Huğlu, Üretilemez Denilen Av Tüfeğini Üretti
Amerika`da 2 milyon dolar harcanan, 2 yıl uğraş verilen ancak "bu tüfek üretilemez" diye rafa kaldırılan av tüfeğini Türkiye`de üretmeyi başaran Huğlulu firmalar dış pazarda adından söz ettiriyor.
Konya`nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu beldesinde faaliyet gösteren 3 ayrı firma, ABD`nin silah devi Smith&Wesson için dünyanın en kaliteli av tüfeklerini üretiyor. Huğlu beldesinde 2003 yılında Değirmenci Otomotiv Metal Endüstrisi A.Ş. ve Akdaş Makine Silah Sanayi İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi`nin katılımıyla kurulan AKUS Silah Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı silah firmaları, ABD`nin ünlü silah devi Smith&Wesson`a özel tasarım ve Türk el işçiliğinin doruğa ulaştığı dünyanın en kaliteli av tüfeğini üretmeye başladı. AKUS Silah Sanayi ve Ticaret A.Ş.`nin Genel Müdürü Sadık Akdaş, en yüksek kalitede av tüfeği üretmek için yola çıkan firmalarının
dünya çapında bir markalaşma süreci içerisine girdiğini söyledi. ABD silah devi Smit&Wesson`a yılda 3 bin adet av tüfeği üretimi yaptıklarını ve ABD pazarında Huğlu tüfeğinin bu marka ile satışa sunulduğunu belirten Akdaş bunun haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Firmanın vizyon olarak en kaliteli av tüfeğini üretmeyi hedef aldığını anlatan Akdaş, bu yolda hassasiyeti yüksek tezgahların dışında usta ellerin de hünerleriyle av tüfeğinde lokomotif olmaya aday bir noktaya geldiklerini belirtti. Kısa zamanda belirli bir üretim kapasitesi yakalayan firmalarının şu anda ürettiği tüm ürünlerini ihraç ettiğini vurgulayan Akdaş, "Av tüfeği üretiminde teknoloji ile el işçiliği sanatının buluştuğu bir adres konumundayız. Dünya devleriyle yarıştığımız bu sektörde hedefimiz sektörün öncülerinden birisi olabilmektir" dedi.
ÜRETİLEMEZ DENİLEN AV TÜFEĞİNİ ÜRETTİLER
Akdaş Makine Silah Sanayi İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Selim Akdaş ise, diğer firmalarla birlikte dünya silah devlerinden Smith&Wesson`a ABD`de üretilemez denilen av tüfeğini ürettiklerini belirterek, "Smith&Wesson firması bugüne kadar hiç av tüfeği üretmedi. İlk kez bizim firmaların ürettiği av tüfekleri ABD`de şimdi Smith&Wesson markası ile ABD pazarında satışa sunuluyor. ABD silah devine dünyanın en kaliteli tüfeğini yaptığımızı iddia ediyoruz. Şu anda üretimi yapılarak ihraç edilen av tüfeklerimiz ABD`deki tarafsız silah uzmanlarının yaptığı incelemeden başarıyla geçti ve bu ülkede bir numara seçildi. Ayrıca, bu firma ile anlaşma yapmadan önce av tüfeklerimiz dünyada hiç yapılmayan bir testten de alnının akıyla çıktı. Bir av tüfeğinde normalde 8 günde atılması gereken 15 bin 500 adet fişek bizim ürettiğimiz av tüfeklerinde 2,5 gün gibi kısa sürede atıldı. Ve bu testten geçen tüfeklerimizde hiçbir problem çıkmadı" şeklinde konuştu.
ABD`ye ihraç ettikleri av tüfeklerinin çeliği, ceviz ağacı, el işçiliği ve tasarımı ile çok özel bir üretimden geçtiğini belirten Selim Akdaş, "Avrupa ve ABD`de el işçiliği çok değerlidir. Huğlu`da bizim ürettiğimiz av tüfekleri ise hatasız ve el işçiliğinde en üst düzeyde olup, adeta bir sanat eseri niteliğindedir. Tüfeği süsleyen gravür ve süslemelerimiz tüfeğe yakışan modelleri içermektedir. Bu av tüfeklerinin tasarımını yapıp 70 gün içerisinde imalata sunmamıza Amerikalılar bile çok şaşırdı ve o
günden sonra tüfeklerimize olan talep başladı. Bizim üretip ABD`ye gönderdiğimiz av tüfeklerini bu ülkede 2 milyon dolar para harcayarak 2 yıl uğraşmışlar ancak, `bu tüfek üretilemez` deyip rafa kaldırmışlar" diye konuştu.
"DIŞ PAZAR OLMASA TÜRKİYE`DE TÜFEKÇİLİK BİTMİŞTİ"
ABD`ye dünyanın en kaliteli av tüfeğini üreten 3 ayrı firmada toplam 120 çalışanın olduğunu belirten Selim Akdaş, hedeflerinin istihdam kapasitesini artırmak olduğunu söyledi. Bununla birlikte kaliteyi daha da üst düzeye çıkarıp üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Akdaş, sektörün iç piyasada yaşadığı sıkıntıları ise şöyle özetledi:
"Dünya devleri ile yarıştığımız bir dönemde av tüfeği sektörü olarak iç piyasada birtakım sıkıntılar yaşıyoruz. İç piyasada av tüfeği satılamadığı için Türkiye`deki av tüfeği üreten tüm firmalar yönünü dış pazara dönmüş durumda. Avlanmanın yasaklanması, ruhsat alımının zorlaştırılması, ekonomik durumun iyi olmaması, döviz kurunun düşük olması ve özellikle ÖTV iç piyasadaki en önemli sıkıntı. Bu gibi etkenler fiyatlara yansıyor ve dolayısıyla insanlar av tüfeği alamaz duruma geliyor. Eğer, dış pazar da olmazsa Türkiye`de tüfekçilik bitmiş durumda."