Bu şekilde karşılaştırma yapmak zor.
Anladığım kadarıyla, arkadaşınızın sahip olduğu tüfekler var ve gittiğiniz ustanın ölçü aldığı try-gun gibi bir tüfek var. Arkadaşlarınızın tüfekleriyle, ustanın ölçü aldığı tüfeğin yapısı, pitch açısı , kubuz yapısı bile farklı olabilir ve bu şekilde karşılaştırmak yanılgıya düşürüyor olabilir. Yukarıda paylaştığınız ölçülerde, pitch açısından hiç bahsedilmemiş mesela... Usta, bunu "yaklaşık olarak" öngörüp yapıyor olabilir.
Ayrıca her firmanın try-gun tüfeği de aynı olmayabiliyor. Kubuz yapısı ve tasarımı da işin içinde.
Gun-fitting denilen, tüfeğin sahibine uyumu konusu aslında kundağın yukarıda görülen ölçüleriyle de bitmiyor ama tüfeğin size uyduktan sonra ölçülerini milimetrik olarak kafaya takmanın faydası şu olabiliyor: kaçan her avdan ya da mankeden sonra, kusuru kundağa atabiliyorsunuz
Bu güzel oluyor açıkçası... Ah DAC ölçüsü 2mm daha yüksek olaydı... vs.. . gibi
Bizde pek hesaba katılmayan ama normalde Gun-fitting denilen olayın parçalarından biri de namlu boyudur. Kişinin boyu ve cüssesine göre değiştirilebilecek , daha uzun ya da daha kısa seçilmesi gereken durumlar da olabiliyor.
El kundağından tutuş yeri de Gun-fitting'in bir parçasıdır, doğru tutulmayan el kundağı da başarılı atış yapmanıza engel olabilecek konulardan bir tanesi. El kundağını olması gerektiğinden ileride tutarsanız ya da bunu alışkanlık edindiyseniz, sizin için uygun olan kundak size uzun gelir, aynı şekilde el kundağını olması gerektiğinden geride tutarsanız, size uygun olabilecek kundak size kısa gelir
Yani , namlu boyu, el kundağı tutuş yeri , pitch açıları, yüzünüzü kundağa dayadığınız nokta (mount point) , kubuz tasarımı gibi değişkenleri de var bu işin ama "ben ölçü falan bilmem, tüfeği yüzlerim uyduysa uymuştur, uymadıysa uymamıştır" deyip de milli seviyeye yükselecek kadar başarılı olimpik atıcılar da tanıyorum
Tüfek size uyduysa ya da uyuyorsa, tüfeği yüzlediğinizde sol kol ve eliniz, sağ kol eliniz ile boyun kaslarınız rahat bir şekilde kasılmadan dururken, baktığınız yeri vurabiliyorsanız, ölçülerin detayına çok girmeye de gerek yok diye düşünüyorum