Öncelikle kurşunun tüfeğiniz kromlu da olsa kromsuz da olsa çizmeyeceğini söyliyeyim. Kurşun çeliği çizemez. Ben ve bir çok avcı dışı yivli Brenneke, Foster tipi kurşun atıyoruz çizilmiyor. Hiç rastlamadım ve olamaz da.
Namlu çizilmez ama iki şey olabilir:
1. Namluya kurşun ve plastik sıvaşabilir.
2. Nadiren de olsa namlu içi kötü kromlanmış tüfeklerde krom kalkabilir.
Kruşun ve plastik sıvaşması halinde temizlenebilirler. Bazen zahmetli olur ama çıkarılabilir. Yine de namluya atıştan sonra bir bakmanız iyi olabilir. Bazı kurşunlar bazı namlulara fazla sıvaşıyor. Barutun da pisliğinin etkisi oluyor olabilir. Böyle durumda çok fazla kurşun atmak iyi olmayabilir. Yine de bu sebepten namlunun hasar gördüğünü duymadım.
Kromu bozulan tüfek durumunda yapılacak şey fabrikasına göndermektir. Böyle namluyla ateş etmeye devam etmenin nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek kolay değil.
Sizdeki tüfek Sarsılmaz olduğuna göre krom konusunda endişe etmeniz yersiz. Kurşun sıvaşması ise olabilir. Dışı yivli, içi boşluklu kurşunlar misket kurşunlardan daha fazla bulaşır. Özellikle foster tipi kurşunlar daha fazla bulaşır. Brenneke tipi kurşun kullanın. Dışı yivli, içi oyuk, arkasındaki kurşun pime plastik takılı kurşunlardır.
Misket kurşun genelde içi oyuklu kurşunlar kadar namluya sıvaşmaz ama daha önemli gizli tehdit içerir. Her namludan çıkmayabilir. Misketlerin içi dolu olduğu için şoklara veya namlu içindeki iki sete çarptığında şekli değişse de risklidir. Özellikle bazı şoklardan geçemeyedebilir. Zira bu misketlerin çapının standardı yok. Misketin çapı standart olsa bile, namlu ve şokların standardı yok. misket namluya uygunsa içi oyukludan daha isabetli ve daha delici de olabilir ama dediğim gibi her misket her namluya uygun olmaz.
Özet olarak, namlunuzla içi oyuklu kurşun atarsanız çizmez ama sıvaşabilir. Başka marka denersiniz. Fakat namlunuza ve size zarar vermez. Misket kullanırsanız belki daha az sıvaşır. Belki daha isabetli ve daha girgin kurşunlarınız olur ama her namluda güvenli ve isabetli olmaz. Karar sizin.