Gönderen Konu: SEVGİLİ ALİ KARA ABİMİN YAZISINI BEĞENDİM AYDINLATMIŞ.  (Okunma sayısı 2154 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Erdal ÇİFTÇİ

  • *
  • İleti: 635
  • Thanked: 9 times

Trap ve skeet nedir tüfek seçimi nasıl olmalıdır.
Skeet ve trap tüfekleri adındanda anlaşılacağı gibi spor atışları için özel üretilmiş tüfeklerdir.

Ağırlıkları genellikle 3,5-4 kg civarıdır.(Av için üretilen tüfeklere kıyasla oldukça ağırdırlar)

Skeet tüfekleri ( genellikle) 71 namlu ve açık şoklu olarak üretilir.

Trap tüfekleri (genellikle)76 namlu ve full şoklu olarak üretilir.Trap tüfekleri,yüksek bantlı ve düz kundaklı olarak üretilir.(Amaç,yükselen plağı daha kolay yakalamak)

Bu tüfeklerle av yapılırmı? derseniz.Bu kişiden kişiye değişir.Avcılıkta kullanılan silahların bir standartı olmaz,isteyen istediği kalibrede tüfeği,keyfine göre istediği avda kullanabilir.

Ben av için tüfek alacaklara atış tüfeği tavsiye etmem ama mecbur kalırsanız,şok ve namlu boyu uygunluğu açaısından;Skeet tüfekleriyle,bıldırcın,çulluk,hatta keklik,trap tüfekleriylede ördek,kaz hatta üveyik avlanabilir.

Skeet atışı,140 km/h hızla fırlatılan,kuleler arasında geçit yapan plakları vurmak essasına dayanan bir atış şeklidir.Kural gereği atıcı 24 gr.lık9/5 saçma nolu fişekler kullanır.Atış boyunca atıcı 125-150 atış yapar.Öyleyse atıcının elindeki silah bu amaca uygun dizan edilmiş olmalıdır ki bu dizaynın ana hatları şunlardır:

Bir skeet tüfeğinin en önemli özelliği şokudur.Özel skeet şokları tercih edilir.(açık bir şoktur.)Skeet atışında ancak açık bir şokla plağı kıracak saçma grubu optimum dağılımda hedefe ulaşabilir.

Namlu boyu,marka ve imalatına göre,uygun noktada ağırlık merkezi verecek şekilde,65-71 cm arasındadır.

Atıcı 125-150 atış yapacaktır.Atışlar sırasında tüfeğin fazla sarsılmaması için.(aynı zamanda atıcının da fazla sarsılmaması için) bu tüfek asgari3,5 kg. veya üstü ağırlıkta olmalıdır.

Trap atışına gelince,atıcı gittikçe uzaklaşan plaklara atış yapmaktadır.Trap plağı uzaklaşmakla birlikte aynı zamanda yükselmektedir.Dik kundaklı tüfekler tercih edilir genelde çünkü bu kundak atıcının kendiliğinden bir üstleme yapmasını sağlar.Bu kural değil,tercihe bağlıdır.Atış 24 grlık7/5 no fişeklerle yapılır.Plak gittikçe uzaklaştığından plakayı uzakta kırmaya yönelik olarak 3/4 ve 4/4 şoklu tüfek tercih edilir.İyi swing sağlamak amacıyla ağırlık merkezini öne taşıyan daha uzun namlular tercih edilir.(76 cm. gibi.)

Atıcı yine 125 fişeği kısa bir süre içinde atacaktır.Sarsıntının önüne geçmek için tüfek ağırlığı yine av tüfeğine göre fazla olmalıdır.

Bu tür tüfekler avda kullanılabilir.Ancak bir zorunluluk olursa bu denenebilir.Öncelikle av için luzumsuz derecede ağırdır bu tüfek saygılarımla alan satan hayrını görsun mukemel tüfek AYRETEN NURETİN KARDEŞİME SELAMLAR GÖZLERİNDE ÖPERİM
   
 

İçi yanıp kavrulan bir anne iken çaresiz ve çok yalnızdım... Sıkıntılarımı hiçkimseyle paylaşamıyordum çükü paylaşacak kimsem yok. Rabbim dua dostlarımı karşıma çıkardı. Hemen üye oldum. Manevi duaların gücünü hissediyorum... Canım kardeşlerim, 19 yaşındaki oğluma dua istiyorum. Rabbim doğrı yoldan ayırmasın kalbine iman nuru versin Rabbimin yolundan gitmeyi nasip etsin Peygamber Efendimizin (SAV) sünnetine uymayı nasip etsin hayırlı evlat olması için hayırlı iş hayırlı eş.. Çünkü oğlumdan çok muzdaribim.. Herkes içinden geldiği gibi dua etsin... Rabbim hiçimseyi evladıyla terbiye etmesin çok zormuş...

ALLAH HERKESTEN RAZI OLSUN.....!



SN ALİ ABİ YAZIN GERÇEKTEN ÇOK AYDINLATICI BU BÖLÜMDE BİR ÇOK ATICI ARKADAŞIMIZI
AYDINLATIR DÜŞÜNCESİYLE KOPYALADIM EMEK VERİP YAZMIŞSIN ELİNE SAĞLIK.ŞU ARALAR AV KIYAFETLERİ
İÇİN ÇOK ZAMAN HARCIYORUM YENİ KONU AÇAMIYORUM TAKİP EDEN ARKADAŞLARIM BENİ AFFETSİN.

HER ŞEY GÖNLÜNCE OLSUN ALİ ABİ .



Erdal ÇİFTÇİ
1969 izmir 0 532 382 32 17
 

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

  • Tuncay Kandemir
  • Hocamız
  • *******
  • İleti: 4269
  • Thanked: 846 times
    • Avcı Sayfası avlak
Trap ve skeet nedir tüfek seçimi nasıl olmalıdır
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2011, 21:22:24 »
Konuyu anlaşılır biçimde özetlediği ve soranlara faydalı olacak bilgileri için bende teşekkür ederim...
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara