Gönderen Konu: Ördek Avında Fİşek seçimi  (Okunma sayısı 46416 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Erdem GÜNDÜZ

• *
Ördek Avında Fİşek seçimi
« : 14 Aralık 2010, 00:14:27 »
Değerli avcı arkadaşlarım, y. otomatik av tüfeği ile ördek geçit avında sizce hangi gramajda ve numarada fişek kullanılmalıdır.

Hafta sonu 12 ga torun y. otomatik av tüfeğim ile ördek avına gittim full şok ile 34 gr. 5 no ve 35 gr 4 no fişek kullandım ama malesef başarılı olamadım, ördeklere yenik düştüm ;D ;D Fakat ördekler hep yüksek geçiyor sizce nasıl bi fişek kullanmalıyım.
Erdem GÜNDÜZ
1981 Kocaeli

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
Ynt: Ördek Avında Fİşek seçimi
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2010, 00:24:52 »
Sabah bek avlarında üç numaralı şoku tavsiye ederim.(yüksek geçiyor dediğin için )Normalde beş numaralı şok idealdir...

Fişek seçimine gelince 34 gram 5 numara doğru bir tercih...HAvaların biraz daha sert ve rüzgarlı olduğnda saçma kalınlığını artırabilirsiniz...
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Hüseyin ÖZEN 35

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2010, 00:27:50 »
Sabah bek avlarında üç numaralı şoku tavsiye ederim.(yüksek geçiyor dediğin için )Normalde beş numaralı şok idealdir...

Fişek seçimine gelince 34 gram 5 numara doğru bir tercih...HAvaların biraz daha sert ve rüzgarlı olduğnda saçma kalınlığını artırabilirsiniz...

Burak kardeşim.3 numaralı şok demişsin.Peki 1 numaralı şok daha avantajlı değil mi yüksek geçişlerde ?
Hüseyin ÖZEN
1983 İZMİR KEMALPAŞA
0 rh +

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2010, 01:56:21 »
Burak kardeşim.3 numaralı şok demişsin.Peki 1 numaralı şok daha avantajlı değil mi yüksek geçişlerde ?

Yazımda da belirttğim gibi sabah bek avlarında 3 numaralı şoku tavsiye ediyorum...
Yüksek geçitler tabiki full şokun faydası olur...
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Erdem GÜNDÜZ

• *
« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2010, 20:54:20 »
Cevap yazıp tavsiyelerde bulunan tüm avcı arkadaşlarıma teşekür ederim.
Erdem GÜNDÜZ
1981 Kocaeli

« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2010, 21:09:03 »
SEVGİLİ AVCI DOSTLARIM TABİKİ HERKESİN KENDİNE GÖRE SECİMLERİ VARDIR.... ANCAK YÖRESEL VE İKLİMSEL OLARAK DEĞİŞEBİLİR.. GECİŞLERDE ÖRDEK GARANTİ OLUR SİZİ TAM FARK ETMES ÇÜNKİ O YÜZDEN DAHA ZEVKLİ OLUR 3 NUMARALİ OLSUN 5 NUMARALI OLSUN BUNLAR GENİŞ ŞOKLAR YAKINDAN VURURSUNUZ AMA UZAKDAN İMKANSIZZZ... O YÜZDEN UZAK GECİŞLER İÇİN KESİNLİKLE 1,1 1,2 UYGUNDUR ...
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Birol KEÇECİ

• *
« Yanıtla #6 : 15 Aralık 2010, 10:15:21 »
Bende devanlı ördek avına giderim 4 şokla geçit olsun parlama olsun 34-36gr 2-3-4 no saçma kullanırım . fakat atış mesafesi 35-40 mt geçmeyecek bu mesafeden sonrası tamamen tesatüf olur.
Birol KEÇECİ
1980 SİNOP

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #7 : 15 Aralık 2010, 12:10:35 »
SEVGİLİ AVCI DOSTLARIM TABİKİ HERKESİN KENDİNE GÖRE SECİMLERİ VARDIR.... ANCAK YÖRESEL VE İKLİMSEL OLARAK DEĞİŞEBİLİR.. GECİŞLERDE ÖRDEK GARANTİ OLUR SİZİ TAM FARK ETMES ÇÜNKİ O YÜZDEN DAHA ZEVKLİ OLUR 3 NUMARALİ OLSUN 5 NUMARALI OLSUN BUNLAR GENİŞ ŞOKLAR YAKINDAN VURURSUNUZ AMA UZAKDAN İMKANSIZZZ... O YÜZDEN UZAK GECİŞLER İÇİN KESİNLİKLE 1,1 1,2 UYGUNDUR ...

İmkansız demeyin Sertaç bey....Üç numaralı şokla kimsenin tüfek doğrultmadığı yerden çok ördek düşürdüm... Bu da şok- saçma uyumundan  ve hava şartlarına göre fişek seçtiğimden kaynaklanıyor...Biraz da şans var tabi...

Bazı avcılar nedense bu şok olayına çok fazla kafa yoruyor...Bana göre avda bunları düşünmek sadece avcının performansını azaltır...
65 namlulu tüfeklerle ne ördekler düşürenleri gördüm ben bu yüzden herşeyden önce kendine güvenin olacak...Gerisi kendiliğinden gelir zaten...

Zaten 35-40 metre arasındaki bir uzaklıkta yaklaşık bir metre çapındaki dairenin içine giren saçma sayısı ;
3 numaralı şok ile=%65-67
1 numaralı şok ile=%70

Karşılaştırmayı siz yapın karar verin...

Şimdiden rasgele...

Bende devanlı ördek avına giderim 4 şokla geçit olsun parlama olsun 34-36gr 2-3-4 no saçma kullanırım . fakat atış mesafesi 35-40 mt geçmeyecek bu mesafeden sonrası tamamen tesatüf olur.

Aynen öyle Birol abi....
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Orçun AYDIN

• *
« Yanıtla #8 : 15 Aralık 2010, 12:15:28 »
ARKADAŞLAR İKLİM OLAYI FALAN BAHANE...SENELERDİR 24 GRAM 7,5 NUMARA TRAP FİŞEĞİ ATARIM GÖLLERDE...FİŞEĞİ İLK GÖRDÜĞÜNDE KAYIKÇIM BİLE GÜLDÜ ''HİÇ BİŞEY YAPAMAZSIN'' DEDİ... AMA AV SONU UTANCINDAN YERİN DİBİNE GİRDİ...DAHA BİŞEY ANLATMAMA GEREK YOK SANIRIM...1 NUMARALI ŞOK VE TRAP FİŞEĞİ VE HAFİF DE ÖNLEME..İŞTE SONUÇ>>>ZEVKLİ,UZAK ATIŞLI BİR AV GÜNÜ...
Orçun AYDIN
TRAP-SKEET ATIŞ HAKEMİ 1986-Denizli

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2010, 12:44:54 »
elimde eski poze tüfek var 1/3 şoklu namlu içi 18.2
namlu boyu 72 cm tüfek özelliklerine bakılırsa bayağı şoklu bir tüfek deilmi sizcede?
yakınada uzağada aynı fişeği atıyorum, şimdi ördek bek avındasın ve  acaba tüfeğimde doğru şokmu takılı,  ???
fişeğim saçmam iş yapacakmı diye bocalama fazla  ???
geze göz gerek demişler at yeterki atarken panik yapma,,,
önlemeye dikkat swingide durdurmadan  çek tetiği bakalım ne olacak ..rastgele..

Rastgele
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2010, 09:43:56 Gönderen: Hasan AKSU »
1981 / Samsun / Malatya

« Yanıtla #10 : 16 Aralık 2010, 22:33:44 »
SAYIN BURAK BEY... UZAKLIK DEDİĞİM MESAFE AV İÇİN SİZCE NE KADARIDIR.. KAÇ METREDİR...? 3 NUMARALI  5 NUMARALI ŞOK SİZCE NE KADARI UZAKLIKDIR YAZMIŞSINIZ DOĞRUDUR.. AMA 1 2 TURKEY ŞOKLARININ MESAFESİNİ DENEDİNİZ Mİ ÜVEYİKLER ÖRDEKLERDEN ALÇAK GECERLER MESELA ADAMLAR ÜVEYİKLERDE TURKEY ŞOKLARI KULLANIOLAR Bİ DÜŞÜNÜNN... ÖRDEĞİN KEŞİF UÇUŞU 150 180 METRE ARASINDADIR ODA RÜZGARIN HIZINA BAĞLI O ŞOKLARIN ETKİSİ EN AZINDAN -90 108 ARASINDADIR YANİ O METREDE SAÇMALAR GELSE BİLE(150-180) ETKİSİ DÜŞÜK OLUR BUNUN YANI SIRA BARUT VE SAÇMANIN GRAMAJIDA ÖNEMLİ TABİİİİ....

TABİKİ HERKESİN FİKRİ KENDİNE BEN ÖRDEK İÇİN ARJANTİN GİBİ AVRUPA ÜLKELERİNDE AVLANDIM ÖRDEK AVINDA ÖNCELİK DÜŞÜNÜLEREK HAREKET ETMEKDİR... RAST GELE....
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #11 : 17 Aralık 2010, 01:05:32 »
SAYIN BURAK BEY... UZAKLIK DEDİĞİM MESAFE AV İÇİN SİZCE NE KADARIDIR.. KAÇ METREDİR...? 3 NUMARALI  5 NUMARALI ŞOK SİZCE NE KADARI UZAKLIKDIR YAZMIŞSINIZ DOĞRUDUR.. AMA 1 2 TURKEY ŞOKLARININ MESAFESİNİ DENEDİNİZ Mİ ÜVEYİKLER ÖRDEKLERDEN ALÇAK GECERLER MESELA ADAMLAR ÜVEYİKLERDE TURKEY ŞOKLARI KULLANIOLAR Bİ DÜŞÜNÜNN... ÖRDEĞİN KEŞİF UÇUŞU 150 180 METRE ARASINDADIR ODA RÜZGARIN HIZINA BAĞLI O ŞOKLARIN ETKİSİ EN AZINDAN -90 108 ARASINDADIR YANİ O METREDE SAÇMALAR GELSE BİLE(150-180) ETKİSİ DÜŞÜK OLUR BUNUN YANI SIRA BARUT VE SAÇMANIN GRAMAJIDA ÖNEMLİ TABİİİİ....

TABİKİ HERKESİN FİKRİ KENDİNE BEN ÖRDEK İÇİN ARJANTİN GİBİ AVRUPA ÜLKELERİNDE AVLANDIM ÖRDEK AVINDA ÖNCELİK DÜŞÜNÜLEREK HAREKET ETMEKDİR... RAST GELE....

150-180 metrelerden bahsetmişsiniz Sertaç bey....Bu mesafelerden ördek düşürenin anlından öperim ben...Sizce tüfek atılır mı bu mesafeye ?

Bana sorarsanız ben tüfek bile doğrultmam..Bana göre ördek avında tüfek atılacak mesafe max 50 metre olmalıdır...Bu mesafenin üzerindeki atışlarda %90 ördek yaralı gider...

Yada şöyle özetleyeyim ;
Ördek avına mı gideceksiniz...Bu avda hangi şok olursa olsun 50-60 metrenin üzerine tüfek atmayacaksınız...Eğer avınızı elinize almak istiyorsanız kullanacağınız şok modified, atacağınız mesafe max 50 metre olmalıdır ki bu uzaklık bile fazla....

Üveyik avlarında turkey şokların kullanıldığından bahsetmişsiniz....

Turkey şokların etkin mesafesi 70 yarddır...Buda yaklaşık olarak 64 metreye denk gelmektedir....
Başka bir deyişle xxfull şok ile üveyik avı yapmaktan bahsediyorsunuz...Bana göre çok saçma...
Performansı düşürmekten başka bir işe yaramaz....(kendi fikrim )
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Birol KEÇECİ

• *
« Yanıtla #12 : 17 Aralık 2010, 10:21:35 »
YILLARDIR ÖRDEK AVI YAPARIM 50 MT ÜZERİNDE VURDUĞUM ÖRDEK 1 ELİN PARMAKLARI KADARDIR. VURDUKTAN SONRA BOYNUNU BÜKÜPTE ÇAMTANA KOYABİLİYORSAN O ÖRDEK SENİNDİR.YİNE SÖYLÜYORUM  35-40MT GERİSİ HİKAYE! ???
Birol KEÇECİ
1980 SİNOP

« Yanıtla #13 : 17 Aralık 2010, 20:09:48 »
BURAK BEY BEN 150-180 METREDEN SAÇMALARIN ETKİSİ GİDER DEDİM VURULUR DEMEDİM.. BEN 80 90 METRELER ARASI ÖRDEĞİ CANSIZ SİZE VURUVERİYİM YAPMAYIN AVRUPADA AVLANDIĞIM ZAMANLARDA BUNU KİME SORARSANIZ SİZE EMİN FİKİRLER VERİRLER BAKIN ÖRDEK AVI GÜZEL Bİ AVDIR AMA FİŞEK SEÇİMİ ETKİLİ VE DOĞRU OLDUĞU ZAMAN RAHAT OLUN... aLnımı öpün o saman ..)) sonucda herkesin etkin ve idael bi avlanma sistemi vardır....ben sayqı duyarım acıkcası size..
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Selami FİLİK

• *
« Yanıtla #14 : 18 Aralık 2010, 20:40:55 »
BURAK BEY BEN 150-180 METREDEN SAÇMALARIN ETKİSİ GİDER DEDİM VURULUR DEMEDİM.. BEN 80 90 METRELER ARASI ÖRDEĞİ CANSIZ SİZE VURUVERİYİM YAPMAYIN AVRUPADA AVLANDIĞIM ZAMANLARDA BUNU KİME SORARSANIZ SİZE EMİN FİKİRLER VERİRLER BAKIN ÖRDEK AVI GÜZEL Bİ AVDIR AMA FİŞEK SEÇİMİ ETKİLİ VE DOĞRU OLDUĞU ZAMAN RAHAT OLUN... aLnımı öpün o saman ..)) sonucda herkesin etkin ve idael bi avlanma sistemi vardır....ben sayqı duyarım acıkcası size..
80-90 Mt ortalama olarak 18-20 katlı bir apartman yüksekliğidir.aşağıdan 20 katlı bir aparmanın zirvesinden geçen bir güvercine baktığımda hiç bu mesafeden bir canlı vurmadığımı e vuranıda görmediğimi anladım.Siz bu mesafelere hangi muhimmat ve tüfek kullanıyorsunuz Sertaç bey?
Selami FİLİK
1977-Adana

« Yanıtla #15 : 18 Aralık 2010, 22:52:34 »
SELAMİ  BEY BU SENE Kİ ÖRDEK AVINDA NASİP OLURSA CEKERSEM UZAKLIĞINI SİZ BELİRLERSİNİZ...ATTIĞIM MESAFEYİ BENIM BİLMEM YETERLİDİR. BU YORUMDAN BAŞKA DA YORUM YAPMICAM HERKESE RASTGELE. KULLANDIĞIM TÜFEĞİ MERAK EDERSENİZ UNİCO A 400 CPLOR... TAVSİYE EDERİM...
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Selami FİLİK

• *
« Yanıtla #16 : 19 Aralık 2010, 12:16:00 »
ben de alnınızı öpmek için sırada bekleyenlerdenim sertaç bey :)
Selami FİLİK
1977-Adana

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #17 : 19 Aralık 2010, 21:57:50 »

O zaman rsgele sertaç bey... ;)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

« Yanıtla #18 : 19 Aralık 2010, 23:21:09 »
ben de alnınızı öpmek için sırada bekleyenlerdenim sertaç bey  .... DEMİŞSİNİZ SELAMİ BEY ALAYCI Bİ TAVIRLA YAKIŞMIOR BÖLE İHTAMLAR..BEN SİZİ GALE BİLE ALMAM AVCILIK KONUSUNDA.. GELİN ÖPÜN O ZAAMAN NE DİYİM :))) RAST GELE.
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

« Yanıtla #19 : 20 Aralık 2010, 19:27:51 »
HASAN BEY BENIM KULLANDIĞIM ÖRDEK FİŞEKLERİ TÜRKEY DE YOK ... BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ...=)) SAYGILAR.... RAST GELE
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Selami FİLİK

• *
« Yanıtla #20 : 20 Aralık 2010, 20:13:56 »
sertaç bey alaycı bir şekilde yazmadım öyle algılandıysa kusura bakmayın ama kullandığınız tüfeği üreten firmanın testlerinde dahi 90 mt afaki bir rakam,bilmediğimiz birşey varsa öğretin  neyse bu fişek malzeme bizde getirtelim burası paylaşım sitesi ne de olsa...
Selami FİLİK
1977-Adana

« Yanıtla #21 : 21 Aralık 2010, 20:32:14 »
tüfeği üreten firmaya sorun osaman iş tüfekden yana fişekde. paylaşsım sitesi ama fişek ve malzeme ancak benden tedarik edebilirsiniz.)
Sertaç YÜZBAŞIOĞLU
1983 BARTIN

Çevrimdışı Harun ÖZCAN

• *
« Yanıtla #22 : 21 Aralık 2010, 20:42:58 »
16 kalibre 71 namlu çifte şok yok dert yok
Harun ÖZCAN
1980 SAKARYA

Çevrimdışı Özkan KARA

• *
« Yanıtla #23 : 21 Aralık 2010, 21:08:45 »
ERDEM PAYLASIM ICIN TESEKKURLER.. BENDEN TAVSIYE 5/ŞOKU ÖNERİRİM BENDE ONU KULLANIYORUM ÇOK MEMNUNUM DENEMEK SENIN TERCIHIN.MESAFE 35/40 GECMEMEK SARTIYLA GERISI TESADUF BENCE BAZEN AKLIM ALMIYOY 5/NO SOKLA NERELERE ATIYORUM POSET OLUYOR HAVADA 34/34/5/4/ ÇOK GUZEL AVIN DAIM OLSUN BOL SANSLAR....... RASTGELE. HASTAYIM ÖRDEK AVINA BU SENE GÜZEL AVINI YAPTIM....
Özkan KARA
1983 ZONGULDAK

Çevrimdışı Selami FİLİK

• *
« Yanıtla #24 : 22 Aralık 2010, 00:13:45 »
sertaç bey tüfeği üreten firmaya sordum 90 mt den ördek vuran ne tüfekleri ne fişekleri varmış
Selami FİLİK
1977-Adana