Gönderen Konu: GÜVEÇTE SÜLÜN  (Okunma sayısı 9865 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hunter22vt

  • Ziyaretçi
GÜVEÇTE SÜLÜN
« : 10 Haziran 2008, 21:15:02 »
                                               
                                                   SÜLÜN GÜVEÇ

MALZEMELER: tercihen erkek sülün 1 adet,3 adet orta boy kuru soğan,4 adet iri boy patates,4 adet havuç,4 adet yeşil biber,6/7 adet şeri domates (normal domates in ufağı da olur),6 diş kuru sarımsak,yarım çay bardağı sirke (kırmızı şarap)
Baharatlar; tercih kişilere göre değişmekle beraber,güveç in olmazsa olmazları,
Tuz, karabiber,toz kırmızı biber,pul biber,kekik,biber ve domates salçası,maydanoz.
Hazırlanışı;bir su bardağı sıvı yağ derin bir kapta kızdırılır,belirli büyüklükte parçalanmış sülün eti kızartılır,kenara alınır,aynı yağda önce yarım küp şeklinde doğranmış havuçlar,ardından  kesme şeker büyüklüğünde doğranmış patatesler az kavrulur kenara alınır,aynı yağ ateşten alınmadan en son işlem olarak yağda dilimlenmiş sarımsaklar ve halka doğranmış yeşil biberler az ölünceye dek çevrilir ve yemeklik doğranmış soğanlar katılarak az da birlikte kavrulur.ve ateşten alınır.kızartma için kullanılmış derin kapta kalan yağdan bir iki yemek kaşığı yağ ile güveç tenceresinin dibi yağlanır.(tüm malzeme yağda kızartma işlemi gördüğünden ayrıca yağ kullanılmaz.)
En alta kızartılmış pembeleşmiş sülün etleri üzerine patates ve havuçlar ve diğer yağ görmüş malzeme ilave edilerek,en üste de yarım çay bardağı sirke (kırmızı şarap) ile biber ve domates salçalarından birer yemek kaşığı sulandırılarak gezdirilir.
Baharatlardanda 1 çay kaşığı tuz,aynı oranda karabiber,ve kırmızı toz biber ile pul biber beraberinde ekelenir.
Ateşe vermek;ev de yapılacak ise;1-elektrikli ocağın en hızlısında kaynayana dek,kaynadıktan sonra yarım ısıda ½ saat demlenmeye bırakılır. 2-fırın kullanılacaksa kaynama oluşunca yarım ısı(100 derece)kapağı kapalı vaziyette ½ saat
Açık alanda odun ateşinde ise kontrollü şekilde dibi tutmayacak sürede veya toprak fırında ise zaman zaman kapağı açılıp su kontrolü yapılarak.takriben 1 ½ saatte güveç imiz pişmiş olur.
Malzemeler kızartılarak konduğu için su gerekecektir ve ılık su ekleyerek tüm malzemeler az suda yüzer halde ateşe konması gerekir.(av etleri çabuk pişmeyeceği için ön kızartma işi güveçte zaman kazandırır ve su veya çiğ et kokusunu alır.)
Etlerin yumuşaması ve pişmesi kontrol edildikten sonra ateşten alınmadan önce en son 1 tatlı kaşığı kekik,yarım doğranmış şeri domatesler ve salatalık yaprak kopartması maydanozlar da ilave edilerek bi karışım alt üst edilir ve 10 dakika kapağı kapalı tutularak kısık ateşte domatesler yumuşatılır.
Afiyet olsun.
Hunter22vt
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2008, 21:17:26 Gönderen: Vahdet TOKAY »
 

hunter22vt

  • Ziyaretçi
Ynt: GÜVEÇTE SÜLÜN
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2008, 21:27:56 »
:):):)
TENCERE VE MALZEMELER HARİÇ YUTULABİLİR:):):)

ayrıca sayın avukatımız tenezzül edipte,,, sorduğunuzda yapılış ve yutuluş enstantenelerini yaşayan birisi olarak belki anlatır:):):)

özellikle boynuzlu çulluktan olanı sorunuz:):):):)
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2008, 21:29:58 Gönderen: Vahdet TOKAY »
 

AyhanERBAY

  • Ziyaretçi
Ynt: GÜVEÇTE SÜLÜN
« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2008, 21:35:54 »
 Şimdi ben bunu yapmam neden bi dünya ayıklanmış bıldırcını verdigi tarifle çöpe attık bunu yapacam ugraşacam çöpe dökecem yok usta biz bildigimimzi yapalım sen yemek tarifi verme bana
 

seter@cem

  • Ziyaretçi
Ynt: GÜVEÇTE SÜLÜN
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2008, 21:41:12 »
 :D :D :D :D
 

Çevrimdışı Serkan ÇAKAR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 6440
  • Thanked: 12 times
Ynt: GÜVEÇTE SÜLÜN
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2008, 22:13:10 »
vahdet abi kusura bakma

ayhan abi tavsiye etmedi senin tarifleri..... ;D ;D ;D ;D ;D

çok yağlıymış abi.....sülün...
serkan çakar 1979 MERZİFON / AMASYA
05423436587