Gönderen Konu: Halk deyişiyle döş eniği ne anlama geliyor?Bilenlerin yorumlarını bekliyorum.  (Okunma sayısı 8153 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Berşan UÇAR

• *
Abilerim Ben osmaniye ve çevresinde çokça bahsedilen "DÖŞ ENİĞİ" Denilen olay hakkında yorumlarınızı bekliyorum.Bizim büyüklerimizin bir söylemi bu.Söylem o ki döş eniği en küçük olan ve en kaliteli köpek olurmuş.(Av,  bekçiveya çoban köpeği farketmezmiş.)Çünkü döşte en iyi besini alırmış ve küçük olduğundan anası ayrı özen gösterirmiş veya büyüdüğünde diğer kardeşlerinden daha iyi iri ve akıllı olurmuş.Bu sözleri sivas güründe kangal için, memlekette de en az 20 yerde mevzuda duydum.Hatta son dogan enik diyende var, en iri diyende ama  geneli en küçük diyor.Demem o ki dostlar böyle bişey varmı? varsa bu enik tam olarak nasıl seçilir, en azından kendine ayırdığı yavruyu böyle seçebilir avcılarımız.Tenezzül edip bişeyler yazan abi avcılara şimdiden teşekkürler.
Mehmet Berşan UÇAR
1977-Osmaniye
İlahi Azrail, Sen adamı öldürürsün!!![img=http://s5.postimg.org/ot7rd4lab/Foto_raf_0045.jpg]

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
halk arasındaki  hurafeden başka birşey degildir inancıma göre...ilk yavru genelde memeyide ilk bulur bu düzden iyi beslenir ve diger yavrulara göre baskın olur..ama av köpeginde baskın olmak tek başına yeterli degildir .....ilk yavruyu aldık baskında oldu diyelim burun zayıf akıl kıt olduktan sonra neye yarar....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Mustafa ÖZTÜRK 06

• *
  • çıtak (nicelik biyere kadar sonuna kadar nitelik)
o zaman seçim neye göre yapılmalı sizce
                                                                                                            mustafa öztürk 1982 Ankara kızılcahamam 0RH+

Çevrimdışı Serhat SERİN

• Müdavim Üyemiz
Benim bildiğim son yavruya döş eniği deniyor..Ve sizin dediklerinizi bende duymuştum..Fakat benim inancımda el vermiyor..Av konusunda farklı olacağına..
doğum yılı ve yaşadığınız ili profilinize yazınız
http://avlakforum.com/forum/profile/?area=forumprofile;u=23147

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
Son doğan yavruya denildiğini duydum ama yavrunun özellik bakımından diğerlerinden üstün yada zayıf olacağı inancına katılmıyorum, bu halk dilinde bazı bölgelerde yayılmış bir söylentidir, eğer öyle olmasaydı o kadar yurt içinde ve yurt dışında bu işin uzmanları var onlardan birşeyler duyardık değilmi.
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
son yavru zayıf cılız olur ve yavru seçiminde begenilmez,bu yavrununda begenilmesi tercih edilmesi için uydurulmuştur döş enigi safsatası...neye göre yavru seçilire genilce birsürü krıter vardır...benim tercigim renk olarak davranış olarak mevcut en farklı yavru olur...ya süper olur yada en işe yaramazı....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimiçi Abdullah GÜLTEPE

• Müdavim Üyemiz
döş eniği kavramı bizim buralardada vardır küçük olur ama yavruların içinde en hareket nerdeyse döş eniğidir hareketli olur ve avı iyi olur derler.
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156

Çevrimdışı Selçuk KOCA

• *
Selçuk KOCA
 1983 KOCAELİ
 0543 774 21 14

Çevrimdışı Özgür YAŞAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
slmn alykm.gerçekdende  doğru arkadaşlar.11 tane yavrudan en cılız olanı  en hareketli olanıydı,ben yuvaya daha yaklaşınca hepsinin içinden ayrılıp yanıma koşardı.yemekleri verirken aralarında ezilir,pasif kalırdı.her neyse fazla uzatmayayım,arkadaşlarımı  kıramadım,herkez yavruları seçti,sonada en cılızı,begenilmeyen bana  kaldı,nasip buymuş dedim,ALLAH;a şükürler olsun,5 aylık oldu,büyümesi yönünden  ilk yavruyla şu an aynı,belkide onu geçdi,eğitimlerde mükemmel bir kabiliyet ve gayret gösteriyor.ferma,aport,silah sesi,merada av aramaak,tüfek patlayınca hırslanıp,şevkle ava doğru koşması herşeyi çok hoş.hiç ummazdım ölür diyordumALLAH;a şükür çok memnunum.Avcı abilere,büyüklerime bazen anlatırdım,gelen cevap:yavrunun ya ilk doğanını ,yada son doğanı kendine ayıracaksın dediler.herşey tecrubeden ibaret,insan yaşayınca daha farklı oluyor.slamlar ve sevgilerle .
Özgür YAŞAR
1975 tuzla_istanbul