Bir de bu mu çıktı demeyelim.
En azından haberdar olmakta fayda var.
Allah hiç birimizin başına vermesin.Orjinal haber :
http://www.usakport.com/avcilarin-kabusu-hastalik-2620h.htm29 Kasım 2010 Pazartesi 20:02
Avcıların kabusu hastalık
Eskişehir Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Koray Arberk, tavşan ateşi ve avcı hastalığı olarak bilinen 'Tularemi' hastalığına karşı avcılarımızın duyarlı olması gerektiğini söyledi.Dr. Koray Arberk yaptığı açıklamada, kara avcıları ve köylerde yabani kemirici hayvanlarla temasta olan vatandaşlarımızda görülen ve Tularemi denilen bir hastalığın zaman zaman ortaya çıktığını belirterek, "Tularemi, tavşan ateşi veya avcı hastalığı gibi isimlerle de bilinmektedir. Hastalık yapıcı özelliği yüksek olan 'francisella tularensis' adlı bakterinin meydana getirdiği bir hastalıktır" dedi.
Hastalığı karşı uyarı ve bilgilendirmelerde bulunan Arberk, “Çoğunlukla kemirici hayvanlarda hastalık ortaya çıkmakta olup, hastalığın insanlara bulaşması, hasta hayvanların idrar, dışkı, kan ve organlarının deri, mukoza veya konjunktivaya (göze) direkt teması ve bu etkenin bulaştığı gıdaların yenmesi ve suların içilmesi önemli rol oynamaktadır. Hastalık, hasta olan av hayvanlarının yüzülmesi, etlerinin parçalanması veya bu hayvanlara ait etlerin çiğ ya da iyi pişirilmeden yenmesiyle bulaşabileceği gibi kene ve kan emici sineklerin insanları ısırması ile de bulaşma söz konusu olabilmektedir. Ülkemizde insan Tularemi vakalarının son yıllarda artmasının nedeni ise bazı ekolojik dengelerin değişmesi ile izah edilmeye çalışılmaktadır. Yaz aylarında kene sayısının belirgin olarak artması, kış aylarında ise bazı yörelerde yabani tavşan avcılığının artması Tularemi vaka sayısının artmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Hastalığın görüldüğü bölgeler kırsal kesimde yaşayan köylüler, çiftçiler, avcılar, kasaplar, ahçılar, bu bölgeye seyahat edenler ile laboratuar personeli (tularemi bakterisi izolasyonu ile uğraşanlar)
.
Tularemide hafif klinik tablolardan, ağır sepsis klinik tablolarına kadar değişen, hatta ölümle sonuçlanan farklı klinik tablolar görülebilir. Mikrobun vücuda alınmasından, hastalığın ortaya çıkışı genelde 2-10 gündür (1-14 gün arasında değişebilir). Hastada baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları ve ateş gibi ani şikayetlerle başlar. Takip eden şikayetler mikrobun vücuda giriş yeri ile ilgili olarak değişiklik göstermektedir. Ateş, kas ve eklem ağrıları, antibiyotik tedavisine cevap vermeyen tonsillofarenjit (boğaz enfeksiyonları) vak’aları, boyunda ortaya çıkan şişlikler (lenf bezlerinin şişmesi,iltihabı), lenf bezleri iltihabı yanında gözlerde kızarıklık ve iltihabı bulunan vak’alarda tularemi de düşünülmelidir. hastalık ne kadar kısa süre içinde teşhis edilir ve tedavisi ne kadar kısa sürede başlarsa, tedavi olma oranı o derece yüksektir. Bu nedenle benzeri şikayetleri olan kişilerin biran önce hastaneye müracaat etmesi gerekir" diye konuştu