Gönderen Konu: FİTİLLEME nin sebebi nedir?  (Okunma sayısı 18302 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali AKTÜRK

• *
Ynt: FİTİLLEME nin sebebi nedir?
« Yanıtla #25 : 10 Haziran 2012, 21:12:43 »
http://www.avlakforum.com/forum/index.php?topic=138009.0

Bunun üstüne de söz söyleyebilirseniz helal olsun, ne diyem...
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 21:23:06 Gönderen: Ali AKTÜRK »
Ali AKTÜRK 1977 KAYSERİ
Sözün bilmez bazı nâdan elinden
Yol ağlar, usûl ağlar, erkân ağlar...

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #26 : 10 Haziran 2012, 21:45:40 »
dúnyada ilime ve bilime bir kac deneyimle sinirliyan úlkeler yerinde kalmistir, ilim ve bilimin her acidan inceleyen ve dikkati alip arastiran úlkeler ileri gitmis, daha ónce kabul góren teoriler daha sonra ilim karsisinda erimistir, veya daha sonra bilim teorisi ónceki bilim karsinda aciz  kalmistir,  ben sunu inanirim, bilim bilim bir kac ólcúmle ve bir kac deneyimle  sonuclandigina inanmiyanlardamin,

hadi  túrk avcilari  olarak yanilgi icindeyiz,  kabul etdim,    peki  bir  alman avcisi bir macar avcisina bir hollandali avciya italyan, belcika avcisina,,,sordugunda,  diyorki  su túfek markasi nasil diyorsun yaramaz diyor bazi túfeklerle avi furdugun  yerde kaliyor bazi túfekler bu olayi saglamiyor diyorsun   katiliyorlar ve su  bu markalar ógledir diyor, su markalar av úzerinde etkilidir diyor,

bir alman  avcinin evine gerin bir arkadasimiz,   bu yivlim avi delip geciyor bu yivlim avi parciliyor bu yivlim avi yakiyor diyor, hadi  biz cahiliz   o zaman dúnyadaki  bútún  avcilar yanilgi icinde demek sizlerce  nekadar  dogru olabilir,

binlerce farkli farkli millet ve deneyim sayibi teorik olarak yapmislar deneyim sayibi olmuslar,  bu insanlar siz birseyden anlimiyorsunuz fark etmiyorsunuz demek sizlerce nekadar mantikli  olabilir,  bence  kalkinmis avrupa devletleri deneyin ve teorik olarak bilgi sayibi ve bilime cok cok ónem verir, 
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2012, 22:59:28 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #27 : 11 Haziran 2012, 11:32:40 »
ALLAH MUHAFAZA ÖNCE DİKKAT AĞZINDAN ÇIKTIMI ZAPT OLMAZ

free picture hosting
BU ÖRNEKTE GURUPMAN İYİ SIKI BOZUKMUŞ ALLAHTAN
Açıklamalar çok güzel paylaşımlar için teşekkür ederim.
Fakat yüzde yüz doğru diyemeyiz.!
 Ben o fikirde olan arkadaşlar gibi düşünmüyorum!
Ben saçmanın leğim yani erimiş olduğunu  gördüm.

NOT: Kaza ile arkadaşlarına saçma aldıran birisini gördüm attığı yer tarlanın kenarında aralarında traktör yolu var yolun kıyısında otlar var kanalın iki kıyısı saz vurulan iki kişiler sazların arkasında karşı kıyıda ve hiç görünmüyorlar mesafesi 40 -  45 metre var.

10 no sadece 2 tek birine 3 tek ikinciye saçma ilmiş  ve saçmalar kot pantalonda ve yelekte yeleğin içinde kazak giyilmiş ayrıca yelekte su dolu matara var!

vurulanların arkasından saçmalar kot pantalonuna hadi o neysede av yeleğine isabet etmiş ve erimiş leğim olmuş vaziyette ve vücuda giren saçmada yok  leğim kumaşlar da kalmış  vücutları ile yani etleri ile yada deri ile temas etmemiş!!!
(saçmalar erimiş leğim olmuş bunu gözüm ile bizzat  gördüm)
fakat vurulanların derileri eski iki buçuk lira büyüklüğünde kıpkırmızı lale gibi yanmış!

sırtına su döküyon susuyor dökmüyon yanıyom ölüyom bağırıyor nasıl yakmıyor?

avlarımızın çoğunu en sık yıllanmış ve yağlanmış üveyk lerin sırtına şişi gızdırsan batırsan öyle yanmaz 7 no saçma barmak gibi delip eritiyor nasıl yakmıyor.?
ADAMI GÜLDÜRMEYİN İSTEYENE AV AÇILINCA YAKTIĞINI KANITLAYA BİLİRİM :))

« Son Düzenleme: 11 Haziran 2012, 12:20:37 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 12 Haziran 2012, 23:29:41 »
kazaniz gecmis olsun kasasiz belasiz avlar dilerim, bundan baska  iyi bilgi olmaz,  birsey sóglesem  aptalliktan ileri olur,

duyduk  sacma  isabet eden arkadaslardan   aci biber gibi yaktigina  sóglerler,
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #29 : 13 Haziran 2012, 00:11:00 »
...
« Son Düzenleme: 14 Haziran 2012, 00:18:59 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Hasan ERKOÇ

• *
« Yanıtla #30 : 03 Ocak 2013, 18:09:56 »
fitilleme túfefeyi has bir ózelliktir, sacmayi fiseyi has deyildir, iyi  kaliteli úretim túfeklerde górúlúr. cok nadir túfeklerde górúlen bir unsurdur, yumusak sacma kullanilmasinda ortayi cikan bir unsurdur,

fitilleme demek eskiden gaz lambalarinda kullanilin  pomuktan yapilmis búkúlerek yuvarliyarak yapilmasi seklinde olan fitil burdan adina almistir fitilleme,   fitilledi fitil gibi atdirdi  gibi isimler sóglenir halk arasinda,

túfekte  cok iyi fisek ayari yapildiginda túfeyi tam uygun fiseyi buldugunuzda ortayi cikan bir unsur,

túgleri burkarak avin etinin icine avin túglerine sokmasidir sacmanin,

bunun tek bir aciklamasi var, túfeyin sacmalari  avla carpisma aninda, veya sacmalarin hedefi giderken dónerek gitmesi helezyon yayi gibi sacmalarin avi gitmesi  nasil oluyor  bu  túfeyin namlusundaki  kullanilan iscilik kaliteden, ve metalden  veya túfekde olusan  basinc gúcden baskidan,  tabi  nasil bir  metal cap sok olduguna bilmemiz zor bir olay, cok titiz uzun calisma gerektiren bir olay gibi duruyor karsimizda,

yivli túfeklerde  kursun icindeki yivden dolayi kursun dónerek gitdiyine biliyoruz, bu dónerek giden kursunlar giris yeri ufak cikis  yeri kursunun oldukca genis oldugudur, buda kursun girdikten sonra dónerek cikis yaptigindan dónen kursunu sarilan parcalar sonunda bóyúk capda darbe yaptigi  bilinir,

burdan yola cikarsaz  fitilleme olayinda sacmalar, avi carpma esnasinda veya dónerek gitmesi gerekirki  túgleri fitil seklide búkerek avin etinin icine soksun deyilmi,  buda túfeyin kalitesi  ve túfeyi iyi ayarlanmis bir fisek olayidir, biz eski avcilar olarak fikrimiz.
Fitilleme olayı tamamıyle saçmanın ava çarptığında şekil değiştirmesi ile alakalı bence şekil değiştirmesse sadece kendi kütlesi kadar zarar veriyor ama yamulduğu zaman avın tüyünüde dolayıp kas içine sokuyor bu şekildeki hayvanda olduğu yerde kalıyor bence Yani avın öldürücü noktasına gelmese bile avı durduruyor.ama kalp akciğer. vs. fitilleme olmasada  hayvan ölüyor zaten Birde bu işin kalitesi uzak atışlarda belli olur mesafe uzun avın vurulması biraz şansa kalmış işte orda fitilleme orda avı durdurur delip geçerse birde hayati organa değmezse o hayvan kaçar.
Hasan ERKOÇ
1976 ANAMUR