslarına”, kaynak kitap olarak bastırdığı bir kitap vasıtasıyla, avcılara bilerek  yanlış veya eksik veya açık ve net olmayan bilgiler verildiğini mi söylemek istiyorsunuz?

İkna olmadınız mı?

Peki bu defa öncelikle yarı-otomatik ve pompalı tüfeklerin tanımını yapalım, hangileriymiş öğrenelim;

YARI OTOMATİK TÜFEKLER: Tek namlu üzerinde, muhtelif ilave şok tertibatları eklenerek kullanılabilen, çoğunlukla beş fişek, yani dört tanesi fişek tertibatına (hazneye)  ve bir tanesi de namluya yerleştirilerek, gaz basıncı ile boşalıp, namluya yeni dolu fişeğin sürülmesi sistemine dayalı yivsiz av tüfeklerine verilen isim. Serbest görünüşlü nişan şekliyle çabuk ve çok atış yapıldığı için, özellikle ördek ve kaz avlarında tercih edilmektedir.

POMPALI TÜFEKLER: Tek namlu üzerinde, muhtelif ilave şok tertibatları eklenerek kullanılabilen, genellikle beş fişek kapasiteli, dört tanesi fişek tertibatına (hazneye) ve bir tanesi namluya yerleştirilebilen ve her atış yapıldıkça el kundağı çekilerek boş kovanın dışarıya atıldığı ve dolu fişeğin namluya sürüldüğü mekanizma ile çalışan yivsiz av tüfekleri.”

Demek ki bu iki tip tüfek tanımında da “Fişek Yatağı – Namlu” ve “Fişek Tertibatı - Hazne” diye iki kavram karşımıza çıkmaktadır. Peki, “Fişek Yatağı“ nedir, “Hazne” nedir?

“FİŞEK YATAĞI:  Atışa hazır fişeğin bulunduğu yerdir. Otomatik silahlarda namlunun gerisinde ve namluyla bütünleşik haldedir. Çapı namludan biraz daha geniş olup, içinde yiv ve set bulunmaz.”

“HAZNE: Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yere “hazne“ denir. Yarı-otomatik ve pompalı silahlarda şarjör ve şarjör yuvası hazneyi oluşturur.”

(Kaynak: Nazmi ARDIÇ, Polis Akademisi Silah Bilgisi Ders Öğretmeni, Atış Antrenörü, “Silah ve Atış“, Doğuş Matbaacılık, Ankara, 1997, Sayfa : 20-21.)

Fişek Yatağının  İngilizcesi;  “CHAMBER”,  haznenin  ise; “MAGAZINE” dir.

BERN Sözleşmesinde de, diğer tüm AB mevzuatlarında da “Yarı-Otomatik veya Pompalı Av Tüfekleri“ konuşulduğunda, bahsi geçen “MAGAZINE” in adı HAZNE’dir... Yani “atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yer” demektir.

“Haznesi iki fişek ile sınırlandırılmamış“ derken, MAGAZINE yani HAZNE kastedilmektedir. Fişek yatağındaki fişek değil... Fişek yatağındaki fişek, tetik düşürülerek  kullanıldığında, hazneden fişek yatağına yeni bir fişeği kendiliğinden alan ve yeni bir atışa hazır hale gelen, “Yarı-Otomatik Av Tüfeklerinin” çalışma prensibi budur. “Pompalılarda” ise fişek yatağındaki fişek kullanıldığında, el kundağının manuel ileri-geri pompalama hareketi ile boş kovan namluyu terk eder ve sonra hazneden fişek yatağına yeni bir fişek alınması sağlanır...

Fişek yatağındaki fişek de dahil, bu tür tüfeklerde, maksimum iki fişek yorumunu yaparsanız; biri fişek yatağında, diğeri haznede veya ikisi de haznede toplam iki fişekten söz etmiş olursunuz.

O zaman da Yarı-Otomatik veya Pompalı Av Tüfeklerinin kullanılmasına ihtiyaç olmaz, amacına aykırıdır. Mantıksızdır. Bu takdirde sadece, klasik yan-yana veya Üst/Alt çifteler ile, toplam iki fişek kapasiteli tüfekler avlarda kullanılır. Kanunlara  bu açıkça yazılır  ve uygulanır. Tartışmaya açık değildir, üzerinde yorum da yapılmaz.

Browning, Beretta vs gibi firmalar, Avrupa için ürettikleri yarı otomatik tüfeklerde, tüfeğin yasal gereklilikler nedeniyle kapasitesinin düşürülmüş versiyonunun fişek adetlerini kataloglarında yazarlar, örnek aşağıdaki Browning Maxus yarı otomatik tüfeğin, normal kapasitesi 4+1 iken, düşürülmüş kapasitesi 2+1 olarak kataloglarına eklenmiştir,

KAMİL ÜÇBAŞ'IN YAZISINDAN ALINTIDIR
« Son Düzenleme: 02 Nisan 2012, 11:50:56 Gönderen: Alkan YOKSUL »
Halil KARADENİZ 1982-ORDU

resim

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #71 : 02 Nisan 2012, 11:11:41 »
Yaban mı?
1968

Çevrimdışı M.Kemal ATEŞSAL

• *
« Yanıtla #72 : 02 Nisan 2012, 11:18:02 »
Sevgili Kardeşim Halil Karadeniz, eline ve emeklerine sağlık. Sen daha önce nerdeydin değerli kardeşim. O kadar açık, o kadar net ve anlaşılır bilgiler vermişsin ki  toplantıya katılacak olanlar bunları herhalde dikkate alacaklardır. Sağol, varol kardeşim.
  • Beretta urika 2 71 namlu
  • Franci Oto 67 namlu
M.K. ATEŞSAL   1951 ANKARA
0 RH (+)

Çevrimdışı Hakan İNCECİ

• *
« Yanıtla #73 : 02 Nisan 2012, 11:31:36 »
bu kanunu veren şahıslar böyle bir durumda nasıl olurda açıklayıcı net kararı yazmamışlar namlu ağzı ve şarjör konusunda net yazmaları gerekdi şimdi lafı nereye çekersen çek orayada sünüyor burayada sünüyor biri ceza yazıyor yetkili görevli, biri yazmıyor  nerdee bu adalet neden yetkılıler açık getirmiyor bu kadar avcı hep şüphede..
Hakan İNCECİ
1978 SAMSUN

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #74 : 02 Nisan 2012, 11:36:56 »
Sayın Halil KARADENİZ kardeşimizin yazdığı yazı sayın KAMİL ÜÇBAŞIN YABAN TV ye ait yabantv.com daki köşe yazısının kopyalanmasıdır. Halil karadenize bu yazıyı buraya kopyalayıp bilgilendirdiği için teşekkür ederiz.  Ayrıca böylesine bilgilendirici ve uyarıcı yazısı için sayın KAMİL ÜÇBAŞ ağbimize de teşekkür ederiz.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)