Genel olarak sacmalarin uretimleri artik
TOXIC ve
NON-TOXIC olarak degerlendiriliyor;
TOXIC Grubunda;
1) Lead (Kursun) Sacmalar birakilirken,
NON - TOXIC Grubunda;
1) Bismuth (Bizmut) alasim Sacmalar
2) Soft Steel (Yumusak Celik) Sacmalar
3) Soft Composites (Yumusak Bilesim) Sacmalar
4) Hard Composites (Sert Bilesim) Sacmalardegerlendirilmistir.
TOXIC grubunda , cevresel nedenlerden dolayi bazi ulkelerde su avlarinda (waterfowl) yasaklanan
Kursun Sacmalarin kucukleri %6'ya kadar (antimony) antimon denilen maddeden icerirken, buyuk olanlarda bu oran %3'e kadardir. Bu madde eklenerek , sacmalara sertlik kazandirilmak amaclanmistir. Balistikte genel olarak bilindigi uzere, sert sacmalar atislarda cok daha iyi pattern olustururlar. Kursun sacmalar genelde, bakir ya da nikel kaplanarak fisek uretimine sunulurlar.
NON - TOXIC grubundaki sacmalardan
Bismuth Alasim Sacmalarin ana metali Bismuth, bir metal olarak kursunun %83'u oraninda yogunluga sahiptir. Bir fisek sacmasi olarak, namlu ve soku tahrip edici etkisini azaltabilmek icin, bismuth %2 cobalt ile alasim halinde uretilir. Kursun sacmalardan cok az daha pahalidir. Celik sacmalardan farkli olarak cok yuksek dayanimli (1370 bar celik sacma testinden gecmis soklar gibi...) soklara ihtiyac duymazlar ve normal kursun sacma tapalariyla dolumlari gerceklestirilebilir.
NON - TOXIC grubundaki sacmalardan
Soft Steel (Yumusak Celik) Sacmalar, kursun sacmalarin nispeten en ekonomik non-toxic alternatifidir. Celik metali tabii ki, ozel ve yuksek yogunluklu plastik tapalarla birlikte, celik sacmaya karsi yuksek dayanimli soklar ve namlulara ihtiyac duymaktadir. Korozyonun onune gecebilmek icin, bakir, nikel ya da cinkoyla kaplanirlar.
NON - TOXIC grubundaki sacmalardan
Soft Composites (Yumusak Bilesim) Sacmalar, toz haline getirilmis, bakir, teneke, demir ve tungsten gibi metallerin polimer baglayicilar icerisindeki karisimindan meydana getirilir. Bu sacmalar normal kursun sacma tapalariyla birlikte kullanilabilir ve yuksek yogunluklu tapaya ya da ozel sertlestirilmis yuksek dayanimli soklara ihtiyaclari yoktur. Bu sacmalarin yogunluklari kursun sacmalar kadar yuksek olmakla birlikte , cok daha pahalidirlar.
NON - TOXIC grubundaki sacmalardan bir digeri
Hard Composites (Sert Bilesim) Sacmalar, toz haline getirilmis bakir, demir, celik, tungsten ve tenekenin kalip icerisine basilmis halinden yapilir. Bu sacmalarin yogunluklari en az kursun sacmalar kadar olmakla birlikte, bir cogu kursun sacmalarin yogunlugunun da uzerinde bir yogunluga sahiptir. Ancak bu sacmalar cok pahalidir. Sert Bilesim sacmalar, ozel celik sacma tapalari ve sertlestirilmis celige yuksek dayanimli ozel soklar ile kullanilmalidir.
Yukaridakilerden baska, sacma uretiminde kullanilmak uzere bugune kadar denenmis
"ancak tek baslarina sacma olarak basari saglanamamis" baska maddeler de vardir ; Cinko (TOXIC), Bakir ( hem TOXIC hem de pahali), teneke (pahali), plastik (cok hafif) ve tungsten (sert ve pahali).
Bir de,
Yogun Lastik malzeme de bazi ozel "oldurmez" sacma ve slug muhimmat yapimlarinda kullanilmistir.
Kisaca sacma ebadlarina da deginmek gerekirse;
Sacmalari ,
buyukluklerine gore 2 ana gruba ayirabiliriz;
1) Kucuk Sacmalar ya da Kus Sacmalari (0.050 inch ile 0.230 inch arasi) En kucuk sacmalar, 12 numaradan baslar , 12 numara en kucugudur;
FF en buyugudur.
2) Buckshot (Iri Sacmalar) (0.240 ile 0.360 inch arasi )Buckshot sacmalar, 4 numaradan baslar, ve
OOO en buyugudur.
Populer Sacma Ebatlari (2 kategoride)
Selamlar...