300 serisinden tüfek kullanmadım. O yüzden ne desem başkalarının yalancısıyım. Fakat yeterli sayıda yorum okuyunca ve yorumların bazıları tüfekleri iyi tanıyanlara ait olunca, epey fikir veriyor.
Önce şunu yazayım, bu serideki tüfekler ve özellikle 303 işçilik, kalite, dayanıklılık yönünden çok tutulmuş. Hele ABD gibi tüfeğin üçotuz paraya alındığı, türlü müşteri menfaatlerinin bol olduğu ülkede mal beğendirmek kolay iş değil. Tüfeğin ne kadar iyi olduğunu en iyi zaman gösteriyor. Bu modeller zaman içinde değeri daha da ortaya çıkmış olanlardan. Geçmişte, o zamanki rakipleriyle boy ölçüşürken, günümüzde aynı markanın yeni modellerine kafa tutuyor.
Günümüzde çıkan yeni modellerin herbirinin öncekilere üstün özellikleri olsa bile, daha önce olmayan şikayetlere de konu oluyor. Beğeninin metresi yok. Yanyana koyup şu şundan daha iyi denmez. Ama az önce yazdığım gibi zaman eski modeli hala aratıyor.
Bu durumdaki önemli sebelerden biri de, 303 lerin daha sade yapısı. Haliyle temizlenmesi de çok daha kolay. Sonradan çıkan modellerin belirgin farkları magnumları da içine alan türlü fişeklerle ayar yapmadan, namlu değişmeden çalışabilmeleri. En fazla bunun üzerine gitmişler ve gidiyorlar. Gerçi otomatiğin magnum olup da bu valfi olmayan tek ülke biziz sanıyorum. Aynı namluyla her fişeği atar diyorlar. Atar atmasına da...
Aklıma bir fıkra geldi. Yeri geldi, şimdi yazayım:
Çukurova'da bir kahvede adam anlatıyormuş. Hallacı Mansur gelecek dağı taşı atacak diyormuş. Dinleyen biri bakışlarıyla yüksek bir dağı göstererek, şu dağı da atacak mı diye sormuş. Elbette cevabı alınca şöyle demiş, atar belki atmasına ama çok yay kiriş kırar.
Fıkrayı tam hatırlayamadım. O dağın ismi falan da söylenmiş olabilir. Fıkrayı bilen Çukurovalı falan varsa affetsin.
Şimdiki Beretta modeller anladığım kadarıyla önceki modelde olmayan özelliklerine ve teknolojisine rağmen şimdiden eski modeli aratıyor. Bu işlerde kullananın ne aradığı, nasıl kullandığı da beğeniyi etkiler muhakkak. Yeni modellerin ne kadar tutulacağını, ne kadar aranacağını söylemek için daha erken bence. Zaman içinde gelen gideni mi aratacak, yoksa şükür mü dedirtecek göreceğiz.
Bu arada şunu da akılda tutalım. Eski modeller, hangi marka olurs olsun, bakım veya parça gerektirirse ne yapacağımızı bilmemiz lazım. Gerçekten 303 gibi bir modelin parçası bulunur mu bilmiyorum. Eğer bulamayacaksam veya çok zor olacaksa olmasın daha iyi.