Birol merak ettiğin konu güzel. Ama sorunun kesin cevabını bilmiyorum. Önce şu tabloya bir bakabilirsin:
http://www.shotguncombogauge.com/multiboregauge.htmlburada bir ürün tanıtımı var ama aşağıda da bize fikir verecek bir tablo var. Görünüşe göre yatak uzadıkça namlu kalınlığı birazcık daha artıyor. Bunun dışında iki foruma baktım. Ben de merak ettim çünkü. Tüfeğinin yatağını uzunlatan birileri "şimdi ben iyi bir halt mı ettim" der gibi sormuşlar. Oradan görebildiğim kadarıyla kesin söylemek zor. Meselemiz yatağı uzatmak değil zaten. Yeni bilgi öğrenirsem yazarım.
Fikrimi söylüyorum: Tüfeklerin anmluları belli bir basını karşılması gerekiyor biliyoruz. Bu genelde, o yatakla atılabilen en kuvvetli dolunun %130 veya daha üstü ile test edilmeleri gerekir. Aynı yatak uzunluğu hariç diğer tüm özellikleri aynı(namlu malzemesi, et kalınlığı...) iki namlu arasında daha güvenilir kullanılabilecek olan muhakkak kısa yataklı olan olur. Fakat üçe beşe bakmadan düşünürsek, eğer namlu dayanıklılığı uzun yataklının seviyesindeyse, o kalınlıkta namluya daha kısa yatak açıldığında daha daha güvenilir olur. Bilmemiz gereken, namlunun dayanıklılığının asgari %130 üstünü karşılayıp karşılamadığı. Belki %150 bile karşılıyor olabilir. Böyle olsa kalınlığı dert etmeye gerek yok. Aksi halde yatak daha uzun olduğunda, daha güçlü fişeklere dayanabilmesi için daha kalın namlusu olması lazım. Elbette namlu birleşim konisi de uygun olacak. Bu sadece üreticinin ve test yapanların bilebileceği bir şey. Çünkü her tüfekte şartlar faklı olabilir.
89 mm lik tüfekler Amerikalılar'ın keşfi. O yüzden de otomatiklerde var şimdilik. Onu da composit dedikleri malzemeden yapıyorlar. Çünkü ahşap o güçlü dolulara dayanamıyor. Hele de kök ceviz falansa daha da zayıf olacağını sanıyorum. Aynı düşünceyi poze için devam ettirirsek, pozenin de ahşap olmaması lazım. Olur mu olmaz mı, olursa neye benzer
Eğer 76 ile 89 yataklı namlular arasında kalınlık farkı olacaksa, gerekliyse, otomatikte kasaya montajı da farklı olacaktır. Şu Hatsan'dan 76 ile 89 varsa bir karşılaştırma yapılabilir ama kumpas nerde ?
Yine pozede de namlu kalınlığı olmalıysa(malzemeye göre), kubuzu da daha geniş olmalı. namlu için geçerli düşünceleri kubuz kalınlığı için de düşünebiliriz. Ötesi, poze için daha başka farka gerek yok. En doğrusunu deneyler, ölçümler söyler amaçok güçlü fişekleri atacak tüfeğin de ilave kilit güçlendirmesine ihtiyacı olabilir. Mesela yivli çift namlu üzerine tüfekler var. 10 numara(12 nin ağa babası) tüfekler de var. Gerçi 12 nin 89 luk fişekleri daha basınçlı. Neyse işte, yivli 12 numara tüfeklerde de yivsizlerden çok yüksek basınçlar oluyor ama kilitler de sırf alttan diş veya yandan pimli olmuyor. Mesela Merkel, Brno gibi markaların yivli namluları da var ve kilitleri bilinen en sağlam kilitler. Kalitesi hariç, bir de yukarıda ikili geçme pimle destekli(Kersten kilit, ikili Greener kilit de deniyor). Yine Purdey kilit detayları da var sanıyorum.
Kısa versiyon; pozede de namlu dışında bir de kubuz kalınlığı farklı olabilir veya olmayabilir. Üretene, malzemesine bağlı. Başka da fark gerekeceğini sanmam. Sadece bir şey daha olabilir ama şüpheliyim. O da şu, özellikle Box Lock dedikleri türde(Huğlu ve galiba diğer tüm yerliler) kubuz uzunluğu belki biraz daha uzun olabilir. Bunu aynı markanın bir 70 bir de 76 yataklı olanıyla karşılaştırabiliriz. Gerçi aralarında 6 mm fark oladuğu için dikkate değmez ama 89 mm de olsaydı 70 mm ile arasında fark olabilirdi.
Yine uzun gittim ha