Mesafeleri Adımlayarak Tahmin
Gün içerisinde yorgunluğumuza, yolun fiziksel şartlarına ve başka şartlara göre adım uzunluğumuz değişmektedir; bunu biliyoruz. Bunun dışında yürüyüşe başlarken ve yürüyüşlerin sonlarına doğru da adımlarımız uzayıp kısalmaktadır. Bu nedenlerle adımlama güvenilir mesafe ölçüm yöntemi değildir.
Yine de pedometre gibi adım ve mesafe ölçebilen aletlerin kullanım yönergelerinde bahsedilen bir yönteme göre ortalama bir adım uzunluğunuzu şöyle hesaplayabilirsiniz:
1. Ayakta dururken ayaklarınızın parmak ucuna bir işaret bırakın. Bu başlangıç işareti olacak.
2. Bir hizada 10 adım atın ve geldiğiniz noktada öndeki ayağınızın dibine başka bir işaret bırakın.
3. Bu iki işaret arası mesafeyi metreyle ölçün, sonucu 10'a bölün. Sonuç 1 adımınızın uzunluğudur.
isterseniz bunları değişik zamanlarda da tekrarlayın. Sonuçlar ne kadar yakın çıkıyorsa adımlayarak mesafe tahminleriniz o kadar tutarlıdır.
Not: Bir adım uzunluğunu ölçerken gerideki ayağınızla öndeki ayağınızın özdeş noktaları arasındaki mesafe dikkate alınmalıdır. Örneğin öndeki ayağınızın topuğuyla geridekinin topuğu arasını alabilirsiniz veya her ikisinin burun hizaları arası arası olabilir. Aşağıdaki resimleri inceleyin;
https://www.walkingwithattitude.com/articles/features/how-to-measure-stride-or-step-length-for-your-pedometer