Gönderen Konu: MUHRELER HAKKINDA  (Okunma sayısı 1913 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bahattin SAHAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 110
  • Thanked: 17 times
MUHRELER HAKKINDA
« : 07 Mart 2020, 15:31:51 »

Sevgili arkadaslar, dunku yazimda muhrelerden ve ordek avi icin ne kadar onemli olduklarindan bahsetmistim. Karisik gibi gorunse de aslinda son derece basit. Basit derken, dikkat etmemiz gereken onemli noktalar da epey cogunlukta. Anlatabildigim kadar, dogru bildiklerimi paylasmaya calisayim.
Oncelikle avlandiginiz derinlige gore, muhrelerinizi nasil bagliyacaginiza karar vermelisiniz. Derin suda avlaniyorsaniz, muhrelerinizi tek tek atmaya calismak cok vaktinizi alacaktir. 2 uctan agirlikli, tek bir ip uzerine dizilmis cok sayida muhre baglamaniz size cok zaman kazandirir. Cok sayida derken tek bir hat uzerine butun muhrelerinizi baglayip, gumeye gecip oturmayin. Dikkat etmeniz gereken, muhre sayiniza gore, en az 3 dizi hazirlayip yanyana atarak toplu bir gorunum elde etmektir. Ben bugune kadar, kayikla vs sikistirilmadiklari, stres altinda olmadiklari surece, dogal ortamlarinda tek ya da cift sira, asker dizilimi ordek surusu gormedim. Isterseniz dizilerin yanlarina bir kac tane tekli  muhre atarak daha dogal bir goruntu elde edebilirsiniz. Sig sularda avlaniyorsaniz, butun muhrelerinizi tek tek atin derim. Ruzgarin yonune gore istediginiz gibi oynayabilirsiniz. Iplerin uzunluklarinin ayni olmasina dikkat edin. Uzun ipteki muhrenin, ruzgarla kisa iptekinin uzerine sarkmasini ve birbirlerine girmelerini onlemis olursunuz. Ip olarak, Pvc kapli, celik sera teli kullanmanizi tavsiye ederim. Dolasmasi oldukca zor ve de sizi cuval tasima derdinden kurtariyor. Kiloyla satilan, oldukca ekonomik cesitleri mevcut piyasada. Camasir teli de ayni malzeme aslinda ama digeri daha ekonomik. Bir ucuna agirliginizi gecirip, halka yaparak, pense ya da kargaburun yardimiyla, ciftli kistirma burcuyla agirliginizi sabitliyorsunuz. Muhrenin baglama deliginden teli gecirip, diger ucuna yine kistirma burcuyla bos bir halka yapip kistiriyorsunuz. Atarken cok buyuk kolaylik sagliyor. Agirliginiz muhrenin dibinde, birlikte firlatiyorsunuz, muhre suya dusunce agirlik dibe iniyor, diger uctaki bos halka da telin muhrenin baglama deliginden cikip gitmesini onluyor. Muhrelerinizi topladiginizda da, bos halkalari bir karabinaya gecirerek hepsini bir arada tasiyabiliyorsunuz. Karabinayi cikartip, tek bir savurmayla bir cok muhreyi ayni anda atma kolayligi da sagliyor bu sistem.
Muhrelerle ilgili bir diger onemli konu, sudaki hareketlilik. Bildiginiz gibi kanatli, yuzen, su fiskirtan, dalan, suda donen muhreler var. Son derece etkililer, ozellikle yaprak kimildamayan havalarda, diger muhrelerimiz yerlerinde adeta uyurken. Hepsini alamiyorsak ne yapalim, bunlara bakalim biraz. 1’er metre kesilmis su borularini, 4’lu boru baglantilari yardimiyla bir arti yaparak, uclarina birer muhre baglayin. Baglantinin altina vidalayacaginiz halkali vidaya agirliginizi baglayip attiktan sonra, yine ayni halkaya bagladiginiz uzunca ipi gumenize kadar goturun. Ordekleri gorunce ipi cekerek, suda bir hareket yaratiyorsunuz, tek dizi ipteki, tek sira muhreden cok daha etkili. Ayni duzenekten birkac tane yapip, birbirlerine ekliyerek ayni anda pekcok muhreye hareket kazandirmak mumkun. Ayrica bu duzenegin uzerine kucuk bir motosiklet ic lastigi icine monte ettiginiz kanatli muhrenizi oturtabiliyorsunuz. Kanatlar donerken, lastik haliyle suda surekli bir hareket yaratiyor. Dogal olarak uclardaki muhrelerinizde bu hareketten nasibini alirken, duzenege de ayrica samandira vazifesi gorup, kanatlinin donerek suya dusmesini engelliyor. Biraz daha yaratici olmak istiyorsaniz, su alti maket motorlariyla muhrelerinize hareket kazandirabilirsiniz. Ust kismindan yeteri kadar kesipte, icine pilli kedi topu attiginiz muhrelerde mucizeler yaratiyor. Maliyet olarak oldukca ekonomik, bir o kadar da faydali kucucuk ayrintilar.
Simdi, muhrelerimizi hazirladik, nasil aticaz? Sevgili arkadaslar, buradaki en onemli faktor, ruzgar. Denge unsuru olan kuyrugundan ruzgar alan hicbir kusun saglikli bir ucus/inis yapmasi mumkun olmadigi icin, (ucaklarda da boyledir) tum kuslar ruzgara karsi inis yaparlar. Dunde bahsettigim gibi, mumkunse ruzgar arkanizdan gelecek sekilde gumenizi hazirlayin. Mumkun diilse, sag ya da solunuza. En rahat tufek attiginiz acida, onunuzdeki alani, kuslarin rahatlikla inebilecekleri gibi bos birakin. Bundan sonra, J tipi, C tipi, T tipi cok da onemli diil, ruzgari saginizdan aliyorsaniz € ya da £ tipi bile yapabilirsiniz, tamamen size kalmis. Hareketli muhrelerinizi, bos biraktiginiz alanin kenarlarina, sabit muhrelerinizi de bunlarin onlerine atin. Dogal gorunmeye dikkat edin, gozunuz surekli acik olsun, kuslari, guzergahlarini surekli takip edin. Etraftaki torba vs dogal olmayan seylerden kurtulun. Turleri karman corman etmeyin, yesillerin arasina 1-2 kilkuyruk atabilirsiniz ama kenardaki yesilin yanina elmabas atmayin. Yuzen kaz muhreleriniz varsa gorunurluk acisindan cok faydali olacagindan kaz yoksa bile kullanin. Gumeniz karadaysa, kenarlara mutlaka kaz ve ordek tarla muhresi atin. Ve tekrardan, mekeleri hicbir zaman unutmayin. Saz diplerine, aciklara, her tur ordegin yanina atabildiginiz kadar atin. Internetteki semalari inceleyin ve gol, dere kenari, celtik, tarla, nerede avlaniyorsaniz kendi dogru dizilimlerinizi bulun. Dun yazmayi unutmusum, bildiginiz gibi riskli bir av ordek avi. Zor hava kosullari, zor sartlar. Risk alirken cok dikkatli olun. Av yolundaki gizli buzlanmadan tutun da, buzu kirarak gittiginiz 2 mm kalinligindaki teknelere kadar, dikkat edin. Hepiniz degerlisiniz. Sevgi ve saygilarimla...


Bahattin Sahan
1968-Koycegiz