AVCILIK, AVLANMA METODLARI, DOĞADA YAŞAM BİLGİLERİ VE AV KÜLTÜRÜ > AVCI SAĞLIĞI - SAĞLIK BİLGİLERİ

Avcılar için risk taşıyan Zoonoz Hastalıklar

(1/3) > >>

Hüseyin ÇATALYÜREK:
Ali Hocam Merhaba

Av hayvanlarından insanlara bulaşan çok önemli hastalıklar arasında bulunan ve ülkemizde hemen hemen hiç önemsenmeyen tularemi hastalığı hakkında avcı arkadaşlar tamamen bilgisizler. Kuzey Avrupa'da  yaygın olan bu hastalık malesef Ülkemizde de görülmekte ve bildiğiniz üzere öldürücü ve tehlikeli bir seyir izlemektedir.



Avcı arkadaşların özellikle yaban tavşanı avlarında dikkatli olmaları önemlidir.
Bu hastalığın insanlardaki formu hakkında bilgi verirseniz bizim için faydalı olur düşüncesindeyim.
Tavşanlardaki ve diğer av hayvanlarındaki belirtiler için Meslaktaşım Sayın Serhat Hocam bilgi eklerse daha da kapsamlı olur sanırsam.

İbrahim ÇELİKEL:
bilgi için teşekkürler.önlem almak gerekli..peki daha detaylı korunma yolları nelerdir..

Selman YİĞİT:
Dikkat edilmesi gereken hususlar...Teşekkürler paylaşım için :-*

İbrahim MERCAN:
 27 kişinin ölümüne sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi geldi bana.

Hüseyin ÇATALYÜREK:

--- Alıntı yapılan: İbrahim MERCAN - 19 Kasım 2007, 21:11:57 --- 27 kişinin ölümüne sebep olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi geldi bana.

--- Alıntı sonu ---

İbrahim bey haklısınız belirtilen hastalık Kırım Kongo kanamalı Ateşidir.


--- Alıntı yapılan: Ekrem GÜNGÖRMEZ - 19 Kasım 2007, 20:13:45 ---bilgi için teşekkürler,yaban tavşanına dikkat demişssiniz bi açıklama yaparsanız ona göre tedbirimizi alalım,ve korunma yolları nelerdir bide bu 27 kişinin öldüğü hastalık nedir? bilgilendirirseniz seviniriz
teşekkürler.

--- Alıntı sonu ---

Ekrem Bey
Bu tür hastalıklar için Sayın Hocalarımın Dr Ali Bey ile Vet. Dr Serhat Bey'in forum bölümlerinde geniş bilgi vermesi daha uygundur. Elbette Onların sayfalarında bizim haddimize değildir.

Yalnız kısaca şöyle bir bilgi vereyim

Tularemi esas itibariyle doğada, tavşan, fare sıçan gibi kemiricileri ve daha seyrek olarak sığır kedi, köpek gibi hayvanları tutarak varlığını sürdüren zoonotik bir hastalıkdır. F.tularensis insanlara hasta hayvan veya onların dokularına direkt temasla veya onları yiyerek ya da infekte kene ve diğer böceklerin ağız ifrazatı ve dışkılarını deriye bırakmaları, bulaşık tozların solunması ve bulaşık suların içilmesi suretiyle bulaşır.

Yani yaban tavşanı gibi av hayvanlarını yüzerken, temizlerken, pişirirken vs. tüm aşamalarda korunma yollarına dikkat etmekte fayda var. Bu sadece tularemi için değil diğer zoonozlar için de geçerli.
 

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git