Gönderen Konu: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..  (Okunma sayısı 10525 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« : 22 Nisan 2009, 00:28:15 »
BARF, Biologically Appropriate Row Food (Biyolojik olarak uygun çiğ besin) nin kısa adıdır.Aynı zamanda Bones And Raw Food (kemik ve çiğ besin) in kısaltılmışıdır.Yaşayan her canlının biyolojik olarak uygun bir beslenme düzenine ihtiyacı vardır.Düşünecek olursanız,yeryüzündeki hiç bir hayvan pişmiş besinler yemek üzere evrimleşmemiştir.Bu yüzünden çiğ besin diyeti hayvanlarımız için en uygun biyolojik diyettir.
Yaşayan her organizma doğru çalışabilmek için uygun besinleri almalıdır.Organizmanın doğasına aykırı beslenme,doğru çalışmasını engelleyecektir.Paketlenmiş kuru yada ıslak mamaların hemen hepsi,koruyucu maddeler,katkı maddeleri ve renkledirici maddelerle hazırlanır ve bir takım ısı işlemlerinden geçirilir.Doğal yapıları ve tazelikleri bozulmuş bu mamalar hayvanınız için uygun biyolojik diyet olmaktan çok uzaktırlar.
Biyolojik olarak uygun olan BARF diyetinin,vahşi doğada yaşamayan ve avlanmayan hayvanlar için nasıl uygun olabileceği tartışma konusu yaratmıştır.BARF dieti evlerimizde,bahçelerimizde bizlerle yaşayan ve doğal olarak hiç avlanmamış hayvanlarımızın,elbette kendi başlarına bıraklıp avlanarak beslenmelerini öğütlemez.Bunun yerine,hayvanlarımız için en doğal beslenme şeklini kendimiz yaratabiliriz.Yani hayvanlarımızın atalarının beslenme şekli olan çiğ besin alımını taklit edebiliriz.Bunun en iyi örneği onlarca yıldır Amerika ve Avrupa'nın modern hayvanat bahçelerinde sergilenen uygulamadır.Bu hayvanat bahçelerinde yaşayan ve vahşi doğada hiç bulunmamış hayvanlar biyolojilerine uygun çiğ besinlerle beslenmektedirler ve bu yöntem bütün saygın zoolojistler tarafından kabul görmüş ve uygulanmıştır.Bu sayede hayvanların sağlıkları,psikolojileri maksimum düzeyde tutulmuştur.Bu tez sadece hayvanat bahçelerinde yaşayan vahşi hayvanlar için değil evlerimizde bizlerle yaşayan kedi ve köpekler için de geçerlidir.Hayvanat bahçelerinde yaşayan pek çok evcil kedi köpek ve kuş türleri aynı çiğ diyetle beslenirler.
BARF dieti,çiğ et,kemik,çeşitli sakatat,çeşitli yağlar,kas dokusu ve sebzenin uygun miktarlarda karışımından ibarettir.Pişmiş yiyecek yemek üzere evrimleşmemiş hayvanlarımızı,aslına en uygun şekilde beslemenin tek yolu budur.
BARF dietinde kullanılan yiyecekler dünyanın pek çok yerinde derin dondurma yöntemiyle hazır olarak satılmaktadır.Biraz uğraşmayı göze alarak aynı diyeti evde hazırlamakta mümkündür.

Barf diyeti çiğ besin tüketimi üzerine kuruludur.Çiğ besinlerin hayvanlara zararlı olduğu görüşü tamamıyla yanlıştır ve bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Çiğ etin hayvanlara zarar verebileceği söylensede çiğ ette hayvanların sağlıklı yaşamak için ihtiyaç duyduğu enzimler bulunur.Bu enzimler ısıtma işlemi geçirdiklerinde kaybolurlar.
BARF Diyeti Yağ Kaynakları
Ayçiçek yağı
Zeytin Yağı
Balık Yağı
Tohum yağları ( bu yağlar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır)

BARF Dyieti Kalsiyum Kaynakları
Kemik
Yumurta kabuğu
Barf diyetinin kemikli etleri tercih etmesinin sebebi kemiklerin bol miktarda kalsiyum ve fosfor içermesidir.Kemiksiz etleri vermeyi tercih ettiğiniz zaman bunun yanında bol miktarda çiğ kemikle takviye yapmalısınız.Ayurıca parçalanmış yumurta kabukları da kalsiyum açısından zengindir.

BARF Diyeti Protein Kaynakları
Çiğ tavuk,hindi eti
Çiğ dana,koyun kuzu eti
Çiğ taze balık
Az miktarda (haftada 1 kez) sakatat
Yoğurt
Süt
Yumurta

BARF Diyeti Vitamin&Mineral Kaynakları
Sebzeler (ıspanak,brokoli,havuç,sarımsak ve diğer mevsim sebzeleri)
Meyveler(elma,armut,böğürtlen,muz,avokado,şeftali)
Sarımsak
Sarımsak Barf diyetinde önemli bir yer tutar.Enfeksiyonlara karşı antibiyotik görevi yapar.İç ve dış parazitlere karşı korur.Mide ve bağırsak solucanı oluşmasını engeller.Kanser oluşumunu önler.
Elma Sirkesi
Elma Sirkesi de Barf diyetinin vazgeçilmezlerindendir.Midedeki asit oranını dengeler,sindirime ve besin emilimine yardımcı olur.Mide gazını önler ve bağırsak kokusunu azaltır.İdrar yolu enfeksiyonlarını engeller.Her 30 kilo için bir sofra kaşığı sirke,yemeklere yada suya karıştırılmalıdır.

SEBZE VE MEYVELER
Hazırlayacağınız her sebze yemeğinin içine bir miktar sarımsak koyun.25 kg bir köpek için her gün bir diş sarımsak yeterli olacaktır.Sarımsak parazitlerle savaşmada antibiyotik görevi yapar.Ayrıca her yemeğe elma sirkesi ekleyin.Her 30 kilo için bir sofra kaşığı sirke yeterlidir.Meyveleri ve sebzeleri mevsim sebze ve meyvelerinden seçin.Meyve olarak elma kullandığınızda çekirdeklerini çıkarın.Kullandığınız sebzelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin.

Kullanmayı tercih ettiğiniz sebze ve meyveleri püre haline getirin.Ispanak,brokoli ve havuç mutlaka kullanılmalıdır. Bunlara mevsim sebzeleri ve patates ekleyebilirsiniz.Çok koyu bir karışım elde edersiniz biraz su ekleyebilirsiniz.Sebze ve meyveleri püre haline getirmeniz şarttır çünkü bu hayvanın sindirimi için gereklidir.
Elde ettiğiniz karışımın içine bir yada iki yumurta ekleyin.Yumurtaları kabuklarıyla birlikte kullanabilirsiniz.Yumurta kabukları kalsiyum açısından zengindir.Sebze karışımlarınıza bir miktar elma sirkesi,balık yağı yada bitkisel yağlardan katmalısınız.Yağın miktarı bir öğün için bir yada iki çay kaşığı olabilir.Bu miktar yeterlidir.
Sebze yemeğini köpeğinize tek başına verebilirsiniz yada et yemeğiyle birlikte yedirebilirsiniz.Bu uygulayacağınız diete bağlıdır.Et ve sebze yemeklerini bir arada vermek isterseniz sebzenin içine yumurta karıştırmayın.Haftanın 3 günü sebze diğer günlerde et verebilirsiniz.Bu karışımları her öğün hazırlamak zor olabilir.Bu durumda fazla hazırlayıp derin dondurucuda saklayabilir ve öğünlerde çözdürerek kullanabilirsiniz.Bu tamamen güvenlidir.

ET&KEMİK YEMEKLERİ
Barf dietine ilk başladığınızda en uygun et tavuk yada hindi boynu olacaktır.Bu etlerde kemik ve et oranı hemen hemen yarı yarıyadır.Haftanın 2 yada 3 günü beyaz et kırmızı kemikli etlerle değiştirilebilir.Tavuk yada hindi butu kullanılabilir.Tavuk kemiğinin köpeklere zararlı olabileceği bilinmektedir.Ama bu yalnızca pişirilmiş kemikler için geçerlidir.Pişmemiş tavuk kemikleri kolay
yenebilir haldedirler.Sakatat Barf diyetinin vazgeçilmezlerindendir.
Haftada bir kaç gün küçük porsiyonlar olarak kullanılmalıdır.Tavuk yada dana yürek,böbrek,ciğer kullanılabilir.Yukarıdakiler barf diyetinin en temel uygulamalarıdır.Değişik ırklardan,farklı yaş ve ağırlıklarda köpeğin ihtiyaçları da farklı olacağından köpeğinizin neyi ne kadar yemesi gerektiğini veteriner hekiminizden öğrenmeli ve Barf yemeklerini ona göre hazırlamalısınız.

Aşağıda örnek olarak normal kiloda yetişkin bir Cocker Spaniel’in 1 günlük Barf yemek reçetesini bulacaksınız.Kendi köpeğiniz ve kediniz için uygun Barf dietini öğrenmek için lütfen hekiminize danışın.
*3-4 adet tavuk kanadı yada 5-7 adet tavuk boynu yada 1 adet hindi boynu
*Eşit miktarda brokoli,ıspanak ve havuçtan hazırlanmış 2 tas sebze püresi.(küçük bir diş sarımsak,1 yada 2 çay kaşığı balık,zeytin yada ayçiçek yağı ve sirke sebze karışımına eklenmelidir)
* Yemekten en az 2 saat önce yada sonra küçük bir muz,elma,şeftali,bir avuç böğürtlen gibi meyveler verilebilir.
*Tavuk yada hindi eti yerine haftada bir kez bir parçalara ayrılmış dana yüreği,dana böbrek yada dana ciğeri,haftada 2 gün 2-3 dana pirzola kullanılabilir.(diğer kemikli etler uygun miktarda kullanılabilir)
*Zaman zaman et yerine yoğurt ve peynir verilebilir.
*Kemikli etler yerine zaman zaman parçalara ayrılmış yada kıyma halinde kırmızı yada beyaz et kullanabilirsiniz fakat bunu sıkça yapmanız köpeğin kalsiyum alımını engeller.
*Köpeğinize ödül bisküvileri yerine,havuç,elma yada muz verin.
leyın.

BARF hakkında bilgisi olanlar yorum eklerler ise sevinirim fethiyeden selamlar
Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 153 times
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2009, 01:17:23 »
recep bu yazılanlara yorum yapmak çok zor,ayşe teyzenin yemek tarifine benziyor,salatalar sebzeler etler kemikler,okuyunca gece yarısı karnım açıktı ben mutfaga gidiyorum....:))
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2009, 09:48:51 »
haklısın mustafa abi fakat bu BARF denen sistem benim uzun zamandır ilgimi çekiyor herkez farklı şekillerde yorumluyor ama dünyada ilgilenen bir çok köpek sahibi var . bu arada sana afiyet olsun :)
Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 

Çevrimdışı Ramazan BUNARCIOĞLU

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 441
  • Thanked: 1 times
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2009, 10:51:20 »
Recep bey bu degerli bilgiler için Teşekkürler coğu bildiğim avcı arkadaş av köpeğine çiğ et verilmemesi gerektiği görüşünü savunuyor umarım bu tür paylaşımlarla artık neyin doğru neyin yanlış olduğunun kanısına varırız.

Çevrimdışı Ertuğrul KAZANOĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 236
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #4 : 22 Nisan 2009, 18:49:30 »
Recepcim şu senin araştırmacılığına hastayım teşekkürler kardeşim
Ertuğrul KAZANOĞLU
1965 DENİZLİ

[email protected]
0 532 3136996
 

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • fethiyeli avcı
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 1475
  • Thanked: 14 times
  • www.kayraconstruction.com
    • KAYRA İNŞAAT FETHİYE
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #5 : 22 Nisan 2009, 19:24:12 »
Recepcim şu senin araştırmacılığına hastayım teşekkürler kardeşim

abi istersen hemen bir klip yapayım :) facebook ta yayınlarız :)
Recep İLGİN Cep Tel:05327779355
1978 Fethiye - MUGLA  ''Beni Öldürmeyen Darbe Herdefasında dahada ÖLÜMSÜZLEŞTİRECEKTİR''

 

Çevrimdışı Ertuğrul KAZANOĞLU

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 236
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #6 : 22 Nisan 2009, 19:32:04 »
valla olur neden olmasın sen yapıyor ve beceriyorsun zaten bize izlemek ve yorum yapmak düşüyor eline yüreğine sağlık ufaklığıda öp benim için selamlar
Ertuğrul KAZANOĞLU
1965 DENİZLİ

[email protected]
0 532 3136996
 

Çevrimdışı Yakup MRAMOR

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 96
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2014, 18:46:25 »
barf kedi ve köpek için en doğru ve ekonomık beslenme şekli unutmayalımki kedi ve köpeklerimiz birer et oburdurlar  barf ta et ağırlıklı ( kemik - dalak - böbrek - işkembe v.b.) aklınıza gelecek bütün et ve sakatatlar avrupada çok yaygın hatta marketlerde hazırlanmış olarak satılıyor
Yakup MRAMOR
1977 SAKARYA
 

Çevrimdışı Muhammet DÖNMEZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 387
  • Thanked: 92 times
  • "Eğitimin gerçek amacı uyandırmaktır."
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #8 : 08 Şubat 2014, 02:36:13 »
avrupa ülkelerinde uygulanabilir ama bizim ülkemizde uygulanması çok zor bi yöntem.etin kilosu 30 tl lerden patatesin kilosu 5-6 tl lerde gezen bi ülkede köpekler için barf uygulaması ekonomik açıdan külfetli.zamanında pitbull cinsi köpeğime uygulamıştım ordan biliyorum.buna en yakın uykemizde uygulanabilirliği en yuksek ve ekonomik olanı bi lokanta ile anlaşıp belirli yemeklerin artıklarını almak.
  • Ataneo 12
  • Stoeger m2000
  • Pointer & Drahtaar
Muhammed DÖNMEZ
1986 KÜTAHYA-İZMİR
laboratuvar teknikeri
 

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 568
  • Thanked: 15 times
  • Böyle Bir Kara Sevda...
Ynt: BARF NEDİR? BİLENLERDE YORUM EKLESİN LÜTFEN..
« Yanıtla #9 : 08 Şubat 2014, 04:05:55 »
Köpeklerime mamayı yemek artıgı bulamadıgım günlerde vermek icin alıyorum. Yemek artıgında salata yogurtda oluyor, evde yenilen meyve artıklarınıda hanımla tartışsakta buzdolabında biriktiriyorum ve hangi sekilde kullanılmış olursa olsun yumurta kabuklarını o gün köpegime veriyorum. Kasaplarda yemeklik diye tavuk ve diger sakadatlar cok uygun satılıyor. Bu düzen bence barf.ın kralı
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE