Çağrı Bey kardeşim, yarı otomatik tüfeklerde doldur-boşalt işi fişek gücünden sağlanması gereklidir ama arzu edilen ideal durum, boş kovanı abartmadan ama garantili kabul edilecek hızla fırlatmasıdır. Aşırı hızla fırlatmak demek sürgü kolunun gereğinden hızlı geriye gelmesi demektir. Bunun da zararı silahın kasası gerisine tak tak vurarak enerji yüklemesi sonucu parçaların titreşimini artırmasıdır. Hatta ileri düzeyde olursa belki kasaya da zarar vermesi söz konusu olabilir. Kendim rastlamadım ama Ramazan Usta(Aknarçay) bu şekilde kasası kırılmış tüfeğe rastladığını yazmıştı.
Günümüzde aşırıya kaçmadan ve garantili şekilde boşlatma yapan tüfeğin, boş kovanı 1,5 m civarında mesafeye fırlatması bekleniyor. Daha yakına düşerse, daha soğuk havada aynı fişeği çalıştırmayabilir. Daha uzağa fırlatıyorsa geriye fazla çarpıyor diye düşünmek gerekir.
Magnum fişek kullanılmayacak bir tüfekle 24-28 g normal fişeğin böyle 1,5 m uzağa düşürmesi ve mesela 36 g doluları da 3-4 m uzağa düşürmesi oldukça makul ölçüdedir. Sorun, magnum ve üzeri fişekler kullanıldığında başlar. Eğer tüfekte mekanizma geri gelme hızını düzenleyen bir tertibat yoksa, bu fişeklerin kullanılma sıklığı ve tüfeğin de kalitesine göre kullanım ömründen hızlıca götürmeye başlar.
Burada gördüğünüz gibi, bu konuyu kendimce açıklarken hiç tepme ayarlamasından veya enerji kaybından söz etmedim. Çünkü bu mekanizma hızı düzenleyiciler(valf, kompensatör, regülatör vs) yukarıda yazdıklarımdan başka şeyi değiştirmez. Konudaki tüfek, Osman Bey'in söylediklerine ve gösterdiklerine göre işe yarar bir regülatöre sahip. Malzeme de kaliteliyse, ömründen fazla kayıp olmaz görünüyor.
Ben ülkemizde bu düzenleyicileri olan tüfek sahiplerinden çoğuna deney sonuçlarını paylaşmasını rica etmişimdir. Forumlarda mevcut
Fakat ilke kez Osman Bey kardeşim ciddiye aldı. O yüzden bu vesileyle bu konu hakkındaki düşüncemi de ilk kez kendisiyle paylaştım.
Selamlar