TAMAM AVCI ARKADAŞLAR VE ÜSTADLAR BENDE BILDIRCIN DA TEYBE KARŞIYIM AMA.... YALNIZ BİZDE YASAK BU...
BILDIRCIN NEDEN YOK?
Trakya’da Bıldırcın Olmamasını YabanTV Yazarları Şöyle Yorumladı.
Avcıların hasretle bekledikleri bıldırcın avı günleri gelmesine rağmen Trakya’da bıldırcın olmamasını Yaban TV yazarları şöyle yorumladı.
Dr Ali Bürkev: Bıldırcınlar genlerine geçmiş olan yıldız haritasına göre göç ederler. Geceleri havalar kapalı ve bulutlu olduğu zaman göçe kalkmıyorlar. Ayrıca uygun rüzgar bulamayınca da göç etmiyorlar. En önemlisi yavru çıkarıp çoğaldıkları yerlerde havaların soğuyup onları sıkıştırmadıkça göçe başlamıyorlar. Ayrıca bu sene Rusya ve Ukrayna’da bahar ve yaz ayları yağışlı geçti. Bu nedenle tarlada yumurta yapan bıldırcınların yumurtaları bozulunca tekrar yuva yapmaları gerekti. İkinci gurup yavrular erginleşip ondan sonra göç edecekler. Bu nedenle de göç gecikti. Tabi bu arada göç için gerekli vücutlarında stok yağ oluşturamadılar. Yağları onların benzinleri sayılır. Buda ayrı bir gecikme nedenidir. Bıldırcının göç yollarından biri Batı ve Orta Karadeniz üzerindendir. Tam göç günlerinde Türkiye’nin bu bölgelerinde kuvvetli yağışlar oldu. Binlerce bıldırcın denize dökülüp telef oldu. Bu bilgiler bölgelerdeki avcılar tarafından verildi.
Şahsi kanaatim, bu sene göç daha geç gelecek. Rusya, Ukrayna, Moldovya ve Romanya da hava soğuyup göçe kuşu zorladığı zaman göç olacak. Ancak önceki yıllar gibi bol bıldırcın göremeyeceğiz.
Ömer Borovalı: Yukarılarda, bıldırcını göce zorlayacak kadar yeterli havanın olmadığını tahmin ediyorum. Aslında göç hiç yok değil ama büyük göç olmuyor. Ayrıca hafta içi günlerde kuş geçit yapmış. Kırım üzerinden bizim Karadeniz sahillerine bol kuş geldiğini görenlerden duydum. Trakya’ya bıldırcın Romanya ve Bulgaristan üzerinden geliyor. Buralarda gecikme olmuş olabilir.
Mehmet Arpaz: Sıra kuşu geçti. Bundan sonra belli günlerde yığılma olur. Şimdiye kadar bıldırcının göç edeceği yerlerde hava yağışlı geçti. Ayrıca güneyli rüzgârlar vardı. Bulgaristan devlet eliyle turizm için teyp kurduruyor. Bu nedenle de geçit engellenmiş olabilir. Türkiye’de Teyp serbest bırakılmalı ve adet 20 ye çıkarılmalı.21 avlayan olduğu zamanda çok ağır ceza verilmeli.
Ali Birerdinç: Şimdiye kadar böyle kesat bir bıldırcın dönemine rastlamadım. Bir kez hariç. O da Sovyetler Birliği dağılmadan önce buğdaya büyük zarar verdiği için bıldırcınları uçaklarla zehirlemişlerdi. O zamanda kuş olmamıştı.
Rahmetli babam, yağmur yağar gök gürler şimşek çakınca o gecenin sabahı bıldırcın düşer derdi. Ve dediği hep doğru çıkmıştır. Yağmurda yağdı,şimşekte çaktı sabahı ava çıktım ama kuş yoktu yinede büyük bir göç bekliyorum
BU DA LİNK :
http://www.yabantv.com/haber/949-bildircin-neden-yok.aspx