KÖPEKLER HAKKINDA HER ŞEY > KÖPEK SAĞLIĞI - VETERİNER HEKİME DANIŞALIM

Dişi köpeklerde üremeyle ilgili sıkıntılar

(1/1)

Vet.Hekim Kaya GİRAY:
 Bir çok köpek sahibinin başına mutlaka gelmiş olduğunu düşündüğüm bir sorundur infertilite sorunu. Kimi zaman ve en sık olarak hatalı ilaç kullanımına bağlı olarak, bazen genetik bir sorun olarak ve bazende değişik çevre şartlarına bağlı olarak yumurtalıklarda kistlerin oluşmasına bağlı şekillenir. Şimdi gelin bu sorunu daha detaylı irdeleyelim. Burada  daha çok önemli olanların açıklamalarını yapacağım
 1) Doğmasal Bozukluklar:
     a) Rahim kanalının daralması(Operatif olarak düzeltilebilir)
     b) Bekaret zarının tam yırtılmaması
     c) Vulvo vaginal yarık
     d) Rektovaginal fistül (Bağırsağın son kısmının döl yoluyla bağlantılı olması)
     e) Ovaryumların agenezisi (Bir veya iki yumurtalığın doğmasal olarak oluşmamasıdır)
     f) Rahim kanallarındaki gelişimsel bozukluklar
     g) Rahim ağzının dar olması
     h) Çift cinsiyetliik
2)Fonksiyonel Bozukluklar(Bizlerin en çok karşılaştığı ve en önemli kısım burasıdır aslında):
    a) Hormonal dengesizlikler: En önemli belirtisi sikluslarda yani kızgınlık dönemlerinde ki dengesizliklerdir.Peki bunlara ilerleyen zamanlarda nelere sebep olabilirler? Şöyle sıralaya biliriz:
    - Köpeğin kalıcı olarak kızgınlığa gelmemesi
    - Kızgınlık döneminin yada kanama süresinin uzaması yada kısalması
    - Yumurtalık veya rahim kistleri( Genellikle yaşlı veya uzun zaman hiç çiftleştirilmeyen köpeklerde görülür)
    - Kızgınlık döneminin sakin geçmesi (Hayvan kızgınlıkta olmasına rağmen her hangi bir belirti fark edilmez en güzel yöntem bir erkek köpek kullanarak kızgınlığı teğit etmektir)
    -Kızgınlığın şekillenmemesi( Vakitsiz ve bilinçsiz hormon kullanımı ki bu çok sık başımıza gelen bir durumdur.Bunun dışında doğmasal olarak ovaryumların şekillenmemiş olması, çeşitli hormon tedavileri,tiroid bezi fonksiyonundaki bozukluklar diğer sebepleridir.)

 Evet geldik bu sıkıntıları gördüğümüzde ne yapacağız bölümüne; yapılacak tek bir şey var aslına bakarsanız hemen hekimimize müracat ederek köpeğimizin detaylı bir şekilde muayene ve gereken tedaviyi görmesini sağlamak.

Ümit TAŞER:
Bilgiler için teşekkürler. Benim sormak istediğim köpeklerin kızgınlık dönemi düzenleri. Yani kanma kadar sürmeli, kaç ayda bir kızgınlık dönemine girmeli? Eğer bu düzen bozuk olursa nasıl bir tedaviye gidilmeli? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Vet.Hekim Kaya GİRAY:
Güzel bir soru
              Kanama dönemi yaklaşık 1 hafta kadar sürer ve ortalama 6 ayda bir köpek kızana gelir ama bunlar ortalama rakamlar. Bu süre 1-2 ay  fark gösterebilir bunu da etkileyen sebepler  köpeğin besi durumu, beslenme şekli, hormonal dengesi ve egzersiz durumudur. Çok büyük bir aksama fark ederseniz durumu hekimizle paylaştığınız taktirde gerekli desteği alabileceğinizi sanıyorum

Vedat HAMURCU:
ben köpeğimi 2015 yılında 9 yavrusuyla birlikte aldım ama ondan sonra köpeğimin kızgınlık dönemini anlayamıyorum kanama yok akıntı yok sadece vajinada biraz büyüme oluyor ilk yavrularda yoz köpekten aldığım kişi bile kızana geldiğini ne zaman ciftleştigini bile anlamamış kanama olmaması normalmi ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim üstede belirtmişsiniz kızgınlık dönemi sakin köpeklerde erkek köpekle teyit edilmesi gerek diye o zaman ben dişi köpeğimin yanına erkek köpekmi alacam

Navigasyon

[0] Mesajlar

There was an error while thanking
Thanking...
Tam sürüme git