Hakan hocam, tecrübeyle sabit derken, eğer denemeniz varsa buraya koyun görelim. Uzun fişek yatağında normalden daha kısa fişek kullanmak basınç kaybına sebep olur. Önemli bir basınç kaybına sebep olacağını sanmıyorum demeniz için ölçmeniz gerekir. Açık konuşayım, saçma için değil tek kurşun için denemeler yaptım ben. Saçmadaki grupmanı bilemem, fakat uzun yatakta namluya giriş yapana kadar çepere çarpıp deforme olan saçmaların grupmanı bozduğunu okumuştum. Fişek yatağının fişekten çok daha uzun olmasının yararsız olacağı fizikle sabittir. Tecrübe ikinci planda kalır. Çünkü deneme yaparken farklı gramajlarda barutlar kullanmış olabilirsiniz. Tapanız değişik olabilir. Fişeğin uzunluğu milimetrik aynı olmayabilir. Yani birçok kriter değişebilir. Ben de uzun fişek yatağının ciddi bir basınç kaybına sebep olduğunu söyleyebilirim. Benimki de tecrübeyle sabit. Hatta 2 veya 3 hafta önce kendim denedim. Daha taze mevzu.. Tüfek kısa fişeği attıktan sonra boş kovanı dışarı bile atamadı. 76mm yatakta 65mm nin altında fişek kullandım. Halbuki aynı çekirdek, aynı barut hakkı, kapsül çeşidi, vs. Tapanın uzunluğu dışında herşey aynıydı.. Bilginize..