KÖPEKLER HAKKINDA HER ŞEY > KÖPEK İSİMLERİ

KÖPEKLERİNİZE İSİM KOYARKEN

(1/6) > >>

Emin KOÇAK:
Merhaba

Köpeklere verilen isimleri hep birlikte yıllardır izlemekteyiz. Birçok yabancı – yerli, köpek ve avcı sitelerinde köpeklere verilecek isimler yayınlanmaktadır. Bahis konusu köpek isimlerine baktığımız zaman, bazı köpek isimleri İslam dinine aykırı ve hakaret içermektedir. Ayrıca bu isimler Türk Kültür ve geleneklerimize de aykırıdır!
 
Gözlemlerim sonucu bu tür aykırı isimleri koyan Müslümanların art niyetlerinden ziyade, bilmemelerinden bu isimleri koydukları kanaatindeyim.

Hafızalarımızı tazelememiz için, İsim’in Dinimizdeki önemini yeniden hatırlatmakta fayda görüyorum.

Yeni doğan çocuğa kısa bir süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Rasulullah (sav) sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir. Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir.

Rasulullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel koyun.”

Bu çağırma işlemini Allah'ın görevlendirdiği bir melek Allahın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.

Rasulullah (sav)’ın isim konusundaki hassasiyetini daha iyi anlamak için şu hadis-i şerifi de görmek lazım.

Yahya bin Said (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) bol sütlü bir deve hakkında; “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Rasulullah (sav) adama: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Mürre (acı)” diyince ona “Otur” dedi. Hz. Peygamber (sav) tekrar: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber (sav) ona da: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Harb” diyince, ona da: “Otur” dedi. Rasulullah (sav): Bu deveyi bize kim sağacak?” diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. O da “Ya’iş” (yaşıyor) cevabını alınca ona “Sen sağ” dedi.

Allahü Azimüsşan’ın has isimleri kullara isim olarak verilmez. Ancak sıfatları isim olarak verilebilir. Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir. Ancak bu isimlerin başına bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylemek ise pek güzel bir dikkattir. Zira (Abd) kelimesini ilave ederek söylediğiniz takdirde Kerim’i Abdülkerim olarak söylersiniz. Bu takdirde Kerim’in kulu demiş olacağınızdan mana pek güzel bir şekil alır.

Nitekim Aziz isminin başına da bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylediğinizde azizin kulu manasına Abdülaziz demiş olursunuz. Mecburi olmasa da güzel bir hassasiyet olur.

Mahşerde her çocuk, konan ismiyle çağrılacaktır. Şayet çocuğun ismi kötü manaya gelen gayrimüslim ismi ise, mahşer halkı önünde isminden dolayı utanan çocuk, 'Allah beni doğuştan Müslüman olarak dünyaya gönderdi, sen neden bana kötü manaya gelen ismi koydun?' diye isim koyandan davacı olacaktır.

İsmin manasının böylesine ehemmiyetinden dolayıdır ki, Peygamber'imiz kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirme örnekleri de vermiştir.

Mesela; (Uzza putun kulu) manasına gelen (abdu'l-uzza)'yı, Allah'ın kulu manasına gelen (Abdullah) ile değiştirmiştir. Ateş parçası manasına gelen (cemre)'yide güzel kız manasına gelen (cemile) ile, (Harp) ismini de (Hasan) la düzeltmiştir.

Demek ki, Müslüman isminden maksat, mananın kötü olmamasıdır.

Ebeveynler yavrularına karşı ilk görevlerini yerine getirirken, gayrimüslim kimliğini çağrıştıran yabancı isim koymaktan kaçınmalı ki, mahşerde koydukları isimlerle çağrılan çocuklarının şikâyetine muhatap olmasınlar.

Bu ölçüler çerçevesinde; ARAP (Peygamberimiz s.a.v. arap’dır), APO (Abdullah), HAYY, ALİ, ÖMER, NECAT, NECATİ, HÜSNÜ gibi daha saymadığım onlarca Dini ve Milli isimlerimizi, köpeklerine koyan kardeşlerimi tekrar düşünmeye davet ediyorum.

Bu konuda elbette benim gibi düşünmeyenler de olabilir. Onlara da, "Tercih sizlere aittir, kim neye layıksa onu bulur." demekten başka sözüm olamaz.

Müddessir Sûresi'ndeki ayetin ikazı hepimiz için geçerlidir!

Saygılarımla


Alkan YOKSUL:
Allah (cc.) Razı olsun abi...
Bilgilendirme için teşekkürler...
Bilenlerimiz tekrar hatırlamış, bilmeyenlerimiz de öğrenmiş olduk sayende...

Ahmet UZELLİ:
emin bey sahsım adına çok teşekkür ederim çok faydalı bir açıklama oldu.

ağzınıza sağlık..    O0

Çağdaş NAZLIM:
Gerçekten   onemlı  bir  konuya   değinmişşiniz   çok   teşekkürler...

M.Emin OLGAÇ:
çok önemli ben genelde yabancı futbolcu adlarını tercih ederim.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git