Hatsan'da bu olay aynen başıma geldi. Sizin yazdığınız gibi fişek patlamadı. Mekanizmaya baktığımda, fişeğin yatağa oturmadığını, mekanizmanın da yarı yarıya açık olduğunu gördüm.
Yabancı otomatiklerde, mekanizma kilitlenmeden tetik düşmüyor. Bir başka foruma yazdığımda bu tüfeklerde ''tetik irtibat kesme sistemleri'' kullanıldığını yazdılar.
Sadece yabancı otomatiklerde de değil, mesela Sarsılmaz'ın tüfeklerinde de tetik düşmüyor. Aynı şekilde Stoeger'de de tetik düşmüyor.
Aslında ben oldukça acemiyim, Extramax aldım, altı ay oldu, 30-35 fişek attım. Şuan kurma kolunu mekanizmadan çıkarmasını bile bilmiyorum. Tüfeğin temizliğini, mekanizmayı çıkarmadan yapıyorum, tatik tertibatını da zaten sökemiyorum.
Anladığım şu: Mekanizma kilitlenmeden tetik düştüğünde, horoz iğneye vuruyor, fakat iğne (mekanizma kilitlenmediği için) fişeğe çarpmıyor. Aslında diğer forumda yazılan cevabı buraya aynen kopyalıyayım, daha iyi anlarsınız.
Sn.erman, tüfeğinizin kilitleri açıldığında, mekanizmayı namlu kepine kilitleyen kilit bloğu aşağıya yönlenir. BU esnada da iğneyi kilitler, yani aynı zamanda bir çeşit iğne emniyet bloğu gibi görev yapar. Horoz düştüğünde çıkan sesin farkı da bundan kaynaklanıyor. Horoz iğneye temas ediyor, ancak aşağıya inen kilit bloğu iğneyi tutuğu için o anormal ses geliyor ve ateşleme olmuyor.
Bu emniyet sistemi tüm kaliteli pompalı ve yarı otomatik tüfeklerde mevcuttur. Ancak sonuçta iğnenin üzerindeki bir kot farkına bağlıdır. Burada meydana gelebilecek bir deformasyon, kilit bloğunu iğneyi bloke etmeye yetmeyecek, ancak namlu kepinden ayrılmaya yetecek kırımlar, bu sistemi devre dışı bırakacağı için, aklı başında tüm üreticiler kesinklikle tetik irtibat kesme sistemleri kullanırlar...