SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY > FİŞEKLER HAKKINDA HER ŞEY

SAÇMA BALİSTİĞİ SAÇMA MI?

(1/9) > >>

Mehmet Sabri MUTLUER:
Sevgili Avlak forum üyeleri,

Başka bir forumda yivsiz tek kurşunların balistiği üzerine yazmaya başlamıştım. "Yivsizin balistiği mi olur", " o kadar kısa mesafe için balistiğe ne gerek var", "Komik bir konu" gibi eleştiriler oldu.

Kısa mesafede olsa attığımız her şeyin (Golf topu, tenis topu, kurşun, saçma) hatta dünya kupalarında seçilen futbol topunun bile seyir  esnasında bir davranış özelliği var ve bunu balistik kuralları ile inceliyorlar.

Ben konuya yeni bir bakışı getirmek, farklı pencereden bakmanızı sağlamak istiyorum.

Saçmayı attınız, hedefe vardı, kağıt üzerinde gurupman da yaptınız. Hesaplar kitaplar yaptınız fevkalade iyi gurupman. Güzel de, hedefe atarken kağıt üzerindeki gibi mi oluyor?  Durağan halden, hareketli hale geçildiği zaman olay hiç de öyle göründüğü gibi değil. Buyurun aşağıdaki yavaş çekim videoyu bir inceleyin:




Bu videoda mesafe arttıkça hedefe vuran ilk saçma ile  en son saçma arasında saniyenin 1/3 ü kadar bir fark olmuş. Eğer hızlı uçan bir hedefe (keklik, ördek, trap plağı) attığınızda bu fark alacağınız sonucu cidden etkiler.

Kulandığınız saçma, hızı, namlu boyunuz kullandığınız şok saçmanın gidişinde ciddi farklar yaratıyor aşağıdaki resimleri inceleyin lütfen:







Mesela kullandığınız şoka göre saçma dizini farklılaıyor, sizce aşağıdakilerin hangisi daha iyi?



Saçmalar neden toplu gitmiyor dağılıyor, hız arttıkça ne değişiyor, tapa neyi farkettiriyor, saçma numarası ile menzil/etkinlik ilişkisi ne? Daha bir çok sorunun cevabını resim ve videolarla anlatmak istiyorum.

Geri bildirimler ve ilgiye göre yazıp yazmamaya karar vereceğim

Saygılar

Özgür ATAŞ:
Plaka yapılan atıştaki sağ resim daha iyi benim merak ettiğim  Herşey eşit olmak şartıyla hedefe keçe tapa fişekmi yoksa power tapa fişekteki saçmalar daha çabuk ulaşır ve  keçe tapadaki saçmalar hedefe hepsi birlikte isabet edermi aradaki saçma uzunluğu diziliminde nasıl bir fark olur  bu olaylarda şokların bu etkenlere ne kadar etkisi olur. Hız ve basınçlarda bu sonuçlarda etkisi  ne kadar etkendir. Teşekkür ederim saygılar ve selamlar
 

Adem KARACAN:
Öncelikle emeğinize saygı duyuyorum .
Devam etmeniz gerektiğine inanıyorum.

Ahmet ARIKAN:
güzel bir konu. devamını merakla bekliyorum.

Tevfik GÜN:
Saygıdeğer Hocam siz üretmeye devam edin keyifle ve heyecanla takip ettiğimi bilmenizi isterim.
Bu arada saçma grupman denemelerimde bior tapalı fişeklerle normalin dışına çıkan sonuçlar elde ediyorum uygun bir zaman diliminde paylaşmayı düşünüyorum.

Saygılarımla...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git