Öncelikle benim de bu tüfeği kullanmadığımı söyliyeyim. Kullanan var. Bu konuyu görmemiş olabilirler. Ama siz karar verene kadar da göremeyebilirler
Bu tüfek daha yeni. Ağırlık olarak da aynı sıklette daha önce imalata geçmiş markalar var. 900 bar falan diye kafa karıştırıcı şeyler yanında, fiyatı da bu şartlarda iyi bir başlangıç değildi. Yani tanınması biraz zaman alacak gibi. Bence kendi göbek bağınızı kesmek zorunda kalacaksınız maalesef.
Huğlu da malının tanıtımını yeterince yapmıyor. Hatta diğerleri de... Bu da ayrı bir konu.
Siteden dostlar zaten açıklamış ve ben de benzer şeyleri söyleyebileceğim. Önce namlu üzerindeki 900 bar konusunu hiç kafanıza takmayın. Namlu Huğlu'da üretilen diğer namlularla aynı özellikte. Bunu başka bir yerde okumuştum. Yani, namlunun basınca dayanıklılık yönünden fark yoktur. Fakat kubuz(yani kasa) alaşım olduğundan hafif. Böyle tüfekle ağır tüfekle attığınız konforla atış yapmanız zor. Ağır tüfkten daha güzel kaynak yapmak gerekir. Aksi halde omuza sert çarpabilir. Fakat tepmeyi abartmamak lazım, neredeyse aynı ağırlıkta otomatikler var.
Huğlu bu kasayı ürettiğinde televizyonda bir açıklamalarını dinlemiştim. Özel bir alaşımmış ve mengene ile epeyce sıkıp esnetmişler. Sonra eski durumuna geri dönebildiğini görmüşler. Bu kadar esnetmeye ne gerek var! Katiyen o kadar esnemese de olur ama yine de denemek için yapmışlar. Anlaşılan çok kaliteli bir alaşım. Böyle kaliteli alaşımlar sağlamlıkta çelikle bile kıyaslanabilir. Bu tüfeğin malzeme sağlamlığı konusunda ikna olduğumu söyliyebilirim şahsen.
Tüm bunlara rağmen galiba Huğlu bile alışık olmadığı için; belki kasa kilitleri ve kasa-namlu birleşim menteşeleri çabuk laçkalaşabilir diye çekinip 900 bar yazıvermişler üzerine. Akıllarınca böyle yapınca ağır mühimmat kullanılmayacak ve tüfek laçkalaşmayacak. Bakın tahminen yazdım, kişisel düşüncemdir. Böyle yapmaları bir çok soruya davet çıkardı; Durduk yerde.
Şimdi 900 bar bile çok yüksek bir değer. SAAMI ve CIP standartlarına göre bu basınçta 12 numara fişek olmamalı. Hele de 89 mm lik süper magnum değilse. Kaldı ki yine o standartlara göre testler 1200, 1370 bar testlerden geçebilmesi lazım. 900 nereden çıktı? Sadece tüfek ve kullanan rahatsız olmasın diye.
Yine uzatıyorum, kısaltmaya çalışayım. Şahsi kanaatim, bu tüfek piyasaya çıkarken Huğlu'nun tereddütlü yaklaşımından dolayı yanlış bir satış politikasıyla sunuldu; Bence. Eğer dedikleri kadar iyi bir alaşımsa ki, öyle görünüyor, onların bile tahmininden daha dayanıklı olmalı. Ben olsam bu tüfeğe hem görünür, hem görünmez biraz revizyon yapıp yeniden, doğru düzgün pazarlardım. Her aklıma geleni de yazamıyorum.
Tek şey kalıyor, işçilik ve yeni projedeki mühendislik veya tasarım ne derseniz deyin, onun başarısı. Bunu ise çoğu tüfekçi bile kolay kolay değerlendiremez. Biz ise hiç. Ancak kullandıkça anlaşılır. Fakat bu konuda bir artımız var. Öncelikle bu sektördeki en büyük markalardan birinin ürünü ve müşteri memnuniyeti konusunda da bence çok çok iyiler. Hatasız değilse bile mağduriyeti en doğru giderecek firmalardan biri.
Burada bir son öneride bulunayım. Eğer hafif olsun ve iyi marka olsun falan diyorsanız, Huğlu'nun çelik kasa pozelerini hafiflettiğini öğrendik. Neredeyse Eagle ile aynı ağırlıklarda. Hem çelik, hem hafif, hem de yıllardır yaptıklarını aynısı. Size kolay gelsin