Ellerine sağlık Erdal ustam..Bu aralar sıkça sorulan bir konuya değinmişsin..
Birkaç kelam da ben edeyim izninizle..
Tüfek seçimi sırasında pek çok arkadaşın ' Yaw Avrupadaki tüfek de bu değil mi oda vuruyor bu da vuruyor ' dediğine şahit oluyorum.Ben de onlara ' BMW araba da TOFAŞ araba değil mi o da gidiyor bu da gidiyor ' diyorum.O anda arkadaşın zihninde çakan şimşekleri tahmin edebiliyorum
Herşeyden önce silah seçimi sırasında namlu çeliğinden tuttun da taa ucundaki arpacığa kadar incelemek gerekir.Örneğin atış tüfeklerinde dünya devi sayılan PERAZZİ'yi incelediğimzde tetik grubu ve namlu konusunda ilk sırada yer aldığını görüyoruz.Poligonda beklenmeyen bir tetik grubu arızasında kolayca takıp çıkarılabilen mekanizması sayesinde atışlarınıza devam edebiliyorsunuz.Keza namlusuna baktığımızda hassas bir şekilde honlandığını görüyoruz ve bu da çok iyi bir grupman ortaya çıkarıyor.Aynı şekilde kilit sistemi de binlerce atışa dayanıklı bir şekilde üretiliyor.Bunların hepsini bir arada oluşu da doğal olarak maliyeti yükseltiyor.
Bir başka örnek BERETTA'nın atış tüfeklerine baktığımızda teknolojiyi çok iyi bir şekilde tüfeklerine yansıttığını görüyoruz.Ama kilit sistemi konusunda bazı şikayetleri duyuyorum ne kadar doğru bilemiyorum.
Bunların yanı sıra WINCHESTER, BROWNİNG, KRIEGHOFF, REMİNGTON, BAİKAL, RİZZİNİ gibi firmalarında kaliteli atış tüfekleri üretiğini görüyoruz.
Yerli piyasaya baktığımızda bana göre HUĞLU bu konuda başı çekiyor.Ayrıca son zamanlarda Mürsel Tanık ustanın yaptığı tüfeklerin de methini çok duydum.AKÜS'ün Osso modeli de son zamanlarda epey tutulan tüfekler arasında.Kalite ve işçiliğe gelince Avrupa standartlarına giderek yaklaşıldığını düşünüyorum.Haliyle bazı ürünlerinde fiyatlarında artış oluyor.
Atış tüfekleri av tüfeklerine göre daha farklı bir sisteme sahip olduğu için yerli üreticilerin atış tüfekleri için ayrı bir Arge bölümü oluşturması daha mantıklı olacaktır.Bu sayede istenilen kalite daha çabuk yakalanacaktır diye düşünüyorum.
Fişek seçimi konusunda Erdal ustama katılıyorum.Antrenmanlarda binlerce fişek atıldığı için daha ucuz fakat kaliteli fişekler kullanılması daha mantıklı oluyor.Birkaç sene önce federasyon bize antrenman için MECA'nın trap fişeklerini vermişti.Gayet yumuşak patlıyor ve barutun neredeyse hepsi yanıyor.Kesinlikle tavsiye ederim.Ayrıca YAF F1 de antrenman için uygun fişekler arasında.Federasyona bağlı yarışmalara gelince Pellagri Competition One, Mirage T2, RC 4 Champion gibi biraz daha kaliteli fişekler kullanılması daha uygun oluyor.
Sonuç olarak NE KADAR EKMEK O KADAR KÖFTE diye düşünüyorum
Tekrar ellerine sağlık Erdal ustam..
Rasgele..