KARA AVCILIĞI:---TÜRÜNE GÖRE AVLAR VE AVCILARI--- > ÇULLUK AVI VE AVCILARI

BAŞARILI BİR ÇULLUK AVI İÇİN BİLMEMİZ GEREKENLER NELERDİR

(1/7) > >>

Ali AĞIR:
SEVGİLİ DOSTLARIM ÜLKEMİZDE EN ÇOK YAPILAN AV TÜRÜ OLAN ÇULLUK AVI HAKKINDA NET DE KARŞILAŞTIĞIM VE BEĞENDİĞİM VE BİZLEREDEN DE HAKKINDA ÇOK BİLGİ İSTENEN SORULARA CEVAP TEŞKİL EDEN BU KONU HAKKINDAKİ YAZIYI SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM UMARIM FAYDALI OLUR SAYGILAR
                              
Havaların soğumaya başlamasıyla çulluk, Kuzey Avrupa ülkelerinden, Rusya’dan ve Balkanlar’dan yurdumuza doğru göçe başlar. Çulluğun ilk görüldüğü günler ekim ortalarına rastlar, ama asıl kuş, ekim sonu ile kasım ayı içinde önce Trakya ve Karadeniz’in kıyılarına yakın yerlerde kendini gösterir.
Çulluk daha sonraları Güney bölgelere doğru inmeye başlar. Eğer çulluğun ilk geldiği dönemler kuzey sahilleri yağışlı ve sert olmazsa kuşlar uzun zaman bölgede kalabilir. Aksi takdirde çok çabuk Güneye göç ederler. Bunun da nedeni çulluğun solucan ve böcekleri nemli toprakta aramasıdır. İç Anadolu’da çulluk pek fazla rağbet edilen ve bilinen bir av olmamakla beraber, kışın çok soğuklarda nehirlerin dar vadilerden geçtiği alanlarda nehir kenarlarında bol miktarda çulluğa rastlamak mümkündür. Hatta köpek dahi kullanmadan zevkli bir çulluk avı yapabilirsiniz.

TÜFEK

Çulluk avında tavsiye edilecek tüfek, 12 kalibre olarak 60-65 cm. namlulu 4/4 (silindir/silindir) veya 4/3 (silindir/modified) şokludur.
 
                              

FİŞEK

Fişek olarak her iki kalibre için de 8-9 numara, saçma ağırlığı olarak 20 kalibre için 25-28 gr. arası, 12 kalibre için 32-36 gr. arası tercih edilmelidir. Namludan çıkar çıkmaz dağılan fişekler  tercih edilir. Ancak ikinci namluya daha uzun menzilli bir fişek koymakta fayda vardır.

KIYAFET

Çulluk avı genellikle sık meşelik ve ormanda yapıldığı için giyiminizde oranj veya dikkat çekici renkli elbiseler olmasına özen gösteriniz. Çulluk avında çulluktan gizlenmeniz gerekmediği için kesinlikle kamufle kıyafet kullanmayınız. Kendi ve arkadaşlarınızın emniyeti için sadece kuşu değil kuşun arkasını da görmeye çalışın. Çulluk avı sabah ve akşam bekleri haricinde yürüyüş avı olduğu için sıkı giyinmeye gerek yoktur. Ancak ayağınızda tercihen kaliteli bir lastik çizme, üstünüzde sırt cebi olan bir avcı yeleği, çünkü ormanda çullukları kuş askılığında taşıyamazsınız ve yanınızda her zaman taşınabilir bir yağmurluk bulundurmalısınız.

 

Çulluk avını köpeksiz yapmak çok zordur. Eğer çulluk avına merak saracaksanız mutlaka çok iyi cins bir av köpeği sahibi olmanız gerekir. Öncelikle tavsiye edilebilecek ırklar Kurzhaar ve İngiliz Setteri’dir. Drahthaar çok sert olması ve pointer ise kışın çabuk üşümesi ayrıca sık çalı ve dikene girmeye diğerleri kadar gönüllü olmaması nedeniyle bu avlara diğerleri kadar uygun değildirler.

N.Fazıl BÜYÜKKEÇECİ:
Paylaşım için teşekkürler. Emeğinize sağlık...

Kemal TÜTÜNCÜ:
Güzel paylaşım umarım faydalı olur ellerinize sağlık......

Savaş ÇETİN:
Çulluk avı rasgele dağa çıkılıp yapılabilecek bir av değilir. Tecrübe ve havayı yorumlayabilmek çok önemlidir. Özellikle kar sepintilerinde hiç olmayacak yerlerde çok verimli kuş bulma şansı olur. Hava koşullarına göre çulluk arayacağınız yer değişir.

Yazıdan anladığım kadarıyla yörelere göre çulluk avında yardımcı olacak bilgiler değişiyor. Özellikle köpek ve fişek konusunda yapılan öneri tecrübe edilmeden yazılmış diye düşünüyorum. Çulluk ta 36 gr fişek kullanan avcı görmedim. 28 gr, hadi bilemedin 30 gr yeterlidir. Kurzhaar ırkını seven biri olarak söylemek istiyorum; çullukta ingiliz ırklarının (pointer,seter) yanından geçemeyeceğini defalarca tecrübe etmişizdir. Sık ve dik ormanlarda açık gezen köpek çullukta herzaman avantajdır. Kendi şahsıma açılmayan bir köpekle çulluk avına çıkmam.

Aydın TANER:
Çulluk avı en sevdiğim avdır.Ancak bulunduğum bölgede nerdeyse hiç çulluk avı yapamıyorum.inşallah bu sezon olur.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git