evet burak sonuna kadar doğru...türkiyede iklim ve randıman seçmeyen namlular vursanın model 92 a serisine,sarsılmaz pozelerin bir dönem kara kafa dediğimiz serisine,huğsanın yarı otomatiklerine konmuştu..(benim aklıma gelen bunlar.bilen eklesin)92 a ve huğsanın namlu sırrını yıllarca araştırdım araştırdım bulamadım..neydi peki bu namluların çeliği dışardan mı gelmişti?en ilginci vursan el değiştirdi,huğsanın eski sahipleri(duyuşum)başka marka ile üretime başlamışlar..sarsılmaza hiç bulaşmadığım için bir bilgim yok şu an ne durumda..ancak bir tane namlu ustası bugüne kadar çıkıpta yakıcı namlu nasıl olur nasıl anlaşılır hiç anlatmadı..varsa yoksa bi öğrenmişler 4140 çelik+içi beyaz krom+dışı siyah krom..çelik fabrikalarını araya araya bunları bende öğrendim...tek bildiğim vursan namluların üstünde krom molibden yazıyordu..fark bu muydu acaba?eski huğlu tek kırmaları bilmeyen yok..saçma sürmesi,grupmanı,yakıcılığı..bi öğrendimki ilk namlular fransadan gelmiş..e sonrası...ya biz neden italyadan şurdan burdan tüfek alıyoruzda namlu ustası ithal etmiyoruz..mke bu konuda önderdi eskiden..mke namlu çeliği vermiyormu artık...boş ver senin de benimde kafam şişcek şimdi..selamlar
Şuanda hiçbir yerli firma doğru dürüst namlu üretemiyor Ahmet bey...Bildiğim kadarıyla sadece AKÜS firması bu namlu konusunun üzerine biraz daha düşüyor ama o da kalite standardını yakalamış değil..Şuan da bütün yerli üreticilerin kullandıkları '' 4140 '' kamyon aksı çeliği Bu çelikle kaliteli namlu üretilmez mi ?? Üretilir tabiki ama bu işe kafa yoracak ne firma ne de mühendis var..Bende mühendisim...Bu firmalarda çalışan mühendisler çeliğe uygun ısıl işlem uygulayarak soğutma ortamını ve sıcaklığını ayarlayarak, uygun sertlik ölçümlerini belirleyerek o kadar güzel namlular yapabilir ki hepimizin ağzı açık kalır...
Mesela sana şöyle bir örnek vereyim.YAnlış hatırlamıyorsam MErkel firması 1/1500000 tolerans ile üretim yapıyor ve sonuç ortada..Bunu ülkemizde hangi firma yapıyor Bizde de torna tesfiye frezeden geçir gitsin...
Krom molibden namlulardan bahsetmişsin...Bu namlular yüksek basınçlara dayanıklı LW50/17-4 çeliklerinden yapılıyor..
Aslında Berettalarda Browninglerde hatta perazzi lerde gördüğümüz namluları bizde yapabilir...Ama oturarak değil araştırarak çalışarak...
Çok haklısınız tespitlerize katılmakmak mümkün değil, ve en doğal hakkımız en iyi istemek..
Okadar çok düşünüp araştırdım ki bu konu hakkında ta fabrikalarına kadar gidecek derecede, sonunda aklıma şu tarz şeyler bile geldi. artık dünyada saf maden kalmadı hepsi geri dönüşümden mi üretiliyor aceba diye saçma fikirlere bile kapıldım. neydi peki bizi avrupalıdan ger kılan? Acı ama gerçek Gayri Safi Milli Hasıla hala fakir bir sanayi yapılanması içerisindeyiz. şimdi ne alaka diyebilirsiniz ama işin ucu dönüyor dolaşıyor üreticinin yanında çalışan elemanların ay sonu maşını düşünmeye itiyor. fabrika daha iyi nasıl namlu yaparım derdinde değil şuan bu ay sonu elemanların maaşını nasıl öderim daha çok nasıl satarım derdinde diye düşünüyorum. en iyisini üretmek en iyisini alacak kullanıcı( tüketiciyle) olur bugün bunları tartışıyorsak inanın 10 yıl sonra daha iyisi için tartışmalarımız olucak..diye umut ediyorum
burak beyinde ifade ettiği gibi bir browning bir perrazi namlusunu bizde yapabiliriz çalışarak vede İSTENİRSE......
Tüfek sanayimiz gelişiyor evet fakat çarpık kentleşme gibi arz taleb sorgulayan yok gereksiz imalatlar işci maaşları derdindinden kurtulamayan fabrikayı bişekilde ayakta tutmak isteyen iyi niyetli sanayici
bu sorunlardan kurtulmadan dediğimiz seviyelere gelemiyor malesef..
Peki neydi eskiden bu saydığımız tüfekleri bunca tutulur kılan bence daha az tüfek üretildiğinden daha itinalı yapılıyordu. şimdi ki gibi sen namlu üret sen kasa üret sen kes sen biç tarzında seri üretim yoktu o dönemin şartlarında yapılan tüfekler o yüzden zamana daha çok dayandı.
sonuç olarak ülke olarak zengin olmadığımız sürece isterse 10000 dolarlık tüfek üretebiliyor olalım. ve dünyada da kabul görüyor olsun bizler ulaşamadıktan sonra.. akus buna iyi bir örnek oluyor çok iyi tüfeğine 4000-8000 civarında fiyat çıkıyor ne fark eder ki alamadıktan sonra örneğin amerikada asgari ücret yaklaşık 2500 dolar asgari ücretli bir avcı maaşının 3\1 ne remington 1187 alabiliyor. biz 600 tl 3\1 birini bırakın 5 katına bile remington Alamıyoruz hadi geçtim remingtonu yerli adam akıllı bir tüfekte yok
....bu fiyata her tarafı muamma
SAYGILAR RASTGELE