Gönderen Konu: köpeklerde silah korkusu  (Okunma sayısı 13952 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
köpeklerde silah korkusu
« : 19 Kasım 2009, 02:32:59 »
KÖPEKLERDE SİLAH KORKUSU
 


Köpeklerde silah korkusu iki şekilde gelişir. Ya genetikdir, ya da sonradan yanlış uygulama yüzünden köpek silahdan korkmuştur veya kritik period dediğimiz ilk 4 ayı içersinde silah sesiyle tanıştırılmamaıştır. Genetik silah korkusu kalıtımsal olarak yavrulara geçer bu tür silah korkusu olan köpekler kısırlaştırılır ve üretimden çıkarılır.

Köpek silah sesine kritik period dediğimiz ilk 4 ayı içersinde alıştırılmalıdır. Yavrunun yanında onu ürkütmeyecek şekilde tenekeye vurma, el çırpma gibi ani seslere alıştırılır, genellikle bu yemek verirken yemeğe çağırmak şeklinde yapılır. Silah korkusu köpekde iki şekilde görülür. Köpek ya silah sesine duyarlı olur, ya da silah sesinden korkar. Silah sesine duyarlı köpekler silah atıldığında yaptıkları işi bırakırlar, kuyruklarını bacaklarının arasına alır, kulaklarını kısar ve yavaş hareketlerde bulunurlar, ya da donup kalırlar. Silah sesinden korkan köpek ise silah atıldığında koşarak kaçar gider, ya da bir yere girip saklanmak ister.

İster silah sesine duyarlı köpek olsun, ister silah sesinden korkan köpek ikisi ile de av yapmak mümkün değildir. Bu köpeklerin korkuları geçirilmelidir. Silah sesinden korkan köpek silah sesine yavaş yavaş kademeli olarak alıştırılmalıdır. Buna sistematik duyarsızlaştırma denilir. Köpeği poligona götürmek, bağlayıp yanında silah atmak gibi teknikler flooding denilen taşırma terapisidir. Bu sistemde köpek korkusu ile direk yüzleştirilir. Fakat bu sistemin çalışmadığı ve zararlı olduğu ispatlanmış ve kullanılmamaktadır.

Silahdan korkan köpeği silah sesine alıştırmak zaman alır ve herkesin başarabileceği birşey değildir. Sabır ve zaman çok gereklidir. İnsanın olsun, köpeğin olsun beyinde bulunan limbic sistem ve beyin cortexi birbirlerine zıt çalışırlar. Beyin limbic sistemi beyinde endişe, korku, heyecen, zevk gibi duyguları kontrol eden kısımdır. Beyin cortexi ise beynin öğrenme, problem çözme, tepkiler gibi işlevlerini yönetmektedir. Bu iki sistem aynı anda tam kapasite ile çalışmaz biri çalışırken diğerini baskılar ve arka plana atar.

Örneğin korkan bir insan problem çözemez aklına hiç bir çözüm gelmez hatta bu yüzden hayatını bile kaybedebilir. Doğada yalnız kalan bir insan eğer korkmaya başlarsa kendini kurtaracak çözümleri aklına getirmez yani beyin limbic sistemi cortexi baskıladığından insan kendini kurtaracak çözümü bulmakda zorlanır ve hayatını kaybedebilir. Onun içindir ki komando birlikleri gibi doğada küçük guruplar halinde kalan ve zamanı gelince tek başına kalan askerlerin eğitminde korkuları baskılama yöntemlerinin eğitimi çok önemli bir yer tutar. Köpekde de durum aynıdır. Köpeğin korkularını idare eden beyin limbic sisteminin çalışmasını cortexi fazla çalıştırarak arka plana atarsanız korkusu azalır. Bunu yapmak içinde silah atılırken köpeğin beyin cortexini çalıştırmanız gerekecektir.

Bir köpeğin beynini bir oyuncak, tüy, kuş, tavşan gibi şeyle meşgul edip ona ulaşması için uğraşmasını sağlamanız gerekecektir. Köpek bunları ele geçirmek için uğraşırken beynin limbic sistemi baskılanacak ve korkularını arka plana atacaktır. Bu çalışmaları şu şekilde yapabilirisiniz. Köpeğinizi yardımcınız ile beraber araziye çıkarın yardımcınız silahla beraber sizden uzaklaşsın köpeğin silah sesinden etkilenmeyeceği bir mesafeye gelince yardımcı bir el ateş edince köpeğin tepkilerini izleyin, köpek irkilmiyorsa ve sese aldırmıyorsa silahlı yardımcı biraz daha yanaşıp tekrar silah atsın. Bu işlemleri köpeğin silah sesine tepki verdiği mesafede durdurun.

Bu mesafe köpeğin silah sesine tepki verdiği sınırdır. Artık yapacağınız çalışmalar bu sınırda olacak ve bu sınırı ilerleyen günlerde kısaltmaya çalışacaksınız. Köpeğiniz ile bu sınırda durun ve onu heyecanlandıracak bir oyuncak olabilir, canlı bir kuş olabilir veya bir kanat olabilir bu köpeğe göre değişir bunlardan biriyle köpeğin dikkatini çekin. Köpek bunu elinizden almak için size gelecektir köpeğe yakalayacakmış gibi imkan verin ama yakalatmayın köpek iyice heyecanlansın artık köpek tamamen bu elinizdeki şeye odaklanınca silahlı yardımcınıza işaret ederek bir el silah attırın. Köpek tepki vermiyosa aynı şekilde ama köpek kesinlikle elinizdeki şeyle uğraşırken aralıklı olarak silah attırın ve sonra çalışmayı ertesi güne bırakın. (köpeğin çalışma sırasında silahdan korkmasına müsaade etmeyin korktuğu an çalışmayı ertesi güne bırakın)

Ertesi gün gene aynı mesafede aynı şekilde çalışmaya başlayın ilk silahdan sonra köpek tepki vermezse sınırı bir iki adım geçin ve çalışmaya devam edin, köpeğiniz gene tepki vermiyorsa çalışmayı aynı mesafede sürdürün ve ertesi gün aynı yerden devam etmek üzere bırakın. Ertesi gün gene aynı yerden başlayın ve köpek tepki vermezse bir iki adım daha sınırı geçin ve bu çalışmalara her gün böyle devam edin. Eğer köpek bir gün bu çalışmalar esnasında gene tüfek sesinden korkarsa hemen sınırın ilk başına dönün ve eğitme tekrar yeni başlıyor gibi başlayın. Bu görüldüğü gibi çok sabır ve zaman isteyen bir çalışmadır. Bu çalışmalar sırasında köpek silaha yaklaştıkca onun dikaktini çeken şeyi daha da cazip ve köpek tarafından daha istekli hale getirin. Örneğin köpeği çalılık bir yerde iken canlı bir bıldırcını köpeğin çok zor gireceği çalıların içine bırakın ve köpek çalılardan kuşu almak için kendine yol ararken yukarda anlatıldığı şekilde çalışmaya devam edin. Köpek istediği şeyi eline geçirmek için ne kadar zorlanırsa, çalılar içinden onu almak için çeşitli yollar aradığı zaman beynini problem çözmek için çalıştıryor demekdir.

Çalının bir tarafından dener giremez, döner arkasından bakar, olmadı açıklık bir yerden kendini zorlar işte bu anda tamamen beyni bu işe odaklandığından silah sesi ikinci planda kalır. Bu tür yapılan çalışmalar sonucunda ise zamanla köpek artık silah sesine alışır. Köpeğinize evinizde de bazı çalışmalar yaptırabilrisniz. Eğer güçlü bir müzik setiniz varsa onu bilgisayarınızın çıkışına bağlayın. İnternetde mp3 formatında veya benzer formatda silah sesi bulmanız mümkün. Bunu da bulduktan sonra yapacağınız iş köpeğe bu silah sesini önce çok yavaş volümde dinletmek ve giderek sesi arttırmakdır. Bunu yaparken de aynı dışarda olduğu gibi köpekle ev içinde kanat, top, oyuncak gibi birşeyle oynayıp köpeğin onla meşgul olduğu anlarda sesi vermelisiniz. Diğer bir çalışma ise bilgisayardan silah sesini bir müzik ile beraber vermekdir.

Müzik sesini yüksek olarak açıp arka planda silah sesini yavaş ve giderek artan seviyede vermelisiniz. Bütün bunları yaparken bir günde değil her gün az miktarda çalışıp ilerleyen günlere yayarak yapmanız gerekir. Evde ve dışarda yapılan çalışmaları uzun tutmayın her gün en fazla 5-10 dakika çalışın. 3-5 silahdan fazla silah atmayın.

Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 

Çevrimdışı Serkan ERTENLİCE

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 813
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #1 : 19 Kasım 2009, 07:03:15 »
paylaşım için sağolasın usta.
Serkan ERTENLİCE
1977 GAZİANTEP
KARDEŞ MECBURİ ARKADAŞTIR,ARKADAŞ SEÇİLMİŞ KARDEŞTİR
 

Çevrimdışı Yavuz KOÇAK

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 162
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #2 : 19 Kasım 2009, 08:18:50 »
Süper bilgiler emeğinize sağlık
Keserken Elmayı Kızmadım Karşıma Çıkan Elma Kurduna,Çünkü Bıçak Vuran Bendim Onun Yurduna...
Yavuz KOÇAK
1980-Hatay/Yayladağı
5337284118
 

Çevrimdışı Aydın TANER

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 45
  • Karadenizden Ege'ye
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2010, 16:47:52 »
Recep Bey paylaşımınız çok aydınlatıcı.devamını bekliyoruz.ellerinize sağlık.rastgele...
Aydın TANER
1980 izmir / bergama
 

Çevrimdışı Faruk ÖSTLÜER

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1810
  • Thanked: 3 times
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE....
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2010, 19:42:11 »
Eğitimlerde belkide en fazla gözardı edilen bir durum aşılmasıda bir o kadar zor ve zahmetli bir olay..Bence en iyi yöntem yavrunun yada yavruların yemek zamanlarının öncesinde mantar tabancası ile silah patlatmak eniklerin silah sesinin kötü bir ses degilde onların hayatlarının bir parçası oldugunu anlayacaklardır ..Paylaşım için teşekkurler ..
Faruk ÖSTLÜER MANİSA 1980 0535 563 09 87

image hosting
 

Çevrimdışı Murat ANDALLI

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 19
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #5 : 20 Temmuz 2010, 11:30:28 »
herkese selamlar saygılar benim bir sorunum var bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler benim 10 aylık drathaar köpeğim var 60 günlük ken aldım kendim eğittim avı bulması ferması aport u herşeyi çok güzel ancak bugüne kadar yanında hiç silah atmadım geçen hafta yanında ilk defa silah attım sesten korktu sizce ne yapmalıyım av sezonuna kadar sese alışırmı teşekkürler
Murat ANDALLI
1978-Sakarya
 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 153 times
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #6 : 20 Temmuz 2010, 14:39:21 »
 yavrunun tamamen bana alışmasını güvenmesini beklerim...sonra alır meraya çıkarırım..çok abartılı şekilde hani oglum nerde oglum diyerek heyecanlandırım onunla beraber sagasola koşarım..benden uzaklaştıgında tüfegi ters istikamete ateşler coşkuyla kısa bir koşu yaparım..köpek ne oldugunu merak eder koşarak yanıma gelir çok mutlu çok sevinçli görünürüm..oda sevincime ortak olur...aynı şekilde en az 3 tüfek atarım....tüfek sesiyle mutluluk sevinç özdeş olmuştur...köpek büyüyüp ustalaştıgındada size tüfek attırabilmek için elinden geleni yapacaktır....
korkan köpege ne yapılır hiçbir fikrim yok....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 

Çevrimdışı Emrah DOĞAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 202
  • Thanked: 101 times
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2010, 13:05:43 »
selamlar benim sorunumda silah korkusu bende 4buçuk 5 aylık kurzhar var ama aldığım sahibi onu ava götürmemiş o yüzden silah atıldığı zaman hayvan hemen uzaklaşıyo benim ynıma sokulmaya bacaklarımın altına gizlenmeye çalışıyoo vallah ne yapacağım bilmiyom yazılan yazılarda bayağ zahmetli bir iş anlatılmış nasıl çözeceğim bilmiyom daha pratik fikri olan arkadaşların cevaplarını bekliyom
  • Baikal mp 155 max5
  • Albatros alr 19
  • İmpala Plus max 5
  • Ata Neo 12 Ekstra Combo
  • Franchi First Class
Emrah DOGAN
1983 MANİSA/SOMA
 

Çevrimdışı Ömer ERGAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 7
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #8 : 30 Ağustos 2012, 12:22:39 »
herkese selamlar 5 aylık bir kurzhaarım var 3 aylık olduğundan itibaren mantar tabancasıyla silah sesine alıştırmaya çalışıyorum ilk denememi hemen yakınında yaptım ve hiçbir tepki vermedi aksine dahada heyecanlandı bunu daha sonraları canlı bıldırcınla birlikte yaptım sesten kormadığını görünce direk tüfekle denededim aynı şekilde tüfeğede tepki vermedi tam tersine boş fişeğin üzerine atladı.Bunu 2 ay boyunca yaptım.

Geçenlerde ilk defa meraya çıkardım aradı bıldırcını buldu kaldırdı fakat ateş edince korkup olduğu yere yattı acaba bunun sebebi ne olabilir arziye yabancı olması olabilirmi yardımcı olursanız sevinirim.
1988-OSMANİYE
 

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

  • Tuncay Kandemir
  • Hocamız
  • *******
  • İleti: 4269
  • Thanked: 846 times
    • Avcı Sayfası avlak
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #9 : 30 Ağustos 2012, 12:32:53 »
Yeri müsait olan arkadaşlar şunu deneyebilirler ;
köpeğiniz iştahlı ve yerinden çıkınca gezmeyi seviyorsa sizin yaklaştığınıza çokça seviniyorsa ;
köpeğinizin yanına yemek vermeye v.s giderken mantar yada kapsül tabancasını ilk gün 20-30 metreden iki tane atarak yanına gidin,
tepkisine göre mesafeyi acele etmeden yavaş yavaş azaltın,
bir süre sonra kapsül sesini duyunca neşe ile sizin geleceğini anlayacağından yemek yerken yada kaldığı yerin etrafında gezerken atacak şekilde korku durumuna göre ayarlarsanız 2-3 hafta içinde genetik olarak çok korkak bir köpek değilse alışacağını tahmin ediyorum.
Buna alışınca ;
Meradada aynı şekilde uzakta iiken ters yöne havaya ateş edip gel diyerek yanınıza gelince sosis gibi dayanılmaz bir tad ile ödüllendirebilirsiniz.
Ancak her ters durumda tekrar en başa dönerek sabırla sıfırdan başlamalısınız...
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara
 

Çevrimdışı Özhan KELEŞ

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 5447
  • Thanked: 125 times
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #10 : 30 Ağustos 2012, 15:02:38 »
herkese selamlar 5 aylık bir kurzhaarım var 3 aylık olduğundan itibaren mantar tabancasıyla silah sesine alıştırmaya çalışıyorum ilk denememi hemen yakınında yaptım ve hiçbir tepki vermedi aksine dahada heyecanlandı bunu daha sonraları canlı bıldırcınla birlikte yaptım sesten kormadığını görünce direk tüfekle denededim aynı şekilde tüfeğede tepki vermedi tam tersine boş fişeğin üzerine atladı.Bunu 2 ay boyunca yaptım.

Geçenlerde ilk defa meraya çıkardım aradı bıldırcını buldu kaldırdı fakat ateş edince korkup olduğu yere yattı acaba bunun sebebi ne olabilir arziye yabancı olması olabilirmi yardımcı olursanız sevinirim.


Köpeğin yanında aynı anda birden fazla kişi tüfek attıysa ilk defa meraya çıktığında köpek pusabilir,bu gayet normal bir durum tavsiyem köpeğinizle sadece ayrı vaziyette siz avlanın kuşa atacağınız 1 el tüfek onu o kadar etkilemeyecektir

Özhan KELEŞ
28/05/1962-İstanbul
 

Çevrimdışı M.Yılmaz ACAR

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 11
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: köpeklerde silah korkusu
« Yanıtla #11 : 06 Şubat 2013, 10:23:20 »
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler...
  • Baretta 1201 F modeli otomatik
  • Browning süperpoze B 725 hunter
Musa Yılmaz ACAR
1966 Ünye