Selam arkadaşlar..
Bir süredir bakır kaplı şevrotin saçması arıyordum. Av bayilerini aradım, bir çoğunu da gezdim, çözüm bulamadım. En sonunda bu iş böyle olmayacak deyip kendim kaplamaya karar verdim. İlk denemem başarılı oldu. Resimleri ekliyorum. Açıklamaları da var. Neden bakır derseniz, yaptığımız birçok denemede normal saçmalara oranla grupmanın daha iyi olduğunu gördük.
Önce kaliteli marka bir elma sirkesi alıp kaba (ben çay tabağı kullandım) koyduktan sonra içine biraz (yarım çay kaşığı attım) tuz ekleyip eriteceksiniz. Daha sonra kullanmadığınız bir adaptörü (5V-9V) alıp kablonun ucunu kesin ve içinden çıkan 2 teli ayırın. Her bir tele bakır çubuk bağlayıp çözeltinin içine bırakın. Çubuklar birbirine değmesin. Çubuklardan birinden kabarcıklar çıkmaya başladığını göreceksiniz. Evet, metal çözünmeye başladı. Arasıra cubukları temizleyip işleme devam edin.
Bir süre sonra çözeltinin renginin yeşile döndüğünü göreceksiniz.
Bu aşamadan sonra sıra geldi kurşunun kaplanmasına.. Sıradan bir kalem pil alıyoruz. Pilin eksi(-) kutbuna kaplanacak metali(kurşun) koyuyoruz. Artı(+) kutbuna ise yeni temiz bir bakır çubuk koyuyoruz. Resimde nasıl bağlandığı görülüyor.
İlk 10 dakikada sonuç almaya başlayacaksınız. Kaplama yaparken adaptör yerine daha düşük voltajlı kalem pil kullanmamızın sebebi, kaplamanın yavaş ve sağlam gerçekleşmesini istememiz.. Bir süre bekledikten sonra kurşunun üzerindeki bakır tabakasını rahatlıkla görebilirsiniz.
Bu şekilde teker teker uğraşılmayacağı için toplu kaplama yapmak lazım. Henüz denemedim fakat kaplanacak metali tutturduğumuz yere bir sac levha koyup şevrotinleri üzerine bıraktığımızda olur diye düşünüyorum. Hepsi bir anda kaplanabilir. Tabi bunun için büyükçe bir leğen lazım. Birkaç litre de elma sirkesi..