Yanlış Hesap AB'den Döner (Yeni)
AB Ülkelerinde Yarı Otomatik ve Pompalı Av Tüfeklerinde Kanunun İzin Verdiği Maksimum Fişek Adedi 3’tür.
Değerli Avcı Dostlar ve
Bakanlık Yetkilileri,
Her ne kadar, aşağıdaki konuda Konfederasyonumuz gerekli açıklamayı yaptı ise de konunun daha iyi anlaşılabilmesi ve haksız yere avcıların canının yakılmaması amacıyla, bazı saptamalar yapmakta fayda görmekteyim.
Konumuz; “Yarı-otomatik ve Pompalı av tüfeklerinde, haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış tüfekler için avcılardan alınan ceza”!...
Daha önceki yıllarda, üstünde nerede ise hiç tartışma olmayan ve her hangi bir cezai işlem uygulandığını duymadığımız bu sorun, nedense geçtiğimiz av sezonunda, üyelerimiz tarafından bize ulaşan şikayetler nedeniyle, önem arz etmeye başlamıştır.
Gerçekten de “haznesi ikiden fazla fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış yarı otomatik ve pompalı av tüfeklerinin”, Bakanlık denetim ekiplerince, “haznesindekiler de dahil, maksimum iki fişek olacak şeklinde” yorumlanması neticesi , birçok avcımız cezai işleme tabi tutulmuşlardır.
Kendilerine sorulduğunda, ülkemizin de taraf olduğu Uluslararası BERN Sözleşmesinin (1979) ve ilgili AB mevzuatına uygun hareket ettiklerini söylemektedirler. İlgili AB mevzuatı, bu konuda kaynağını 1979 BERN Sözleşmesinden alır.
“BERN CONVENTION 1979. APPENDİX 4:
Semi-automatic or automatic weapons with a magazine capable of holding more than two rounds of ammunition.”
Türkçesi; “Haznesinde ikiden fazla fişek bulundurulabilen otomatik ve yarı-otomatik silahlar“ der. Bunların avda yasaklanmasından bahseder. Yani buradaki temel ve can alıcı nokta “HAZNE’sinde İKİDEN FAZLA fişek bulundurma” durumudur. Bunun İKİ FİŞEK ile sınırlandırılmasını ister...
Nitekim bizim mevzuatımızda da; “Haznesi’nde ikiden fazla fişek taşıyan tüfekler ile avlanmak yasaklanmıştır.” ( 2011-2012 M.A.K. Kararları, Madde : 10, “a” fıkrası).
“Gerek yarı-otomatik, gerekse pompalı tüfekler, haznelerinde çok miktarda fişek bulundurabilecek yapıda imal edilmelerine rağmen, uluslararası anlaşmalar gereği haznesinde 2’den fazla fişek taşıyan tüfekler ile avlanmak yasaklanmıştır. Bu tipte tüfeklerin ülkemizde avda kullanılmak istenmesi durumunda haznelerine takoz takılarak 2 fişek alabilecek duruma getirilmeleri zorunludur.”
Bakanlık kontrolünde gerçekleştirilen “Avcılık Eğitim Kurslarında” kaynak kitap olarak okutulan Bakanlığın talebi doğrultusunda, sayın Rıza GÖZLÜK ve sayın Mehmet ARPAZ’ın kaleme aldıkları, “Av Silahları”, Sürdürülebilir Avcılık İçin Temel Eğitim Kitabı, T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ankara, 2001, 350. sayfasında aynen yukarıda tırnak içine alıntı yapılan cümle yazmaktadır.
Siz burada, “Yarı-otomatik ve pompalı av tüfeklerinde fişek kapasitesi (fişek yatağı ve haznedekiler dahil) toplam 2 (iki) fişek bulundurulmalıdır” diye açık ve net bir ifade görebiliyor musunuz?
O zaman Bakanlık “Avcı Eğitim Kurslarına”, kaynak kitap olarak bastırdığı bir kitap vasıtasıyla, avcılara bilerek yanlış veya eksik veya açık ve net olmayan bilgiler verildiğini mi söylemek istiyorsunuz?
İkna olmadınız mı?
Peki bu defa öncelikle yarı-otomatik ve pompalı tüfeklerin tanımını yapalım, hangileriymiş öğrenelim;
YARI OTOMATİK TÜFEKLER: Tek namlu üzerinde, muhtelif ilave şok tertibatları eklenerek kullanılabilen, çoğunlukla beş fişek, yani dört tanesi fişek tertibatına (hazneye) ve bir tanesi de namluya yerleştirilerek, gaz basıncı ile boşalıp, namluya yeni dolu fişeğin sürülmesi sistemine dayalı yivsiz av tüfeklerine verilen isim. Serbest görünüşlü nişan şekliyle çabuk ve çok atış yapıldığı için, özellikle ördek ve kaz avlarında tercih edilmektedir.
POMPALI TÜFEKLER: Tek namlu üzerinde, muhtelif ilave şok tertibatları eklenerek kullanılabilen, genellikle beş fişek kapasiteli, dört tanesi fişek tertibatına (hazneye) ve bir tanesi namluya yerleştirilebilen ve her atış yapıldıkça el kundağı çekilerek boş kovanın dışarıya atıldığı ve dolu fişeğin namluya sürüldüğü mekanizma ile çalışan yivsiz av tüfekleri.”
Demek ki bu iki tip tüfek tanımında da “Fişek Yatağı – Namlu” ve “Fişek Tertibatı - Hazne” diye iki kavram karşımıza çıkmaktadır. Peki, “Fişek Yatağı“ nedir, “Hazne” nedir?
“FİŞEK YATAĞI: Atışa hazır fişeğin bulunduğu yerdir. Otomatik silahlarda namlunun gerisinde ve namluyla bütünleşik haldedir. Çapı namludan biraz daha geniş olup, içinde yiv ve set bulunmaz.”
“HAZNE: Atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yere “hazne“ denir. Yarı-otomatik ve pompalı silahlarda şarjör ve şarjör yuvası hazneyi oluşturur.”
(Kaynak: Nazmi ARDIÇ, Polis Akademisi Silah Bilgisi Ders Öğretmeni, Atış Antrenörü, “Silah ve Atış“, Doğuş Matbaacılık, Ankara, 1997, Sayfa : 20-21.)
Fişek Yatağının İngilizcesi; “CHAMBER”, haznenin ise; “MAGAZINE” dir.
BERN Sözleşmesinde de, diğer tüm AB mevzuatlarında da “Yarı-Otomatik veya Pompalı Av Tüfekleri“ konuşulduğunda, bahsi geçen “MAGAZINE” in adı HAZNE’dir... Yani “atış sırası bekleyen fişeklerin bulunduğu yer” demektir.
“Haznesi iki fişek ile sınırlandırılmamış“ derken, MAGAZINE yani HAZNE kastedilmektedir. Fişek yatağındaki fişek değil... Fişek yatağındaki fişek, tetik düşürülerek kullanıldığında, hazneden fişek yatağına yeni bir fişeği kendiliğinden alan ve yeni bir atışa hazır hale gelen, “Yarı-Otomatik Av Tüfeklerinin” çalışma prensibi budur. “Pompalılarda” ise fişek yatağındaki fişek kullanıldığında, el kundağının manuel ileri-geri pompalama hareketi ile boş kovan namluyu terk eder ve sonra hazneden fişek yatağına yeni bir fişek alınması sağlanır...
Fişek yatağındaki fişek de dahil, bu tür tüfeklerde, maksimum iki fişek yorumunu yaparsanız; biri fişek yatağında, diğeri haznede veya ikisi de haznede toplam iki fişekten söz etmiş olursunuz.
O zaman da Yarı-Otomatik veya Pompalı Av Tüfeklerinin kullanılmasına ihtiyaç olmaz, amacına aykırıdır. Mantıksızdır. Bu takdirde sadece, klasik yan-yana veya Üst/Alt çifteler ile, toplam iki fişek kapasiteli tüfekler avlarda kullanılır. Kanunlara bu açıkça yazılır ve uygulanır. Tartışmaya açık değildir, üzerinde yorum da yapılmaz.
Browning, Beretta vs gibi firmalar, Avrupa için ürettikleri yarı otomatik tüfeklerde, tüfeğin yasal gereklilikler nedeniyle kapasitesinin düşürülmüş versiyonunun fişek adetlerini kataloglarında yazarlar, örnek aşağıdaki Browning Maxus yarı otomatik tüfeğin, normal kapasitesi 4+1 iken, düşürülmüş kapasitesi 2+1 olarak kataloglarına eklenmiştir,
KAMİL ÜÇBAŞ'IN YAZISINDAN ALINTIDIR