SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY > FİŞEKLER HAKKINDA HER ŞEY

BARUT TÜRLERİ - SHOTSHELL

(1/17) > >>

Emrah AKDENİZ:
Değerli forum üyeleri;

Barut türleriyle ilgili bir paylaşım yapmayı düşündüm. Birkaç farklı kaynaktan toparlayıp arşivime kaydettiğim bilgileri, kendi gözlemlerimle birlikte aktarmaya çalışacağım.
Bu konuyla ilgili kaynak sağlama açısından emeği geçen Erdem VARDAR ve Tevfik GÜN ustalarıma da ayrıca teşekkür ederim..
Piyasada en çok bulunan, görülen ve bilinen barut türlerini elimden geldiğince teker teker tanıtmaya çalışacağım.
Hangi barutun hangi fişeklerde olduğunu, hangi iklimlere uygun olduğunu ve hangi şartlarda daha iyi sonuç verdiğini, kaynaklardan toparladığım bilgilerle elimden geldiğince yazacağım.

Yönetim, eğer uygun görürse konuyu başa tutturabilir. Böylece konu içeriği daha kolay ulaşılır hale gelir..
Bu paylaşım, hem benim gibi fişek dolumuyla uğraşan arkadaşlar için bilgi birikimi olur, hem de ava göre doğru fişek seçiminde meraklılarına bir nebze yardımcı olur diye düşündüm.
Okuma zahmetinde bulunan herkese şimdiden teşekkürler..  :)

Emrah AKDENİZ:
TECNA ( NobelSport)

Tecna barut, 1988 yılında İtalyan şirketi BPD tarafından üretildi. Daha sonra Nobel Sport'un kontrolü altında üretimi devam etti. İçerdiği  % 42 nitrogliserin oranı ile, çift bazlı bir barut cinsidir.

Bu barut, benim nazarımda piyasadaki en güzel ağır dolu / kış barutlarından biridir. Balistik dengesi oldukça iyidir. Soğuk ve nemli iklimlerde üstün performans sergiler. Genelde güvercin, tavşan ve su kuşu avlarında ve soğuk iklimlerde ( eksi havalarda ) tavsiye edilir.
Ağır dolum için, basıncı dengelemek adına genelde 686 gibi orta yanmalı kapsüller tavsiye edilmiş, eksi derecelerde ise çok daha soğuk havalar için 688 veya CX2000 gibi kapsüllerle dolumu uygun görülmüş.
Önerilen en iyi dolumlar 36-40 gr arası fişekler. Ayrıca, dengeli bir magnum barutu olması sebebiyle 50 gr magnum fişeklerde de kullanılıyor.

Piyasada gözlemlediğim kadarıyla, Nobelsport 40 ve 50 gr fişeklerde, Lambro biturbo 36 gr 38 gr ve 40 gr fişeklerde, RC semi magnum 40 gr ve RC 50 gr magnum fişeğinde tecna barut var.
Yerlide, Bps firması barut değiştirmeden önce ilk üretimlerde 34 ve 36 gr fişeklerinde de explosia üretimi tecna kullanmıştı.




Dolum Bilgisi

Benim gibi ağır dolu sevenlerin gözbebeği olan bu barutla,  1,90 gr tecna ve 36 gr saçma soğuk havada işinizi fazlasıyla görür. Kış havasında pişman etmez.
Daha etkili bişey isteyenler için 2,0 - 2,10 gr tecna ile 38-40 gr yapabilirsiniz..
Ortalama 800-850 bar ve 400-410 m/s  hızları olacaktır.
Karda buzda ördek kaz ve tavşan avları için ölümcül seçeneklerdir…
Bu dolumlar mutlaka sıfırın altında kullanılacak fişeklerdir. Atmasını bilene 50 metreleri garanti eder..
Tecnayı şuan ilk çıkan bps fişeklerde bulabilirsiniz. Başka türlü ulaşmak artık çok zor. Bulursanız alın derim. Bps gualandi kurşunlarda da 2,05 gr tecna var.

Emrah AKDENİZ:
SIPE ve S4 ( NobelSport )

Çift bazlı bu iki barut türü, içerdikleri nitrogliserin sayesinde, her zaman her şartta istikrarlı sonuç veriyor. Farklı iklimlerde değişen hava koşullarından etkilenmiyorlar.
Bu barutlar, sıcak havada tavsiye edilmiyor. Daha çok, sabahın erken saatleri, bu barutlarla doldurulmuş fişekler için daha uygun. Özellikle sonbahar serin-soğuk havalarında tavsiye edilmişler.

Sıpe için önerilen dolumlar, 32-35 gr arası ( 32 gr için 1,45 )
S4 için önerilen dolumlar 31-33 gr arası. ( 33 gr için 1,45 )
S4 barut, Rc S4 33 gr ve Lambro Brown 33 gr fişeklerinde,
Sıpe barut, Rc sıpe 32 gr ve Lambro Blue 34 gr fişeğinde mevcut.

Emrah AKDENİZ:
PSB 1 ve PSB 2 ( İspanyol Maxam )

Psb1, esas olarak 32 ve 34 gr fişeklerde kullanılan bir baruttur. Genel anlamda bütün avlar için uygun bir yapıya sahip. Özellikle de yaban güvercini ve keklik avları için tavsiye edilmiş. Soğuk havada balistik performans düşüklüğü yok, ama aşırı nemli iklimlerde ciddi soğuklarda, sonbaharda verdiği kadar yüksek performans veremediğinden bahsediliyor.

Psb2, daha çok 36 gram fişekler için uygun bir barut. 35 ve 36 gr olarak uygun miktarda kullanıldığında, uzak mesafe atışlarında başarılı olduğu bilgisi var. En fazla; yaban güvercini, keklik ve sülün avları için uygun görülmüş. Bu barutun da iklim seçiciliği yok ama yine de aşırı soğuklarda ve özellikle nemli iklimlerde pek tavsiye edilmemiş.

PSB 1 barutu, siyah kovanlı 34 gr mirage fişeklerde,
PSB 2 barutu da Mirage Caccia Reale 36 gr fişeğinde gördüm.

Bu barutları, bu yıl BPS firması kullanacak..
Tecnalı hali gibi olmaz tabiki ama, uygun miktar kullanırlarsa mirage ayarında kaliteli bir fişek ortaya çıkar..


Emrah AKDENİZ:
MB*32 ve MB*36  ( Basciheri & Pellagri  )

MB serisi, 1930 lu yıllardan bu yana üretilen eski bir barut türü..
Nitroselüloz içerikli ve tek bazlı olsa da, %10 oranında Nitrogliserin içeriyor ve bu da soğuk ve nemli iklimler için bu barutları biraz daha istikrarlı hale getiriyor..

MB*32 Barutu, Bp nin 28-30-32 gr ve 33 gr Gigante keçe tapa fişeklerinde var. Geniş bir av yelpazesinde kullanımı uygun görülmüş ve iklim değişikliklerine karşı istikrarlı olduğu yazılmış. ( çok soğuk karlı buzlu havalarda tavsiye edilmiyor )
Bp nin MB barutlu 28-32 gr arası fişeklerinden iyi randıman almışımdır. Özellikle BP 32 gr MB Classic fişeğiyle havalar ciddi soğuyana kadar harika avlar yaptım.

-----

MB*36 Barut, biraz daha ağır dolular için uygun..
Aşırı soğuk ve buzlu havalar olmasa da, soğuk ve nemli iklimlere dayanıklı ve istikrarlı bir tür.
Çoğunlukla, yaban güvercini tavşan ve su kuşu avları için tavsiye edilmiş.
Bu barutu, BP Long Range fişeğinden tanırsınız.  Ayrıca MB Extra 35 gr fişeğinde de mevcuttur. 35-38 gr arasında dolum yapmaya uygun ama en ideal dolumu 36 gramdır ve 1,80 - 1,85 civarı kullanılır.



Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git