Gönderen Konu: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?  (Okunma sayısı 24821 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Abdullah GÜLTEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1085
  • Thanked: 179 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #25 : 16 Ocak 2012, 22:33:42 »
hasan abi kopay yetiştiren bir kişi olarak kopayın çok zor yetiştiğini çok iyi biliyorum sizinde dediğiniz gibi bakımı ve yetiştirilmesi çok zor  birde işte böyle ırka falan bakmaksızın çiftleştirme yapmak isteyenler var sizin reddetmeniz gayet normal çünkü siz bu köpekleri ırkını kormak için çok büyük uğraş vermişsiniz ve o kişinin köpeği belkide avda yeterli bile değil bir çiftleştirmeyle çok iyi köpeklerin çıkmasını bekleyecek olmazsa ki büyük olasılıkla onun istediği şekilde istediği kadar yüksek özellikte  yavrular çıkmayacak bunun çünkü tek seferde istenilen özellikler elde edilmez.sizin köpeklerinizin renk tüpleri hemen hemen aynı ama onların bile aralarında kafadaki kahverengi olan bölüm bazılarında tüm kafaya yayılmış bazılarının sadece agız yanlarında ve göz üstlerinde var. yani bir birine benzerleri ayırsanız iki ayrı ırk bile çıkabilir ki siz epey bir zamandır sadece bu ırkı yetiştiriyorsunuz onda bile bu kadar farklılık var. buda demek oluyorki bizim eskiden beri yaptığımız uygulamalarla bir ırk elde edilmez çünkü çok değişik ve safkan diyemeyeceğimiz özellikte damızlıklar kullanıyoruz hatta bunların içlerinde bazıları kırma köpekler bu sebebten en iyiye ulaşmamız için saf ırk lardan yararlanmamız yada iyi av özelliği olan bölgemizdeki iyi kopoylardan benzerleri çiftleştirerek benzer özellikte çıkanlarla çoğaltmak lazım ama tabiki bunu tek kişinin yapması çok zor arkadaş çevresinde aynı ırkı yetiştirip en iyileri kullanırsak daha çabuk sonuca ulaşırız (tabi bunuda uygulayabilrsek). inşallah ilerde bizimde ülkemize hatta yörelerimize ait ırklarımız olur. şahsen ben şuana kadar yetiştirdiğim eniklerde aradığım özellikte yavru elime geçmedi aslında elime geçen yavruların av özeliği ortanın üzerindeydi ama yetişmesi uzun sürüyordu ve hiç biri domuz avı yapmadı domuzdan çabuk yıldı benim çocukluğumda civarda bulanan tüm köpekler hemdomuz hemde tavşan avını çok güzel yapardı tabi şimdi hiç birinin soyundan kalmadı iyi kopoyları kaybettik şimdi bulunanların arasından iyileri secerek güzel bir ırka sahip olmamız olmamız lazım tabii imkanlarımız el verirse.
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156
 

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

  • *
  • İleti: 459
  • Thanked: 1 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #26 : 02 Kasım 2012, 21:22:07 »
çok iyi yerli köpek ırkları olmasına rağmen türkiyede bilinçsiz eşleştirmelerden dolayı köpeklerimizde av ruhu ve hırsı çok azaldı. alman kurtları bu konuda iyi bir örnektir. bu ırk çok uzun yıllardır genelde polis askeriye  arama kurarma yada özel amaçlarla kullanılıyor. ve safkan olanların önemli bir bölümü profesyonel olarak eğitimden geçiyor(k9 vs eğitimler.) . şu an şöyle bir durum ortaya çıkıyor; günümüzde doğan ama nesiller öncesinden bu güne kadar eğitim alan köpekler öncekilere göre eğitime daha yatkın olarak dünyaya geliyor. yani bırakın fiziksel özellikleri köpeğe sonradan öğretilenler bile kuşaklar boyu sürdüğünde genetik olarak sonraki nesillere aktarılmaya başlıyor (en azından eğitime yatkınlık olarak).
 Bizim av camiamızdaki hata da burda zaten. bırakın barağı macarı kendi cinsleriyle eşleştirmeyi, eşleştirmede köpeklerimizin en iyilerini bile pek aramaz olduk. yakın köyde hangisi varsa onla çifleştiriyoruz .önemli olan, barağı eşleştirirken ulaşabildimiz bölgede yada türkiyedeki bu cinsi en iyi temsil eden örnekleri arayıp bulmak.
bir de yakın akraba eşleşmesi yaptırmamak. hiç olmazsa anneyle yavru arasında 1. dereceden olanlara dikkat etmek. (bu genetik ve soy ağacı takibi isteyen çok uzman yetiştiricilerin yapacağı istisnai bir uygulamadır. inbriding=1.dereceden akraba eşleşmesi)
  çiftleştirme mantığımız bu olunca doğan yavrulardan 10 yavrudan 2-3 tanesi avcı oluyor ama onlarında fiziğinde huyunda karakterinde farklı istenmeyen özellikler ortaya çıkabiliyor. Yani bir standart tutturulamıyor. doğan yavruların biri anasına biri babasına öteki anneannesine biri 3 kuşak önceki dedesine biri 5 kuşak önceki nenesine çekip av hırsı, fizik yapısı yada burun gibi temel özelliklerden biri bakımından istenmeyen genetik mirası taşıyabiliyor. avcının av köpeğinde aradığı standartlar yüksek doğal olarak. Koku, av hırsı, fiziksel dayanıklılık, tüy yapısı, domuz avı için cesaret , zeka, ....   Bu özelliklerin sadece  birkaçının bizim dağ tepe peşinde dolaştığımız  yavruya geçmesi bizi tatmin etmez. listenin hepsi bizim için olmazsa olmazdır. İsteklerimiz bu kadar yüksek iken bu listenin tamamının yavruya geçmesi için bilinçsiz bir eşleştirmeden medet ummak ve iyi sonuçlar beklemekse büyük bir hayal kırıklığı oluşturabilir.
Bu konuda batıdaki çalışmalar çok eskiye dayanan sistematik olarak takip edilen çalışmalardır.mesela alman çoban köpeğinin tarihi 1890 lara dayanır.(http://imranyuce.tripod.com/tarihce.htm ). pointerin tarihi 1800 lere kadar uzanır. şu an benim de tercihim olan plott houndların tarihi 1750 ye kadar dayanıyor.  ıslah çalışmalarını da hesaba katarsak en az 200 yıldır kendi içindeki en iyi örneklerin seçilerek eşleştirildiği bir sistemden beklenen sonuçların çıkmaması süpriz olurdu. biz meselenin daha çok başındayız ,şu an hemen harekete geçsek bile önümüzde çok uzun bir yol var. bizim ömrümüz inşallah bunları görmeye de yeter. ama ben bunun yapılmasını bekleyemedim ve standartları oluşmuş bir ırka yöneldim ve maalesef bu ırk yabancı ...
Özetle meselenini aslı her batında doğan 10 yavrunun 8-9 tanesi ırkın özelliğini taşımasıdır. yani standardizasyonun sağlanmasıdır.
  Modern usuldeki ticari  Ceviz yetiştiriciliğinde ; cins bir fidana ait de olsa eğer yere düşen cevizi diker fidan yaparsanız bu şekilde oluşturduğunuz bahçedeki hemen her fidan türkiyedeki muhtelif ceviz türlerinin özelliğini taşır. ama çoğunlukla sizin fidanın aynısı olmaz. cins bir cevizi çoğaltmak isterseniz ya dalından yada tomurcuğundan aşı yapmanız gerekir. yani düz bir mantıkla "ya ! bu ceviz de bu ağacın meyvesi niye onun kadar iyi çıkmadı" diye düşünebiliriz ,eğer cevizin bu özelliğini bilmezsek . halbuki beğendiğimiz cins fidanın meyvesini  dikerek yetiştirdiğimiz beğenmediğimiz yeni fidan,8-10 kuşak önceki dedesinin genetik özelliğini sergilemiştir. bitki ve hayvanların çoğalma özellikleri birbirinden farklı olabilir,bu örneği çoğaltmaya çalıştığımız canlının üreme usullerini bilmenin istenen sonuca ulaşmadaki etkisinin anlaşılması için verdim.

   Türkiyedeki kopay avcılığı için yapılması gereken bu işin bilimsel bir destek programıyla ıslah çalışmasına başlamak.bu bir devlet desteği olabilir, üniversite desteği alınabilir. imkan sahibi özel teşebbüs de olabilir.barak ve macar olarak iki ırkın ıslahı yapılmalı bence öncelikle.
Yerli ırk oluşturma konusunda koyun ıslah programı örnek teşkil edebilir. Erzurum Atatürk üniversitesinin başlattığı bir ıslah projesi sonucunda şu an yerli örneklerine oranla çok daha verimli bir ırk oluşturuldu ve anadolu romanov olarak derneği bile kurludu. http://www.anadoluromanov.com .   projenin ya da sonuçlarının konunun uzmanları tarafından eleştirilecek tarafları da olabilir. ama bence hayvancılık adına iyi bir başlangıç ve avcılık camiasına da bir örnektir.

bizim köyde de 10 sene öncesinde bir köpek vardı çakır diye. av köpeğiyle yakından uzaktan alakası yok. kapı köpeğinden ava alışmış fındık falan beklerken. sonra köyün avcılarıyla ava çıkmaya başladı. ölmeden önceki yıllarda 70-80 kg luk sağlam dişi bir domuzu burnundan kapmış biz gelene kadar da domuzu zapt etmişti. manzarayı gözümle gördüm ,köpek domuzun burnuna yapışmış derenin içinde daireler çiziyorlar. köpeğin ağzındaki domuzu vuruduk yani. hiç bir zaman boşa havlamazdı ,köpekler ses vermeye başladı mı biz onun sesini dinlerdik ,çakır havlıyorsa domuzu bulduk demekti. fizik olarakta normal bir macar ebatlarında idi.
  biz şimdi çakırdan yavru alsak onların çok büyük emekler harcamadıkça avla alakası olmaz. av köpeği soyundan gelmeyen köpekler bile çok uygun şartlar denk geldiğinde iyi bir avcı olup çıkabiliyor. ama önemli olan bu değil.  çakırın 10 yavrusundan 8 i kendi gibi av yapar hale geldiğinde sorun çözülmüş olur. yani standardizasyon sağlandığında .... o da disiplinli bir ıslah çalışması sonucu olur ancak...

Türkiyedeki av köpeklerinden türlerinin en iyi temsilcileri seçilerek oluşturulacak bir gen havuzundan çok iyi vasıflara sahip Yeni bir av köpeği ırkı oluşturulabilir diye düşünüyorum.

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)
 

Çevrimdışı Hasan CAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 2737
  • Thanked: 82 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #27 : 02 Kasım 2012, 22:15:06 »
ellerine ve diline emeğine sağlık ahmet bey ama malesef bizim daha çok yollar dağları kat etmemiz lazım önce emeğe saygıyı bir öğrenirsek bir yere varacağımıza inanıyorum


Hasan CAN
1962 ANKARA
 

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

  • *
  • İleti: 459
  • Thanked: 1 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #28 : 02 Kasım 2012, 22:29:36 »
Hasan abi belki sizin bilginiz vardır; Türkiyede yerli kopoy ırkı oluşturma denemesi yapıldı mı şimdiye kadar? başarısız olmuş olması veya yarım kalmış olması önemli değil. Başlatılmış bir çalışma var mı ? Bireysel ya da kurumsal bir çalışma ?

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)
 

Çevrimdışı Hasan CAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 2737
  • Thanked: 82 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #29 : 11 Kasım 2012, 14:25:09 »
ahmet bey kopayları ben takip ediyorum  K.I.F TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALARI    YOLUMUZ UZUN AMA OLSUN BAŞARACAĞIZ İNŞALLAH ŞUANDA YERLİ KOPAYLARDA BİR ÇALIŞMA YOK   TAKİPCİSİYİM BİR GELİŞME OLDUĞUNDA HABERLEŞİRİZ SELAMLAR


Hasan CAN
1962 ANKARA
 

Çevrimdışı Erhan GÜÇLÜ

  • *
  • İleti: 183
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #30 : 14 Kasım 2012, 09:06:30 »
bence bu konuda yapılabilecek en güzel iş yurt dışından  bizim kopaylarımıza yakın saf ırklardan getirip bizim kopaylarımızla çiftleştirmek olacaktır. çünkü bana göre yurt dışındaki bir kaç ırk anadoludan gitmiştir biz saf ırkları koruyamamışız ama adamlar bunun başarıp kendilerine mal etmişler
Erhan GÜÇLÜ
1981 Akşehir/ KONYA
 

Çevrimdışı Cemil AKSOY

  • *
  • İleti: 35
  • KOPAY KÖPEKLERİ
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #31 : 23 Kasım 2012, 17:48:58 »
avcı kardeşlerim köpeklrimizi yalnış eşleştirme yüzünden saf kanlığını bozduk aşağı yukarı çoğu kırık_ köpelerimize akrabalık derecesi olanları eşleştirmeyelim bu cok önemli ve ırkını bozduk biyerde iyi av yapan köpek var deseler köpeğin ırkını öğrenmenden eşleştiriyoruz bu yalnış birşey buna cok dikkat etmeliyiz bütün avcı arkadaşlarımı bu konuda uyarıyorum
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2012, 17:50:36 Gönderen: Cemil AKSOY »
Cemil AKSOY
ULUBEY/ ORDU
TEL:05367904537

resim yükle
 

Çevrimdışı Ahmet YÖNDEM

  • *
  • İleti: 459
  • Thanked: 1 times
Ynt: SİZCE KOPAY IRKLARI HAK ETTİĞİ DEGERİ GÖRÜYORMU?
« Yanıtla #32 : 28 Ocak 2013, 23:13:05 »
ahmet bey kopayları ben takip ediyorum  K.I.F TARAFINDAN YAPILAN ÇALIŞMALARI    YOLUMUZ UZUN AMA OLSUN BAŞARACAĞIZ İNŞALLAH ŞUANDA YERLİ KOPAYLARDA BİR ÇALIŞMA YOK   TAKİPCİSİYİM BİR GELİŞME OLDUĞUNDA HABERLEŞİRİZ SELAMLAR

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,158170.0.html
"İZCİ VE KOVUCU KOPOY IRKI DERNEĞİ " Çalışmanız bu konuda iyi bir başlangıç . Bilgilerinizi ,haberdar olduğunuz konuları paylaşırsanız memnun olurum. Bu konuları gündeme getirmezsek bu rasgele eşleştirmeler devam edip gidecek.
ne yapıp yapıp kopoycuların Gündemine sokmak lazım bu meseleyi.
Selam ile...

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,160897.0.html
Ahmet YÖNDEM 0505 733 2636 1978 DÜZCE
İyi bilin ki , kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.  (Rad 28)