Gönderen Konu: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI  (Okunma sayısı 15315 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« : 04 Ekim 2007, 20:17:35 »
SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI

Merhabalar, öncelikle bu yazımın 16 yılı aşkın süredir edinmiş olduğum tecrübe ve deneyimlerime dayanarak kaleme aldığım bir yazı olduğunu ve tamamı ile kendi düşünce, tecrübe ve deneyimlerime dayandığını belirterek başlamak istiyorum yazıma.

Öncelikle bir uçar avcısı ve su avı aşığı olarak ördek cinsi su kuşlarının avında başarılı olmamız için dikkat etmemiz gereken ve olmazsa olmazı diyebileceğim konuları kaleme almak istiyorum.

Bu arada konuyu 3 ayrı başlık altında toparlamak istiyorum.
1-   Uygun tüfek ve fişek seçimi
2-   Uygun kamuflaj ve techizat
3-  Mesafeye ve uçuş şekline göre atış yapma, önleme verme

1- Uygun tüfek ve fişek seçimi:

   Dikkat: Yivsiz av tüfeklerindeki kalibre ölçüsünün (12-16-20 cal.) namlu çapı ölçüsü ile metrik açıdan hiçbir ilişkisi yoktur.   Süreç içerisindeki gelişim aşağıdaki gibi olmuştur.

  453,6 gram kurşun (1 Paund) çap olarak aynı büyüklükte ve eşit ağırlıkta yuvarlak parçalara (bilya) bölündüğü takdirde aşağıdaki veriler elde edilmiştir.
 
   12 bilya = 12 kalibre tüfeği anlatır (Bilya çapı ~ 18,2 mm Namlu iç çapı - 18,2)
   16 bilya = 16 kalibre tüfeği anlatır (Bilya çapı ~ 16,8 mm Namlu iç çapı - 16,8)
   20 bilya = 20 kalibre tüfeği anlatır (Bilya çapı ~ 15,7 mm Namlu iç çapı - 15,7)
   Not: Kalibre rakamsal olarak büyüdükçe namlu iç çapı küçülür.

Öyleyse diyebilirizki,  “Kalibre tanımı ne kadar büyükse, (Örneğin: 20 cal.) namlu çapı da o kadar küçüktür”  (Örneğin: 15,7 mm) gibi.
Fişek üzerindeki uzunluk bilgisi kullanılacak silahın fişek yatağı ile ilgilidir.
Ağız kısmı yaklaşık 6 mm. ve yuvarlak kapatıldığı takdirde boşluk olarak 6 mm bırakılır. Yıldız şeklinde kapatma istenirse bu boşluk yaklaşık olarak 11 mm.dir.
65 mm. kovan uzunluğu olan fişekler, fişek yatağı 65-89 mm.’lik namlulardan,
67,5 mm. kovan uzunluğu olan fişekler, fişek yatağı 67,5 -89 mm.’lik namlulardan
70 mm. kovan uzunluğu olan fişekler, fişek yatağı 70-89 mm.’lik namlulardan
76 mm. kovan uzunluğu olan (magnum) fişekler, fişek yatağı 76-89 mm.’lik namlulardan atış yapılabilir.

Öncelikle aynı marka fişeklerin farklı çaplardaki karşılaştırmasını yapalım:

Winchester AA Plus marka fişek ;*
12 cal,   28 gr,   7,5numara saçma 70mm fişek  =  410 m/s
20 cal,   28 gr,   7,5 numara saçma 70mm fişek  =  402 m/s

Öyleyse 12 kalibre ve 20 kalibre tüfeği karşılaştırdığımızda, 12 kalibre tüfeğin aynı koşullarda daha etkili bir hıza sahip olduğunu söyleyebiliriz.   Yani diyebilirizki su avında hız önemli bir unsur ise tercihimiz 12 kalibre bir tüfek  olmalıdır.



Fişek seçimine gelince:

Bu konuyu yine bir karşılaştırma yaparak açıklamaya çalışacağım,
Winchester Heavy Load marka fişek;*

12 cal,   36 gr,   4 numara saçma 70mm fişek  =  411 m/s
12 cal,   40 gr,   4 numara saçma 70mm fişek  =  387 m/s
12 cal,   48 gr,   4 numara saçma 76mm fişek  =  380 m/s

Bu tabloya göre incelediğimizde diyebiliriz ki, gramaj arttıkça saçmanın menzili her ne kadar artsa da, birim zaman içerisinde saçmamızın kat ettiği mesafe düşmektedir,

Öyleyse; kullanacağımız fişeği seçerken avın geçiş mesafesine uygun fişek olmasına dikkat etmeliyiz. Şahsi tecrübelerime dayanarak şöyle söyleyebilirim, 45-50 metreye kadar normal fişek, 50 metreden uzak mesafeler için su avında (geçit avları ve yüksek mesafeli atışlarda) tercihim her zaman magnum fişeklerdir.


2- Uygun kamuflaj ve techizat

Su avında başarılı olmanın ön önemli yollarından birisinin de uygun kamuflaj ve teçhizata sahip olmaktan geçtiğine hiç şüphe yoktur, haliyle su avı genelde soğuk mevsimlerde ve suda yapıldığı için su avına giderken muhakkak suretle yanınızda yedek elbise, ayakkabı, çorap v.b. gibi giyim eşyası bulundurmanızın hayati önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Ben çok kez şahit olmuşumdur, av sırasında avı bırakıp ateş yakmaya çalışan, titremekten atış yapamayan kişilere, bu sebeple önce kendi hayatımızın daha öncelikli olduğunu unutmamalı ve yukarıda belirtmiş olduğum ayrıntılara dikkat etmeliyiz.

Kamuflaja gelince: öncelikle avlanılacak yerin bitki örtüsü, avın geliş yönü, geliş mesafesi ve yapılacak av şekline göre uygun kamuflaj yapılmalıdır, unutulmamalıdır ki başarılı bir avda doğru yapılmış kamuflajın ve teçhizatın rolü çok büyüktür. Bulunduğumuz yerin bitki örtüsüne göre uygun kamuflajlı elbiseler giymeli, bulunduğumuz ortamdan farklı görünecek, avımızın dikkatini çekecek avı ürkütecek her türlü ayrıntıları göz önünde bulundurmalıyız. Sazlık bir ortamda av yapacaksak, avımızın geliş yönüne göre rahat atış yapacak şekilde ve pozisyonda konumlanmalı, avımıza direkt olarak bakmaktan her zaman kaçınmalıyız. Yüzümüzün ördeğe fosfor şeklinde yansıma yaptığını düşünürsek, mümkünse yüzümüzü sadece gözlerimiz açık kalacak şekilde örten kamuflajlı maske kullanmalıyız.  Avımızı göz ucuyla direkt bakmadan takip etmeli acele etmeden atış için en uygun zamanı kollamalıyız, unutulmamalıdır ki 3-5 saniye erken davranmak yada 3-5 saniye geç kalmak  avımızın kaçmasına sebep olacaktır. 

Kamuflaj işini hallettik diyelim, sıra geldi mühre, düdük gibi yardımcı malzemelerin kullanılmasına, özellikle su avında mühre ve düdük gibi aksesuarları doğru kullandığınız sürece yapacağınız avın zevkine doyum olmayacaktır, ama şu da var ki eğer mühreleri yanlış dizmişseniz, düdüğü yanlış öttürüyorsanız, yani ayrıntılara dikkat etmiyorsanız işte o zaman av avlıktan çıkar, eziyet halini alır. Mühre dizilimi konusunu daha önceki forumlarda anlatmıştım, bu konuda o forumlara bakarak gerekli bilgiyi edinebilirsiniz. Düdük bana göre ördek avının olmazsa olmazlarından birisidir,  ama yine dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var düdük çalmakta ayrıca bir eğitim ve bilgi isteyen bir konudur, hangi ördekte hangi düdüğü kullanacağınız, ne zaman hangi tonda düdük çalacağınızı bilmek bu işin can alıcı noktasıdır, eğer bu konuda hiçbir bilginiz yok ise bence düdüğü hiç çalmayın, avı bıraktıktan sonra evinize dönerken uygun bir yerde durun ve oyun havası çalın daha iyi olacaktır. Daha öncede söylediğim gibi su avında başarının sırrı ayrıntılarda gizlidir.

3- Mesafeye ve uçuş şekline göre atış yapma, önleme verme;
   
Av hangi av olursa olsun, başarılı bir atış yapmak istiyorsak, göz önünde bulundurmamız gereken etkenler vardır. Bu etkenler, tüfek, fişek, ve doğru atıştır. Tüfek ve fişek konusuna yukarda değindik, doğru tüfek ve fişeği seçtiğimize göre sıra geldi atış yapmaya; duran bir hedefe direkt olarak atış yapılmaktadır yani; göz, gez, arpacık ve hedefi hizaladıktan sonra atış yapılmaktadır. Ama kaçan yada uçan yani hareketli bir hedef için bunu uygulamak hiçbir zaman doğru olmaz. Çünkü; saçmanın namluyu terk edip hedefe ulaşması belli bir zaman zarfında olmaktadır ve saçma hedefe ulaşıncaya kadar geçen zaman içerisinde  hedef yerini değiştirmektedir. Öyleyse dikkat etmemiz gereken bir konu daha ortaya çıkmış oluyor. Elbette saçmanın hedefe ulaşma zamanı hedefin bize olan uzaklığına ve hızına göre farklılık gösterecektir. Bu durumda kullandığımız tüfeğin kalibresi, fişeğin özelliği, hangi havada hangi fişeği kullanacağımızı ve avlayacağımız avın özelliklerini çok iyi bilmek gerekmektedir. Şimdi mantıksal olarak düşündüğümüzde kullandığımız kalibreye göre fişeğimizin hızını biliyoruz (bu bilgilere fişeğin kutusunun içinde yada dışında teknik özellikler kısmından ulaşabiliriz). Sıra geldi avımıza; bu konuyu bir örnek ve matematiksel bir hesapla açıklamaya çalışacağım.

Diyelim ki avımız ördek;

Ördeğin saatteki ortalama hızı = 90km/saat = 9000metre/saat

1 saat= 3600 saniye ise 9000/3600=2,5 metre/saniye ördeğin saniyedeki hızı;

Ördek bize tahmini 40 metre mesafede ve tam paralel pozisyonda önümüzden geçiyor diyelim.

Fişeğimizin özelliğini biliyoruz. (Örneğin,  36 gr, 4 numara saçma 70mm fişek  =  400 m/s)

Fişeğimiz 400 metre / saniye hıza sahip ise fişeğimizin 40 metreyi kaç saniyede aldığını bulmamız gerekmektedir.
40/400= 0,1 saniye 

Şimdi ördeğin 0,1 saniyede ne kadar yol aldığını bulmamız gerekiyor,
Ördek 1 saniyede 2,5 metre yol alıyorsa,  Ördek 0,1 saniyede X metre yol alır.

X= 2,5*0,1=0,25/1= 0,25metre yol alır.

Yani bu da demek oluyor ki 40 metre mesafeden bize paralel geçen bir ördeğe atış yapacağımız zaman ördeğin tam ortasına atış yapmış olmamız için nişanımızı ördeğin gidiş yönüne doğru 0,25 metre yani 25 cm önüne atış yapmamız gerekmektedir. 

Tabiî ki bu hesaplama şekli ördeğin uzaklığına, geliş-gidiş açısına, uzaklığına göre değişiklik gösterecektir, yani bu bizden 90 derecelik uzaklaşma açısı olduğu zaman böyledir.    Bu açı ufaksa önleme mesafemizde aynı oranda düşecektir, elbette biz her zaman av sırasında oturup bu hesapları tek tek yapacak değiliz. Ama avcıların bilimsel olarak bu değerleri ve verileri bilmesi elbette faydalı olacaktır kanaatindeyim. Zaten bu alışkanlık zamanla tecrübe edinerek avcıda kendiliğinden oluşmaktadır.

    Ayrıca su kuşu avında birkaç konuya daha deyinmek istiyorum, şu kesinlikle unutulmamalıdır ki; özellikle ördek ve kaz avında su içerisinde durağan şekilde duran bir ava dururken atış yapmak yerine onu uçurarak atış yapmak avcıya daha büyük avantajlar sağlayacaktır. Hem hedef büyümüş olacak hem de suyun içerisindeki ölü hedef olan kısım (yaklaşık avınızın %50 si) gerçek bir hedef halini alacaktır. Direkt üzerinizden geçmekte olan bir kuşa size doğru gelirken değil de sizi geçtikten sonra atış yapmanız size daha büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

   Sezonun açılmasına az zaman kala umarım bu bilgilerimin paylaşımı hepimiz adına faydalı olur, Yeni sezonda hepinize kazasız, belasız ve bol avlar dileklerimle. Avınız bol, kısmetiniz açık olsun.



26/09/2007
Murat TEPE
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 
The following users thanked this post: Ömer DEMİRÖZOĞUL

seter@cem

  • Ziyaretçi
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2007, 20:22:39 »
    Bilgilendirme için teşekkürler Murat dostum,emeğine sağlık... ;D
 

Çevrimdışı Ali CODUR

  • safari dadaş
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 2040
  • Thanked: 1 times
  • Ay.yüzlüm
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2007, 20:26:11 »
murat bey bilgiler için çok teşekkürler her şey paylaştıkça güzelleşiyor ;D
Ali CODUR
1980 ERZURUM       0 537 981 02 99

 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #3 : 04 Ekim 2007, 21:50:29 »
dündar abi bu düzeltmeniz için teşekkür ederim, o ayrıntı gözümden kaçmış, ama sonuç olarak işin mantığını anlatmaya çalıştım ve sanırım bu konuda arkadaşlar yeterli cevaba ulaşmışlardır, selamlar.
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36
 

Çevrimdışı Serkan ÇAKAR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 6440
  • Thanked: 12 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #4 : 04 Ekim 2007, 22:30:16 »
teşekkürler
serkan çakar 1979 MERZİFON / AMASYA
05423436587

 
 

Çevrimdışı Canan GÖRÜR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 7778
  • Thanked: 188 times
  • ADANA BELÇIKA HATTINDA GARİP BİR AVCI
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2007, 21:48:08 »
    Bilgilendirme için teşekkürler Murat dostum,emeğine sağlık... ;D
Canan GÖRÜR
1967 ADANA & BELÇİKA
 

Çevrimdışı Aykut ÖZ

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 227
  • Thanked: 12 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #6 : 02 Aralık 2007, 16:28:54 »
Bilgilendirme için teşekkürler
  • Luigi Franchi First Class 61 namlu
  • Browning Phoenix Hunter 66 namlu
  • Sarsılmaz Millenium Süperpoze 1/3 71 namlu
Aykut ÖZ
1990 SİNOP/İSTANBUL
 

Çevrimdışı İsmail ALANLI

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 45
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #7 : 21 Ocak 2008, 14:58:20 »
teşekkürler
İsmail ALANLI
1988 Sındırgı BALIKESİR
 

Çevrimdışı Metin PALAZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 940
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2008, 15:01:15 »
Metin PALAZ
1977 Büyükkarıştıran L.BURGAZ    0 532 382 90 05

 

Çevrimdışı Adnan GÖKSUN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 440
  • KOZAKLI AVCI
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2008, 16:52:44 »
Murat Bey; Bilgilendirme için teşekkürler. Sağolun.
Adnan GÖKSÜN
1964 Bergama İZMİR
0535 3315350
AVCI:Aynı zamanda av hayvanını koruyandır.
 

Çevrimdışı Osman ŞİMŞİR

  • Çavdır Avcılar Klübü Başkanı
  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 28
  • AVCI TORUNU AVCI OSMAN / ARKALI İT KURDU BOĞAR
    • http://avcilarin-dunyasi.azbuz.com/index.jsp?
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #10 : 09 Mayıs 2008, 11:16:02 »
sayın ustam gerçekten emek çekip bu değerli bilgilerini bizlerle paylaştığın için teşekürler
saygılarımla
Osman ŞİMŞİR
1980 Çavdır BURDUR
Çavdır Avcılar Klübü Başkanı

 

Çevrimdışı Dr.Akın HIZ

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 136
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #11 : 09 Mayıs 2008, 12:22:43 »
Bilgileriniz için teşekkürler.
Akın HIZ
1963 BURDUR-MERKEZ
0.532.5597572
 

Çevrimdışı Faruk EREN

  • AvlakForum Üye
  • *
  • İleti: 33
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #12 : 06 Mayıs 2009, 14:22:15 »
BİLGİLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Faruk EREN
1991 Gönen BALIKESİR
 

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

  • DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 6258
  • Thanked: 194 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #13 : 06 Mayıs 2009, 17:33:29 »
emeğine sağlık hocam bu arada Dündar ustam da haklı ufak bi hata olmuş herlade :D
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN


 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #14 : 10 Aralık 2012, 09:37:44 »
üç seneyi geçmiş bir konu.. bilgiler faydalı.. teorik platformda anlatılmış.. pratikde işe yarayacak kısmı ise fişeklerin hızı.zira mekanik gecikme yi de bu platforma katsak hesaplamalar cok farlklı olcak... bi atışın iç güdüsel hale gelmesi için ve o içgüdüsel atışın başarılı noktalara ulaşması için gerekenşartlardan biride en aşşağı 5000 atış.. kaslar beyin ve göz aynı anda hareket etmeliki buda zaman ister..
 

Çevrimdışı Muratcan KARABIYIK

  • Free Üye
  • *
  • İleti: 37
    • Efe Av Ticaret Av Malzemeleri
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #15 : 22 Mayıs 2013, 23:06:04 »
Çok güzel bir bilgilendirme ellerinize sağlık

Çevrimdışı Ahmet ŞAKİROĞLU

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3339
  • Thanked: 282 times
  • ZEHİR AVCI
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #16 : 22 Mayıs 2013, 23:48:38 »
Benim bildiğim tek birşey var beni su avına alıştıran Murat Abi  :) Ve Murat Abiyle ördek avına gittiğim hiç bir zaman boş dönmedim....Hatta en son avda fişeğim bitti ;D
Paylaşım için teşekkürler abi....
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
Kayseri Merkez Avcılar ve Atıcılık Kulubü
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com
 

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

  • DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 6258
  • Thanked: 194 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #17 : 23 Mayıs 2013, 10:28:07 »
Murat ustam hesaplamalarda hata yapmış sanırım..Doğrusu şu şekilde olacak..



Ördeğin saatteki ortalama hızı = 90km/saat = 90000metre/saat

1 saat= 3600 saniye ise 90000/3600=25 metre/saniye ördeğin saniyedeki hızı;

Ördek bize tahmini 40 metre mesafede ve tam paralel pozisyonda önümüzden geçiyor diyelim.

Fişeğimizin özelliğini biliyoruz. (Örneğin,  36 gr, 4 numara saçma 70mm fişek  =  400 m/s)

Fişeğimiz 400 metre / saniye hıza sahip ise fişeğimizin 40 metreyi kaç saniyede aldığını bulmamız gerekmektedir.
40/400= 0,1 saniye 

Şimdi ördeğin 0,1 saniyede ne kadar yol aldığını bulmamız gerekiyor,
Ördek 1 saniyede 25 metre yol alıyorsa,  Ördek 0,1 saniyede X metre yol alır.

X= 25*0,1= 2,5metre yol alır.

Yani bu da demek oluyor ki 40 metre mesafeden bize paralel geçen bir ördeğe atış yapacağımız zaman ördeğin tam ortasına atış yapmış olmamız için nişanımızı ördeğin gidiş yönüne doğru 2,5 metre önüne atış yapmamız gerekmektedir. 


Ayrıca hesapladığımız bu 2,5 metre gerçekte olması gereken uzaklıktır.Fakat bizler atış yaparken bu hızı izafi olarak ayarlamaya çalışırız..
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN


 

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4366
  • Thanked: 3476 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #18 : 23 Mayıs 2013, 10:50:34 »
Murat ustam hesaplamalarda hata yapmış sanırım..Doğrusu şu şekilde olacak..



Ördeğin saatteki ortalama hızı = 90km/saat = 90000metre/saat

1 saat= 3600 saniye ise 90000/3600=25 metre/saniye ördeğin saniyedeki hızı;

Ördek bize tahmini 40 metre mesafede ve tam paralel pozisyonda önümüzden geçiyor diyelim.

Fişeğimizin özelliğini biliyoruz. (Örneğin,  36 gr, 4 numara saçma 70mm fişek  =  400 m/s)

Fişeğimiz 400 metre / saniye hıza sahip ise fişeğimizin 40 metreyi kaç saniyede aldığını bulmamız gerekmektedir.
40/400= 0,1 saniye 

Şimdi ördeğin 0,1 saniyede ne kadar yol aldığını bulmamız gerekiyor,
Ördek 1 saniyede 25 metre yol alıyorsa,  Ördek 0,1 saniyede X metre yol alır.

X= 25*0,1= 2,5metre yol alır.

Yani bu da demek oluyor ki 40 metre mesafeden bize paralel geçen bir ördeğe atış yapacağımız zaman ördeğin tam ortasına atış yapmış olmamız için nişanımızı ördeğin gidiş yönüne doğru 2,5 metre önüne atış yapmamız gerekmektedir. 


Ayrıca hesapladığımız bu 2,5 metre gerçekte olması gereken uzaklıktır.Fakat bizler atış yaparken bu hızı izafi olarak ayarlamaya çalışırız..
  Tam mühendis işi olmuş Burak eline sağlık.Selamlar.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 

Çevrimdışı Ramazan KİLLİ

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3238
  • Thanked: 25 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #19 : 23 Mayıs 2013, 11:13:47 »
Konu eski ama bilginin eskimediğinin ispatı gibi.
Paylaşılan bilgiler ve hesaplamalar ne kadar faydalı olsa da, iş pratiğe ve tecrübeye dayanıyor sonunda.
Çünkü avcılıkta o kadar çok değişken var ki, matematiksel bir formül ( yaklaşık ta olsa) asla işe yaramıyor.
SADECE ATIŞTA ÖNLEME KONUSU BİLE NE KADAR ÇOK DEĞİŞKENİ İÇİNDE BARINDIRIYOR.
Havanın durumu, rüzgar yönü, kuşun hızı, kuşun yönü, kuşun mesafesi, tüfeğin otomatik ya da poze olması,çapı, fişek seçimi vs vs

Böyle bakınca, her isabetli vuruşta bir mucize gerçekleşiyor :)
Biz de buna "tecrübe" adını veriyoruz :)
1970 Antalya (İkamet Eşme/UŞAK) 
 

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4409
  • Thanked: 5441 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #20 : 23 Mayıs 2013, 12:56:14 »
önleme bu işin püf noktası diğer bir önemli unsur iyi bir mesafe ölçebilmek.ben  su kuşu avlarında 12 cal bir tüfek kullanınıyorum. 1 2 3 nolu şoklar 34 gr   3,4,5,6  nolu fişeklerle son derece başarılı sonuçlar alıyorum.
Konu eski ama bilginin eskimediğinin ispatı gibi.
Paylaşılan bilgiler ve hesaplamalar ne kadar faydalı olsa da, iş pratiğe ve tecrübeye dayanıyor sonunda.
Çünkü avcılıkta o kadar çok değişken var ki, matematiksel bir formül ( yaklaşık ta olsa) asla işe yaramıyor.
SADECE ATIŞTA ÖNLEME KONUSU BİLE NE KADAR ÇOK DEĞİŞKENİ İÇİNDE BARINDIRIYOR.
Havanın durumu, rüzgar yönü, kuşun hızı, kuşun yönü, kuşun mesafesi, tüfeğin otomatik ya da poze olması,çapı, fişek seçimi vs vs

Böyle bakınca, her isabetli vuruşta bir mucize gerçekleşiyor :)
Biz de buna "tecrübe" adını veriyoruz :)

...RASGELE...
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene


BİGA/1979
 

Çevrimdışı Ahmet ŞAKİROĞLU

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3339
  • Thanked: 282 times
  • ZEHİR AVCI
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #21 : 23 Mayıs 2013, 13:56:29 »
Bırakın bu işleri ölçü hesap kitap,kuşu gördünmü arpacığa takıp elliycen tetiğe :D :D :D Ama sizde s 55 yokki ;D ;D ;D
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
Kayseri Merkez Avcılar ve Atıcılık Kulubü
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com
 

Çevrimiçi Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4366
  • Thanked: 3476 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #22 : 23 Mayıs 2013, 19:00:51 »
Bırakın bu işleri ölçü hesap kitap,kuşu gördünmü arpacığa takıp elliycen tetiğe :D :D :D Ama sizde s 55 yokki ;D ;D ;D
  Hocam S55 onları otomatik kendisi mi ayarlıyor,arkadaki farketmezmi diyorsun yani  ;D ;D ;D
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 

Çevrimdışı Murat TEPE

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 801
  • Thanked: 205 times
Ynt: SU AVINDA BAŞARININ SIRLARI
« Yanıtla #23 : 16 Eylül 2015, 16:43:02 »
Konu eski ama bilginin eskimediğinin ispatı gibi.
Paylaşılan bilgiler ve hesaplamalar ne kadar faydalı olsa da, iş pratiğe ve tecrübeye dayanıyor sonunda.
Çünkü avcılıkta o kadar çok değişken var ki, matematiksel bir formül ( yaklaşık ta olsa) asla işe yaramıyor.
SADECE ATIŞTA ÖNLEME KONUSU BİLE NE KADAR ÇOK DEĞİŞKENİ İÇİNDE BARINDIRIYOR.
Havanın durumu, rüzgar yönü, kuşun hızı, kuşun yönü, kuşun mesafesi, tüfeğin otomatik ya da poze olması,çapı, fişek seçimi vs vs

Böyle bakınca, her isabetli vuruşta bir mucize gerçekleşiyor :)
Biz de buna "tecrübe" adını veriyoruz :)

Aynen Ramazan hocam teori ve pratik biribirinden çok farklı olabiliyor. En güzeli ve en doğrusu TECRÜBE....
Selamlar.
KAYSERİ / 1976
Beretta 686 Spz.-12, Franchi Affinity-12
Waffen-16
Akus Spz-20-28-36