Gönderen Konu: TÜRKİYEDE KINALI KEKLİK NESLİ BOZULMAYAMI BAŞLADI?  (Okunma sayısı 2696 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ersun ERDOĞAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 127
  • Thanked: 34 times
Değerli forum üyeleri memleketimizin malatya olması münasebetiyle bu coğrafyada büyüdük ve görevimiz dolayısıyla doğunun bir çok ilinde bol miktarda bulunan kınalı keklik avı yaptık.2011 yılına kadar bol miktarda bulunan keklik popülasyonu ağır kış şartları nedeni ile 3,4 yıldan beri baya azaldı.illerde yaban hayatı koruma şubeleri tarafından çok sayıda yetiştirme sahalarına keklikler bırakıldı.bırakılan bu keklikler kuluçka makinalarından çıkarılmış daha suni hayvanlar diyelim doğaya ne kadar uyum sağladı ve yaban kekliği ili eşleştikten sonra ortaya  ne kadar sağlıklı yavrular çıkarabilir.(asıl anlatmak istediğim büyüdüğümüz beldede avcı çok bir gün çok eski avcılardan ibrahim abi (bölgede tanınan bir avcı)bana nasıl ava gidebiliyormusun keklik varmı diye sordu?bende bu sene kışın çok ağır geçtiği için kekliklerin öldüğünü doğru dürüst hayvan bulamadığımızı söyleyince biraz da sinirli sonunda başardılar desene dedi.bende abi neyi kastediyorsun  deyince bak kardeşim ben yıllardan beri dağlarda dolaşmadığım yer kalmadı o zamanki karlar şimdi yağan karla kıyas bile edilemez.ben birtane bile ölü keklik görmedim hiçmi denk gelmez dedi.o zaman dedim abi.bu doğaya salınan keklikler varya bunlar dağa uyum sağlayamazlar çünki makinadan çıkan hayvanlar.bunlar dağdaki keklikle eşleşerek onlarında kalitesini bozdu bunun içindirki hayvannın genini bozdular dedi.)sizlerinden bu konudaki görüşlerinizi merek ediyorum.SAYGILAR.
Ersun ERDOĞAN
1979 malatya
 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 153 times
Ynt: TÜRKİYEDE KINALI KEKLİK NESLİ BOZULMAYAMI BAŞLADI?
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2015, 15:55:27 »
ilçemde devamlı keklik salımı yapılan yıllarca korunan meraya ava açıldıgı sene girdik o bölgede herzaman iki üç 15-20 şerli sürü olurdu.. yarım gün 5-6 aycı ve köpekle aramamıza ragmen tek keklik göremedik...
bence bu salım işi tehlikeli...

birde küresel ısınmayla birlikle dere sularının yok olmasıda etkiliyor olabilir....
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2015, 15:57:12 Gönderen: M.Birol DEMİRTAŞ »
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 
The following users thanked this post: Ersun ERDOĞAN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: TÜRKİYEDE KINALI KEKLİK NESLİ BOZULMAYAMI BAŞLADI?
« Yanıtla #2 : 11 Nisan 2015, 21:14:45 »
Nesil değişmiyordur. Genlerinde oynanmadıktan sonra genleri değişmez ama Birol Bey'in yazdığı gibi salınan keklikler sağlıklı değillerse hastalık bulaştırabilirler. Bunu ben değil, keklik yetiştiren kişiler söylüyor. Sizin orada bu olmuş olabilir. Bölgenin hayvanlarının hastalıkları da olabilir kimbilir ama böyle olsa bile bölgedeki tüm nesli tüketeceğini kabul etmek zor. Öyle olsa nesiller önce bir salgında tüm kuşlar tükenmiş olurdu. Yani birazı kalır ve çoğalırlar.

Yine de bilmeden yorum yapıyoruz. Daha önce de defalarca vurguladım; ülkemizdeki avcıların yapması gerekenlerden biri bölge bölge kuşların sağlığını, yaşayışını kontrol etmek. Bir anormalliğe rastlandığında uzman biyolog vesair bilim insanının bunu araştırması gerekir. Yoksa böyle şimdiki gibi, fal bakar gibi sebep uydurmaktan başka şey yapamayız.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: Engin TARHAN, Gürkan ONAT

Çevrimdışı Ersun ERDOĞAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 127
  • Thanked: 34 times
Ynt: TÜRKİYEDE KINALI KEKLİK NESLİ BOZULMAYAMI BAŞLADI?
« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2015, 23:00:53 »
volkan bey bu yazmış olduğum tezin bana mantıklı gelen kısmı bizim av köpeklerinde genelde duyarız eğer köpekler avda kullanılmayan damızlık köpeklerin yavruları ise avda pekde belli bir standart yakalayamaması tabi bu bir kaç nesil geçtikten sonra köpek şekil olarak av köpeği ama pekde ava yatkınlığı olmuyor.insanlarda olduğu gibi hayvanlarda karakteristik özelliklerini nesillere genleriyle aktarıyor.çekinik kalan avlanma iç güdüsünü kendisinden sonraki yavrularını ne kadar aktarabilir.Benim yazdığım konudada keklik yumurtalarının bir makina içerisinde çıkan yavruların suni yemlerle beslenerek doğaya salınması ve bu keliklerin diğer yaban keklikleriyle eşleşmeleri sonucu çıkan yavruların gerek göç konusunda gerekse yaban hayatı şartlarına ne kadar uyum sağyayacağı konusunda bir çok şüphelerim var.bu konudada bilimsel bir çalışma yapılmışmı onuda bilmiyorum.yorumunuz ve verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Ersun ERDOĞAN
1979 malatya
 

Çevrimdışı Savaş GÜLTEKİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 128
  • Thanked: 25 times
  • http://www.yabanda.com
    • www.yabanda.com
Ynt: TÜRKİYEDE KINALI KEKLİK NESLİ BOZULMAYAMI BAŞLADI?
« Yanıtla #4 : 10 Kasım 2015, 19:05:06 »
   Arkadaşlar konuyu bir kalem özetlemek gerekirse, salınan keklik doğal bagisiklanmaya sahip olmadığı için potansiyel hastalık taşıyıcıdır ayni zamanda , buda su demektir diğer hayvanlara hastalık bulaştırma ihtimali çok yüksektir...
      1_ keklik populasyonu olan araziye keklik salımı yapılmaz kesinlikle...
      2_ cevre orman bakanlığımız en zengin bakanlık olmasına rağmen CEVRE ORMAN MUHENDİSLERİMİZ HER KONUDA  için maalesef bunda da dünya standartlarına uygun hareket etmiyorlar.
      3_ derhal tüm bölgelerin keklik populasyonu hesaplanmalıdır.
      4_ keklik salımı kekliği bütünüyle tükenmiş bölgelere yapılmalıdır.
      5_ cevre orman muhendisleri ve memurları siki takip ve denetime alınmalıdır. Görevi ihmalerin önüne geçilmesidir.
     6_ yasak avlanmaları müdahale edilmelidir. Önleyici tedbirler ve avlanma bilinci geliştirilmelidir.
     7_ doğa koruma bilinci ders kitaplarında pratik boyut kazanmasıdır.
     8_ hayvan ve tabiat koruma bilinci tüm köyler ve ilgili meralara eğitimlerle verilmelidir.
     9_avlaklar geliştirilmelidir ve avcılık devlet denetimine alınmalıdır.
   10_ her yeni avcıya profesyonel bir avcı ile 1 yıl adaylık avcı eğitimi verildikten sonra sertifika verilmelidir. Saygı ve sevgi ile kalın...😯
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2016, 16:28:33 Gönderen: Savaş GÜLTEKİN »
Savaş GÜLTEKİN (KEKLİK AVCISI) BİTLİS/TATVAN
http://www.yabanda.com
1975