Gönderen Konu: otomatik tüfeklerde takoz???  (Okunma sayısı 46052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: otomatik tüfeklerde takoz???
« Yanıtla #25 : 07 Mart 2012, 23:40:07 »
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na baktığımızda ise,

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1269.html

"KARA AVCILIĞI KANUNU

Kanun No: 4915

Kanun Kabul Tarihi: 01/07/2003

Resmi Gazete Tarihi: 11/07/2003

Resmi Gazete Sayısı: 25165

...
AVLANMA ESAS VE USULLERİ
...
Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av

tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.

"

diyor. Hazne tüfeğin neresidir? "İki fişek" dediğine göre fişek yatağı olamaz. O halde şarjörü kastedilmiş. Hangi yasamızda yatakta fişek olmaz yazıyor? Üstelik yukarıda link verdiğim yazımda, kısıtlamanın kuş koruması ile ilgili sözleşmede geçtiğini görüyorum. Domuz avında neden hala 2 anlamıyorum.

Demiyorum ki yasalar değişmez, düzenlenmez. Ben hukuktan da anlamam ama yukarıdaki yasadan anladığıma göre takozu olan otomatik ve pompalı sahipleri yasaya uygun davranıyor. Uygulamakla ve yürütmekle yükümlüler ise yanlış yapıyorlar. Yanlış yaptıkları hükmüne keyfi varmadım. Yasada olmayan bir şeyi yürüttükleri için.

Tez zamanda hatadan dönülmesini arzu ediyorum.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #26 : 07 Mart 2012, 23:41:20 »
AYHAK bu konuda yeni bir bildirge yayınladı.O da 2+1 şeklinde..
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #27 : 07 Mart 2012, 23:42:42 »
Nerede bu bildirge, nette var mı?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 07 Mart 2012, 23:58:50 »
birde silah sanayicileri konuya el atsa..3 tü 2 ydi derken 1 e doğru gidiyoruz..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #29 : 08 Mart 2012, 00:01:23 »
Sayı:2012/07                                                                                                        02/02/2012

AYHAK  BİLDİRİSİ

Yaban T.V. de yayımlanan domuz avı ile ilgili bir programda Sn. Ali Birerdinç ve av koruma memurları, “yarı otomatik veya otomatik av tüfeğinin haznesinin 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmadan avda kullanılamayacağı” hükmünü,” tüfekte 2 fişekten fazla fişek olmayacaktır” şeklinde açıklamışlardır.

Tüm ülke avcıları tarafından dikkatle izlenmekte olan bir T.V. kanalında böyle yanlış bir açıklamanın yapılması büyük bir talihsizlik olmuştur. Bu programın yayınlanmasını takiben, yurdumuzun her yerinden, Konfederasyonumuzu arayan ve aramakta olan onlarca avcı, gerçek durumun açıklanmasını istemiştir.
Ülkemizde, özellikle bürokraside, uzmanlık alanına girip girmediğine bakmadan yorum yapmak yaygın bir uygulamadır. Bu uygulama o kadar yerleşmiş ve yaygınlık kazanmıştır ki, hukuk eğitimi almamış kişiler çoğu kez, iyi niyetle de olsa, bu olaydaki gibi, yasayı yanlış yorumlama hatasına düşmektedirler.

Konuyla ilgili 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununun 6. Maddesinde “haznesi 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz…” hükmü yer almaktadır. Tüfeğin namlusu içindeki fişek konulan kısma “fişek yatağı”, namlu dışındaki fişeklerin konulduğu kısma ise “hazne” veya “şarjör” denilmektedir. Bu madde yorum gerektirmeyecek şekilde açıktır.

Yasa yapımcısının kastı, tüfekte toplam olarak 2 fişek bulunması olsaydı, maddeyi şöyle düzenlerdi: “ fişek yatağı ve haznesi dahil toplam 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış tüfek avda kullanılamaz.” Doğru olan şudur: tüfeğin içinde, namluda 1, haznesinde 2 olmak üzere toplam 3 fişek bulunacaktır.
Ayrıca, bu konuda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Konseyince Bern’de yapılan toplantıda alınan karara göre de, bir yasak olup olmadığına da bakmak gerekir.

19 Eylül 1979  günü imzalanan Bern Sözleşmesinin (Bu sözleşme 09/01/1984 gün ve 84/7601 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile uygun bulunmuş ve 20/02/1984 gün ve 18318 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir) memeli hayvanlar ve kuşlar yönünden getirilen yasak hükmü “ şarjörü 2 den fazla kartuş alabilen yarı otomatik veya otomatik silahlar” şeklindedir.

Kara Avcılığı Kanununun 6. Maddesi ile Bern Sözleşmesinin ilgili maddesi arasında hiçbir uyumsuzluk olmadığı açıkça görülmektedir.
T.V. Yöneticilerinin de gözünden kaçtığı ortada olan bu yanlışı düzeltme, hem ilgilileri hem de avcıları aydınlatma ve yurt sathında oluşan kafa karışıklığını giderme adında, bu açıklamamızın Yaban T.V.de yayınlanmasının uygun olacağını düşünmekteyiz. Gereğini saygılarımla rica ederim.

AYHAK   
                                                                                                                                                  Başkan
                                                                                                                                           Işın ARIKÖK

Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #30 : 08 Mart 2012, 00:17:30 »
2+1 nedeni ile hakkında işlem yapılmış avcı arkadaşlarımız var :( ne yazıkki bu arkadaşların itiraz ettikleri mahkemelerdeki sonuclarını v.s bilmiyoruz :( ancak kulağımıza geldiği kadarıyla mahkemede bu arkadaşlarımızı haksız bulmuş ....
Bakanlık resmi yazı ile bir cevap verdi doğrusu budur diye.... :(

Ancak bende dahil hiç kimsenin 1+1 sonucunu çıkartamadığı MAK kararlarından ve Kara avcılığı kanunundan böyle bir şey çıkıyorMUŞ, ve bunu uygulayanlar var mağdur olanlar var :(

Durum böyleyken Böyle değil demekle olmuyor bizim amacımız bu sorunu ortaya koymak :(
Yarın kimin başına gelir belli olmaz, yada biz işimizi biliriz diyerek susalım !!!
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #31 : 08 Mart 2012, 00:24:38 »
Tuncay hoca bu konuyu kaç kere sizin ile konuştuk, kaç kere tel ettim Ankara ile konuştum.

kendilerine de dedim bu olayı resmi bir Bilgi Edinme kanununa döktünüz.

O zaman MAK kararlarına da yansıtmanız lazım ki avcı arkadaşlar mağdur olmasın, sistemi belli edin.

Yoksa yetki makamı bellidir onu yetkisi olan resmi kurumlar verir, resmi olmayan kurumlar yalnız görüş sunarlar.

Amerika da bir kaç eyalete yarım otomatik tüfekler ile ilgili mail attım.

Eyaletlerinizde y.otomatik kullanımında fişek sayısı kaçtır diye.

Yetkililer göçmn kuşlar avında daha çok sulak alanlar da 2 hazneye 1 ağıza şeklinde ifade ettiler.

Popülasyonun fazla olduğu avlarda demek istedim.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #32 : 08 Mart 2012, 00:36:48 »
Osman bey sen ben konuşuruz, bu sitede konuşulur herkes fikrini yazar...
Ancak gerçekler karşısında çözüm üretmesi gerekenler birinci dereceden biz değiliz, bu işe ayrıracak bütçem yada hukuki bilgim olsa çekinmeden mahkemeye götürür sonucunu bağlardım...

Bizim olan kurumların ( AYHAK, TAF, yada Bakanlığımız ) konuyu bir dahaki MAK toplantısından önce çözerek kararlara net şekilde ekletmeleri gerekli...
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
« Yanıtla #33 : 08 Mart 2012, 00:41:01 »

http://www.ormansu.gov.tr/osb/osb/OS_BilgiEdinme.aspx?sflang=tr

Yukarıdaki link'e tıklayarak Orman bakanlığı bilgi edinme başvurusu yapabilirsiniz.

Burada serzenişte bulunacağımıza yüzlerce kişi Bilgi Edinme den resmi başvuru yapabilir, nedenini de sorabilirsiniz.

Bu da tepkilerin yoğun olduğunu yetkililerin anlamasını sağlayabilir.

Başka kurumların illada sizin yerinize haklarınızı savunmasını beklemeyin.

Bir de o kurumlardan hizmet beklerken acaba bağlı bulunduğunuz derneğiniz o kurumlara üyemidir ve destek vermektemidir onuda bir öğrenin.

Bir kuruma destek vermek ona güç vermektir.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #34 : 08 Mart 2012, 15:32:28 »
Ben Paris Sözleşmesi'nde 2+1 zorunluğunun "KUŞ KORUMASI" için hazırlanığını hatırlatarak, asgari domuz, tilki, kurt vs avında geçerli olmaması gerektiğini düşünüyorum.  Kurt, tilki zaten avlayan yok gerçi de, domuz avı önemli.

Zaten eskiden "DOMUZ AVI HARİÇ", "haznesi iki fişek alacak şekle getirilmeden" kuş avında kullanılamaz İDİ. Domuz severler mi değiştirdi, avcı sevmezler mi!

Allah'tan sezon kapandı. Takozlu avlanan kaç avcı daha süründürülecekti kimbilir. Sitemizin yaptığı uyarıyla belkide birkaç kişinin can sıkıntısının önüne geçtik. Bu da bir gerçek. Başka düşünen olmadı zannederim. TV daha sonra uyardıydı ama onlar da bizim gibi öğrenmiştir. Onların da bizim de kabahatimiz değil. Memurların...
1968

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #35 : 08 Mart 2012, 20:35:46 »
malesef ama tuncay beye katılmamak elde değil malesef ve mecburen, bencede şu durumda en mantıklısı biz işimizi biliriz deyip susmak...yetkililer...avlaklarda belgeli avcılarla tatışmaya girdiğinde tatsız olaylar artmaya başladığında üzerine eğilirler hep....ozamnda iş işten geçmiş oluır....

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #36 : 09 Mart 2012, 17:22:53 »
Bugün Trabzon'da gerçekleşen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ve Kamil Üçbaş'ın da katılığı ''Türkiye'de Doğa Koruma ve Av Yaban Hayatının Sürdürülebilirliği '' panelinde bu sorunu kendilerine de bizzat ilettim.

Maalesef tatmin edici bir cevap alamamakla beraber görevine yeni başlayan genel müdür Ahmet Özyanık beyin avcılığın sorunlarına bir nebze uzak kaldığı ve daha çok orman, sulak alan ve milli park çalışmaları üzerine eğildiğini anlamış oldum..

Ne diyelim camiamıza hayırlı uğurlu olsun..
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #37 : 09 Mart 2012, 17:29:19 »
Burak hangisi anladıki derdimizden?hiç şaşırmadım..avcılık bu gidişle öyle bir hale gelecekki bilmem kaç bilinmeyenli denklem olacak..
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK

Çevrimdışı Serkan ÇAKAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #38 : 09 Mart 2012, 18:45:14 »
denetçiyi görünce hazneden bir fişek eksiltmek lazım...ne olur ne olmaz.... :) :) :)
serkan çakar 1979 MERZİFON / AMASYA
05423436587

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #39 : 09 Mart 2012, 22:59:55 »
İkide bir dalıyorum ama bana kalırsa burada bizim açımızdan daha fazla yapılması gerekli bir kanun mevzuat falan yok. Mevcut olan yasa 4915 sayılı ve orada ne yazdığı bu sayfanın en başında ve her yerde mevcut. Ayriyeten, aynı sözleşmeye taraf ülkelerde de anlanan ve uygulanan yöntem bizi yasamızdaki gibi. Yani şarjör 2 alacak. Takoz varken de böyle. Bunun ötesinde bir şeye gerek yok. Kabahat varsa bizim değil, bizzat yasayı uygulayanların. Açıkcası işgüzarlık yapıyorlar.

Yasanın(4915) önüne geçemez ama, sözü edilen sözleşmeyi de dilimize çevirirken yanlış çevirmişler. Benim İngilizcem de iyi değil ama bunlarınkinden iyi demekki. Sözleşmeye orjinal lisanında şarjör yazmışlar, bizimkiler komple tüfekteki adet diye çevirmiş. Yine de mühim değil. Sözleşmeye tekrar bakılınca düzeltilir. Ondan daha önemlisi, yasada olması gereken şekilde yer almış. Ortada düzeltilmesi gerekn bir şey var ama YASA DEĞİL, uyguluyanların hatası. Onu da amirleri halletsin. Bana kalırsa şu mevcut haliyle bir hakim takozu olan avcıya kusur bulamaz. Bulamaz ama mahkeme yolları sıkıntı verir. Başıma gelse, Orman Bakanlığı'na karşı dava açarım. Yasayı yanlış uyguladıkları için, manevi tazminat davası. Bu nedir böyle?

Yineliyorum. Takoz sözleşmede KUŞ için gerekli görülmüş. Domuz için ilave edilmesi ayrıca gereksiz. İsteyen çifteyle veya tekliyle  gitmeye devam etsin. Fakat ortada bir gerekiszlik var. Daha ötesi, domuz her yerde benim bugüne kadar görmediğim derecede artmışken, günümüzde domuz koruması gerekli bile değil. Burada domuz tükensin, vakitsiz avlansın demiyorum. Göçmen kuşlar kadar özen gereken bir kısıtlamaya ihtiyaç yok.
1968

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 10 Mart 2012, 01:50:13 »
denetçiyi görünce hazneden bir fişek eksiltmek lazım...ne olur ne olmaz.... :) :) :)
aynen komutanım,hatta benim gibi tüfekte ne varsa çıkaracan,ne şeytanı gör ne salavat getir..
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK

Çevrimdışı Bülent HAZIR

• *
« Yanıtla #41 : 10 Mart 2012, 10:39:22 »
ya arkadaslar bu takozu değiştirmek bu kadar zormu?? tahmınen ne kadar surer ??
Bülent HAZIR
1981 DENİZLİ şuan eğirdir

free image hosting

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #42 : 10 Mart 2012, 23:04:45 »
sorun takazu değiştirmek değil çoğu bu şekilde avlanıyor zaten.. sorun kanunların yanlış uygulanması...uygulayanlarada doğruyu anlatmamaları,,,

Çevrimdışı Rıdvan GELEN

• *
« Yanıtla #43 : 11 Mart 2012, 18:49:10 »
 Kanun zaten uyana. Haznesi iki fişek alan otomatik tüfeğin birde namlusu var. Namluyu boş,mu gezdirsek acaba. 2 +1 devam.
Rıdvan GELEN
1969 AKÇALAR-BURSA

Çevrimdışı Mustafa AKA

• *
« Yanıtla #44 : 13 Mart 2012, 12:13:39 »
tuncay beyin dediği gibi 4915 sayılı kanunu yapan kuruma soralım onların fikri alınsa mahkemeler hangi kurumdan görüş isteyecek  bu kanunu yapanlardanmı yokda orman su bakalığındanmı rasgeleyin
Mustafa AKA
1960 Yenice ÇANAKKALE

Çevrimdışı M.Kemal ATEŞSAL

• *
« Yanıtla #45 : 27 Mart 2012, 11:35:41 »
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, yeni çıkacak olan silah kanunu ile ilgili  tasarı üzerindeki çalışmaları tamamladı. Tasarının 3. maddesinin 5. bölümünde  "Fişek yatağı dâhil üçten fazla kapasiteli olmayan veya şarjör ya da haznesi çıkarılamayan, basit yöntemlerle üçten fazla fişek alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen, namlu uzunluğu kırkbeş santimetreden uzun olan, tam otomatik olmayan yivsiz setsiz ateşli silahlar" diye bir tanımlama yer almaktadır. Bu yılki MAK toplantısına katılacak olanların bu maddeyi göz önüne alarak bu şekilde açık bir ifadeyle kararı oluştururlarsa zannediyorum bu sorun ortadan kalkmış olacaktır.
  • Beretta urika 2 71 namlu
  • Franci Oto 67 namlu
M.K. ATEŞSAL   1951 ANKARA
0 RH (+)

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #46 : 27 Mart 2012, 11:58:09 »
TBMM İçişleri Alt Komisyonu, yeni çıkacak olan silah kanunu ile ilgili  tasarı üzerindeki çalışmaları tamamladı. Tasarının 3. maddesinin 5. bölümünde  "Fişek yatağı dâhil üçten fazla kapasiteli olmayan veya şarjör ya da haznesi çıkarılamayan, basit yöntemlerle üçten fazla fişek alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen, namlu uzunluğu kırkbeş santimetreden uzun olan, tam otomatik olmayan yivsiz setsiz ateşli silahlar" diye bir tanımlama yer almaktadır. Bu yılki MAK toplantısına katılacak olanların bu maddeyi göz önüne alarak bu şekilde açık bir ifadeyle kararı oluştururlarsa zannediyorum bu sorun ortadan kalkmış olacaktır.
sn.ATEŞSAL konuyu geçen hafta ANKARA,da mak toplantısına katılacak bakanlık bürokratları ile görüşülmesi neticesinde sizin yukarıda belirttiğiniz şekilde bir uygulama yapılacağı yönünde bir bilgi edindik inşlh bu yönde bir karar çıkar....
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Sabri KESKİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #47 : 27 Mart 2012, 12:17:31 »
Arkadaşlar eger konturole  gelen ormancı arkadaşa  bilgiçlik taslarsanız 2+1 diye melettire melettire tüfeginizi alır..Benden uyarması gittim sordum dogrusunu öğrendim
Sabri KESKİN
keskin nişancı
1979-Kayseri

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
« Yanıtla #48 : 27 Mart 2012, 12:36:51 »
Silah kanununda oluşabilecek  2+1 -4+1 gibi rakamsal oranlar.

MAK ı bağlamaz. Yaban hayatının popülasyonu ile ilgili durumlarda MAK, avlanma da istediği yasaklamayı yapabilir.

Nasıl yarı otomatik yivliler avda kullanılamıyor buna örnektir.

Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Seçkin BİLTEKİN

• *
« Yanıtla #49 : 27 Mart 2012, 12:50:23 »
Merhaba Arkadaşlar,
tasarıdaki " basit yöntemlerle üçten fazla fişek alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen" ibaresi oldukça önemli.Çünkü otomatik tüfek üretimi yapan bir markamız ürününü "çok hızlı bir şekilde çıkarılabilen takoz sistemine sahip"diye pazarlıyor.Tasarı kanunlaşır ve kanun koyucu yaptığı kanunun arkasında doğru düzgün durursa bu sefer de mevcut otomatik tüfeklerin takoz sistemlerinin değiştirilmesi gerekir.Kanımca bir hayvan türünün soyunu kurutmak amaçlanmıyor onun avı yapılmak isteniyorsa 3 fişek yeterlidir.3 fişekle bir hayvanı öldüremiyorsanız kendi atıcılığınızı gözden geçirmeniz gerekir.Derseniz ki bir hayvandan bahsetmiyoruz.Sürü ile karşılaşırsak ne olacak? Ben de yine aynı şeyi tekrarlayacağım.Amacınız avlanmak ise 3 fişekle maksimum 3 tane vurabileceksiniz.Bu sizi kesmiyorsa avlanmaktan ne anladığınızı bir daha gözden geçirin derim.Selamlar... 
Seçkin M. BİLTEKİN
1966 Aliağa/İZMİR