Gönderen Konu: Kuluçka Makinası Yapıyorum Yardıma İhtiyacım Var  (Okunma sayısı 5204 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hasan KARAMANDA

• *
Kuluçka Makinası Yapıyorum Yardıma İhtiyacım Var
« : 24 Ağustos 2011, 22:40:23 »
Merhaba Üstadlar Öncelikle herkezi selamlarım forumu uzun zamandır takip ediyorum ve gerçekden cok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz saolun yalan yok sadece ilgi alanım kuluçka bölümü qenelde ora ile ilgileniyorum ve bir kuluçka makinası yapmaya karar verdim sizlerin yardımı ilede inşallah tamamlıyacağım öncelikle elimde hazır bulunan malzemeleri sıralıyorum önerileriniz tavsiyeleriniz nelerdir ve neleri nereye yerleştirsem bu işi tamamlar ve olumlu bir sonuç alırım şimdiden saolun

Bir Adet Kola dolabı aldım izalasyon bakımından sağlıklı olduqu için;

Havalandırma sirkilasyonu olarak Bilgisayar fanı bol istemediğim kadar ve hariçten 120x120x38  220/240 arası akımla çalışan ve aynı ölçüde 24 volt ile çalışan fanlarım mevcut bilgisayar fanı gibi ama biraz büyükleri

ısıtma olarak ya semaver rezistansı yada bilirsiniz duş alacağınız vakit kovalara attığımız su ısıtıcıları var tel olanlar onlardan düşünüyorum. Resimleride Var Buyrun;

yada Yuvarlak su ısıtıcısı plastiğinden ayırıp kullanmak için 1000walt;

termostat olarak KT4 Kuluçka makinaları için özel olarak üretilmiş olan 4 çıkışlı (Rezistans, Fan, Çevirme Motoru ve buhar makinası çıkışı olan cihazı almayı düşünüyorum resimide altta

Çevirmede kullanacağım motor tabikide piliç çevirme motoru olacak bununda Resimi Altta

Belki Lazım olur diye bir kaç da dimmer var elimde rezistansı yavaş yavaş ısıtması için kullanabilirim diye bundada resim mevcut

yumurta raflarınıda mekanik olarak raf sistemi yapmayı düşünüyorum birde aklıma conturn30 dedikleri sistem takıntı yapıyor tavsiyeleriniz nelerdir hangisi uygun ve verimli bir makina olur yorum ve yardımlarınızı bekliyorum Saygılarım ile
Hasan KARAMANDA
1988 ÇANKIRI

Çevrimdışı Nuri ÖNEL

• Müdavim Üyemiz
    • www.ekomakkazan.com.tr
Ynt: Kuluçka Makinası Yapıyorum Yardıma İhtiyacım Var
« Yanıtla #1 : 26 Ağustos 2011, 22:43:51 »
Kolay gelsin arkadaşım
kuluçka makinası ile ilgili bilgilerimi ve sizin malzemelriniz hakkında yorumumu yazıyorum.
Öncelikle seçtiğiniz dolap izolasyon bakımından güzel ancak çok yüksek hacimli yani burada alt ve üst kısımlar arasında sıcaklığı homojen tutamazsınız. üst kısımda istediğiniz ısı varken bu altlarda giderek düşer.
onun içn bu dolabı kuluçka olarak kullanacaksan üstten 50-60 cm kadar yeri kullanabilirsin. açıkcası kuluçka makinaları homojen ısı için en boy ve yükseklik olarak birbirine yakın olmalıdır.
Ayrıca fan hiç bir zaman yumurtaların üzerine üflememelidir. ısıtan rezistans veya lamba üzerine üflemelidir. ve bu üflemeden sonra hava altta su hacmine yönlendirmeli dir. çünkü nem gereklidir.
1000 w ısıtıcılarla falan bu işi yapamazsınız yumurtalar pişer. örneğin 50x50x60 gibi bir hacim için 50-60 w  ampul yeterlidir.bir de pilot 15 w ikinci bir ampul kullanırsanız faydalı olur. ana ampulun devreye girip çıkma anındaki ısı iniş çıkışlarını stabilize eder.
yumurtaları günde en az 2 kere,( 4 olursa daha iyi olur çevirmeniz) yeterlidir. günü dolan yumurtalar bir gün önceden makinanın en alt kısmına veya nemi yüksek ikinci bir makinaya almanız gerekir. çıkmasına yakın nem çok önemlidir. Örneğin bıldırcını az nemde de çıkarabilirsiniz ama keklik sülün denizli horozu gibi yumurtalar nem olmazsa çatlayamaz ve yavruda kabuğu kırıp çıkamaz.
Termostat olarakta onda biri gösterecek bir termostat gereklidir örneğin   36,7 - 36,8  C gibi.
termostat hissdecisini fan sirkülasyonu olmayan bir yerde bulundurmanız gerekir. yoksa hava sirkülasyonundan etkilendiğinden has has hissetmez.
Birde buzdolap kapıları kapanınca hava almaz alttan ve üstten 1 cm çapında 3 er veya 4 er delik açmalısınız. Makina gece ve gündüz ısı farkı yüksek olan bir yerde olamalıdır. örneğin evin kullanılmayan kiler v.b bir yer olursa gece gündüz ısı farklarından etkilenmz.
bilmem tecrübelerimi anlatabildimmi.
en güzeli önce tavuk yumurtaları ile uğraşarak tecrübe edinmeniz gerek.
Haydi kolay gelsin başarılar
Nuri ÖNEL
1957 NAZİLLİ

Çevrimdışı Muhammet KALYONCU

• *
  • Bursa/Nilüfer
« Yanıtla #2 : 26 Ağustos 2011, 23:00:52 »
Amatör olarak bu işle uğraşmaktayım bildiklerimi anlatmak isterim.Siz ilk çiviyi çakın devamı gelecektir sormak istediğiniz yerlerde sorarsınız.

Nuri abinin dediği kabin olarak seçilen dolap yüksek olduğu için içerisinde ısı ve nemi her tarafa eşit dağıtmak oldukça zor olacaktır.En alt ile en üst taraf arasında çok fazla ısı farkı olacak buda çıkımı olumsuz etkileyecek.Zaten yeni başlıyor iseniz o kadar büyük dolap gereksiz olabilir o dolap 600 tavuk 1500 bıldırcın yumurtası alır  :)

Tavsiyem mini büro tipi buzdolabı kullanmak.İlla büyük dolap diyorsanız çift kapılı bir dolap alın üst buzluk kısmını çıkım bölümü olarak kullanırsınız.Alt kısmı ise gelişim olarak.

Çevirme günde en az 2 kez olmalıdır derler fabrikasyon makineler saat başı çevirme yapar  :) şunu söyliyeyim çevirme o kadarda önemli değil 2-3 günde bir çevirenide gördüm ben çıkım aldı işim var makinenin başında devamlı duramam derseniz sabah akşam yeterli olur ama otomatik çevirme yapacaksanız 2-3 saatte bir çevirme yapabilirsiniz.

Kuluçkacılıkta nemi tutturmak epey zor en azından ben zorlanıyorum nem iyi ayarlanmayınca çıkım düşüyor.

Eğer dolap olarak elinizdeki kola dolabını kullanacaksanız sanırım 5-6 raf olur o rafları piliç çevirme motoru çevirirmi bilmiyorum kaldırmamaya bilir.

Rezistans olarak silikon ısı kablosu kullanabilirsiniz.En basit lambadır o dolap için alt kısma 2 yada 3 adet 100 yada 75 w ampül yeterli olur sanırım.

Tavsiyem gelişim ve çıkımı ayrı yerde yada ayrı makinede yapmanız çok daha iyi olacaktır ( tecrübeyle sabittir)

Aklıma gelenler bunlar.

Ezanları duyduğunda,şükretmeyen bir gönül taşıyorsan...Yüreğine bir selâ oku...
Muhammet KALYONCU / Bursa Nilüfer
[email protected] / 05384584337
https://www.facebook.com/kuluckalik.yumurta.satis
www.kuluckalikyumurtasatisi.com

Çevrimdışı Hasan KARAMANDA

• *
« Yanıtla #3 : 27 Ağustos 2011, 22:37:29 »
Saygıdeğer Muhammet ve Nuri Abilerim dolap bizm eski dükkandan kalma babam sağolsun motorunu felan söktü hava komprösörü için elimde mevcut olan dolabım şuan bu kii eğer bu işte randıman tutturusam makinayı büyütmeyi düşünüyorum ne gibi belki bunu çıkım yapar bir adet buzdolabı alır onuda gelişim yapabilirim nacizane yorumlarınız için ayrıca çok minnettar kaldım lütfen bu konuda beni dahada bilgilendirir makinayı kurar start verirsem o zaman size  bir teşekkür ve duayı borç bilirim sizler yaşca ve tecrübece benden kat kat üstünsünüz lütfen yorum ve bilgileri eksik etmeyiniz teşekkürler
Hasan KARAMANDA
1988 ÇANKIRI