Gönderen Konu: herkese merhaba  (Okunma sayısı 2639 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet SULUBEY

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 8
  • ya devlet başa ya kuzgun leşe
herkese merhaba
« : 12 Nisan 2010, 09:19:14 »
değerli büyüklerim sizden çok acil olarak bana yardım etmenizi rica ediyorum sazan balığı için olta takımı hazırlatıcam nasipse  bu hafta sonu yıllık izine çıkıcam samsunda olucam bana sazan oltası parçalarınından bahsedermisiniz yeni bir olta yaptırıcam sadece sazana özel olcak lütfen beni bu konuda yanlız bırakmıyın herkese sonsuz teşekkürler
Ahmet SULUBEY
1983-Kastamonu
 

Çevrimdışı N.Fazıl BÜYÜKKEÇECİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 3898
  • Thanked: 4 times
    • Avtutkusu.Com
Ynt: herkese merhaba
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2010, 17:25:26 »
SAZAN BALIĞI



AVCILIĞI
Her ne kadar Sazan avcılığı basit gibi gözükse de, skor yapacak balıkları avlamak oldukça maharet ister. Yem hazırlama sürecini de göz önünde bulunduracak olursak, Sazan avcılığını evden başlayan bir süreç olarak düşünebiliriz.

Sazan avı için en uygun takım 3.20m teleskopik kamış ve 1:3 turlu bir makara ile 0.35mm ana misina, orta veya kücük boy bir fırdöndü, 0.30mm beden ve kullanılacak yeme göre 2-6 Nr. iğneden oluşur. Yemin ağırlığına bağlı olarak uzak mesafelere atışı sağlayacak bir hareketli iskandil de zaman zaman kullanılabilir.

Sazan avcılığında eğer yakın mesafelerde veya suda eriyebilir yemlerle avlanılacaksa, iskandil kullanmaya gerek yoktur. Bu durumda ya yakın mesafeye olta indirilir, ya da yemin ağırlığından faydalanılır. Suda eriyebilen yemler eğer özel bir taktik kullanılmazsa, iskandil yardımı ile uzağa atış sırasında bozulabilir.

EKMEK

Ekmek olduğu gibi kullanılabildiği gibi (Kabuk kısmı), bütün bir ekmek evde hafif şekerli suya ıslanıp, iyice yumuşadıktan sonra, bir tülbentten suyu sıkılıp hamur haline getirilerek de kullanılabilir.Genelde kolay elde edilebilen bir yem olması bakımından belirtilmiştir. Dezavantajı; küçük balıklar tarafından kolayca didiklenmesidir, ancak yemleme için kullanılabilir.

Uzun süreli yemlemeler (1 hafta gibi) yapılabilecekse, en uygun yemdir denebilir. Kanımca büyük balık yakalayabilme yüzdesi hiç bir zaman %10 oranını geçemez.

DANE

Bakla, bezelye, mısır, keten tohumu ve nohut gibi daneler iğne geçecek, ancak yem dağılmayacak kıvama kadar kaynatılıp soğuk suda bekletildikten sonra kullanılır. Bu tür yem kullanımında en önemli unsur yoğun ve düzenli yemlemedir. Yaygın yemleme için kendi imalatınız bir sapandan yararlanabilirsiniz. Sapan vasıtası ile yemleri uzak mesafelere, dolayısı ile oltanızın olduğu bölgeye kadar yayabilirsiniz.

Bu tür yemleri şamandıralı beden ile kullanmakta yarar vardır. Bunun için geçerli iki yöntem söz konusudur.

I. Yüzdürme yöntemi:

Bu yöntemde şamandıra yüzdürücü bir unsur olarak kullanılır, yani yem ve kıstırmaların ağırlıkları şamandırayı batırmaya yeterli değildir. Ancak yem balık tarafından kapıldığında şamandıra batar.

Bu yöntemde, balığın yemleneceği derinlik tesbit edilip, ona göre bir beden uzunluğu bırakmak gerekir. Beden uzunluğunun kamıştan uzun olması durumunda ve/veya fırlatma sırasında zorlukları önleme acısından, her iki yöntemde de hareketli şamandıra kullanmakta fayda vardır.

II. Batırma yöntemi:

Söz konusu yöntemde öbürünün tam tersine şamandıra, yem ve kıstırmaların ağırlığını taşıyamaz durumda ve suya tam olarak batmış haldedir. Son kıstırmadan sonra kısa bir beden parcası ile yem dibe yatmış durumdadır. Balığın yemi kapıp, yem ve iskandili dipten kesmesi sonucu üzerindeki yük azalan şamandıra yüzer hale geçer ve balıkçı tarafından görülür. Bu yöntem için, su derinliğinin tam olarak bilinmesi gerekir. Yem ve balık ilişkisinin tüm detaylarını fark edebilmek için kıstırma ağırlıklarının iyi ayarlanmış ve şamandıranın en üst noktasının, derinlik iyi hesaplanarak, yüzeyden ancak 1-2cm. kadar batık olması gerekmektedir. Bu da ancak hareketli şamandıra ile yapılabilir.

KURTÇUKLAR, SOLUCAN ve DİĞER BÖCEKLER

Sazan balığının menüsünde her zaman (öz:İlkbaharda) bu tür yemlere yer vardır. Ancak bu tür yemlerin sunumundaki zorluk, yani bir oltanın ucunda bir solucan veya çekirge ve etrafında koca bir göl olarak düşünecek olursak, bu yeme istediğimiz gibi bir sazanın rastlama olasılığı çok düşüktür. Ancak küçük boy sazanların avlanmasında iyi bir yöntemdir.

LÜTFEN GEREĞİNDEN UFAK BOY BALIKLARI ÖLDÜRMEYELİM, AMATÖR OLMANIN GEREĞİNİ YERİNE GETİRELİM

KISA AV BİLGİLERİ

TAKIM

2.40- 3.20m teleskopik uçtan yaylanabilir tip.

3-5m halkasız teleskopik kamış.

MAKARA

1:3 turlu, orta boy makara

MİSİNA

El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil

Makara için: 0.30-0.45mm beyaz veya yeşil min.20kg testli.

İĞNE

Kahverengi dövme (forged) halkalı;

6-8 Nr., Dane yemler için 4 Nr.

YEM

Kurtçuklar, solucan, peynir, işlenmiş et (sucuk sosis), doğal yemler

(çift kabuklular, böcekler) tohumlar, daneler (bezelye, bakla mısır),

patates, hamur ve yüksek roteinli hazırlama yemler

TEKNİKLER

Yemli avcılık, şamandıralı beden.


Umarım bu bilgiler faydalı olur. " www.balikta.com " dan alıntıdır...

Çevrimdışı Ali ÖZEL

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 1281
  • Eşmeli Avcı
Ynt: herkese merhaba
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2010, 17:49:10 »
ahmet kardeşim olta işi rahat da yalnız bu dönemde sazan avlamasanız daha isabetli olur.zira sazanların yumurta bırakma dönemine girdik.1 haziran yada 15 hazirana kadar yasak dönem.saygılar
Ali ÖZEL
1981 Uşak-Eşme
İkamet Siirt-Baykan
05056471230
 

Çevrimdışı Ahmet SULUBEY

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 8
  • ya devlet başa ya kuzgun leşe
Ynt: herkese merhaba
« Yanıtla #3 : 13 Nisan 2010, 13:22:22 »
sazana hazırlık yapıorum balığı yemesini de tutmasını da seviyorum necip fazıl kardeşime saygılarımı iletiyorum gönderdiği bilgiler için tşk ederim ali abicim emin olunuz bohcacı hiç bir zaman olmadım saygılar
« Son Düzenleme: 13 Nisan 2010, 13:44:29 Gönderen: N.Fazıl BÜYÜKKEÇECİ »
Ahmet SULUBEY
1983-Kastamonu
 

Çevrimdışı N.Fazıl BÜYÜKKEÇECİ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 3898
  • Thanked: 4 times
    • Avtutkusu.Com
Ynt: herkese merhaba
« Yanıtla #4 : 16 Mart 2011, 17:20:11 »
Konu günceldir...