Bir çoğumuzun av tüfeği ile nasıl doğru nişan alınır ve doğru tüfek nasıl seçilir yorumlarına istinaden bu konuya değinme gereği duydum...Umarım faydalı olur...
Yivsizle atışlarda özellikle vurulamadığında ava bakıp namluya bakmadın o yüzden vuramadın denir.
Sonra benim gibi abartılır namlunun tümü görülerek atış yapılmaya başlanır....Tabi ki sonuç üst atışla sonlanır namlu olması gerektiğinden daha çok yukarı bakmaktadır.
Kimi atıcılarda tufek kasasını/kubuzunu gez gibi kullanıp arpacığı hiç görmeden veya arpacık tepesini görerek atışlarını yaparlar.Sonuç yine hüsran ,alt atışla sonuçlanır. Kuştan bir avuç tüy çıktı yine gitti dersiniz.Adınız traşcıya çıkar...
Yivsiz ve gezsiz tüfeklerde doğru atış tüfek kasası üzerinden bantı/namluyu görmeden arpacığı görerek yapılan atıştır.Eğer tüfeğiniz size tamamıyla uyumluysa bu atış şekli yüksek bantlı tüfeklerde daha kolay ve çabuk gerçekleşmektedir tabıkı alışabilmış olanlar için...
Bu hataların oluşmasında atıcının bilgisizliği ve yaptığı hatalar kadar tüfek atıcı uygunluğu, tüfek dipçiğinin açıları ve uzunluğu sebep olmaktadır. Bu yüzden en başta kendinize uygun tüfeği seçmeli veya yaptırmalısınız.
Tüfek seçimiyle ilgili verilen metotları hepimiz biliyoruz : Tüfeği yüzüne al hızlıca nişan alabiliyorsan tüfek uygundur. Tavan ve duvarın kesisim köşesine nişan al çizgiyi takip edebiliyorsan uygundur.. Evet bu ve benzeri metotlar doğrudur ancak uygulayabilmek için doğru nişan almanın nasıl olduğunu biliyor olmanız gerekir !
Eğer tüfekte saçmasapan bir bant açısı ,namlu kasa birleşiminde bir üretim hatası veya deformasyon yoksa: En hızlı, en rahat nişan alabildiğiniz uzun süre zorlanmadan nişan hattında kalabildiğiniz ve hedefinizi takip edebildiğiniz tüfek doğru tüfektir.
Saygılar.