Gönderen Konu: 1. AKHİSAR CWC-FT MERA YARIŞMASI (Yarışma yeri krokisi eklendi)  (Okunma sayısı 2198 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hüseyin SERTÇETİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1639
  • Thanked: 3 times


Arkadaşlar yarışma kayıtları başlamıştır. Katılmak isteyen arkadaşlar aşşağıdaki bilgileri mesaj olarak bana, Nihat Güngörmüş'e yada Fehmi Talan'a atabilirler....
01-02 MART 2014 TARİHLERİNDE,MANİSA/AKHİSAR DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN,POİNTER KÖPEĞİ IRKI ÜRETİCİLERİ VE YETİŞTİRİCİLERİ DERNEĞİ AKHİSAR ŞUBESİ,MERA YARIŞMASINA(1.AKHİSAR CWC-FT)KAYITLAR 10- 02-2014 TARİHLERİNDE BAŞLAMIŞ OLUP 27-02-2014 TARİHLERİNDE SONA ERECEKTİR. YARIŞMA HAKEMLERİ GİANNİS VASİLİOU(KIBRIS RUM KESİMİ)Dr ÜMİT ÖZKANAL (TÜRKİYE) ASİSTAN HAKEMLER.ERDOĞAN KÖROĞLU VE MURAT SÖNMEZ OLACAKTIR. AÇIKLAMA: YARIŞMAYA KATILACAK OLAN KÖPEKLERİN (KIF)KÖPEK IRKLARI FEDERESYONUNA KAYITLI OLMASI GEREKİYOR.YARIŞMAMIZ HERZAMAN OLDUĞU GİBİ,09-24 AY GENÇ VE BU AYLARIN ÜZERİ YETİŞKİN KÖPEKLER OLARAK İKİ KATAGORİDE YARIŞACAKLAR.15 AY ÜZERİ OLAN GENÇ KÖPEK SAHİPLERİ İSTERLERSE KÖPEKLERİNİ YETİŞKİN KATAGORİSİNDE YARIŞTIRABİLİRLER.(YETİŞKİN KÖPEKLER GENÇ KATAGORİDE KESİNLİKLE YARIŞAMAZLAR. VE BU KATAGORİDE YARIŞACAK OLAN KÖPEKLER,IRK DEĞERLENDİRMESİNE GİRMİŞ VE EN AZ İYİ NOTU ALMIŞ OLMASI GEREKİYOR) YARIŞMACILAR,YARIŞMA KURALLARI HAKKINDA,KÖPEK IRKLARI VE KİNOLAJİFEDERESYONU (KIF)IN WEP SİTESİNDEN VEYA AVTUTKUSU DERGİSİNİN 2013 EYLÜL SAYISINDAN BİLGİ ALABİLİRLER. KAYIT İÇİN İSTENEN EVRAKLAR:
1-KÖPEK SAHİBİNİN İSMİ
2-KÖPEĞİN İSMİ
3-KÖPEĞİN IRKI: İNGİLİZ( POİNTER) VEYA( SETTER)
4-KÖPEĞİN CİNSİYETİ
5-KÖPEĞİN HANGİ KATEGORİDE YARIŞACAĞI (GENÇ) VEYA (YETİŞKİN)
6-KÖPEĞİN KIF KAYIT NUMARASI
7-KÖPEĞİN MİKRO ÇİP NUMARASI
8-YARIŞMA TARİHİ (1-2 MART)


Yarışmaya İzmir istikametinden gelecek olan arkadaşlar, Akhisar'a yaklaşık 10 km kala Kapaklı köyünün çıkışında sağdaki benzinliğinin yanından sağa yol dönüyor. Hiç bir yere sapmadan düz gidiyorsunuz. Karşınıza Rahmiye köyü çıkacak, yarışma alanı köyü geçtikten bir kaç km hemen sonra sağda.



Bursa-Balıkesir istikametinden gelecek arkadaşlar, Akhisar'a girdikten sonra üst geçit göreceksiniz. Üst geçidi geçtiğiniz gibi ışıklar çıkacak. Işıklardan sola şehir merkezine döneceksiniz. İleride karşınıza Atatürk heykeli çıkacak. Bu yuvarlak kavşaktan sağa Gölmarmara- Salihli yoluna döneceksiniz. Akhisardan çıktıktan sonra ileride yol ikiye ayrılacak sağdan devam edeceksiniz. Karşınıza çıkan ilk köy Morollardan sağa döneceksiniz. Yarışma alanı köyü geçtikten bir kaç km sonra solda.



Yarışmaya Uşak-Salihli istikametinden gelecek olan arkadaşlar, Gölmarmarayı geçtikten sonra enson Pınarcık köyünü geçiyorsunuz. Daha sonra yol soldan gelen bir yolla birleşiyor. Solda bir dağ göreceksiniz onun tam eteğinde, eski birde benzinlik var. O soldan gelen yolun istikametine sola döneceksiniz. Karşınıza çıkan ilk köy Morollardan sağa döneceksiniz. Yarışma alanı köyü geçtikten bir kaç km sonra solda.
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2014, 17:30:09 Gönderen: Hüseyin SERTÇETİN »
Hüseyin SERTÇETİN 1978 AKHİSAR 0542 5328869
 

Çevrimdışı Hüseyin SERTÇETİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1639
  • Thanked: 3 times
Ynt: 1. AKHİSAR CWC-FT MERA YARIŞMASI
« Yanıtla #1 : 19 Şubat 2014, 15:42:00 »
İNGİLİZ FERMALI IRKLARI İÇİN MERA YARIŞMA KURALLARI

A.ORGANİZASYON

Madde 1

Bu yarışmalarda yer alabilmek için köpekler safkan ve FCI tarafından tanınan bir soy kütüğüne, ülkemiz şartlarında KIF soy kütüğüne kayıtlı olmak zorundadırlar.

Madde 2

Bu tür yarışmalara (CACT) katılım madde 1de tanımlanan köpeklere açıktır. Bununla birlikte bu yarışmalara katılım yarışma komitesinin belirlediği bazı sınırlamalara da açıktır (sadece belli bir cinsiyeti yarışmalara alma veya sınırlı alan yüzünden katılım sayısını belli bir sayı da tutma gibi).
Tekli yarışmalarda köpek sayısı en fazla 15, çiftler yarışmalarında ise en fazla 15 çift olmalıdır.
Yarışma kaydı ilk yapılan ve belirlenen sayı içinde kalan köpekler yarışmaya alınırlar.

Bunların yanı sıra aşağıda belirtilen koşullar da yerine getirilmelidir:

a. Bu sınırlamalar yarışma programı ilanında mutlaka belirtilmelidir.

b. Sınırlı katılımlı yarışmaların sayısı toplam yarışma sayısının 1/3 ünü geçemez.

Madde 3

Aşağıdaki koşullara özellikle dikkat edilmelidir:

a. Eğer yarışma bir kaç ayrı gruba bölünüyorsa organizasyon komitesi tarafından köpeklerin farklı gruplarda dağıtılması öylesine ayarlanmalıdır ki bir yarışmacı ( köpek sahibi- katılımcı) en fazla iki grupta yer almalıdır.

b. Kızanda olan dişiler yarışmanın sonunda yine bir başka dişiyle yarışmaya alınmalıdır ve organizasyon komitesi yarışma sabahı bu durumdan haberdar edilmelidir.

c. Kayıt kapanış tarihinden sonra hiç bir şekilde ek kayıt alınmaz.

d. Yarışmadan çekilme eğer yarışma gününden 5 gün önce belirtilmişse katılım ücreti geri ödenir aksi takdirde geri ödeme yapılmaz. Ancak, kızanda dişiler, yaralı ve hasta köpekler veteriner onayıyla yarışmadan çekilebilirler.

Madde 4

Saldırgan köpekler, bulaşıcı hastalık taşıyan köpekler, kurum tarafından tasfiye edilmiş kişilere ait olanlar veya FCI tarafından tanınmayan kurumlardan gelen kişilere ait köpekler bu yarışmalara katılamaz.

Madde 5

Yarışma bölgesinde çağrıldıklarında köpekler hemen hazır bulunmalıdır. Köpekler her zaman hakemin gözü önünde olmalıdırlar.

Madde 6

İklim olayları yüzünden veya herhangi bir terslik olması durumunda organizasyon komitesi yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Komite katılım ücretlerinin bir kısmını veya tamamını geri öder.

Madde 7

KIF eğer yarışma belirlenen sayıda köpekle yapılmışsa ödülleri ve unvanları onaylayacaktır. Daha az sayıda köpek katılmış ise unvanları onaylamama hakkına sahiptir.

Madde 8

Köpeklerin yarışma sırası yarışma öncesi yapılan kurayla belirlenir. Çiftli yapılan yarışmalarda tek sayı olması durumunda hakemler daha önce yarışan başka bir köpeği eş olarak seçerler. Aynı durum kurayla belirlendiği halde eşi gelmeyen köpekler için de geçerlidir. Hiç bir şekilde köpek veya çift sayısı 15 den fazla olamaz çünkü bu tür yarışmalar tek bir günde bitirilmelidir.

Madde 9

Çiftler halinde yapılan tüm yarışmalarda köpekler en az 2 hakem tarafından değerlendirilmelidirler ve bu hakemlerden bir tanesi mutlaka KIF hakemi olmalıdır. Tek köpekli yapılan yarışmalarda KIF tarafından tanınan bir hakem bulunmalıdır.

Çiftler yarışmalarında hakemler kendilerini köpekleri net görecek şekilde konumlandırmalıdırlar. Eliminasyon hatası gören hakem, başhakeme durumu hemen bildirmelidir ki başhakem köpeğin yarışmaya devam edip edemeyeceğini belirtsin.

Her bir çift için yarışmanın bitiminde hakemler başhakemle bir araya gelmeli köpeklerin yarışmadaki durumlarını başhakeme sunmalıdırlar.

B.SUNUM

Madde 10

Ne köpeğin ne de köpeği yöneten kişinin yarışma sırasında eğitim aracı kullanmasına (şok tasması, elektronik tasma) izin verilmez.

Madde 11

Köpek yöneticisi her koşulda hakemler tarafından verilen talimatlara uymak zorundadır. Köpeğine sesle veya düdükle yönlendirme işi diğer yarışmacıyı rahatsız etmeyecek şekilde ve çok dikkatlice yapılmalıdır. Çiftler yarışmalarında yarışmacılar yan yana yürürler.

Yarışma bitiminde yarışmacı köpeğini bağlar ve başhakemin yanına gider.

Madde 12

Her yarışmanın başında bir dakikalık serbest süre verilir. Bu süre içinde yapılan olumlu davranışlar puanlanır, olumsuzlar göz ardı edilir ancak hakemler bu süre içinde yapılan hataları son tahlilde göz önüne alabilirler. Bu süre zarfında yapılan olumlu davranışlar ikinci raunda, yani bir derece alma durumuna otomatik olarak geçiş hakkı vermez.

Yarışma sırasında yer değiştirme olması durumunda köpek bağlanır ve tekrar köpek salınana kadar kronometre durdurulur. Yarışma başladığında köpeğin ilk sağ veya sola gidişi sırasında kuşun uçurulması durumu hata olarak göz önüne alınmaz.

Madde 13

Yarışma süresi 15 dakika ile sınırlıdır ve köpek eliminasyon hatası yapmadığı sürece veya standart dışı koşmadığı sürece, bu süre rüzgara karşı olmak suretiyle sonuna kadar kullanılmalıdır.
Çiftler yarışmasında eğer süre bitmeden çiftlerden biri elenirse elenen köpeğin eşi kalan süresini yarışmanın bitiminde tamamlamak durumundadır.

Madde 14

Hakemler isterlerse ve gerekli görürlerse bazı köpekleri tekrar çağırabilirler. Hakemler aynı zamanda 15 dakikalık yarışmanın sonunda kararlarını ve notlarını vermiş olabilirler. Hakemler ikinci çağırmada köpeklerin ne kadar süre ile yarıştırılacağı konusunda karar verme hakkına sahiptirler.


Madde 15

Hakemler tarafından yarışma bitimi süresi belirtildiğinde köpek tamamen kontrol dışı ise ve yöneticisi-sahibi tarafından geri çağrılamıyorsa, çağrıldığında geri gelmiyorsa köpeğin yaptığı iyi ya da kötü hiç bir çalışma göz önüne alınmaz. Ancak bu ana kadar köpek yarışmayı oldukça başarılı bir şekilde götürmüşse bu köpeğe CQN (doğal yeteneğe sahip) unvanı verilebilir.

Madde 16

Mümkün olduğunca hakemler köpeklerin benzer koşullarda yarışmalarına olanak sağlamalıdırlar. Hakemler köpekler zor koşullar altında çalışırken zekâlarını nasıl kullandıklarını göz önüne alacaklardır. Durumdan emin olunamadığı zamanlarda her zaman köpeğin lehine karar verilir.

Madde 17

Kuş uçurulduğunda silah atışının yapılması zorunludur. Birden fazla ferma olduğunda sadece birinde atış yapılması yeterlidir. GENÇ KÖPEKLERDE SİLAH ATIŞI KÖPEK ARAMA HALİNDEYKEN YAPILABİLİR.

C.SINIFLANDIRMA

Madde 18

Yarışma sırasında kuşa en azından bir ferma yapmamış olan köpeğe hiç bir unvan-ödül verilmez:

a. Bahar ve yaz yarışmalarında keklik veya sülüne yapılan fermalar hakemler tarafından göz önüne alınır. Keklik ve sülün olmadığı durumlarda bıldırcın da kullanılabilir.

b. Yaz ve sonbahar av pratiği yarışmalarında yarışma sırasında rastlanabilecek her hangi bir av hayvanına yapılan ferma kabul edilir ancak sadece ve sadece bir kuşa (keklik, sülün, bıldırcın) yapılan ferma "mükemmel" notu almaya hak kazanır.

Ferma kokunun bulunması ile başlar, köpeğin durması ile devam eder, kuşun yerini doğrulaması için hareket etmesi mümkündür. Kuşun uçurulması ve silah sesine karşı bir adım dahi hareket etmeden hareketsiz kalması ile ferma bitmiş olur.

Av pratiği yarışmalarında atıştan sonra vurulan avın getirilmesi ile süreç bitmiş olur.
Yarışma köpek sahibinin/yöneticisinin köpeği bağlamasıyla sona erer. Hakemlerin komutuyla ya da yarışmanın bitimini simgeleyen uzun düdükle köpek sahibi/yöneticisi köpeği bağlamalıdır. Kuşlar ferma sırasında uçurulmadığı sürece köpek tarafından yapılan ferma tam bir ferma olarak kabul edilmez.
Genç köpeklerde ferma sırasında köpek bağlanabilir ve kuş olup olmadığı hakemler tarafından kontrol edilir. Köpeğin bağlanmasının not düşürüleceği unutulmamalıdır.

Köpek sahibi/Yöneticisi köpeğine güveniyor ise bunu hakemlere önceden söylemeli ve normal süreç (komutla kuşun uçurulması ve silah atılması) tamamlanmalıdır.

Köpek, sahibinin-yöneticisinin önünde komutlarına uyarak, kararlı bir şekilde çalışmalıdır ve avın kokusunu alır almaz kokuyu takip etmek zorundadır.

Hakemler kokuyu takip etmekte zorlanan veya sahibi-yöneticisi tarafından yardım edilen köpeği cezalandırılmalıdır, puan kırmalıdır.

Bazı koşullarda sağa veya sola çok uzun mesafe gidişler eğer köpek çok enerjik, amaca uygun ve başarılı bir şekilde koşuyorsa tolere edilebilir. Köpeğin aramayı-ırkına uygun koşmayı reddetmesi eliminasyon gerektiren bir hatadır.

Madde 19

CQN (DOĞAL YETENEĞE SAHİP) unvanı yarışma sırasında en az 10 dakika koşan, ırkına uygun doğal nitelikler gösteren bir tane ferma yapan ama bir eliminasyon hatası yapan veya av pratiği yarışmasında vurulan avı getirmeyi reddeden köpeklere verilebilir.

Madde 20

Hakemler köpekle ilgili değerlendirmelerini belirtirlerken köpeğin ferma sayısından çok fermaların niteliğine önem verirler. Hakemler köpeğin ırkına uygun ve stilli koşup koşmadığına, avcılık isteğine, aramasına koku alma yeteneğine ve avı etkisiz hale getirme (avı bulup, pusturma) durumuna özellikle dikkat ederler. Avlanırken zekâlarını ve inisiyatiflerini kullanma, ava yaklaşırken gösterdiği kararlılık, av pratiği yarışmalarında avı getirme durumu, tüm yarışmalarda köpeğin itaati ve gezmesi göz önüne alınır.
Köpeğin çalışması hem ırkına hem de yapılan yarışmanın niteliğine, bitki örtüsünün yoğunluğuna ve avlanılan alanın yapısına uygun olmalıdır.

Köpek önündeki alanı avcılık hırsı ve yeteneğiyle tamamen aramalıdır. Olabildiğince sahibinin-yöneticisinin kontrolü altında olmalı ama aynı zamanda en üst düzeyde inisiyatif yani zekasını ve av hırsını gösterir durumda aramalıdır.

Irkın doğal ve tipik koşu stiline sahip olmalı, enerjiklik ve süreklilik göstermeli, çalışmanın-koşmanın hızı hiç bir zaman yavaşlamamalıdır.

Eğer hakemler köpeğin bir hareketini yorumlamada aynı kanıda olamazlarsa, karar her zaman köpeğin lehinde verilir.

15 dakikalık sürenin sonunda hakemler aşağıdaki ölçüte göre unvan ve sıralama verirler:

0 ila 5 arası = Yetersiz

5 ila 10 arası = İyi

10 ila 15 arası = Çok iyi

5 ila 20 arası = Mükemmel

Madde 21

CACT unvanının verilebilmesi için köpeğin kesintisiz ve birinci sınıf bir performans göstermesi gerekir.

• Sıralamaya girmesi için köpeğin bir tane bile eliminasyon hatası yapmaması gerekir.
• Köpeğin "mükemmel" derecesi alabilmesi için kuş uçtuğunda kesinlikle sabit kalması gerekir.
• Haklı bir mazeret olmaksızın kuşu uçuran köpek sadece "çok iyi" derecesi alabilir.

Madde 22

Aşağıdaki durumlar eliminasyon hatası olarak kabul edilir:

• Yarışmada yetersiz (avlanma yeteneği gezme ve arama açısından) olan veya ilk dakika içinde aktif olarak avlanmayan köpek.
• Çok yakın arayan, kontrol dışı arayan veya sahibiyle iletişim içinde olmaksızın çok açılan köpek.
• Sürekli havlayan köpek.
• Yarışma sırasında eşinin çalışmasını engelleyen, eşini takip eden veya sürekli sonuçsuz (boş) ferma veren köpek.
• Ferma veren eşine anında ve komutsuz olarak patrone yapmayan köpek. Sonbahar yarışmalarında (av pratiği yarışmaları) çok az bir yardım kabul edilebilir.
• Kuşun varlığını belirttikten sonra bir kez dahi olsa kuşu ferma yapmaksızın uçuran köpek.
• Yarışma sırasında kuşu iki kez pas geçen veya uçuran köpek.
• Üç farklı yöne tam ve sağlam ferma veren ancak fermaları üçünde de boş çıkan köpek.
• Yarışma sırasında avı kovalayan köpek.
• Silah sesinden korkan köpek.
• Rüzgara karşı ve hep ileriyi araması gerekirken rüzgarın tersine ve sahibi-yöneticisinin arkasında avlanan köpek.
Aynı zamanda, av pratiği yarışmalarında:
• Vurulan ve yere düşen avı bulamayan köpek.
• Vurulan avı getirmeyi reddeden köpek.

Madde 23

Hakemlerin kararı oy birliği şeklinde olur. Eğer eşit sayıda karar varsa başhakemin kararı sonucu belirler. Hakemlerin kararına hiç bir şekilde itiraz edilemez.

Madde 24

Yarışmanın sonunda başhakem sonuçları duyurur ve köpekler hakkındaki yorumları açıklar. Başhakem organizasyon komitesine verilen dereceleri (mükemmel, çok iyi, iyi vb.) duyurmak durumundadır.

http://www.kif.org.tr/index.php?p=tuzukler&detay=31
Hüseyin SERTÇETİN 1978 AKHİSAR 0542 5328869
 

Çevrimdışı Hüseyin SERTÇETİN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1639
  • Thanked: 3 times
Arkadaşlar yukarıya yarışma yerinin krokilerini ekledim. Hepinizi yarışmaya bekliyoruz...
Hüseyin SERTÇETİN 1978 AKHİSAR 0542 5328869
 

Çevrimdışı F.Bahadır BOYACI

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 44
  • Thanked: 1 times
  • f.boyacı
Gönül vermiş arkadaşlara başarılar sizlerde böyle yarışmalar tertiplediğiniz için tesekkürler
F.Bahadır BOYACI
1982 AMASYA/ISTANBUL