Gönderen Konu: slug  (Okunma sayısı 9229 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gencay YOYLU

  • *
  • İleti: 16
slug
« : 13 Eylül 2011, 22:18:54 »
merhabalar..biraz araştırma yaptım internetten ama net bi şey anlayamadım.sayın abiler bende yeni bir tüfek armsan a612 w aymayı düşünüyorum.yedek slug namluda almak istiyorum şunu sorayım.sluglarda yiv varmı yoksa düzmü..domuz avı için soruyorum saygılar
Gencay YOYLU
1979 antalya
 

Çevrimdışı Ercan ELER

  • *
  • İleti: 132
  • şimdi değilse bir daha asla an beni..
Ynt: slug
« Yanıtla #1 : 17 Eylül 2011, 11:02:31 »
Merhaba Gencay kardeş,

Slug namluda yiv yoktur, yarı otomatik silahlarda slug namluya yönelme sadece domuz avlarına giden avcılarımız için düşünülmüş ayarlanabilir V gez ve  geniş arpacık sayesinde nişan alma kabiliyetini arttırır hatta iyi nişancı iseniz tek kurşunla 25 metreden parayı vurabilirsiniz. En büyük ikinci özellik ise kısa namlu olarak ve kaval çekimle kurşun atışlarına dayanıklı mukavemet güçü diğer normal ve şoklu namlulara göre daha fazla olup piyasada 55 cm ile 61 cm namlu boyu üretilmektedirler, bu tüfeklerin kısa olmalarındaki en büyük avantajı ise hem hafif hem de namludan çıkan kurşunun mukavemetini kaybetmeden hedefe ulaşması amaçlanmaktadır. Günümüzde domuz avının yanında diğer avları yapan avcılar içinde yedek namlu sipariş edilerek çift namlu kullanma imkanıda tüfek firmaları tarafından  sunmaktadır. Sana tavsiyem şu olabilir sadece domuz avı için düşünüyorsan slug namlu almanı tavsiye ederim, Çünkü domuz avında kariyer yapmış avcıların profesyonelce kullandığı bir tüfek slug namlu, fakat diğer avlarıda yapacaksan ve çok yoğun domuza gitmiyecekesen 66 cm, veya 71 cm. mobil şoklu al  geniş şokla kurşun atmanda hiçbir sakınca yoktur. Saygılarımla
.  
Ercan ELER
1975
SAMSUN
 

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

  • *
  • İleti: 61
  • Thanked: 8 times
Ynt: slug
« Yanıtla #2 : 17 Eylül 2011, 11:15:57 »
Ercan abi bu konuyu tüfek alırken bende düşünmüştüm.Çok diyen oldu slug namlulu al diye ama burdaki yaşlı ve tecrübeli avcıların sözünü tuttum uzun namlulu silah aldım. Şu anda Armsan A620S 71Cm Namlulu tüfeği kullanıyorum kurşun atımı güzel şimdi şunu yazmışsınız bunu armsan yetkilileride söyledi ;

"namludan çıkan kurşunun mukavemetini kaybetmeden hedefe ulaşması"

Namlu kısa olunca kurşun çabucak ve rahat çıkıyor diye anladım bu sözünüzü ancak kim ne derse desin bana hep şunu dedi burdaki avcılar "uzun namlu" burda özel tek kırmalar var ben 1metre namlulu 16cal tek kırma gördüm 200 metreye saçmayla sıkınca vurabiliyorsun.Yada kurşun attığın zaman karşıdaki domuzu yerinden kaldırmıyor demek istediğim buydu.

Ayrıca " kaval çekimle kurşun atışlarına dayanıklı mukavemet güçü diğer normal ve şoklu namlulara göre daha fazla  " kaval çekim derken neyi kast ettiniz ? Slug namluda yıkım güçlü diyorlar buna birşey diyemem çünkü hiç denemedim ancak slug namlunun kısa olması-rahat nişan alınması dışındaki farkını söyler misiniz rica etsem ? Yani normal namluya göre et'imi kalın namlunun dayanıklı diyorlar herkez.
 

Çevrimdışı Gencay YOYLU

  • *
  • İleti: 16
Ynt: slug
« Yanıtla #3 : 19 Eylül 2011, 23:13:20 »
vermiş olduğunuz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.doğrusu hiç domuz avına gitmedim.kısmetse bu yıl başlayacağım.genelde uçar ava giderim..o zaman bana 71 cm armsan a612 iyi uyar ..saygılarımla
Gencay YOYLU
1979 antalya
 

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

  • *
  • İleti: 61
  • Thanked: 8 times
Ynt: slug
« Yanıtla #4 : 20 Eylül 2011, 11:44:16 »
vermiş olduğunuz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.doğrusu hiç domuz avına gitmedim.kısmetse bu yıl başlayacağım.genelde uçar ava giderim..o zaman bana 71 cm armsan a612 iyi uyar ..saygılarımla

Hadi hayırlısı ancak dikkatli ol domuz avında !!
 

Çevrimdışı Ercan ELER

  • *
  • İleti: 132
  • şimdi değilse bir daha asla an beni..
Ynt: slug
« Yanıtla #5 : 17 Ekim 2011, 11:20:30 »
Değerli Gencay kardeşim, tabi bu yazdıklarım çok bildiğimden değil, araştırmalarım ve tecrübelerimin  aşağıdaki alıntıda bahsettiği gibi tüfeklerin yapım ve üretim tekniği açısından  yorumlanmasıyla alakalıdır. Halkımızın ,kaval ,silindir namlu tabir ettiği namlu tipleri ,şoksuz bantsız namlu tipleridir. Kavalın anlamı bantsız oluşu,silindirin anlamı şoksuz oluşudur. geneldede bu namlular kısa boy namlulardır, bu tip namlularla tek kurşun atmak gayet mantıklı ve verimlidir, özel yapım tekkurşun namlularıda kaval silindir namlu işlevindedir. (paradox yada sabot namlular bu tiplemelere girmez) çekirdeğin namlu içinde, tazyik oluşturduğu namlularda yivlilerde mevcuttur, tek kurşun çekirdeği ,namlu içerisinden nekadar az sürtünme ile çıkarsa ,çekirdek deformasyonuda okadar düşük ve performansıda okadar yüksek olacaktır, hiç sürtünmesiz şekilde namludan çıkacak çekirdekte, sevk ve yön alamıyacak sapmalara sebebiyet verecektir. Kurşun namlularındaki sürtünmenin derecesi ,tatlı sert sürtünme tabiriyle anılır, tekkurşun atımında, şoklu namluların kullanılmayış sebebide bundandır.

Bende bulunan slug namlu tüfeğimle ve süper poze mobil şoklu tüfeğimle 50 m  40x40 hedefe aynı silahla kendim ve 2 arkadaşıma yaptırdığım atışlarda aşağıdaki alıntı yazıdaki sonuçlar birbiriyle aynen örtüşüyor.  

Daha iyi bilgi olması için bir alıntı paylaşayım. Saygılar.

YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE NAMLU
  
 

Yivsiz av tüfeklerinde namlular, kullanım alanlarına bağlı olarak değişik çap, namlu boyları ve şoklarda veya bunların değişik kombinasyonlarında imal edilirler.

Av tüfeklerinde çap:
Çap, yivsiz av tüfeklerinde namlu iç genişliğinin ifadesidir. Günümüzde kullanılan çap ölçüsü, eski İngiliz sistemine göre yapılmıştır. Buna göre 0,4536gr saf kurşun (1 pound) 12 eşit parçaya bölündükten sonra meydana gelen sayı, o silahın çapı olarak kabul edilmiştir.
Söz konusu çap ölçüsüne göre bölmeden dolayı rakam büyüdükçe, namlu açıklığı da ufalmaktadır.
Buna göre 1 pound saf kurşunun 12 ye bölünmesi 12 çapı, 16 ya bölünmesi 16 çapı vermektedir.
Yivli av tüfeklerinde çap 4'ten başlayarak 8, 10, 12, 14, 16, 20, 28, 32 ve 36 seklinde bulunur.

Av tüfeklerinde namlu boyları:
Standart namlu boyları olarak av tüfeklerinde ağırlıkla 65cm, 70cm ve 75cm boylar kabul görse de, günümüzde 50cm den 86cm ye kadar değişik uzunluklarda namlulu tüfekler bulmak mümkündür. Namlu boyu bir tüfek tasarımı meselesidir, namlu boyunun menzile bir etkisi bulunmamaktadır. Aynı şartlarda 60cm bir namlunun menzili ne ise 85cm namlunun da aynıdır.

Av tüfeklerinde şok:
Şok, namlu iç çapının namlu ağızının 8-10cm içinden başlayarak çok hafif daralmaya uğramasıdır. 12 çapta sıradan bir namlunun 0,729 inç olduğunu varsayarsak, bu namlunun tam şok olan ağız kısmı ortalama olarak 0,689 inç boyuta daralır.
Çeşitli amaçlara uygun olarak değişik şok tipleri geliştirilmiştir, bunlar sırasıyla şöyledir:
*Kaval namlu (Skeet No.1)
Kaval namludan çıkan saçma gurubu, namlu çıkış ağzından itibaren genişler. 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap kaval namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %40 saçma isabet eder, dolayısı ile %60 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Silindir namlu
Bu tip namludan çıkan saçma gurubu, namlu çıkışından itibaren, kaval namluya oranla daha toplu olarak yayılır. 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %45 saçma isabet eder, dolayısı ile %55 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Düzeltilmiş silindir namlu (improved)
Böyle bir namludan çıkan saçma gurubu, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %50 saçma isabet eder, dolayısı ile %50 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Çeyrek şok namlu (Skeet No.2)
Bu tip şoklu bir namludan çıkan saçma gurubu, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %55 saçma isabet eder, dolayısı ile %45 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Yarım şok namlu (modified)
Bu karakterde şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %60 saçma isabet eder, dolayısı ile %40 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Üç çeyrek şok namlu (improved-modified)
Üç çeyrek şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %65 saçma isabet eder, dolayısı ile %35 oranında saçma boşa gider-yayılır.
*Tam şok namlu (full)
Tam şoka sahip bir namludan, 35m uzaklıktaki 1m²lik nişan yüzeyine, 12  çap düzeltilmiş silindir namlulu silahla, 70 mm.lik kartuşla yapılan atışta ortalama olarak %70 saçma isabet eder, dolayısı ile %30 oranında saçma boşa gider-yayılır.

Av tüfeklerinde Şoklar namluda sabit olabilecekleri gibi, isteğe bağlı olarak namlu ucundaki bileziğin döndürülmesi ile değiştirilebilen (polychoke), takılıp sökülebilen (mobil- invektor) şoklar da mevcuttur.

  

  

Paradoks namlulu av tüfekleri:
Genellikle büyük avlarda tek kurşun atılmak üzere yapılmış silahlardır. Temel yapısı silindir olan namlu boyunun 1/2 sinden itibaren yivler açılmıştır. Özellikle büyük avlar ve kısa mesafeli tehlikeli avlarda omuzlama sürati açısından avantaj sağlayan çiftelerde, ikinci atışın kısa mesafeden gerçekleştiği ve kuş avlarında olduğu gibi avın namlu altına girer pozisyonda olduğu atışlarda etkilidirler. Paradoks namlulu yivsiz av tüfekleri, yivli silahların karmaşık prosedürlere bağlı olduğu ülkemizde, yivsiz tüfekler statüsünde olduklarından ve uzak mesafe istemeyen büyük avlar söz konusu olduğunda uygun silahlardır.
 
 

Av tüfeklerinde fişek yatağı:
Av tüfeklerinin namlu altlarında, şok bildiriminin yanısıra damgalanmış olan örn. 12/65, 12/70 veya 16/65, 16/70 veya 20/65, 20/70 gibi rakamlarda 1. hane tüfeğin çapını gösterirken, ikinci hane fişek yatağının uzunluğunu belirtmektedir.
Bu sebeple söz konusu tüfekte kullanılabilecek fişekler bu standarda uygun olmalıdır. Yanlış fişek kullanımı ciddi kazalara sebebiyet verebilir.
 

ALINTI..
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2011, 11:28:54 Gönderen: Ercan ELER »
Ercan ELER
1975
SAMSUN
 

Mustafa Kabadayı

  • Ziyaretçi
Ynt: slug
« Yanıtla #6 : 30 Ağustos 2012, 21:15:27 »
konuyu geç gördüm dostlar ama birkaç cümlede ben eklemek istedim.domuz avı için kesinlikle slug lar biçilmiş kaftan.61cm slug armsan a612dw kullanıyorum.ayrıca yedek 71cm şeritlimde var.combo yani..daha bugün atışlar yaptım.gez ayarı yaparakda hemen hemen istediğim mesafeye getirdim.yaklaşık olarak 100m gibi uzaklığa kurşunu düşmeden gönderiyor.tesiri o mesafeden ufalanan kaya parçalarından anlaşılıyor ki anormal bir darbesi var.önerim sadece domuz avına gidiyorsanız veya gece beki yapıyorsanız slug namlulu bir tüfek almanızdır.herkese bol avlar...
 

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

  • *
  • İleti: 459
  • Thanked: 1 times
Ynt: slug
« Yanıtla #7 : 10 Kasım 2012, 22:57:48 »
bi dönem 12 numara tüüfeklerde yivli namlu serbestti .fakat 7-8 senedir sanırım yasak. domuz avı yapanlar için etkiyi ve menzili çok artıran bir ozellik. Deneyen tecrübeli bir ardadaş sonuçları paylaşmıştı. harika sonuçlar almıştı.
Türkiyede satılan bi kaç model de vardı hatta. Baretta , Sarsılmaz Safari modeli ....   
Sarsılmaz Safari modelini hala üretiyor ama ben  sordum sadece İthalat amaçlı üretiliyor. yani yurt içine satışı yok.
Bunun serbest olması için bir şeyler yapılamaz mı ?

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)
 

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

  • *
  • İleti: 459
  • Thanked: 1 times
Ynt: slug
« Yanıtla #8 : 12 Kasım 2012, 01:13:43 »
150m yivsiz bir tüfek açısından iyi bir mesafe.
Hatsandan memnun musunuz. takılmadan çalışması benim için en önemli şey. malum domuz avı yapıyoruz. bu av silahın tutukluk yapmasını kaldırmaz.

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)