AVCILIK, AVLANMA METODLARI, DOĞADA YAŞAM BİLGİLERİ VE AV KÜLTÜRÜ > AVCI SAĞLIĞI - SAĞLIK BİLGİLERİ

KALP KRİZİ; BELİRTİLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER !

(1/2) > >>

Tuncay KAHRAMAN:
Forumumuza üye olan hekimlerimiz Sn.Hakan Özden,Sn.Semih Mavili,Sn.T.Tolga Fatih,Sn.Kamil Ünlütürk,Sn.Mehmet Alper Yazar beyler başta olmak üzere katkılarınızı rica ediyorum.

Kamil ÜNLÜTÜRK:
Öncelikle Allah hepimizi hastalıklara karşı da korusun diyerek bildiklerimi aktarmaya çalışayım...Tipik ve atipik belirtileri olabilir..daha yaygın olan tipik formunda göğüs ortasında başlayan ve şiddetini giderek artıran, basınç, sıkışma, ağrı hissi ile beraber soğuk terleme, sıkıntı hissi...ağrı boyuna, daha çok sol olmak üzere kola/kollara, karına doğru yayılma gösterebilir ve karakteristik olarak başka herhangi bir iş ve düşünceye izin vermeyecek kadar baskındır, kişi bir yandan elindeki işini yapabiliyorsa kalp kaynaklı bir ağrı değildir..Atipik formu ağrılı veya ağrısız olabilir ama ağrılar tipikteki kadar tanımlayıcı değildir veya yoktur ama sıkıntı hali ,soğuk terleme, bunaltı, anksiete gibi bulgularla kendini belli eder...İlk iş hemen 112 i aramak...Hasta bildiğim kadarıyla oturur(45 derece açı ile) pozisyonda kalmalı, havadar sakin sessiz bir ortama alınmalı hemen varsa yarım aspirin veya 300 lük coraspin çiğnetilmeli,kalabalık toplanmasının önüne geçilmeli,boynu sıkan şeyler varsa çıkarılmalı,gevşetilmeli...

Tabi ben bir acil hekimi ya da uzmanlığı kalp olan bir hekim olmadığım için eksikliklerimi diğer arkadaşlar tamamlar sanıyorum..

Hakan ÖZDEN:
Kamil bey özel eğitimi olmayan insanların yapabilecekleri konusunda oldukça bilgi vermiş. Tek başına iseniz ve siz kalp krizi geçiriyorsanız yukarıda yazılanlara ek olarak bilinciniz açık ise şiddetle ve  düzenli olarak ( yardım ulaşana kadar ) derin nefes alarak öksürmenizi öneriyorlar. Hafif bir kalp masajı yerine geçiyormuş. İlk yardım sağlık çalışanları olay yerine ulaşana kadar , olay yerindeki insanlar tarafından, olay yerindeki malzemelerden faydalanılarak yapılan hayat kurtarmayı amaçlayan müdahaleleri kapsar. Kamil beye ek olarak şunları söyleyebilirim, arkasından CPR , yaşam desteği gerekebileceğini düşünerek enfarktüs geçirenin düz bir zemine yatırılması ve  ayakların 45 derece gibi havaya kaldırılmasında fayda var, kalbin pompa görevi yapmasında aksama olacağı düşünüldüğünde, bu uygulamanın, kanın hayati bir organ olan beyine yönlendirilmesinde kısmen faydası olabilir. Yetişkin her insan kendi nabzını ve arkadaşının nabzını , boyun ve el bleğinden bulmayı, düzeni sayısı hakkında fikir sahibi olmayı öğrenmelidir. Enfarktüslerde en önemli ölüm sebebi aritmi ve buna bağlı olarak kalp durmasıdır. Etkin kardio-pulmoner masaj yapılarak, kalbi durmuş bir kişi hayatta tutulabilir, uygun merkeze yetişmesi sağlanıp yaşamı kurtarılabilir. Üç günlük ilk yardım eğitimleri veriliyor, bu eğitimi almakta büyük fayda var, bir gün kime lazım olacağını hiç kimse bilemez. Benzer bir eğitimi almış veya en azından You - Tube den seyretmiş olsalar, av tüfeği  ile diz arkasından kaza ile vurularak kan kaybından ölen Sevgili Sabahattin Kırtunç dostum halen yaşıyor olurdu. You tube de çok ciddi bir arşiv mevcut ve seyretmekte ciddi fayda var . Rast gele.

Mehmet Alper YAZAR:
Krizden once de bulgulari olabilir.Ornegin merdiven cikma agir bir is yapma sirasinda sol gogus bolgesinde agri meydana gelir fakat ilk zamanlarda bu agri dinlenince gecer.Hasta bu durumu onemsemez ise kalbi besleyen koroner damarlardaki tikanma orani zamanla daha da artacagi icin kriz kacinilmaz olur.Eforla birlikte ortaya cikan gogus agrisi terleme olum korkusu seklindeki belirtiler gorulebilir.Burda onemli olan kriz gecirilse bile saglik merkezine hastanin hizli bir sekilde transfer edilebilmesidir.Bu tur belirtiler bile kalbi besleyen damarlarin yuzde 90 lik kismi tikandiginda ortaya cikiyor.Bu sebeple bu belirtiler goruldugunde kesinlikle en yakin acile basvurulmali.Ozellikle av gibi yogun efor sarfedilen durumlarda bu risk daha fazla.Fiziksel aktivite sirasinda gogus agrisi nefes darligi hisseden bir avci bunu kesinlikle onemsemeli ve erken mudahale icin varsa ava gitme plani bunu erteleyip acile basvurmali.Cunku bu tur sikayetler gelmesi muhtemel bir krizin isaretlerdir.Son 6 aylik donemde bu tur sikayetleri olan birisinin sehirden uzakta bir bolgede(avda ornegin) bulunmasi intiharla esdegerdir.Fakat bu sikayetlerin hepsi gorulecek diye bir sey yok.Bazen bunlar hic gorulmeden de kriz gelisebilir.Ozellikle seker hastalarinda belirtiler silik olabilir bu sebeple bu hastalarin daha dikkatli olmasi gerekir.Burada en onemli husus av sirasindayken diger avcilarin ilk yardim yapmayi bilmeleridir.Kurslarda bu konu uzerinde cok durulmuyor maalesef.En azindan maket uzerinde uygulamali olarak butun avcilarin pratik yapmasi gerekir.Zaten cogu seyi saygideger meslektaslarim aciklamis benim burda vurgulamak istedigim kriz gelmeden once tetikte olup onlem almak.Bu asamadaki birisi acile gidip tani aldiginda ve tikali damar stent veya baska bir yontemle acildiginda bu o insan acisindan altin degerindedir.

Semih MAVİLİ:
Meslektaşlarım anlatmışlar,bende toparlamak babında bir şeyler yazmak isterim,
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Kalp krizinin en önemli belirtisi, şiddetli kalp ağrısıdır. Göğüste, sol kolda, sırtta, mide bölgesinden çeneye doğru yayılan kalp ağrıları kalp krizinin habercisi sayılır.Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilir.

KALP KRİZİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Eğer kalp krizi esnasında yalnızsanız;

• Kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı bir manevra yok. Bunun yanında;
• Öncelikle ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haber verin.
• Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.
• Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın.
• Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin.
• Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.
• Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir.
• Ağrıyı azaltmak için egzersiz yapmayın.
• Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına neden olabilir.

Bir kişi yanı başınızda kalp krizi geçirdiyse;
• Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.
• Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
• Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın
• Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın
• Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek gibi yardımlarda bulunun
• Önemli olan, hastayı tetkik ve tedavilerinin, yerinde ve uygun şekilde yapılabileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git