Gönderen Konu: Bıldırcın Avı  (Okunma sayısı 2990 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gökhan GÜNAY

  • *
  • İleti: 16
  • Thanked: 1 times
Bıldırcın Avı
« : 24 Aralık 2010, 20:05:14 »
Yurdumuzda sezon bıldırcın avı ile açılır. Bıldırcın sülüngillerin en küçüğüdür. Erkek ve dişi görünüş olarak birbirine çok benzerler.

Av olarak avlanması kolay ve zevklidir. Usta bir köpeklede daha da zevkli bir hal alır. Eğer köpeğiniz usta değilse yetiştirmeniz açısından en uygun avdır. Çünkü Bıldırcının avlanma ve bulunabilme olasılığı yüksekdir. Av merası; Buğday anızı, pancar , soğan, gündöndü, yonca anları (sınır), kısa otluklar ve sebze türü bitkilerin bulunduğu tarlalardır. Ava yeni başlayan avcılar için ideal bir avdır yürümesi kolaydır ve uzun yürüyüşler gerektirmez. Bıldırcın genelde düz uçuşlar yaptığı için avıda kolaydır. Usta avcılar nadiren boş atış yaparlar. Yaz avı olduğu için kıyafet konusunda fazla teferruat gerektirmez.Bıldırcın avında en gerekli şey tozluktur. Yaz ayları olması nedeni ile çok fazla ot ve diken olacaktır. Turuncu bir şapkada göz ardı edilmemelidir.

TÜFEK SEÇİMİ:
Ava yeni başlaya avcılar için 12 çaplı tüfekler en uygun olanıdır. Kısa namlulu tüfekler tercih edilmelidir. Eğer şoklu bir silahımız varsa 5 ve 4 şok tercih edilmelidir. Çift kırma, Süperpoze ya da Yarıotomatik tüfeklerden biri tercih edilebilir.

FİŞEK SEÇİMİ:
Saçma numarası olarak 10 ya da 11 numara tercih edilebilir.

Saçma gramı ise avcının tercihine göre değişkenlik gösterebilir. Yarıotomatik tüfeklerde 30 – 32 gr. Süperpoze ve çiftelerde ise 28 – 30 gr tercih edilebilir.
Usta avcılar atışlarını daha da geliştirebilmek için 24 gr  9,5 saçma tercih edebilirler.

Bıldırcın avı için kişisel tercihim 24 – 28 gr  10 numara saçmadır. Ejektörlü bir Süperpoze ile çok keyifli bir hal alır.
Gökhan GÜNAY
1980 bayburt