Silahlarımızın bakımıyla ilgili, her ne kadar USA ya da Avrupa marketlerindeki kadar alternatifimiz olmasa da, Türkiye'de de son yıllarda bir çok farklı bakım ürününü bulabilir hale geldik.
Silah bakımında, hangi ürünün ne amaçla kullanılabileceği konusunda, av ve silah malzemeleri satanların bize verdiği bilgiler ve ürünün ambalajı üzerinde yazan iddialara güvenerek ürünlere para veriyor, silahlarımızda kullanıyoruz.
Bu ürünlerin bazısı, sadece silahlar için üretilmiş ürünler olmakla birlikte bazıları genel kullanım amaçlı ürünler olabiliyor.
Aslında, silah bakım ürünlerinden beklenti üç ana başlık altında toplanabiliyor:
1) Temizleme amaçlı (Cleaning)
2) Kayganlaştırıcı, sürtünmeyi azaltıcı (Lubricating)
3) Pasa, korozyona, neme karşı koruyucu (Protective, Preservative)
Ürünler (ya da ürünlerin üreticileri diyeyim), ürün ambalajlarının üzerinde, bu üç fonksiyondan , sadece birini veya ikisini birden ya da üçünü birden yerine getirdiğini iddia edebiliyorlar.
Silahlarda kullanılacak ürünler içerisinde, temizlik haricindeki, kayganlaştırıcı, sürtünmeyi azaltıcı ve/veya koruma amaçlı olanlardan beklenilmesi gereken bir diğer özellik de, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklarda, normal şartlardaki formunu ne kadar koruyabildiği olmalı. Örneğin, çok düşük sıcaklıklarda (soğuk) ya da uygulandıktan uzun süre sonra (metal parça üzerinde uzun süre bekledikten sonra), yağın kıvamının ne kadar koyulaştığı ve/veya reçineleştiği de silahların performansını direkt etkiler.
Çok uzun yıllardır silahlarımda da, değişik mekanik ve metal yağlama ihtiyaçlarımda da, bir çok ürün denedim, kullandım. Bunlarla ilgili olarak, temizleme etkisi, farklı formlardaki metal parçalarda sürtünmeyi azaltıcı etkisi, çok düşük sıcaklıklarda akışkan formunu koruyabilmesi, viskozite performansı ve metali korozyon/pasa karşı koruyabilmesi konularında ayrı ayrı testler yaptım, yapıyorum. Bu saydığım çeşitli parametrelerle ilgili yaptığım testlerin sonuçlarını vakit bulduğumda paylaşacağım ancak bugün paylaştığım test, bu performansların hepsini değerlendirmiyor, sadece korozyon/pasa karşı koruma performansını içeriyor. Aslında korozyon/pasa karşı koruma, silah bakım kimyasallarından beklenen özellikler içinde en popüleri ve belki akıllara ilk geleni olduğunu düşündüğümden "paylaşmaya bununla başlayayım" dedim.
Testin tüm detayları aşağıdaki mesajlarımda sırasıyla verildi... Ancak testin özeti ve sonuçları aşağıdaki uygulama kısmında da linkini paylaştığım şu videoda: