Gönderen Konu: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)  (Okunma sayısı 15791 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Anıl İbrahim PİŞKİN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Thanked: 44 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
FAYDALI OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN PAYLAŞMA GEREĞİ DUYDUM.

Meşhur Amerikan filimlerinden Rocky serisinin Rocky 4 filiminde başrol oyuncusu Rocky Balboa’nın rakibi Sovyet boksör Ivan Drago’nun yumruk vuruş gücünün gösterişli bir teknoloji ile hesapladığı sahneden alıntı yaparak yazıma başlamak istiyorum:
“Normal bir ağırsıkletin inç kareye ortalama darbesi 316 kilodur. Gördüğünüz gibi Drago’nun darbesinin ortalaması 836 kilodur. Bu durumda sonuç çok açık: nereye vurursa vursun yok eder! (İnsanüstü boksör Ivan Drago, boks maçı esnasında rakibi Apollo Creed’i öldürür)”
Ivan Drago’nun Yumruk Darbe Gücü 836 Kilo
Öyle tahmin ediyorum ki, normal bir ağırsıklet boksörün ortalama darbesi 316 kilo gelen bir yumruğu kafaya yemek ile darbe gücü 836 kilo gelen bir yumruğu kafaya yemek arasında hayati risk içeren ciddi bir fark vardır. Zira gerçek hayatta boks maçı sırasında kafaya aldığı darbeler sonucu ölensporcu haberlerine zaman zaman denk geliyoruz.
Diğer taraftan, günlük hayatta fark etmeden yaşadığımız Hız – Ölüm ilişkisine ne demeli? Örneğin: Bir araba ne kadar yüksek hızla seyrediyorsa çarpma anında transfer edeceği mekanik enerji de o kadar yükselmekte, kaza anında bu enerjinin transfer edildiği araç, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engel o kadar zarar görmektedir.
Saatte 80 km hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
80 KM Hızla Yapılan Bir Kazada 30 KM Hızla Yapılan Kazaya Kıyasla Ölüm İhtimali 20 Kat Fazladır
Amerikalı ve İngiliz avcıların “Clean Kill” diye tabir ettikleri, Türkçeye çevirdiğimizde “Temiz Ölüm” olarak karşımızca çıkan bu ifade: avı, ahlaka uygun bir şekilde çantaya atmak, yararlı göndermemek anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle, avı durdurmak ya da ölü ele geçirmek. 
Keklik Avı için Bir Av Fişeği Satın Alırken Nelere Dikkat Ediyorsunuz?
En ucuzundan ya da av bayiinde bulabildiğiniz herhangi bir 32 gram 6 numara fişek sizin için yeterli oluyor mu?
Fişekteki hız kavramını hiç dikkate alır mısınız? Gerçi çoğu fişek paketinin üzerinde yazmayan bir bilgidir. Ama bir fişeğin 32 veya 30 gram olmasından ya da 6 veya 5 numara olmasından çok daha önemli bence. Çünkü avı durdurmak ya da diğer bir ifadeyle ölü ele geçirmek için ihtiyaç duyulan şey isabetli atışla birlikte yapılacak ava uygun fişek seçimi. Ancak “uygun fişek seçimi” çok göreceli bir ifadedir. Mesela “keklik avı için 32 gram 6 numara fişek tavsiye ediyorum” demekle bence iş bitmiyor.  Fişekteki hız değerini de göz önünde bulundurmak lazım diye düşünüyorum.
Hızlı fişeğin temelde getirdiği 2 fayda var. Birincisi, saçmanın daha hızlı olmasının getirdiği ilave vuruş gücü, ikincisi önleme avantajı sağlaması.   
Hızlı Fişeğin İlave Vuruş Gücü
Normal bir yumruk ile darbe gücü çok yüksek bir yumruğu yeme arasındaki ölümcül fark ve hızlı arabanın çapma gücünün yavaş bir arabaya kıyasla ve neticesinde ölüm ihtimalinin yüksekliği gibi: hızlı saçmanın tahrip gücünün normal bir saçmaya göre çok daha yüksek olduğu hatırlamamız gerekiyor.     
İngiliz fişekçi Eley Hawk’ın Standart Av Fişeği ile Hızlı Fişek arasındaki farkları açıkladığı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.



Saçma Tanesinin Yaklaşık Vuruş Gücü



Saçma Tanesinin Yaklaşık Vuruş Gücü tablosu Eley Hawk’ın paylaştığı bilgilerden Türkçeye çevrilmiştir.
Standart Av Fişeği:
325 metre bölü saniye (1070fps) namlu çıkış hızına sahip normal bir av fişeğindeki 6 numara büyüklükte bir tane saçmanın 35 metredeki vuruş enerjisi 0,19 kilogram metre (1.44 foot pounds) iken,
Hızlı Fişek:
340 metre bölü saniye (1120fps) namlu çıkış hızına sahip hızlı bir fişekte 6 numara büyüklükte bir tane saçmanın 35 metredeki vuruş enerjisi 0,21 kilogram metre (1.55 foot pounds) olduğu belirtilmiş. 
Avı temiz bir şekilde öldürmek için geleneksel olarak kabaca bir fikir vermek gerekirse asgari ihtiyaç duyulan:
Küçük kuşlar için her biri en az 0,069 kilogram-metre (0.5 ft lb) enerji ile vuran 2 tane saçma,
Orta boy kuşlar için her biri en az 0,11 kilogram-metre (0.85 ft lb) enerji ile vuran 3 tane saçma,
Büyük kuşlar için her biri en az 0,20 kilogram-metre (1.5 ft lb) enerji ile vuran 4 tane saçmadır.
İlaveten, avlanılacak av türüne göre uygun büyüklükte saçmanın ava nüfuz edecek kadar yeterli enerjiye sahip olması gerekir. Ayrıca, en az bir tane saçmanın kuşun hayati organlarından birine yeterli vuruş gücü ile hasar vermesi gerekir.
Avın ahlakına uygun bir şekilde kekliği çantaya atmak (temiz ölüm) için ihtiyaç duyulan saçma dağılımı: Yaklaşık bir metre kare büyüklüğünde bir hedef kâğıdına 35 metrede mesafeden yapılan atışta (atıştan sonra dağılımın iyi olduğu gözlenen bölgesi göz kararı çizilen) 75 santimetrelik daireye en az 140 tane saçma isabet etmesi gerekir. 140 tane saçma, ancak yukarıda belirtildiği gibi avı durdurmak için ihtiyaç duyulan her biri yeterli vuruş gücü enerjisine sahip olan 140 tane saçma.



Resim-4: Örnek saçma dağılımı. Kaynak: M. Kemal ATEŞSAL.

Bununla birlikte, taşıdığı ilave enerji ile hızlı saçma avın etine şiddetli bir çarpma ile daha derine nüfuz etmesini sağlıyor. Aşağıdaki resimde 5 numara saçmanın balistik jele nüfuz etme testinde görüleceği gibi bazı saçmalar daha ileri gitmiş, bazıları geri de kalmış.



upload image

Resim-5: 5 numara saçmanın balistik jele nüfuz etme testi
Çünkü sanılanın aksine fişekten çıkan saçmaların hepsi aynı enerjiye sahip olmuyor. Saçmalar bir bulut şekilde uzunlamasına yayılarak hedefe gidiyor.  Bu da saçma dizilimindeki arka saçmaların (Türk avcı tabiri ile etek saçmaların) daha yavaş ve daha az enerji ile hedefe vurmasına neden oluyor.



Resim-6: Saçma Dizilimi: Saçmalar Hedefe Uzunlamasına Yayılarak Gider.
İşte tam bu nokta da, şu meşhur “fitilleme” yapan (tüyü ete çeken) saçma meselesine değinmek istiyorum. Eskişehir’in usta avcılarından Olcay AVCI ile bu konuyu konuşurken, kendi görüşünü açıklayan çok güzel bir örnek vermişti, şöyle demişti: “Eğer çivi ya da iğne gibi sivri uçlu bir cismi, tüylü bir kumaşa yavaşça bastırırsan dış yüzeydeki tüy içeri doğru geçer ama sivri cismi kumaşa hızlıca sokarsan tüy içeri geçemez. Av anında fitilleme yapacak saçmayı ayarlamamız mümkün değildir.”   
Enerjisi azalmış, avın etine nüfuz etmesi sınırda olan mesafede isabet etmiş, yavaşlamış saçma bazen fitilleme yapar (tüyü ete çeker). Yani aslında bir saçmanın fitilleme yapması çok iyi bir şey değildir. Bu durum o saçmanın bize enerjisinin azalma anında ava isabet ettiğini ve yavaş nüfuz ettiği gösterir. Tam tersi durumda ise, yani saçmanın yüksek enerji ile hızla ava isabet etmesi halinde saçma bazen avı delip geçer. İstediğimiz koşulları tam olarak av anında ayarlamamız mümkün değildir. Bu yüzden yapacağımız av türüne ve atacağımız mesafeye göre uygun fişek tercih etmek önemlidir.
Amerikalı fieldandstream.com’un yaptığı açıklamaya göre:
“Keklikleri durdurmak için sıradan bir fişekten fazlasına ihtiyaç duyarsınız. Nikel kaplı saçmalara sahip, derine nüfuz eden ve tüyü en az oranda ete çeken özellikte olan bir fişek tavsiye ederiz.
5 numara saçma, 4 numaranın kuvveti ve 6 numaranın yüksek saçma sayısı arasındaki tam uyumu sunarak, yeterli saçma sayısı ile kanadı kırma ve hayati organlara 3 ila 5 saçma isabet etmesini sağlar. Hızlı Fişeğin sahip olduğu 410 (m/sn) (1330 FPS) namlu çıkış hızı 36 metre mesafede 16 cm önleme avantajı sağlar.”
Hızlı Fişeğin Sağladığı Önleme Avantajı
İngiliz fişekçi Eley Hawk’ın yaptığı açıklamaya göre, Standart Av Fişeğinin 325, Hızlı Fişeğin 340 metre bölü saniye namlu çıkış hızlarını ölçtüğü nokta namlunun 18 metre (20 yarda) ilerisiymiş.
6 numara saçma ile 65 km hızla yan geçiş yapan bir kuşa verilecek önleme miktarına ilişkin teorik verileri içeren bir tablo yapmışlar. Buna göre 35 metre mesafede Standart Av Fişeği (325 m/sn) ile 2 metre 26 santimetre önleme vermek gerekirken, Hızlı Fişek (340 m/sn) ile 2 metre 18 santimetre önleme yeterli oluyormuş. Yani fişekteki 15 metre bölü saniye ilave hız, burada 8 cm önleme avantajı sağlıyor. Tabi bunlar teorik bilgiler. Av anında bu teorik bilgileri birebir uygulamamız mümkün değil. Ama yine de kabaca fikir veriyor ve farkı ortaya koyuyor.


Resim-7: Eley Atıcının Günlüğü sayfa 31



Resim7: 65 km Hızla Yan Geçiş Yapan Kuşa Verilecek Önleme Miktarı
Av anında heyecanla yapılan atışlarda genellikle hedefin gerisine atış yapılır. Avın hızlıyla aynı orada tüfeği savurmamız ve avın olduğu yere değil olacağı yere ateş etmemiz (yeterli önleme vermemiz) ve atış sonrasında bile tüfeği savurmaya devam ettirmemiz gerekir ki, tam isabetli atış yapabilelim. Atış tekniğinde fark etmeden yaptığımız hatalar nedeniyle hedefin gerisine atış yapmış oluruz. Bu da isabetsiz atışa ya da avın yaralı gitmesine neden olur. Ondan sonra “vuruldu, tüy çıktı, hala gidiyor” diye isyan ederiz. İşte bu durumlarda genellikle saçma dizilimindeki arka saçmaların (Türk avcı tabiri ile etek saçmaların) daha yavaş ve daha az enerji ile hedefe vurmasından ve yetersiz enerjiye sahip bu saçmaların avın hayati organlarına nüfuz edememesinden kaynaklanır.   
Kişinin alışkanlıklarını değiştirmesi çok zordur. Ben avda, atış tekniğinde yaptığım hataları hızlı fişek ile telafi ettiğimi düşünüyorum. Bu keklik avında kullandığım 20 çap tüfeğin ilk tetik çekildiğinde önce atış yapan alt namluya 7 numara, üst namluya 5 numara 28 gram RC20 T3 model (atış fişeği) hızlı fişek koydum. İtiraf etmek gerekirse bu avda 2 keklik çantaya girdi ama 3 tane keklik yaralı gitti. Bunun nedenini 7 numara saçmanın Kınalı Kekliğe ince geldiğini düşünüyorum. Bir dahakine bu fişeğin 6 numarasını deneyeceğim.



imageupload

Resim-8: RC20 T3 model, 28 gram, 5 numara (2.90mm) hızlı bir fişek (atış fişeği).
İtalyan RC fişekleri resmi internet sitesinde yazılmış bilgiye göre bu RC20 T3 model fişek için belirtilen hız 401 metre bölü saniye (ful şoklu tüfekle ve namlunun bir metre ilerisinden ölçülen değermiş). Öte yandan aynı RC20 T3 model fişeğin hızı bir İngiliz fişek internet sitesinde 1425fps yani 434 metre bölü saniye olarak belirtilmiş. Ortalama 410 metre bölü saniye hızı sahip olduğunu varsayarsak, bu hızlı fişek 36 metre mesafede 16 cm (yaklaşık bir kuş gövdesi boyu) önleme avantajı sağlıyor. 



Resim-9: 410 m/sn Hızlı Fişek 36 Metre Mesafede 16 cm Önleme Avantajı Sağlıyor

Çevrimdışı Cemal KARADENİZ

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 65
  • Thanked: 77 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2018, 22:31:29 »
Arkadaş emeğine sağlık.
  • İmpala Plus
1971 - Trabzon
 

Çevrimdışı Bülent GÖÇER

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 179
  • Thanked: 22 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2018, 22:46:17 »
teşekkürler
Bülent GÖÇER
1968 AKÇAY
10390
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Anıl İbrahim PİŞKİN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Thanked: 44 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2018, 22:55:21 »
Arkadaş emeğine sağlık.

teşekkür ederim.
  • DRAHTAR
  • SETTER
  • CASTELLO MOD 201 GAZLI
1988 - Ordu
 
The following users thanked this post: Cemal KARADENİZ

Çevrimdışı İhsan ÇIKRIK

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 70
  • Thanked: 66 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2018, 23:02:36 »
Emeğinize sağlık, paylaşımınız değerli bilgiler içeriyor
Huğlu 104 A 71 Poze,
Army Marocchi 71 Poze,
Huğlu 16 Kalibre 76 Çifte,
Ateş Seter, 
1982 Bartın/İstanbul
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2018, 23:09:54 »
Paylaşım için çok teşekkürler. Nacizane birkaç şey söylemek istiyorum.

Yazıda, genel olarak ''hız'' dan bahsedilmiş. Ancak, hızın tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hız, saçmanın ava daha iyi nüfuz etmesi için tek başına yeterli bir parametre değil.

Birkaç basit örnek vereyim:

80 km hızla giden iki araç düşünün. Biri kamyon öbürü de binek araç olsun. Hızları aynıdır ama ikisini aynı anda duvara çarptırdığınızda meydana getirecekleri yıkım ve tahribat muhakkak farklı olacaktır. Oyüzden, hızın yanında basınç ve kütlesel fark da penetrasyona ekstra katkı sağlar.
Hangi hedefe denerseniz deneyin, aynı marka fişek için örnek verecek olursak 30 gr 6 no ile 34 gr veya 36 gr 6 no fişeğin hedef üzerindeki penetrasyonu kesinlikle aynı değildir. Yani mesele sadece hız değil, hızla birlikte artırılmış basınç, avda istenen etkiyi sağlar.

Bu bahsettiğim ağırlık, toplam olarak düşünüldüğü gibi bireysel olarak da düşünülebilir.
Mesela; normal bir plastik top ile futbol topu yaklaşık aynı ebattadır. İkisine de aynı hız/güç ile vurduğunuzda, futbol topu daha uzağa ve daha etkili şekilde gider.. Çünkü ebatları aynı olsa bile futbol topunun özkütlesi daha farklıdır.
Kurşun oranı yüksek, tanecik özkütlesi daha ağır olan saçmalar bu yüzdendir ki daha etkili vuruş sağlar.

Temiz ölüm kısmına gelince, avda herzaman önerilenden 1-2 numara daha kalın saçma kullanma taraftarıyımdır. Bu seçimim, yukarıda saydığım sebeplerle de örtüşür. Faydasını çok defa gördüm..
Bıldırcına 11 numara tercih ederler. ben en iyi randımanı 9 numara saçmada alırım.
Çulluğa genelde 9-10-11 numara atılırken ben 8 hatta 7 numara atarım.
Ördek ve tahtalıda 6-7 numaralar, yerinde ve havasında kullanılınca çok güzel iş görür, bilirim. Ama bu ikisi için ideal saçmam 5 tir.
Çünkü, 35 metrede tenekeye 34 gr 6 numara attığınızda saçmaların çoğu tenekeyi ezerken, 5 veya 4 numara attığınızda %95 oranda teneke delinir. İşte bu yüzden etki_tesir için hız denilen şey tek başına yeterli gelmemektir.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 4624
  • Thanked: 5789 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #6 : 25 Şubat 2018, 23:14:05 »
Teşekkür ederim emeğinize sağlık.
Artık 385 m/s 'nin altında çıkış hızına sahip pek fişek yok piyasada.
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI
 

Çevrimdışı Anıl İbrahim PİŞKİN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Thanked: 44 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #7 : 25 Şubat 2018, 23:17:03 »
Paylaşım için çok teşekkürler. Nacizane birkaç şey söylemek istiyorum.

Yazıda, genel olarak ''hız'' dan bahsedilmiş. Ancak, hızın tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hız, saçmanın ava daha iyi nüfuz etmesi için tek başına yeterli bir parametre değil.

Birkaç basit örnek vereyim:

80 km hızla giden iki araç düşünün. Biri kamyon öbürü de binek araç olsun. Hızları aynıdır ama ikisini aynı anda duvara çarptırdığınızda meydana getirecekleri yıkım ve tahribat muhakkak farklı olacaktır. Oyüzden, hızın yanında basınç ve kütlesel fark da penetrasyona ekstra katkı sağlar.
Hangi hedefe denerseniz deneyin, aynı marka fişek için örnek verecek olursak 30 gr 6 no ile 34 gr veya 36 gr 6 no fişeğin hedef üzerindeki penetrasyonu kesinlikle aynı değildir. Yani mesele sadece hız değil, hızla birlikte artırılmış basınç, avda istenen etkiyi sağlar.

Bu bahsettiğim ağırlık, toplam olarak düşünüldüğü gibi bireysel olarak da düşünülebilir.
Mesela; normal bir plastik top ile futbol topu yaklaşık aynı ebattadır. İkisine de aynı hız/güç ile vurduğunuzda, futbol topu daha uzağa ve daha etkili şekilde gider.. Çünkü ebatları aynı olsa bile futbol topunun özkütlesi daha farklıdır.
Kurşun oranı yüksek, tanecik özkütlesi daha ağır olan saçmalar bu yüzdendir ki daha etkili vuruş sağlar.

Temiz ölüm kısmına gelince, avda herzaman önerilenden 1-2 numara daha kalın saçma kullanma taraftarıyımdır. Bu seçimim, yukarıda saydığım sebeplerle de örtüşür. Faydasını çok defa gördüm..
Bıldırcına 11 numara tercih ederler. ben en iyi randımanı 9 numara saçmada alırım.
Çulluğa genelde 9-10-11 numara atılırken ben 8 hatta 7 numara atarım.
Ördek ve tahtalıda 6-7 numaralar, yerinde ve havasında kullanılınca çok güzel iş görür, bilirim. Ama bu ikisi için ideal saçmam 5 tir.
Çünkü, 35 metrede tenekeye 34 gr 6 numara attığınızda saçmaların çoğu tenekeyi ezerken, 5 veya 4 numara attığınızda %95 oranda teneke delinir. İşte bu yüzden etki_tesir için hız denilen şey tek başına yeterli gelmemektir.

vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı bende teşekkür ederim olayın özü bilgileri paylaşarak eksikliklerimizi tamamlayarak bu işte nihayi sonuca ulaşacağız...
  • DRAHTAR
  • SETTER
  • CASTELLO MOD 201 GAZLI
1988 - Ordu
 

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 3689
  • Thanked: 1442 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #8 : 26 Şubat 2018, 00:37:33 »
sağa 28 ge 610 bar hız 440
sağa 30 gr 620 bar hız 438
sağa 32 gr 650 bar hız 435
sağa 34 gr 660 bar hız 434
sağa high speed 36 gr 685 bar hız 438


picture hosting
Paylaşım için teşekkürler faydalı ve değerli bildiler bende hızlı fişek tercih ederim
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2018, 00:38:46 Gönderen: Özgür ATAŞ »
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus
[img width=250 height=250]https://preview.ibb.co/bV45Bx/8_D94_F9_EF_84_BD_4407_8_FF6_1_FA05_
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Erkan ÜNAL

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 442
  • Thanked: 168 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #9 : 26 Şubat 2018, 00:50:59 »
Emrah AKDENİZ kardeşime kendi av prensiplerim  ve kullandığım saçma irilikleri olarak tamamen katılıyorum.   Ben de ava olması gerekenden biraz iri saçma tercih ediyorum. Zararını hiç görmedim... Faydasına çok kez  şahit oldum.... Özellikle Tavşan avında 3-4 no saçma yerine 1-2 no saçma benim gözümde durdurucu özellik taşır...  Anıl Kardeşime de paylaştığı  bilgileri  için teşekkür ederim. Tüm avcı arkadaşlarıma yeni sezonda bol avlar diliyorum.... sağlıcakla kalın
  • Alt Üst Çifte 71
  • Slug 61 Y.oto
  • 66 namlu Y.oto
  • 71 namlu Y.oto
  • Alt Üst Çifte 76
Erkan ÜNAL
1969 Orhangazi/BURSA
İkamet- TEKİRDAĞ Merkez
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Asil EROL

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 250
  • Thanked: 91 times
  • 0507 220 95 32
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2018, 08:12:55 »
Paylasim icin tesekkurler Anıl bey emeginize saglik
url=https://ibb.co/cwXjysf][/url]
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Ahmet VURAL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1490
  • Thanked: 127 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #11 : 26 Şubat 2018, 08:42:01 »
  paylaşım için teşekkürler.
Ahmet VURAL
1954 Ankara
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı M.Kemal ATEŞSAL

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 253
  • Thanked: 97 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #12 : 26 Şubat 2018, 13:21:33 »
Anıl Kardeşim eline sağlık, çok yararlı bir çalışma olmuş.
Emrah Kardeşimin katkısı da çalışmaya artı bir değer katmış, ona da teşekkürler.
  • Beretta urika 2 71 namlu
  • Franci Oto 67 namlu
M.K. ATEŞSAL   1951 ANKARA
0 RH (+)
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Cengiz ÖNGÖREN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 105
  • Thanked: 51 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #13 : 26 Şubat 2018, 16:17:02 »
Paylaşım için çok teşekkürler. Nacizane birkaç şey söylemek istiyorum.

Yazıda, genel olarak ''hız'' dan bahsedilmiş. Ancak, hızın tek başına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hız, saçmanın ava daha iyi nüfuz etmesi için tek başına yeterli bir parametre değil.

Birkaç basit örnek vereyim:

80 km hızla giden iki araç düşünün. Biri kamyon öbürü de binek araç olsun. Hızları aynıdır ama ikisini aynı anda duvara çarptırdığınızda meydana getirecekleri yıkım ve tahribat muhakkak farklı olacaktır. Oyüzden, hızın yanında basınç ve kütlesel fark da penetrasyona ekstra katkı sağlar.
Hangi hedefe denerseniz deneyin, aynı marka fişek için örnek verecek olursak 30 gr 6 no ile 34 gr veya 36 gr 6 no fişeğin hedef üzerindeki penetrasyonu kesinlikle aynı değildir. Yani mesele sadece hız değil, hızla birlikte artırılmış basınç, avda istenen etkiyi sağlar.

Bu bahsettiğim ağırlık, toplam olarak düşünüldüğü gibi bireysel olarak da düşünülebilir.
Mesela; normal bir plastik top ile futbol topu yaklaşık aynı ebattadır. İkisine de aynı hız/güç ile vurduğunuzda, futbol topu daha uzağa ve daha etkili şekilde gider.. Çünkü ebatları aynı olsa bile futbol topunun özkütlesi daha farklıdır.
Kurşun oranı yüksek, tanecik özkütlesi daha ağır olan saçmalar bu yüzdendir ki daha etkili vuruş sağlar.

Temiz ölüm kısmına gelince, avda herzaman önerilenden 1-2 numara daha kalın saçma kullanma taraftarıyımdır. Bu seçimim, yukarıda saydığım sebeplerle de örtüşür. Faydasını çok defa gördüm..
Bıldırcına 11 numara tercih ederler. ben en iyi randımanı 9 numara saçmada alırım.
Çulluğa genelde 9-10-11 numara atılırken ben 8 hatta 7 numara atarım.
Ördek ve tahtalıda 6-7 numaralar, yerinde ve havasında kullanılınca çok güzel iş görür, bilirim. Ama bu ikisi için ideal saçmam 5 tir.
Çünkü, 35 metrede tenekeye 34 gr 6 numara attığınızda saçmaların çoğu tenekeyi ezerken, 5 veya 4 numara attığınızda %95 oranda teneke delinir. İşte bu yüzden etki_tesir için hız denilen şey tek başına yeterli gelmemektir.
Yazıyı dikkatli okuduğunuzda arkadaşımız sadece hız değil saçma kütlesi ile hızın çarpımı olan kinetik enerjiden bahsetmiş.
1956 İZMİR
özel ibn-i sina tıp merkezinde doktor
 
The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı İdris MOĞOL

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 496
  • Thanked: 272 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #14 : 26 Şubat 2018, 16:38:19 »
 O0 vallahi keyifle okudum emeğinize sağlık . @Anıl İbrahim PİŞKİN
  • ARMSAN PHENOMA aura 20 ga
  • SARSILMAZ SÜPER VURUCU 0/U
  • GARANTİE CESKA TEK KIRMA
1986 KAYSERİ   / ADANA
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #15 : 26 Şubat 2018, 17:15:53 »
Yazıyı dikkatli okuduğunuzda arkadaşımız sadece hız değil saçma kütlesi ile hızın çarpımı olan kinetik enerjiden bahsetmiş.
Sadece hızdan bahsetmediğinin farkındayım hocam. Yazımın başına dikkat ederseniz genelde hızdan bahsetmiş dedim.
Çünkü sürekli hızlı fişek vurgusu yapılmış. Ben de ona istinaden birkaç şey eklemek istemiştim..
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 

Çevrimdışı Ziyaettin AYHAN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 403
  • Thanked: 393 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #16 : 27 Şubat 2018, 15:12:49 »
eline emegine saglik.
1970
Kartepe/KOCAELİ
0531 257 3434
Dost, zor zamanında bulur seni.
 

Çevrimdışı Tarık BAKIR

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 32
  • Thanked: 18 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #17 : 27 Şubat 2018, 20:11:08 »
Güzel bilgiler. Paylaşım için teşekkürler.
  • ata arms cy
1987 - Adıyaman
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Fatih YAZICI

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 2161 times
  • Çocukluğunda şahit olduğu avlarla avunan bir adam
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #18 : 27 Şubat 2018, 21:38:47 »
Teşekkürler Anıl İbrahim Bey.
  • Prestige Custom Sidelock E. S&S
  • Sauer Beretta S56 E. O/U
  • Beretta Xplor Action Semi Auto
Fatih YAZICI 1964 
Bursa
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #19 : 27 Şubat 2018, 22:23:02 »
Ders niteliğindeki bilgilerden edinilen avda insanların tek ihtiyacı attığı yeri vuran bir tüfek ve hareketli canlıyı grupmana sokmaktır..

Teşekkürler bilgiler için
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Aycan AY

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 73
  • Thanked: 61 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #20 : 28 Şubat 2018, 10:19:40 »
Çok güzel bir paylaşım, emeğiniz için teşekkürler...
Aycan AY
1965- ADANA
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 5004
  • Thanked: 7587 times
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #21 : 28 Şubat 2018, 10:31:01 »
avda insanların tek ihtiyacı attığı yeri vuran bir tüfek ve hareketli canlıyı grupmana sokmaktır..
İşte bütün mesele bu  :)
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986
 
The following users thanked this post: Anıl İbrahim PİŞKİN, Murat ASLAN 32

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 549
  • Thanked: 502 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #22 : 28 Şubat 2018, 13:36:50 »
Heyecan yapmadan, sabırla doğru zamanı beklemek de çok önemli etken.
1984 ORDU
 
The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ, Anıl İbrahim PİŞKİN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4409
  • Thanked: 5440 times
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #23 : 28 Şubat 2018, 20:20:22 »
Değerli Arkadaşlar
Şayet tüfeğiniz arpacığın gösterdiği yeri vuruyor ve size fiziksel olarak uyuyorsa:
En kötü fişekle bile size 35 m ye kadar av vurdurabilir.
Ancak genel hata bence şudur.
Bir çok avcı arkadaşımız uygun şok ve fişek kullanmasına rağmen vuramamaktadır.😀😀😀
Kendimde dahil.😂😂😂
Ve mesafe uzadıkça  vurmakta daha da zorlanıyoruz.
Bu mankeleri atarkende bence en az kabahatli olan tüfek ve fişek.
Yetenek ve beceri diye bir şey var.Galiba çoğumuzda eksik olan nokta biraz da burası....

  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene


BİGA/1979
 

Çevrimdışı Anıl İbrahim PİŞKİN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 30
  • Thanked: 44 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: AV FİŞEKLERİ HAKKINDA BİLGİ – TEMİZ ÖLÜM (Alıntıdır)
« Yanıtla #24 : 28 Şubat 2018, 21:46:41 »
O0 vallahi keyifle okudum emeğinize sağlık . @Anıl İbrahim PİŞKİN

Eyvallah üstat... faydalı olduysa ne mutlu
  • DRAHTAR
  • SETTER
  • CASTELLO MOD 201 GAZLI
1988 - Ordu