TURKIYE AVCILARI VE ATICILARI FORUMU

SİLAHLAR, MÜHİMMAT, EKİPMAN HAKKINDA HER ŞEY => YİVSİZ TÜFEKLER GENEL VE TEKNİK PAYLAŞIMLAR => Konuyu başlatan: Mehmet TATLI - 22 Haziran 2009, 17:42:45

Başlık: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mehmet TATLI - 22 Haziran 2009, 17:42:45
TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?

Tüfeğin namlusuna nişan alır gibi fakat az daha yukarıdan bakılınca namlu düzgün, pürüzsüz ve  dalgasız gözükmeli, namlunun etrafında çizik, oyuk olmamalıdır. Ezik izleri bulunmamalı, meneviş veya kaplama tek renk ve dalgasız olmalıdır. Namlu üzerinde veya namlular arasına bant veya köprü konmuşsa, bu şeridin üstünün tırtıllı veya benzer işlemeli olması ışık yansımasına mani olur, nişan alırken avcının gözünü almaz. Namlu, kubuz veya mekanizma üstünde yazılar, rakamlar veya işaretler varsa; bunlar düzgün sıralı, muntazam, temiz, okunaklı, keskin kenarlı ve doğru bir lisanla yazılmış olmalıdır.

Kubuzun (kırma tüfeklerde namluların bağlandığı ve çakmakların bulunduğu kısım) yanları ve altı, namlu ile baskül arasında kalan ve normalde görünmeyen kısımlar, hep parlak ve temiz olmalı, eğe, freze ve diğer alet izleri bulunmamalıdır. Buradaki deneme ve ölçü işaretleri yukarıda namlu/kubuz/mekanizma için belirtildiği gibi olmalıdır. Yüksek kaliteli tüfeklerde kubuz ve çakmaklarda gravür bulunuyorsa, bu işlemelerin temizliği, hatlarının düzgünlüğü ve keskin kenarlı olması, insan/hayvan figürlerinin stilize dahi olsa karikatüre benzememesi, anatomilerinin doğru olması gerekir.

Kırma tüfeklerde namlu ile kubuz birbirine boşluksuz, pürüzsüz bir şekilde, sanki tek parçaymış gibi yapışmalıdır. Namlular yerine kilitlendiğinde sağa sola veya aşağı yukarı oynamamalıdır. El kundağı çıkarılıp tüfek kabzadan tutulup biraz silkelendiğinde bu kısımdan tıkırtı şıkırtı sesleri gelmemelidir. İyi yapılmamış veya kötü kullanılmış tüfeklerde bu kısımda bulunan göbek mili(ana vida) ve kilitler ezilerek boşluğa ve dolayısıyla namlu sallanmasına sebep olur. Bu tip boşluklar iyi değildir ve istenmez. (Fakat, tüfek aslında manen veya madden değerli bir silâh ise ehil bir usta tarafından bu hataların çoğu giderilebilir.)

Tüfeğin dipçiğinde ve el kundağında (ahşap aksamda) çatlaklar olmaması,ahşap ve metal parçalar arasında boşluk bulunmaması lazımdır. Kundak tahtasının cinsi, rengi, damarlarının güzelliği, cilasının temizliği, tırtıllarının inceliği ve muntazamlığı bir av tüfeğinin değerini yükseltir. Tırtılların baklavaları temiz, keskin, sivri uçlu olmalı, tırtıl hududu dışına taşmamalıdır. Kundak cilası düzgün, dalgasız olmalı, tahtanın gözenek delikleri görünmemeli, cila aşırı parlak olmamalıdır. Aşırı parlak cilalar güneş ışığını yansıtarak avınızı ürkütebilir. Gözenekli bir cila ise kundağın su veya yağ emmesine yol açar.

Namlu ve çakmakların iç kısımları ve dahili metal aksam ne kadar parlak ve temiz yüzeyli olursa aşınma ve paslanma o kadar zor olur. Av tüfeklerinin ve diğer ateşli silâhların namluları için kullanılan çeliklerin cinsi (bazı eski avcıların inandığının aksine) onların hedefi daha iyi vurmasına veya avı “yakmasına” bir etkisi olmaz. Kaliteli, homojen bir çelik ile daha güçlü dolular atacak namlularla veya normal doluları atabilecek daha ince/hafif namlular yapmak imkanı olur. İyi cins çelikten yapılmış bir namlu diğerlerine kıyasla daha zor yarılır veya parçalanır.

Tüfeklerin sağlamlığında en az namlu kadar önemli bir unsur da kilit tertibatıdır. Çok çeşitli kilit sistemleri olmakla beraber bunların hepsi ait oldukları silâhın, o silâh için öngörülen dolularla atılması halinde kolay kolay bozulmazlar. Dikkatsizlik, kötü bakım, belirli bir silâh için aşırı sert doluların atılması zaman içinde bir aşınma ve gevşemeye sebep olur. Bu boşluk vaktinde önlenmez veya onarılmazsa gittikçe artan bir hızla büyür.

Namlu ile kubuz arasında oluşan boşluk kovan diplerinin yarılmasına, kopmasına ve boşluktan dışarıya tazyikli sıcak gazların ve ufak metal parçacıklarının fırlamasına sebep olur. Bu gaz ve parçacıklar atıcıyı veya yanındakileri yaralayabilir, kör edebilir, hatta öldürebilir. Bu tip kazaların çoğunda neden hafif dolular için tasarlamış ve imâl edilmiş silâhlarda sert dolular atılmasıdır.

Her av tüfeğinin namlusu ve kilidi, belirli bir tazyik veren fişeklere (deneme fişekleri) göre yapılmıştır. Hele sarma çelik namlular sadece kara barutla doldurulmuş fişekler için yapılmıştır. Sarma namlular, bir birine demirci ocağında ısıtılarak kaynatılmış yüzlerce sıra telden oluşur. Bundan 200-300 sene önce sarma namlular tek bir çelik çubuktan delinerek yapılan namlulara göre daha sağlam olurlardı. Fakat takriben 125 yıldır sarmadan daha sağlam olan düz çelik namlular üretilmektedir.

En çok merak edilen sorular ve cevapları ;
Soru - Patlama sırasında bir namludaki en yüksek ısı ve basınç nerededir?
Cevap- Namlunun en gerisindeki fişek yatağı ve bunun önündeki 5-10 santimde!
Soru - Atış sırasında av tüfeği kabzadan başka nereden tutulur?
Cevap- Namlunun en gerisindeki fişek yatağı ve bunun önündeki 5-10  santimden!                                              
Soru - Dumansız fişekle atılan sarma namlular genelde nereden parçalanır?
Cevap- Namlunun en gerisindeki fişek yatağı ve bunun önündeki 5-10 santimden!

Günümüzdeki yıldız kıvırma ile (daha önce yapılan karton tapa üstüne yuvarlak kıvırmanın aksine) 70 hatta 75 mm. boş kovan boyu olan yüksek basınçlı dolu bir fişek eski kısa yatakları olan bir tüfeğe kolayca doldurulabilir. Kendisine uygun fişeklerin düşük basınçlarına göre malzemeden ve tasarımlarla yapılmış olan böyle bir namluda bu fişeklerin ağız tarafı patlama sırasında fişek yatağının birleştirme konisi ve hatta daha ilerisine doğru uzanır. Saçma sütunu bu daralmış yere gelip sıkışınca, eğer hafif şişmiş bir namluyla kurtulabilirsek kendimizi çok şanslı saymalıyız. (En kötü ihtimalde neler olabileceğini de varın siz düşünün!) Unutmayın ki, hemen hiç kimsenin şansı sonsuz değildir.
Bol Avlar Dileğiyle , RASGELE
[email protected]
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: N.Fazıl BÜYÜKKEÇECİ - 22 Haziran 2009, 19:06:08
Mehmet abi bu değerli paylaşımın için çok teşekkürler...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 22 Haziran 2009, 21:02:59
Forumlarda karşılaştığım en değerli bilgilerden biri. Yukarı tutturulsa fena olmaz.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Alkan YOKSUL - 22 Haziran 2009, 22:25:10
Forumlarda karşılaştığım en değerli bilgilerden biri. Yukarı tutturulsa fena olmaz.
Konuyu Sabitledik. Teşekkürler Mehmet Bey.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Sebahattin ÖZTÜRK - 28 Temmuz 2009, 16:48:11
kısacası BROWNİNG gibi olmalı :)ve ya BARETTA GİBİ OLMALI
:D
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mehmet GÜLKAYMAK - 28 Temmuz 2009, 18:21:38
Kısacası Huğlu  gibi olmalı ;D
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 28 Temmuz 2009, 20:37:43
2 NAMLULU KIRMA TÜFEKLERDE bence en önemli konu 2 namlunun aynı yeri görmesi...

deney çok basittir...sadece namlu ele alınır...arpacık evde herhangi bir hedefe getirilir...üst namludan bakıncı büyük olasılıkla arpacığın baktığı hedef komple üst namlu içinde görünür...
Bundan sonra genelde işler karışır...Eğer alt namludan bakınca aynı hedef göremiyorsanız....

Avda tavşan nasıl kaçtı diye çok düşünürsünüz.....Alt namlu böyle bir durumda adı gibi ALT atar...

Bu çiftelerdede aynı şekildedir..Bu sefer gözlerden biri daha açık atar....

Burda USTANIN SANATÇILIĞI konuşur.....

Ben geçtiğimiz günlerde bir 55cm 2 gözde kaval namlu yaptırdım KONYAda valla TEBRİK ETMEK LAZIM....2 namluda muazzam çakışmış...Ellerinize sağlık....

RASTGELE

Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 28 Temmuz 2009, 20:39:28
Bu olayı bir USTA olarak MEhmet beyden daha ayrıntılı bekliyorum

SELAMLAR
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Y.Emre TOK - 25 Şubat 2010, 16:25:36
Merhaba arkadaşlar konu  çok güzel sevgili Ansam çok güzel bir konuya değinmiş şeytan ayrıntı da gizli.
Belki de Ansam'ın bahsettiği sorunla hiç bir arkadaşımız karşılaşmadı.(karşılaşmadıysa maşallah) Kimbilir fakat ben bu sorunla karşılaştım şimdi yeni bir namlu yaptırıyorum .Alt namlu alt ,üst namlu üst vuruyordu diğer otomatikte ise üst vurma sorunu vardı.
Sağolsun silah tamircisi arkadaşım otomatikte ki sorunu halletti hafta sonuda yeni namlu için imalatçıya kargo edeceğim.
Yeni aldığım her iki çifte'ye sipariş verilirken bu ayrıntılar not düşüldü ve sonuç mükemmel sevgi ve saygılarımla Yunus Emre TOK /izmir

Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ahmet ADIYAMAN - 24 Mart 2010, 23:04:56
namlular 30 veya 35 metrede 0 noktasında olacak tarzda birleştirilir dolayısıyla farklı uzaklıklarda  bakarsanız hedefi farklı algılarsınız bu namlunun hatalı birleştirildiği anlamına gelmez zaten özel aparatla birleştirilir namlular yapan kişi kolay kolay hata yapamaz ama iptidai bir atölyede tamir yapılmışsa ona bişey diyemem
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Şükrü ERKARA - 04 Kasım 2010, 21:16:45
Mehmet abi emeğine sağlık...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 25 Kasım 2010, 08:58:18

Selcuk Bey, eger evinizde bir kenari en az 40 yard uzunlugunda bir salonunuz yoksa, namlu cakistirma deneyi evde yapilamaz. Zira iki namlunun eksenlerinin cakismasi 40 yard gibi bir mesafede gerceklesir (40 yard = 36 metre 56 cantim). Yani ev gibi ortamda, daha yakin mesafeden her iki namlunun da farkli hedefi gostermesi gerekir. 55 cm nispeten kisa bir namludur ve yakin mesafeden de cakisiyormus gibi gorebilirsiniz, gozunuz aldanabilir. Ancak, bahsedilen usta kisa mesafeden cakismayan namluyu, 40 Yard'dan daha kisa herhangi bir mesafeden de kesin cakistirabilir hale getirmisse, o namluyu cope atabilirsiniz, uzgunum :)


 

2 NAMLULU KIRMA TÜFEKLERDE bence en önemli konu 2 namlunun aynı yeri görmesi...

deney çok basittir...sadece namlu ele alınır...arpacık evde herhangi bir hedefe getirilir...üst namludan bakıncı büyük olasılıkla arpacığın baktığı hedef komple üst namlu içinde görünür...
Bundan sonra genelde işler karışır...Eğer alt namludan bakınca aynı hedef göremiyorsanız....

Avda tavşan nasıl kaçtı diye çok düşünürsünüz.....Alt namlu böyle bir durumda adı gibi ALT atar...

Bu çiftelerdede aynı şekildedir..Bu sefer gözlerden biri daha açık atar....

Burda USTANIN SANATÇILIĞI konuşur.....

Ben geçtiğimiz günlerde bir 55cm 2 gözde kaval namlu yaptırdım KONYAda valla TEBRİK ETMEK LAZIM....2 namluda muazzam çakışmış...Ellerinize sağlık....

RASTGELE


Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 25 Kasım 2010, 12:59:48
Selcuk Bey, eger evinizde bir kenari en az 40 yard uzunlugunda bir salonunuz yoksa, namlu cakistirma deneyi evde yapilamaz. Zira iki namlunun eksenlerinin cakismasi 40 yard gibi bir mesafede gerceklesir (40 yard = 36 metre 56 cantim). Yani ev gibi ortamda, daha yakin mesafeden her iki namlunun da farkli hedefi gostermesi gerekir. 55 cm nispeten kisa bir namludur ve yakin mesafeden de cakisiyormus gibi gorebilirsiniz, gozunuz aldanabilir. Ancak, bahsedilen usta kisa mesafeden cakismayan namluyu, 40 Yard'dan daha kisa herhangi bir mesafeden de kesin cakistirabilir hale getirmisse, o namluyu cope atabilirsiniz, uzgunum :)


 


Çok basitdir İbrahim bey çöpe atmazsın merak etme...Çok görüyoruz alt alta üst üste bakan namlu kısa mesafede namlu kontrolüyle böyle namluyu anlıyorsun atıyosun çöpe...40 yrd..aradaki farkı anlarsınız sanırım...:)))
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 25 Kasım 2010, 13:27:45
Birbirinden farkli eksenlerde olan , iki silindir icerisinden baktiginizda "her mesafede" ayni noktayi goremezsiniz, "bir mesafeyi" referans alip , silindir eksenlerini bu mesafede sifirlamalisiniz, bu basit ve kesin bir matematik kuralidir. Double Barrel (ust-alt ya da yanyana farketmez) ciftelerde de, genellikle 40 Yard = 36 metre 56 cantim'lik mesafede bu sifirlama islemi hesaplanir ve uretimler buna gore yapilir. Dolayisiyla , bir oda icerisinde namlularin her ikisinin de tam olarak ayni noktayi gostermesi imkansizdir.


Çok basitdir İbrahim bey çöpe atmazsın merak etme...Çok görüyoruz alt alta üst üste bakan namlu kısa mesafede namlu kontrolüyle böyle namluyu anlıyorsun atıyosun çöpe...40 yrd..aradaki farkı anlarsınız sanırım...:)))
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 25 Kasım 2010, 13:49:59
Ben size bir örnek vereyim..Beyaz bir t-shirte bir tesktilci bakar...çok kırmızı yada yeşil  diyebilir...Göz eğlidir...
Ben size en basit şeyi anlatıyım deneyin İmkansız nasıl imkanlı oluyor bunu siz görün...çok yakın bir mesafedeki bir cismi 50cm-1 mt-10mt fark etmez..cismi arpacıkda kaybedip her 2 namlunun içinden bakın bu kadar basit...Her 2 namludada cisim görünecektir...Görünmezse bir problem var demektir ki,genelde yerli tüfeklerin özellikle kırma çift namlulularda en büyük problem bu..Hiç kimse 40 yarda tüfek denemez merak etmeyin.....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 25 Kasım 2010, 14:08:31
Hayir, her mesafede her iki namlu icerisinden gordugunuz cismin parcalari ya da kismi, mesafeyi degistirdikce her defasinda degisecektir. Cismin birbirine yakin bile gorunse , farkli parcalarini goreceksiniz. Her iki namlu icerisinden ama tam orta noktasindan gecen bir cizgi oldugunu dusunun, yani eksen cizgisi, bu cizgi iste, Side by Side ve Over and Under shotgun (yivsiz) uretimlerinde 40 yard'da kesistirilir. Yani her iki namludan da baktiginizda , gordugunuz iki cismin gorunen kisimlari, her iki namluda da farklidir, bu farklilik 40 yard'da yani 36 metre 56 cantim'de minimuma iner, iste bu minimum fark olan nokta, namlunun sifirlanmis oldugu mesafedir. Uretici standartlara uymamissa, farkli bir mesafede sifirlamak zorundadir ama tek bir mesafede sifirlamak zorundadir, bu kural benim koydugum bir kural degil, bu kural matematik ve bir fizik kurali.. Buna , hayir boyle degil deseniz de, oyledir yani, yapacak bir sey yok.
 

Ben size bir örnek vereyim..Beyaz bir t-shirte bir tesktilci bakar...çok kırmızı yada yeşil  diyebilir...Göz eğlidir...
Ben size en basit şeyi anlatıyım deneyin İmkansız nasıl imkanlı oluyor bunu siz görün...çok yakın bir mesafedeki bir cismi 50cm-1 mt-10mt fark etmez..cismi arpacıkda kaybedip her 2 namlunun içinden bakın bu kadar basit...Her 2 namludada cisim görünecektir...Görünmezse bir problem var demektir ki,genelde yerli tüfeklerin özellikle kırma çift namlulularda en büyük problem bu..Hiç kimse 40 yarda tüfek denemez merak etmeyin.....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 25 Kasım 2010, 22:52:56
DEĞİŞMEZ ARKADAŞIM ..
YATAKDAN NAMLU UCUNA PARALELLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR YİVLİ VE YİVSİZ KIRMA TÜFEKLERDE.
SEN KAFANDA 2 BORUYU YADA FİZİKEN 2 BORUYU ÜST ÜSTE YADA YANYANA KOYUYORSUN .

SENİN HAYAL GÜCÜNDEKİ GİBİ DEĞİL TÜFEK ÜRETİMİ..SEN İSTER FİZİKDE İSTER MATEMATİKDE 2 NAMLU EĞER  AYNI CİSMİ GÖRMÜYORSA BİRİ ANYAYA BİR KONYA.BUNUN ÖRNEKLERİNİ SENİN DÜŞÜNDÜĞÜN GİBİ YERLİ TÜFEKLERDE ÇOK FAZLA GÖRÜYORUZ 2 SU BORUSUNU BİRLEŞTİRİP TÜFEK DİYE SATAN ÇOK FİRMA MEVCUT....

NAMLULARIN YATAKLANMASIYLA NAMLU UCUNDAKİ FARK CM İLE İFADE EDİLİR..BUNU ÇIPLAK GÖZ GÖRÜR...SENİN FİZİK VE MATEMATİĞİ GİBİ OLSAYDI ÜST ÜSTE YADA YANYANA NAMLULARLA HİÇ BİŞEY VURULAMAZDI...

RASTGELE
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 26 Kasım 2010, 15:14:44
Konu ikisinin birbirine paralel olmasi sarti degil ki? Paralel olsalar hic bir noktada sifirlanamaz ve kesisemezler, hep farkli noktayi gosterirler. Paralel olmadiklari icin bir mesafede, ayni noktayi gosterebiliyorlar zaten :)

Konu ikisinin farkli eksenlere sahip olmasi.. Dolayisiyla her mesafede ayni noktayi "tam olarak" gosteremezler.. Tek bir mesafede tam olarak ayni noktayi gosterirler.. Bence bosuna israr ediyorsunuz.. Atilan , incecik tek bir cekirdek atsaydi, vurmak cok daha zor olacakti evet ama atilan sey, 2cm'e yakin kalinliktaki bir namludan, dagilarak cikan sacma grubu, dolayisiyla bu dagilan sacma grubu vurmayi imkanli hale getiriryor. 40 yard'da silindir bir namludan cikan sacmanin sadece %40'i 30inch'lik bir cember icerisinde, kalan %60'i cok daha buyuk bir capta dagilmis durumda.. Yani burada referansinizin, "hic bir sey vurulamazdi" kadar afaki bir dayanak olmasi cok yanlis.

Burada tekrar soyluyorum, 2 namlunun ayni anda "tam olarak" ayni noktayi gosterdigi mesafe tek bir mesafedir.. (namlu caplari cok ince olmadigi , 2cm'e yakin kalinlikta oldugu icin, birbirine benzer ve bazi ortak noktalari gorebilirsiniz iki namluda da, bu namlu merkezlerinin tam olarak ve milimetrik olarak ayni noktayi gosterdigi anlamina gelmez) Bu mesafeden daha yakin ve daha uzak mesafelerde de baktiginizda birbirine benzer noktalari ya da noktayi gorebilirsiniz ancak farkli oranda gorursunuz, tam olarak ayni noktayi gosterdigi mesafedeki gibi goremezsiniz.. Bir kismi gozunuze gorunmez ancak gozunuzle ne kadarini gorebildiginizle ilgili tam kaniya varamazsiniz, goz aldanir cunku ya da namluyu titretirsiniz.  Bu kadar hassas bir olcumu yapmaniza cogu zaman da gerek yoktur zira, bu fisek, dagilan bir sacma grupmani gonderir.. Bu sadece uretim surecinde, hatta uretim surecinde bile degil, tasarim surecinde, iki namlunun ekseninin bir birine hangi acida yanastirilip birlestirilecegi konusunda gundeme gelir.. Yani tasarimcidan baska pek kimse de bilmez tam olarak hangi mesafede iki namlunun sifirlandigini.

Yasiniza gore askerlik yapmis olmaniz lazim.. Bir de o kadar yivli tufeklerden bahsediyorsunuz... Yivli ve durbunlu tufeklerde de, gez ve arpacik hattinin veya durbun varsa durbunun gosterdigi noktayla namlunun gosterdigi nokta "kullanilacak en uygun MESAFEDE" sifirlanir.. Bu su demektir, namluyla, durbunun artisi, tam olarak , yalniz ve yalnizca tam olarak sifirlanan mesafede ayni noktayi gorurler. Kullanim amaci ya da hedeflerin uzakligi cok fazla degistiginde "yanca" ve "boyca" ayarlar ya da sifirlama degistirilir. Sizin dediginiz mantik dogru olsaydi :) o yivli tufeklerde gordugunuz durbunler uzerinde ve yaninda, yanca ve boyca ayar tamburalari olmazdi :) Hatta satarken soyle denirdi ; "Bu durbun bu tufekle oyle cakistirildi ki her mesafede hedefin tam ortasina nisan alabilirsiniz, 100 m'de de, 1000 m'de de hedefin tam ortasina hic sifirlama otomatik ya da manuel degistirilmeden nisan alabilirsiniz" derlerdi :)

Ornegin, piyade G3 tufeginin sifirlanmasi. Belirli bir mesafeden sifirlandiktan sonra, daha uzak daha yakin hedeflere nasil nisan alinacagi egitimi verilir.. Ayni sekilde, tank top namlularinin sifirlanmasi. Ben askerligimi yedek subay olarak yaptim,  Tank Takim Komutani'ydim, Tankin top namlusu doguda kullandigimiz tank modelleri olan M48A5T1 ve M60 tanklarinda, 105mm.'dir.  Bu tank namlusu icin hedef aldigimiz, periskop, namludan cok uzakta neredeyse eksen mesafesi 1 metreye yakin. Muharebeye sekline gore, farkli mesafelerde sifirlardik namluyu.. Oncelikle 105 mm capa sahip olan namlunun ucuna, tam merkezi sekilde bir arti isareti monte ederdik (sifirlama icin ozel uretilmis), daha sonra kamayi acarak, namlu arkasindan bakarak, namlu ucuna monte edilmis bu artinin tam ortasini, sifirlama hedefinin tam orta noktasina getirirdik.. (Mesafe tek bir mesafe.. Bu mesafeyi tam olarak ayarlayabilmek icin, tanki ileri geri, ileri geri oynatarak tam cantim hata olmadan olmasi gereken mesafeye oturturduk. ) Namlu icinden bakildiginda gorunen arti isaretinin merkezi, tam olarak hedefin tam nisan alinacak noktasini gosterdiginde, tum hidrolik ve manuel kontrolleri kilitlerdik ki namlu artik kipirdamasin. Bundan sonra yapacagimiz tek sey, nisan alinan periskopun artisini, namluyu kipirdatmadan namlunun hedef aldigi nokta uzerine getirmekti. Bu sifirlanma mesafesi standart sifirlanma mesafesinden farkliysa not alinir ve tum personele bildirilirdi.   Bu sifirlama, bu mesafenin yakinina ya da uzagina atilamayacagi anlamina gelmez, burada aticinin tecrubesi ve egitimi isin icine girer, sifirlanma mesafesinden daha uzaga ya da daha yakina nisan aliniyorsa, hedefin daha ustune ya da altina tecrubeyle ya da durbun icerisindeki taksimatla belrilenecek bir miktar nisan noktasi degistirilir.  Kendi takiminda olmayan bir tanka binerek atis yapan bir tank komutani ya da tank takim komutani hedefi kacirdiginda, tank personeline soracagi ilk soru "kac metrede sifirladiniz oglum bu tanki?" olurdu.

Periskopla tank namlusu arasindaki ya da yivli bir silahta durbunle namlu arasindaki iliski, burada da, geometrik olarak ciftedeki her iki namlunun birbiriyle arasindaki iliskiyle benzerdir. Durbunun baktigi nokta namlulardan birinin baktigi nokta, yivli namlunun baktigi nokta namlulardan digerinin baktigi noktaymis gibi dusunebilirsiniz. Bu iki namlunun birbirleriyle sifirlama noktasi yani milimetrik olarak ayni noktayi gosterdigi nokta, genellikle 40 yard = 36 metre 56 cantim uzakliktadir. Bu mesafeden daha yakin ya da daha uzak mesafeler, dagilan sacma pattern'i ya da grupmani sayesinde kolaylikla vurulur ancak av tufegiyle yapilan avlarin sayisi ve cesidi genellikle 10m ile 50 m arasinda yogunlasir, dolayisiyla 35m gibi bir sifirlama mesafesi en uygun olandir.  Yani ust-alt ya da yanyana ciftelerdeki namlular, ancak ve ancak, sadece ve sadece tek bir mesafede "tam olarak" (milimetrik olarak) ayni noktayi gosterebilirler.. Tabii ki tam olarak bir birine paralel olmayacaklar. Paralel olurlarsa ayni noktada sifirlanmalari ya da baska bir ifadeyle eksenlerinin kesismeleri imkansiz olur.

Yani bunlari bu kadar basit bir gercek konusunda soylememe pek luzum yok ama, tufek uretim surecleriyle ilgili yazisip konusmadigim yabanci uretici neredeyse kalmadi.. Merkel'le neredeyse her hafta gorusurum.
Babam tufek uretim surecleri konusunda uzman bir Makine Muhendisi'ydi , ben de muhendisim ve bu konuda neredeyse okumadigim yabanci kaynak kalmadi.

Bunlari bu kadar basit bir gercek icin soylemek istemezdim, kusura bakmayin.

Selamlar.

DEĞİŞMEZ ARKADAŞIM ..
YATAKDAN NAMLU UCUNA PARALELLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR YİVLİ VE YİVSİZ KIRMA TÜFEKLERDE.
SEN KAFANDA 2 BORUYU YADA FİZİKEN 2 BORUYU ÜST ÜSTE YADA YANYANA KOYUYORSUN .

SENİN HAYAL GÜCÜNDEKİ GİBİ DEĞİL TÜFEK ÜRETİMİ..SEN İSTER FİZİKDE İSTER MATEMATİKDE 2 NAMLU EĞER  AYNI CİSMİ GÖRMÜYORSA BİRİ ANYAYA BİR KONYA.BUNUN ÖRNEKLERİNİ SENİN DÜŞÜNDÜĞÜN GİBİ YERLİ TÜFEKLERDE ÇOK FAZLA GÖRÜYORUZ 2 SU BORUSUNU BİRLEŞTİRİP TÜFEK DİYE SATAN ÇOK FİRMA MEVCUT....

NAMLULARIN YATAKLANMASIYLA NAMLU UCUNDAKİ FARK CM İLE İFADE EDİLİR..BUNU ÇIPLAK GÖZ GÖRÜR...SENİN FİZİK VE MATEMATİĞİ GİBİ OLSAYDI ÜST ÜSTE YADA YANYANA NAMLULARLA HİÇ BİŞEY VURULAMAZDI...

RASTGELE
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ali AKTÜRK - 26 Kasım 2010, 18:17:39
Gerçekten harika bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ahmet GÜÇLÜ - 26 Kasım 2010, 18:58:20
Gerçekten harika bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 26 Kasım 2010, 19:01:28
Cok tesekkurler Ali Bey, cok tesekkurler Ahmet Bey...

Selamlar..


Gerçekten harika bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık...

Gerçekten harika bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: A.Selçuk KARAKÖY - 01 Aralık 2010, 12:09:34
İbrahim bey çok uzun yazıyorsunuz..Askerliğe atlamışsınız tanklar toplar :)) Bir çok  yanlışın ve hayalin olduğu bir kuruma ki ateşli silahlar olduğunda malesef çok zayıf kalıyorlar..Bana askerlik masalı anlatmanıza gerek yok

Ben yivli tüfekden bahsederim kullanırım balistik bilirim dürbün bilirim, ben uzun süredir kullanırım..
sizin kaçırdığınız taraf yivsiz tüfeğin çok kısa 36,5 mt gibi bir mesafede iş yaptığı ki yivli tüfeklerde bir çok çap ve değişik namlu boyları olduğundan SU BORUSU GİBİ standartları yoktur...Yani sizinde sırıtmanıza gerek yok....

Yivsiz tüfekler  kısa mesafe tüfekleridir....Siz bence biraz daha araştırın 2 boru birbirine nasıl birleştirilir namlular birleştiğinde neden konik görünüme sahiptirler...10 cmden cisme baktığında her 2 namludanda cisim neden her 2 namlu içinde görünür yada görünmelidir......Bakın şimdi milimetrik diyorsunuz ben milimetrik demedim sadece görünür dedim...

Siz bence biraz daha araştırın görüşün merkelle vs....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 01 Aralık 2010, 20:59:30
Selcuk Bey,

Su borusuna takmissiniz... Devamli, "Ben bilirim ben bilirim ben bilirim" diyorsunuz ama saniyorum hala ciftenin her iki namlusu da "her mesafede" ayni noktayi gostermelidir gibi bir iddiayi savunuyorsunuz...

Yani , basindan beri cok acik ve net bir sekilde, cesitli yollarla aciklamaya calisarak soyledigim, "Ust-Alt ya da yanyana farketmez, yivsiz cifte tufeklerin namlulari genellikle 36 metre (yaklasik 40 yard) gibi "tek bir mesafede ayni noktayi gosterebilirler", cunku bir mesafede siniflanabilirler yani cakistirilabilirler.. " gerceginin aksini iddia ediyorsunuz.

Ne kadar "ben bilirim, baska kimse bilmez" deseniz de , asagidaki metinde ve bir cok kaynakta da gectigi gibi,  bu gercek degismeyecek...


http://en.wikipedia.org/wiki/Double-barreled_shotgun

"...whether SxS or O/U, are not parallel, but, slightly angled so that shots from the barrels converge, usually at 40 yards out. For the SxS configuration, the shotstring continues on its path to the opposite side of the rib after the converging point; for example, the left barrel's discharge travels on the left of the rib till it hits dead center at 40 yards out, after that, the discharge continues on to the right. In the O/U configuration with a parallel rib, both barrels' discharges will keep to the dead center, but the discharge from the "under" barrel will shoot higher than the discharge from the "over" barrel after 40 yards."

Koyu renkle yazan kismin Turkce'sini de yazayim; "Ust-alt ya da yanyana olmasindan bagimsiz olarak, ciftelerin paralel olmayan birbirlerine hafifce acili olan namlularindan yapilan atislarin eksenleri tek bir noktada kesisirler ve bu nokta genellikle 40 yard'dir."

Selamlar..


İbrahim bey çok uzun yazıyorsunuz..Askerliğe atlamışsınız tanklar toplar :)) Bir çok  yanlışın ve hayalin olduğu bir kuruma ki ateşli silahlar olduğunda malesef çok zayıf kalıyorlar..Bana askerlik masalı anlatmanıza gerek yok

Ben yivli tüfekden bahsederim kullanırım balistik bilirim dürbün bilirim, ben uzun süredir kullanırım..
sizin kaçırdığınız taraf yivsiz tüfeğin çok kısa 36,5 mt gibi bir mesafede iş yaptığı ki yivli tüfeklerde bir çok çap ve değişik namlu boyları olduğundan SU BORUSU GİBİ standartları yoktur...Yani sizinde sırıtmanıza gerek yok....

Yivsiz tüfekler  kısa mesafe tüfekleridir....Siz bence biraz daha araştırın 2 boru birbirine nasıl birleştirilir namlular birleştiğinde neden konik görünüme sahiptirler...10 cmden cisme baktığında her 2 namludanda cisim neden her 2 namlu içinde görünür yada görünmelidir......Bakın şimdi milimetrik diyorsunuz ben milimetrik demedim sadece görünür dedim...

Siz bence biraz daha araştırın görüşün merkelle vs....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mustafa DEMİRTAŞ - 01 Aralık 2010, 21:42:30
iki namludan çıkan saçmalar 36 metrede birleşiyorsa;36 metreyi geçtiklerinde iki namlununda saçmalarının farklı istikametlere gitmesi gerekir,ve gidiyordurda..bu 36 metre ustanın maharetiyle 20-25 metreye düşürülemezmi,bence mümkündür....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 01 Aralık 2010, 22:05:50
Aynen oyle dediginiz gibi.. Zaten yukaridaki Ingilizce yazinin devami da sizin soylediginiz konudan bahsediyor. 36 m mesafeden sonra, sol namludan cikanlar, sag namludan cikanlarin sagina, sag namludan cikanlar da sol namludan cikanlarin soluna geciyor. Ancak bu genel av mesafesi icin standart alinmis bir mesafe 40 yard yani yaklasik 36 metre..

Culluk ve benzer cok yakindan avlanilan bazi ozel avlar icin uretilen bazi ozel tufeklerde, bu sifirlanma mesafesi cok daha yakin mesafelerde tutulabiliyor. Ozel bir amac icin, 36m'den cok daha kisa bir mesafede sifirlanmis iki namlunun birlestirilmesiyle olusturulmus namlusuyla satilan ozel amacli tufekler de mevcut ancak cok az sayida ve genellikle ozel siparise binaen uretiliyorlar. Ancak bu tip ozel uretimler, culluk avi gibi avlarda buyuk avantaj saglarlar.. Bilirsiniz, avcilarimiz genellikle namlularin birbirine birlesme eksenleri degismeden, sadece uzun olan namlu boylarini kestirerek, "culluk tufegi yaptirdim" derler.. Ancak bu sekilde, namlu eksenleri hala daha uzakta cakistigi icin, eksen yani namlularin birlesme acilari degismedigi surece tam olarak culluk tufegi olmuyorlar tabii ki..

Selamlar...


iki namludan çıkan saçmalar 36 metrede birleşiyorsa;36 metreyi geçtiklerinde iki namlununda saçmalarının farklı istikametlere gitmesi gerekir,ve gidiyordurda..bu 36 metre ustanın maharetiyle 20-25 metreye düşürülemezmi,bence mümkündür....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Aralık 2010, 13:37:25
Burada ben de maydonoz olayım. Bu namluların kesişme açılarını kullanıcının değiştirmesine imkan veren bir tüfek de olduğunu hatırlatalım. Galiba Finlandiyalı bu tüfeğin markası Valment. Namlu arasının açık olma sebebi de sadece açı değişimine müsade etmesi sanırım.

Açının çok farklı mesafelere ayarlandığını daha önce de okumuştum. Fakat 36 metrede sıfırlanmak istense de sükunette bakıldığında daha yakın mesafede birleştirildiğini yazıyordu. Sebep, atış sırasındaki şahlanmanın da dikkate alınması. Yan veye bindirik olmasına göre, önceki atıştaki bir tarafa şahlanmanın tekrar hedefe  ayarlanması süreci bu değişik açıyı işe sokuyormuş.

Elbette burada nişan alınan nokta ile vuruş noktası konusun da var. Namlu şeridi ile de alakalı.

Burada kendi kendime düşündüğüm bir iki şeyi de ekliyeyim.

1. Tüfek ustaları bu birleştirme işini ayarlarken nasıl bir alet edevat kullanıyor acaba? Araç gereç yoksa, en azından namluların birleştirilmesinden önce çok standart biçimde fişek yatağı bloğu üretiliyor olmalı. Belki ustalar alışkın gözleriyle bizden fazla şey görüyorlardır. Daha teferruattı da düşünüyorum ama kafa karıştırmayayım.

2. Namluların kaç metrede kesiştiğini benim gibi bir cahil görmek istese ne yapar diye de düşündüm. Namlu arkasından bakarak tespit edeceğime güvenemedim. O kadar ehil değilim. İki yöntem buldum. Biri namlu ucuna adapte edilmiş lazer. Diğeri kağıt üzerinde anlatması karışık çizimlerle falan.

Lazeri yapmadım. Kağıt üzerindekini denemiştim. Bana kalırsa da hata payı fazla değildi. Kullandığım Huğlu 103D için hesapladığımda neredeyse dedikleri gibi 35m civarında kesiştiğini buldum. Bu sayı da aslında çok önemli değil. Çünkü o mesafelere varana kadar eksenler o kadar birbirine yaklaşıyor ki, avı isabet ettirme açısından öenmi yok bence. Tabi birisi elindeki çifteyle sineği gözünden, pireyi dizinden vuracağım derse başka.

Yine demeden edemedim: Her iki namlu belli bir açıda kesişmiş olsa bile, namlu üzerine paralel(poze için) şerit ile her iki namlunun hedef alınan noktayı vurması imkansız. Yukarıda anlattığım namlu eksenleri çakışması içinde şerit konusunu hiç dikkate almadım.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 02 Aralık 2010, 14:59:48

NAMLULARIN YATAKLANMASIYLA NAMLU UCUNDAKİ FARK CM İLE İFADE EDİLİR..BUNU ÇIPLAK GÖZ GÖRÜR...SENİN FİZİK VE MATEMATİĞİ GİBİ OLSAYDI ÜST ÜSTE YADA YANYANA NAMLULARLA HİÇ BİŞEY VURULAMAZDI...

RASTGELE
KISA VE NET EN DOĞRU TESPİT BUDUR BAŞKA SÖZE GEREK YOK  ;) ;) ;)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 02 Aralık 2010, 15:20:04
Ne demek Volkan Bey, cok tesekkurler degerli fikir ve bilgilerinizi paylastiginiz icin.. Oldukca dar bir boyutta devam eden tartismamiza daha genis bir boyut getirdiniz. Biz henuz, ciftenin kucuk bir odada cakisma testinin yapilip yapilamayacagini tartisiyorduk ve hatta ciftenin her mesafede cakismali diyen Selcuk Bey'e , tek bir mesafede cakisabilir yanitimdan oteye giden bir tartisma olmamisti.

Siz bastan bu tartismayi gecmis ve tek bir mesafede cakistirilabilecegini bilerek daha ileri safhalara gecmissiniz ..

Soylediginiz gibi, vurus noktasi ile nisan alinan nokta arasindaki fark da namlu seridi ile alakali.

Bu arada eklediginiz iki maddeden 1ncisi hakkinda sunlari soyleyebilirim. Namlularin birlestirme sekilleri ve teknikleri genellikle, ureticinin o model icin tercih ettigi fisek yatagi uretme teknigine bagli.

Genellikle 3 tip fisek yatagindan, monoblock yani nispeten ucuz maliyetli olani sizin dediginiz gibi, onceden tek bir block halinde uretiliyor ve bu blogun icerisine girecek namlularin acilariyla birlikte tasarlanarak uretilmekte. Monoblock fisek yatagina sahip bir tufek disaridan bakildiginda, breech kismindan yani namlunun receiver ile birlestigi noktadan itibaren yaklasik 3 inch'lik kisimin bitiminde bir halka seklinde blogun namlularla birlestigi nokta barizdir ve belirgindir.

Ornek monoblock fisek yatakli (Turk avcilari arasinda cakma fisek yatagi da diyenlere rastladim)
(http://img16.imageshack.us/img16/6237/monoblockbarrels1.jpg) (http://img16.imageshack.us/i/monoblockbarrels1.jpg/)

Bundan baska, daha kaliteli ve pahali tufeklerde kullanilan Henri Pieper'in icadi Demi-Block ve Chopper Lumps fisek yataklari da vardir ki, bunlarin uretim maliyetleri daha yuksektir ve nispeten daha zordur. Bunlarla ilgili ileriki mesajlarda yazariz.


2nci maddede bahsettiginiz, namlularin kac metrede kesistigini, yani ayni noktayi gosterdigini gormek icin yaptiginiz denemeler hic de cahil birinin yapacagi denemeler degil, bence buyuk tevazu gosteriyorsunuz. Soyediginiz gibi , namlu arkasindan ya da icinden bakarak tespit edeyim derken gozunuz aldanirdi, bunda da haklisiniz.

En dogru metodu bulmussunuz aslinda, namlu capina uygun adaptorlu asagidaki resimdekine benzer iki tane Laser Bore Sighter...

(http://img52.imageshack.us/img52/2764/boresighter.jpg) (http://img52.imageshack.us/i/boresighter.jpg/)

Bu testi yapildiginda , iki  namlu hangi "tek bir mesafede" cakisiyor, ayni noktayi gosteriyor cok acik bir sekilde ortaya cikar zaten.

Huglu 103D'nin de 40 yard gibi yaklasik 35m civarinda kesistigini bulmussunuz , laser kullanmadan bu testi yapabilmissiniz, oncelikle tebrik ve takdir etmek istedigimi soylemeliyim, yonteminizi merak ettim ama ondan once mesleginizi merak ettim Volkan Bey, bizimle paylasir misiniz?

Selamlar

 
  


Burada ben de maydonoz olayım. Bu namluların kesişme açılarını kullanıcının değiştirmesine imkan veren bir tüfek de olduğunu hatırlatalım. Galiba Finlandiyalı bu tüfeğin markası Valment. Namlu arasının açık olma sebebi de sadece açı değişimine müsade etmesi sanırım.

Açının çok farklı mesafelere ayarlandığını daha önce de okumuştum. Fakat 36 metrede sıfırlanmak istense de sükunette bakıldığında daha yakın mesafede birleştirildiğini yazıyordu. Sebep, atış sırasındaki şahlanmanın da dikkate alınması. Yan veye bindirik olmasına göre, önceki atıştaki bir tarafa şahlanmanın tekrar hedefe  ayarlanması süreci bu değişik açıyı işe sokuyormuş.

Elbette burada nişan alınan nokta ile vuruş noktası konusun da var. Namlu şeridi ile de alakalı.

Burada kendi kendime düşündüğüm bir iki şeyi de ekliyeyim.

1. Tüfek ustaları bu birleştirme işini ayarlarken nasıl bir alet edevat kullanıyor acaba? Araç gereç yoksa, en azından namluların birleştirilmesinden önce çok standart biçimde fişek yatağı bloğu üretiliyor olmalı. Belki ustalar alışkın gözleriyle bizden fazla şey görüyorlardır. Daha teferruattı da düşünüyorum ama kafa karıştırmayayım.

2. Namluların kaç metrede kesiştiğini benim gibi bir cahil görmek istese ne yapar diye de düşündüm. Namlu arkasından bakarak tespit edeceğime güvenemedim. O kadar ehil değilim. İki yöntem buldum. Biri namlu ucuna adapte edilmiş lazer. Diğeri kağıt üzerinde anlatması karışık çizimlerle falan.

Lazeri yapmadım. Kağıt üzerindekini denemiştim. Bana kalırsa da hata payı fazla değildi. Kullandığım Huğlu 103D için hesapladığımda neredeyse dedikleri gibi 35m civarında kesiştiğini buldum. Bu sayı da aslında çok önemli değil. Çünkü o mesafelere varana kadar eksenler o kadar birbirine yaklaşıyor ki, avı isabet ettirme açısından öenmi yok bence. Tabi birisi elindeki çifteyle sineği gözünden, pireyi dizinden vuracağım derse başka.

Yine demeden edemedim: Her iki namlu belli bir açıda kesişmiş olsa bile, namlu üzerine paralel(poze için) şerit ile her iki namlunun hedef alınan noktayı vurması imkansız. Yukarıda anlattığım namlu eksenleri çakışması içinde şerit konusunu hiç dikkate almadım.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 02 Aralık 2010, 15:22:23
Kullandığım Huğlu 103D için hesapladığımda neredeyse dedikleri gibi 35m civarında kesiştiğini buldum. Bu sayı da aslında çok önemli değil. Çünkü o mesafelere varana kadar eksenler o kadar birbirine yaklaşıyor ki, avı isabet ettirme açısından öenmi yok bence. Tabi birisi elindeki çifteyle sineği gözünden, pireyi dizinden vuracağım derse başka.

SN KÖYDEMİR ,İN yorumunada tamamen katılıyorum ,,,kısaca işin özeti benim nazarımda şu:: eğer bir çift namlulu tüfek yanyana,,veya üst üste 5mt-15mt-30mt-45mt,de arpacığın ve gözünüzün baktığı yeri vurmuyorsa o namluyu at çöpe gerisi hikaye ve boşa zaman kaybı diyorum
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 02 Aralık 2010, 15:30:23
Hakan Bey, hem Volkan Bey'in yukaridaki ifadesine katilip hem de Selcuk Bey'in "sadece tek bir mesafede cakisiyor olsalardi hic bir sey vurulamazdi" ifadesine katilmaniz biraz kafami karistirdi, cunku ikisi birbiriyle celisen ifadeler..

Volkan Bey kendisi de izah edecektir ancak Volkan Bey'in ifadesinden anladigim, "namlular tek bir mesafede cakistirilir, 35m gibi bir mesafede cakistirildigini kendim tespit ettim ancak birbirine cok fazla yaklasan bu eksenler dagilan sacma dagilimiyla birlikte onemsiz bir hale geliyor."

Selamlar

SN KÖYDEMİR ,İN yorumunada tamamen katılıyorum ,,,kısaca işin özeti benim nazarımda şu:: eğer bir çift namlulu tüfek yanyana,,veya üst üste 5mt-15mt-30mt-45mt,de arpacığın ve gözünüzün baktığı yeri vurmuyorsa o namluyu at çöpe gerisi hikaye ve boşa zaman kaybı diyorum
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 02 Aralık 2010, 15:48:03
Hakan Bey, hem Volkan Bey'in yukaridaki ifadesine katilip hem de Selcuk Bey'in "sadece tek bir mesafede cakisiyor olsalardi hic bir sey vurulamazdi" ifadesine katilmaniz biraz kafami karistirdi, cunku ikisi birbiriyle celisen ifadeler..

Volkan Bey kendisi de izah edecektir ancak Volkan Bey'in ifadesinden anladigim, "namlular tek bir mesafede cakistirilir, 35m gibi bir mesafede cakistirildigini kendim tespit ettim ancak birbirine cok fazla yaklasan bu eksenler dagilan sacma dagilimiyla birlikte onemsiz bir hale geliyor."

Selamlar

SN.AYSU anlaşılamayan nokta şu 36mt,de milimetrik olarak namluların çakışıyor olması iddianız,,, bu yivsiz saçma atan tüfekler için bu kadar kafa yorulacak teknik detaya girilecek bir konu değil,,eğer olay sizin ısrarla iddia ettiğiniz gibi sadece 36mt de çakışma noktasının birleşmesi şeklinde olmuş olsa idi SN.KARAKÖY,ünde söylediği gibi 5-15mt mesafelerde saçmalar avın altından veya üstünden,, sağ veya sol yanından geçer ancak 25mt,den sonra av vurulacak hale gelirdi ,, sizin ısrarla anlattığınız olay SN KÖYDEMİR,inde ifade ettiği gibi << sineği gözünden,,pireyi dizinden vuracağım diyen avcıların>>hikayesi gerisi benim kanımca boş işler
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 02 Aralık 2010, 16:06:04
Hakan Bey, yukaridaki onceki mesajlarimi da okursaniz, namlunun cakistirilma mesafesi tek bir mesafe olmak zorundadir ve genellikle 35-36m gibi bir mesafedir ancak bu, daha yakin ve daha uzak bir mesafede av vurulamaz anlamina gelmez cunku eksenler birbirine o kadar yakindir ki dagilan sacma pattern'i , eksenlerin bu birbirine yakin olan mesafesini onemsiz hale getiriyor ve daha yakin - daha uzak mesafelerden av kolaylikla vurulabiliyor. Yani, sifirlanma noktasi mecburen olmak zorunda tek bir mesafede ancak bu mesafeden daha yakin ve daha uzak mesafelerde, dagilan sacma pattern'i birbirine cok yakin olan iki namlu ekseninin sifir noktasinin haricinde 2 farkli noktayi (bir birine cok yakin 2 farkli noktayi) gosteriyor olmasini onemsiz hale getiriyor ve av vurulabiliyor.

Selamlar..
 

SN.AYSU anlaşılamayan nokta şu 36mt,de milimetrik olarak namluların çakışıyor olması iddianız,,, bu yivsiz saçma atan tüfekler için bu kadar kafa yorulacak teknik detaya girilecek bir konu değil,,eğer olay sizin ısrarla iddia ettiğiniz gibi sadece 36mt de çakışma noktasının birleşmesi şeklinde olmuş olsa idi SN.KARAKÖY,ünde söylediği gibi 5-15mt mesafelerde saçmalar avın altından veya üstünden,, sağ veya sol yanından geçer ancak 25mt,den sonra av vurulacak hale gelirdi ,, sizin ısrarla anlattığınız olay SN KÖYDEMİR,inde ifade ettiği gibi << sineği gözünden,,pireyi dizinden vuracağım diyen avcıların>>hikayesi gerisi benim kanımca boş işler
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Aralık 2010, 16:15:04
İbrahim Bey, ben fizikçiyim. Ama bunları öğreten bir şey yoktu elbet. Sadece eğitimimden ve sonraki araştırmalarımı birbirine bağlamaya çalışıyorum. Çözüm bilmesem de sıfırdan çözüm düşünmeye çalışırım. Aslında bunlar hepimizin yaptığından farklı değil.

Yine de şu Bore Sighter denen şeyi görünce kendimle gururlanmadım desem yalan olur. Ben daha düşünürken birileri yapmış da, satmaya başlamış. Tam aklmdan geçen şeydi. Eksene merkezleme zorluğundan fazla üzerinde durmamıştım.

Hesap işi, zor oyunu bozar gibi ortaya çıktı. Çok daraldım, ille bir yol bulayım derken aklıma geldi. Denedim. Olması beklenene yakın çıkınca o yöntemimin de fena olmadığına kanaat ettim. Doğrusu çok tuhaf bir yöntem. Sonuç beklediğim gibi çıkmasaydı, iyi saçmaladım derdim. Ne akla hizmetse denedim ama oldu gibi.

Bu konularda çok iyi bilgisi olanlar var ama bir sebepten doğrusunu söylemiyorlar. Belki de anlaması zor şeyler olduğundandır. Burada bir şeyler biliyor gibi görünmek de istemiyorum. Arada fikrimi yazıyorum sadece. Bildiğini paylaşanları okumak daha zevkli. Bize faydası olacak kaynaklarınız varsa memnuniyetle kabul ederiz :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 02 Aralık 2010, 16:26:32
Volkan Bey, tam olarak olmasa da tahmin edebilmistim, mesleginizin fizik ve matematikle yakindan alakali oldugunu.

Dediginiz gibi , bu konuda bilgisi olanlar var ama anlasilamayan bir sebepten dogrusunu soylemiyorlar. Belki de haklisiniz, anlamasi zor seyler oldugundan olabilir.

Elimde cok fazla sayida kaynak var ancak tamamina yakini Ingilizce oldugu icin, scan edip buraya Turkce'lerini cevirip yazmaya biraz useniyorum acikcasi :)

Ancak, sizin gibi degerini bilen birisine, ilginizi cekebilecek olanlarin fotokopi setlerini cekip postayla gonderebilirim, eminim her bir sayfasini tam olarak hazmedersiniz. Belki bu kaynaklari okuduktan sonra, ortaya ilginc bir tasarim ya da fikriniz de cikabilir bence hic de dusuk bir ihtimal degil..

Ozelden haberlesip bir yerde bulusabilirsek ya da belirteceginiz bir adrese posta ya da kargoyla gonderebilirim ilginizi cekebilecegini dusundugum kitap ve kaynaklarin fotokopi setlerini dedigim gibi..

Selamlar...




İbrahim Bey, ben fizikçiyim. Ama bunları öğreten bir şey yoktu elbet. Sadece eğitimimden ve sonraki araştırmalarımı birbirine bağlamaya çalışıyorum. Çözüm bilmesem de sıfırdan çözüm düşünmeye çalışırım. Aslında bunlar hepimizin yaptığından farklı değil.

Yine de şu Bore Sighter denen şeyi görünce kendimle gururlanmadım desem yalan olur. Ben daha düşünürken birileri yapmış da, satmaya başlamış. Tam aklmdan geçen şeydi. Eksene merkezleme zorluğundan fazla üzerinde durmamıştım.

Hesap işi, zor oyunu bozar gibi ortaya çıktı. Çok daraldım, ille bir yol bulayım derken aklıma geldi. Denedim. Olması beklenene yakın çıkınca o yöntemimin de fena olmadığına kanaat ettim. Doğrusu çok tuhaf bir yöntem. Sonuç beklediğim gibi çıkmasaydı, iyi saçmaladım derdim. Ne akla hizmetse denedim ama oldu gibi.

Bu konularda çok iyi bilgisi olanlar var ama bir sebepten doğrusunu söylemiyorlar. Belki de anlaması zor şeyler olduğundandır. Burada bir şeyler biliyor gibi görünmek de istemiyorum. Arada fikrimi yazıyorum sadece. Bildiğini paylaşanları okumak daha zevkli. Bize faydası olacak kaynaklarınız varsa memnuniyetle kabul ederiz :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 02 Aralık 2010, 19:11:38
İbrahim Bey, eksik olmayın. Yok, öyle zahmete girmenize gerek yok. Sayfaları taramanın sıkıcı olduğunu bilirim. Acelemiz yok. Ne zaman forumlarda paylaşmak isterseniz azar azar okuruz. Başka meraklılar da istifade eder. Sevgiler
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 02 Aralık 2010, 19:15:57
Peki Volkan Bey, o da olur..

Konu geldikce azar azar paylasmak daha kolay geliyor kulaga :)

Selamlar..


İbrahim Bey, eksik olmayın. Yok, öyle zahmete girmenize gerek yok. Sayfaları taramanın sıkıcı olduğunu bilirim. Acelemiz yok. Ne zaman forumlarda paylaşmak isterseniz azar azar okuruz. Başka meraklılar da istifade eder. Sevgiler
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Raha BOLAT - 03 Aralık 2010, 08:57:34
güzel paylaşımlar. ibrahim bey görüşlerinize aynen katılıyorum,kısaca namlu şeridinden alt ve üst namluların merkezinden çizilen bir doğru 36 mt rede kesişecek.acaba bizim firmalar bu hassasiyette yapabiliyorlarmıki merak ettim.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 03 Aralık 2010, 14:21:11
Reha Bey merhaba,

Aynen soylediginiz gibi, kisaca alt ve ust namlularin merkezinden cizilen birer dogru ya da sag ve sol namlularin merkezinden cizilen birer dogru 36 m'de kesisecek. Bu kadar basit.

Ben yerli firmalarin konuya bu hassasiyette yaklastiklarini maalesef dusunmuyorum. Hepsi demeyelim ama keske bir yerli uretici ciksa da bizimle uretim surec haritasini paylassa... Biz de hem sevinsek hem de mahcup olsak...

Selamlar...


güzel paylaşımlar. ibrahim bey görüşlerinize aynen katılıyorum,kısaca namlu şeridinden alt ve üst namluların merkezinden çizilen bir doğru 36 mt rede kesişecek.acaba bizim firmalar bu hassasiyette yapabiliyorlarmıki merak ettim.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 03 Aralık 2010, 15:47:22
Hakan Bey, yukaridaki onceki mesajlarimi da okursaniz, namlunun cakistirilma mesafesi tek bir mesafe olmak zorundadir ve genellikle 35-36m gibi bir mesafedir ancak bu, daha yakin ve daha uzak bir mesafede av vurulamaz anlamina gelmez cunku eksenler birbirine o kadar yakindir ki dagilan sacma pattern'i , eksenlerin bu birbirine yakin olan mesafesini onemsiz hale getiriyor ve daha yakin - daha uzak mesafelerden av kolaylikla vurulabiliyor. Yani, sifirlanma noktasi mecburen olmak zorunda tek bir mesafede ancak bu mesafeden daha yakin ve daha uzak mesafelerde, dagilan sacma pattern'i birbirine cok yakin olan iki namlu ekseninin sifir noktasinin haricinde 2 farkli noktayi (bir birine cok yakin 2 farkli noktayi) gosteriyor olmasini onemsiz hale getiriyor ve av vurulabiliyor.

Selamlar..
 

SN.AYSU bu yorumunuza katılabilirim ancak konunun sizin anlattığınız kadar hassas ve teknik detaylarına girilecek kadar kafa karıştırıcı olmaması gerektiğini düşünüyorum,, pratikte özel yapım bir huğlu trap tüfeğinde bu lazerli aletlerle ESKİŞEHİR poligonunda bir arkadaşımızın silahını kontrol etme şansımız oldu ve gördüğümüz olay 5mt-15mt-25mt-35mt dede arpacıktan bakılan nokta ile namlularında aynı noktayı gösteriyor olduğu şeklindeydi ,,yani SELÇUK BEY,inde söylediği gibi fişek yatağı ile namlu ucu arasındaki konik birleştirme cm,lerle ifade edilebilecek kadar bariz iken bu durumu çıplak gözle bile rahatlıkla teşhis edebiliriz,, bilimsel veriler için elbetteki fizik matematik gerekli ancak bazı durumlarda pratikte bu durumu çözümlemek gerekiyor öyle değilmi.... SELAMLAR.....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Raha BOLAT - 03 Aralık 2010, 16:23:17
İbrahim bey bence imalatçılarımızda bu süreçler hesaplamalarıyla var fakat olay işçilikte biraz değişiyor gibime geliyor,mesela akus hassas çalışıyor gibi.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Aralık 2010, 19:09:00
Hakan Bey, tebrikler boş durmamışsınız. O lazerli aleti resminden başka görmedim ama iyi bir şeye benziyor. Her iki namluya birer tane mi taktınız yoksa tek tek mi denediniz? Ayrıntılardan bahseder misiniz? Selamlar
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 03 Aralık 2010, 20:20:36
Hakan Bey, aslinda kafa karistirici bir sey yok ama simdi sizin soyledikleriniz benim kafami biraz karistirdi. Testi trap tufegiyle yaptiginizi soylemissiniz.

Birincisi, laser bore sighter cihazlari teker teker mi taktiniz? Yoksa iki tane laser bore sighter'iniz mi vardi?

Ikincisi , trap tufeginin "top rib" denilen ust bandi, normal av tufeklerine gore cok daha yuksektir ve daha farkli bir aciyla birlestirilir ust namlu ekseniyle, aticinin "normalden daha ust vurabilmesi icin" cok daha farkli tasarlanir. Yani boylesine yuksek (uzun) atmak icin hazirlanmis bir band uzerindeki arpaciktan da her mesafede ayni noktayi gorebilmeniz daha da ilginc geldi!!!

Keske testlerinizi yaparken bir kac kare fotograf ya da ufak bir video kaydi cekebilseydiniz!

Selamlar...


SN.AYSU bu yorumunuza katılabilirim ancak konunun sizin anlattığınız kadar hassas ve teknik detaylarına girilecek kadar kafa karıştırıcı olmaması gerektiğini düşünüyorum,, pratikte özel yapım bir huğlu trap tüfeğinde bu lazerli aletlerle ESKİŞEHİR poligonunda bir arkadaşımızın silahını kontrol etme şansımız oldu ve gördüğümüz olay 5mt-15mt-25mt-35mt dede arpacıktan bakılan nokta ile namlularında aynı noktayı gösteriyor olduğu şeklindeydi ,,yani SELÇUK BEY,inde söylediği gibi fişek yatağı ile namlu ucu arasındaki konik birleştirme cm,lerle ifade edilebilecek kadar bariz iken bu durumu çıplak gözle bile rahatlıkla teşhis edebiliriz,, bilimsel veriler için elbetteki fizik matematik gerekli ancak bazı durumlarda pratikte bu durumu çözümlemek gerekiyor öyle değilmi.... SELAMLAR.....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 03 Aralık 2010, 20:52:01
Reha Bey,

Yerli ureticiler maalesef bana hala guven vermiyor. Akus, kendisini fiyat ve kalite olarak diger yerlilerden farkli konumlandirmak istiyor. Tufeklerini bizzat kontrol etme firsatim oldu, Karakoy'deki Beretta Bayii Komando Av Magazasi'nda gordum. Soylemek istedigim, yerli tufek ortalamasinin uzerinde bir kaliteye sahip ancak yine de biraz detayli inceleyince ortalama bir Avrupa tufeginden uzak oldugunu farkettim acikcasi... Ancak hatalarini duzelterek ve hep daha iyiyi arayarak devam ederlerse cok guzel seyler cikacaktir ortaya, bana bu hissi verdi en azindan... Cok basarili olmasa da, tufegi elinize aldiginizda, tasarimi ve uretimi icin "gercekten ugrasmislar" izlenimi aliyorsunuz...

Selamlar..


İbrahim bey bence imalatçılarımızda bu süreçler hesaplamalarıyla var fakat olay işçilikte biraz değişiyor gibime geliyor,mesela akus hassas çalışıyor gibi.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Zülküf ÖZDUMAN - 03 Aralık 2010, 22:34:55
Bu güzel paylaşım için sayın AYSU, sayın KÖYDEMİR ve diğer arkadaşlara teşekkürler.. Arkadaşlara şunu sormak istiyorum.Bazı çiftelerde namlular daha açılı birleşiyor.Yani göz kararı bakıldığında bile ortadaki şeridin namlu ucuna doğru daha fazla daraldığı görülüyor. Acaba yakın atışlar için mi yapılmışlar? (ABD üretimi bir çiftede görmüştüm).Sayın KÖYDEMİR böyle tüfeklerin varlığından bahsetmişti ama benim merak ettiğim GÖZ KARARI anlaşılabilirmi? Selamlar..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 03 Aralık 2010, 23:13:09
:) Aslında neden olmasın. İyi fikir. Tüfeğin tepeden fotoğrafını çekersiniz. Her namlunun tam orta noktasını tespit edebilirseniz, çizim programıyla namlu boyunca her bir namlunun eksen hatlarını çizersiniz. Sonra üçgenlerdeki matematik bağıntılarla kaç metrede kesiştikleri konusunda bir fikriniz olabilir. En azından 15 mi, 25 mi gibi kabaca belli olur. Ortaokul öğrencileri bu hesapları öğreniyor ama unutulmuşsa uğraşılmaz.

Daha güzeli, mümkünse tüfeği sabitleyip her namluyla tek kurşun atışı yapmak. Bize lazım olan bu. Gerisi imalatçının kafa yorması gereken şey. İşimize yaramıyorsa başka tüfek bakarız. Sırf merak içinse her yöntem denenebilir. Birbirlerini doğrulayıp doğrulamadığı görülür. Şu lazerli aletten olsa bambaşka olur tabi.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 04 Aralık 2010, 12:16:21
Hakan Bey, tebrikler boş durmamışsınız. O lazerli aleti resminden başka görmedim ama iyi bir şeye benziyor. Her iki namluya birer tane mi taktınız yoksa tek tek mi denediniz? Ayrıntılardan bahseder misiniz? Selamlar
Hakan Bey, aslinda kafa karistirici bir sey yok ama simdi sizin soyledikleriniz benim kafami biraz karistirdi. Testi trap tufegiyle yaptiginizi soylemissiniz.

Birincisi, laser bore sighter cihazlari teker teker mi taktiniz? Yoksa iki tane laser bore sighter'iniz mi vardi?

Ikincisi , trap tufeginin "top rib" denilen ust bandi, normal av tufeklerine gore cok daha yuksektir ve daha farkli bir aciyla birlestirilir ust namlu ekseniyle, aticinin "normalden daha ust vurabilmesi icin" cok daha farkli tasarlanir. Yani boylesine yuksek (uzun) atmak icin hazirlanmis bir band uzerindeki arpaciktan da her mesafede ayni noktayi gorebilmeniz daha da ilginc geldi!!!

Keske testlerinizi yaparken bir kac kare fotograf ya da ufak bir video kaydi cekebilseydiniz!

Selamlar...


DEĞERLİ ARKADAŞLAR tek bir lazer cihazını her iki namluyada ayrı ayrı takarak denedik cihaz 55-60 yaşlarında ANKARA,dan ESKİŞEHİR,deki poligona atışa gelen bir abimize aitti ,, rica ettik bizi kırmadı ve test etmemizi sağladı,,silaha gelince öyle diğer silahlar gibi aşırı yüksek bantlı bir silah değil 75cm namlu boyunda asansörlü kundaklı ,,hem trap hemde faal olarak avda kullanılan bir silah,,inanınki olay sixzin izah ettiğiniz kadar teknik detay gerektirmeyecek kadar basit ,, bir silahtaki namlunun üst banttan arpacığın gördüğü yeri vurmuyor olması çıplak gözle bile çok rahat anlaşılabilir......
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 04 Aralık 2010, 14:51:02
Hakan Bey,

Laser Bore Sighter cihazindan iki tane yoksa ve tek tek takmak zorundaysaniz, yanilirsiniz. Tufegi sıkıca sabitleyebileceginiz saglam bir "gun bench" yoksa, tek laser bore sighter ile sonuc almaniz imkansiz maalesef. 

Konu "arpacigin gordugu yeri vurmuyor olmasi" degil.

Defalarca uzerinden gecildi, "eksenler bir birine cok yakin ve dagilan sacma kolaylikla vurulmayi sagliyor zaten". Konu, vurulup vurulamiyor olmasi degil , iki namlunun sadece tek bir mesafede ayni noktayi gosterebiliyor olmasi.. Ve hatta ust band da buna dahil... Tek bir mesafe...

Farkli konulardan bahsediyoruz.

Selamlar..


DEĞERLİ ARKADAŞLAR tek bir lazer cihazını her iki namluyada ayrı ayrı takarak denedik cihaz 55-60 yaşlarında ANKARA,dan ESKİŞEHİR,deki poligona atışa gelen bir abimize aitti ,, rica ettik bizi kırmadı ve test etmemizi sağladı,,silaha gelince öyle diğer silahlar gibi aşırı yüksek bantlı bir silah değil 75cm namlu boyunda asansörlü kundaklı ,,hem trap hemde faal olarak avda kullanılan bir silah,,inanınki olay sixzin izah ettiğiniz kadar teknik detay gerektirmeyecek kadar basit ,, bir silahtaki namlunun üst banttan arpacığın gördüğü yeri vurmuyor olması çıplak gözle bile çok rahat anlaşılabilir......
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 04 Aralık 2010, 15:46:19
Hakan Bey,

Laser Bore Sighter cihazindan iki tane yoksa ve tek tek takmak zorundaysaniz, yanilirsiniz. Tufegi sıkıca sabitleyebileceginiz saglam bir "gun bench" yoksa, tek laser bore sighter ile sonuc almaniz imkansiz maalesef. 

Konu "arpacigin gordugu yeri vurmuyor olmasi" degil.

Defalarca uzerinden gecildi, "eksenler bir birine cok yakin ve dagilan sacma kolaylikla vurulmayi sagliyor zaten". Konu, vurulup vurulamiyor olmasi degil , iki namlunun sadece tek bir mesafede ayni noktayi gosterebiliyor olmasi.. Ve hatta ust band da buna dahil... Tek bir mesafe...

Farkli konulardan bahsediyoruz.

Selamlar..


SN AYSU anladım siz SN.KÖYDEMİR,inde söylediği üzre <<saçma atan yivsiz bir tüfekle SİNEĞİ GÖZÜNDEN ,,PİREYİDE DİZİNDEN VURMA iddiasında olan avcılarımız grubundan olmaya devam edeceksiniz mikronlarla onuda geçtim mm olarak çakıştırma iddiasında değiliz,, eğer bir tüfekte arpacıktan bakılan nokta kaç mt mesafede olursa olsun(( 1mt----35mt)) namlunun içinden görünmüyorsa o namlu çöpe atılacak bir namludur,, yok eğer arpacığın baktığı noktayı namlu içindede görüyorsanız sorun yoktur OLAY BU KADAR BASİT VE NETTİR konumuz yivsiz saçma atan etki mesafesi en iyi mühimmat ile 60 yard olan tabiri caiz ise iki su borusundan ibarettir.....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 04 Aralık 2010, 16:04:40
selçuk abi bazı gerçekler kabullenilmelidir bence bunu kabul edip bilgi dağarcığımızı geliştirmeliyiz. zaten siznde dediğiniz gibi yivsiz av tüfeği sonuçta genelde saçma ile atış yapıyoruz ve namluların birbirine en uzak olan mesafesine bir bakın 5-6 cm den çok fazla olmasa gerek ve saçma dağılım 10 metreden sonra artık bu mesafeyi telafi etmiş olacak belkide 10 meterdende önce kurşun kullanıyorsanız zaten atış yaptığınız av ona göre büyük olacak  ve 5-6 cm altına üstüne gelmesi pekte sorun olmayacak ve bu mesafe tüfeğin sıfırlandığı noktaya yaklaştıkça azalacaktır. tabiki birbiriyle alakasız yere bakan namlulardan yada sıfırlaması bozuk namlulardan basetmiyoruz zaten üretimi hatalı yapılmış tüfek hiç bir zaman aynı noktayı vurmayacaktır ama bunu gözle tesbit edbiliyorsak zaten o tüfek tamamen itinasız karadüzen üretilmiş bir alettir. yani düzgün üretilmiş bir tüfekteki namlu eksen lerinin çakışması olayı ancak volkan abininde dediği gibi bir düzenekle tesbit edibilir.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 04 Aralık 2010, 17:09:13
selçuk abi bazı gerçekler kabullenilmelidir bence bunu kabul edip bilgi dağarcığımızı geliştirmeliyiz. zaten siznde dediğiniz gibi yivsiz av tüfeği sonuçta genelde saçma ile atış yapıyoruz ve namluların birbirine en uzak olan mesafesine bir bakın 5-6 cm den çok fazla olmasa gerek ve saçma dağılım 10 metreden sonra artık bu mesafeyi telafi etmiş olacak belkide 10 meterdende önce kurşun kullanıyorsanız zaten atış yaptığınız av ona göre büyük olacak  ve 5-6 cm altına üstüne gelmesi pekte sorun olmayacak ve bu mesafe tüfeğin sıfırlandığı noktaya yaklaştıkça azalacaktır. tabiki birbiriyle alakasız yere bakan namlulardan yada sıfırlaması bozuk namlulardan basetmiyoruz zaten üretimi hatalı yapılmış tüfek hiç bir zaman aynı noktayı vurmayacaktır ama bunu gözle tesbit edbiliyorsak zaten o tüfek tamamen itinasız karadüzen üretilmiş bir alettir. yani düzgün üretilmiş bir tüfekteki namlu eksen lerinin çakışması olayı ancak volkan abininde dediği gibi bir düzenekle tesbit edibilir.
sn GÜLTEPE yivsiz tüfekler ile tek kurşunda atıyoruz bunu defalarca denemişliğimiz vardır 50-75mt mesafelerde sabitlenmiş bir tüfekle onlarca atış gerçekleştirerek kendimize göre testler yaptık eğer SN AYSU,nun iddia ettiği gibi mm,rik sıfırlama 36 mt,de kesin ve net olsa idi çifte ile yapılan atışlarda sağ gözden çıkan kurşun o mesafelerde hedefin soluna sol gözden çıkan kurşunda hedefin sağına geçmesi lazım öyle değilmi ??? veya poze ile atış yapılıyorsa alt göz ile atılan kurşun hedefin üstüne üst göz ile atılanda hedefin altına gitmesi gerekiyor ??? iddia edildiği gibi fizik kuralları böyle söylüyor ancak pratikte durum hiçte bu yönde olmuyor bilmem anlatabildimmi ???
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 04 Aralık 2010, 20:29:24
Hakan Bey,

Iki eksen arasindaki mesafe farki, en uzak oldugu noktada uc santim bile degil.. Slug muhimmatin capi ortalama 1,85 santim kadar. En ufak av hedefinin eni ve boyu 7-8 santim veya daha buyuk. Nasil olurda hedefin altindan ustunden sagindan solundan gecirebiliyorsunuz , iki eksenin bir birine en uzak mesafesinin uc santim bile olmadigi iki dogru arasindan ? (ki bu kadar kucuk hedefe slug fisek kullanilmayacagi ve en az 10 santimden daha buyuk bir capta sacma dagilacagi icin tasarimdan gelen eksen farkindan dolayi hedefi vuramamak imkansiz)

Tufek modeline ya da tasarimina gore cok az bir miktar degisse de, namlu cikisinda iki eksenin birbirine olan uzakligi uc santim bile degildir. Bu uc santim bile olmayan uzaklik, mesafe arttikca azalir ve 36m'de sifira duser, yani iki eksen bu mesafede cakisir yani iki namlunun ayni noktayi gosterdigi nokta bu noktadir.

Konu vuramamak degil, yine vuramamaya getirdiniz konuyu. Konu iki namlunun sadece tek bir mesafede ayni noktayi gosteriyor olmasi...

Selamlar...


sn GÜLTEPE yivsiz tüfekler ile tek kurşunda atıyoruz bunu defalarca denemişliğimiz vardır 50-75mt mesafelerde sabitlenmiş bir tüfekle onlarca atış gerçekleştirerek kendimize göre testler yaptık eğer SN AYSU,nun iddia ettiği gibi mm,rik sıfırlama 36 mt,de kesin ve net olsa idi çifte ile yapılan atışlarda sağ gözden çıkan kurşun o mesafelerde hedefin soluna sol gözden çıkan kurşunda hedefin sağına geçmesi lazım öyle değilmi ??? veya poze ile atış yapılıyorsa alt göz ile atılan kurşun hedefin üstüne üst göz ile atılanda hedefin altına gitmesi gerekiyor ??? iddia edildiği gibi fizik kuralları böyle söylüyor ancak pratikte durum hiçte bu yönde olmuyor bilmem anlatabildimmi ???
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 04 Aralık 2010, 21:31:25
Bir de şöyle bakalım: Diyelim ki bir pozede namlular ve şeridin üçü birden birbirine tam olarak paralel olsun. Bununla hiç kımıldatmadan iki gözle atış yapsak ne görmeyi bekleriz? Namlu ağızları arasında ne kadar mesafe varsa, hedefe de aynı aralıkla iki isabet olması lazım değil mi? Kaç santimetre fark olabilir? İşte namlular birleştirilirken bu ikisinin arasındaki mesafenin daha da az olmasına çalışıyor olmalılar. O da İbrahim Bey'in dediği miktarlardan fazla olmaz herhalde.

Bu şekilde düşününce pek önemi yok görünüyor değil mi? Öyle gibi. Bir de şu bant konusunu dahil edip düşünelim. Ben bantla nişan almıyorum ama av için kullanılanlarda ve sözgelimi pozelerde belli bir nişan resmi ile her iki namlunun aynı yere vurması sağlanıyor. Spor tüfeklerinde ise bildiğiniz gibi hedefe isabet oranları farklı. İmalatçılar bu vurma yüzdelerini özenerek yapıyorlar. Hatta yüzdelerini de teknik bilgi olarak veriyorlar. Namlu şeridi işe girince  namluların nasıl birleştiği önem kazanıyor. Bu işi düzgün yapacak üreticinin ciddi donanımı olması lazım. Öncelikle de bilgi donanımı.

İyisi mi ilgi çekici bir yazı göstereyim: http://www.dryfire.com/poi.htm neler var neler :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 04 Aralık 2010, 22:21:25
Volkan Bey, faydali bir link kesinlikle..

Simulator yaziliminin calismasi icin, ilgili donanimini da satin almak gerekiyor ancak , Target Generator uygulamasini indirdim, cok ufak ama sevimli bir uygulama... Evinizdeki yazicidan bile , istediginiz turde hedef kagitlarini, A4, A3 istediginiz boyutta basiyor.

Ben bir kac tane bastim.. Hem yivli, hem de yivsiz tufekler icin, farkli standartlarda (uzaklik ve kalibre farklarina gore) bolca hedef kagidi hazirlamaniz icin cok faydali.. Ozellikle tufegiyle test atislari yapmak isteyenler icin faydali olur.

Programin linki ; http://www.dryfire.com/download/tgeninstall.exe

Tesekkurler Volkan Bey...

Selamlar...




Bir de şöyle bakalım: Diyelim ki bir pozede namlular ve şeridin üçü birden birbirine tam olarak paralel olsun. Bununla hiç kımıldatmadan iki gözle atış yapsak ne görmeyi bekleriz? Namlu ağızları arasında ne kadar mesafe varsa, hedefe de aynı aralıkla iki isabet olması lazım değil mi? Kaç santimetre fark olabilir? İşte namlular birleştirilirken bu ikisinin arasındaki mesafenin daha da az olmasına çalışıyor olmalılar. O da İbrahim Bey'in dediği miktarlardan fazla olmaz herhalde.

Bu şekilde düşününce pek önemi yok görünüyor değil mi? Öyle gibi. Bir de şu bant konusunu dahil edip düşünelim. Ben bantla nişan almıyorum ama av için kullanılanlarda ve sözgelimi pozelerde belli bir nişan resmi ile her iki namlunun aynı yere vurması sağlanıyor. Spor tüfeklerinde ise bildiğiniz gibi hedefe isabet oranları farklı. İmalatçılar bu vurma yüzdelerini özenerek yapıyorlar. Hatta yüzdelerini de teknik bilgi olarak veriyorlar. Namlu şeridi işe girince  namluların nasıl birleştiği önem kazanıyor. Bu işi düzgün yapacak üreticinin ciddi donanımı olması lazım. Öncelikle de bilgi donanımı.

İyisi mi ilgi çekici bir yazı göstereyim: http://www.dryfire.com/poi.htm neler var neler :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 05 Aralık 2010, 01:03:18
:) O linki verirken hem renkli olması, hem milletin simülasyonla bile çalıştığını görürken, vuruş ve nişan hatlarını inceleyelim istedim. Okuması zevkliydi.

Biz avcılar için neticenin ne  olduğu önemli olduğu için, daha önce de yazdığım gibi, tüfeği sıkıca tutup nişan alarak(bu kelime yivsizde garip ama) her iki gözden tek kurşun veya sıkı şokla saçma atışı yapıp duruma bakmak kafi aslında. Maksat avı ele geçirmekse bu test  yeterli fikir verir. Ötesi imalatçının derdi. Diyelim ki poze ile 30 m civarı atış yapınca namluların birinin su koyverdiğini görürsek fabrikasına şikayet ederiz. Becerirlerse düzeltirler :)

Bu işleri öğrenmek için araştırabiliriz tabi ama ilerledikçe de anlaması da açıklaması da zor olur. Bu kesişme mesafesine 36 m falan diyorlarsa da Allah'ın emri değil. Paralel yapan bir Finli bile varmış :) Şerit, pitch gibi konular özellikle Trap falan atanlar için daha önemli. Tüfek bir bütündür ve atıcısıyla da beraber düşünmek daha doğru olur.

Beğendiğim bir fıkrada Nasreddin Hoca'ya neden perdelerin üzerinde tek noktaya basarak bağlama çalıyorsun demişler. Başkaları perdelerin üzerinde elini dolaştırıyor demişler. Hoca'da, onlar benim bastığım yeri arıyorlar demiş. Acaba Hoca'ya tüfek sipariş etseler ölçüleri de tek mi olurdu?

Yine yine, avcı olarak bize kafi geleni, nişanı bozmadan iki gözle ateş edip nişan aldığımız noktaya göre kendi değerlendirmemizi yapmamız. Bu şekilde namluların açısı ve üst şeridin birlikte nasıl bir sonuca yol açtığını görürüz.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 05 Aralık 2010, 01:23:53
:) Selamlar Volkan Bey...


:) O linki verirken hem renkli olması, hem milletin simülasyonla bile çalıştığını görürken, vuruş ve nişan hatlarını inceleyelim istedim. Okuması zevkliydi.

Biz avcılar için neticenin ne  olduğu önemli olduğu için, daha önce de yazdığım gibi, tüfeği sıkıca tutup nişan alarak(bu kelime yivsizde garip ama) her iki gözden tek kurşun veya sıkı şokla saçma atışı yapıp duruma bakmak kafi aslında. Maksat avı ele geçirmekse bu test  yeterli fikir verir. Ötesi imalatçının derdi. Diyelim ki poze ile 30 m civarı atış yapınca namluların birinin su koyverdiğini görürsek fabrikasına şikayet ederiz. Becerirlerse düzeltirler :)

Bu işleri öğrenmek için araştırabiliriz tabi ama ilerledikçe de anlaması da açıklaması da zor olur. Bu kesişme mesafesine 36 m falan diyorlarsa da Allah'ın emri değil. Paralel yapan bir Finli bile varmış :) Şerit, pitch gibi konular özellikle Trap falan atanlar için daha önemli. Tüfek bir bütündür ve atıcısıyla da beraber düşünmek daha doğru olur.

Beğendiğim bir fıkrada Nasreddin Hoca'ya neden perdelerin üzerinde tek noktaya basarak bağlama çalıyorsun demişler. Başkaları perdelerin üzerinde elini dolaştırıyor demişler. Hoca'da, onlar benim bastığım yeri arıyorlar demiş. Acaba Hoca'ya tüfek sipariş etseler ölçüleri de tek mi olurdu?

Yine yine, avcı olarak bize kafi geleni, nişanı bozmadan iki gözle ateş edip nişan aldığımız noktaya göre kendi değerlendirmemizi yapmamız. Bu şekilde namluların açısı ve üst şeridin birlikte nasıl bir sonuca yol açtığını görürüz.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 06 Aralık 2010, 12:11:55
Hakan Bey,

Iki eksen arasindaki mesafe farki, en uzak oldugu noktada uc santim bile degil.. Slug muhimmatin capi ortalama 1,85 santim kadar. En ufak av hedefinin eni ve boyu 7-8 santim veya daha buyuk. Nasil olurda hedefin altindan ustunden sagindan solundan gecirebiliyorsunuz , iki eksenin bir birine en uzak mesafesinin uc santim bile olmadigi iki dogru arasindan ? (ki bu kadar kucuk hedefe slug fisek kullanilmayacagi ve en az 10 santimden daha buyuk bir capta sacma dagilacagi icin tasarimdan gelen eksen farkindan dolayi hedefi vuramamak imkansiz)

Tufek modeline ya da tasarimina gore cok az bir miktar degisse de, namlu cikisinda iki eksenin birbirine olan uzakligi uc santim bile degildir. Bu uc santim bile olmayan uzaklik, mesafe arttikca azalir ve 36m'de sifira duser, yani iki eksen bu mesafede cakisir yani iki namlunun ayni noktayi gosterdigi nokta bu noktadir.

Konu vuramamak degil, yine vuramamaya getirdiniz konuyu. Konu iki namlunun sadece tek bir mesafede ayni noktayi gosteriyor olmasi...

Selamlar...


SN.AYSU anlatmak istediğim durumu yanlış anladınız bakınız mesafe 50mt-75mt diyorum sizde 36 mt mesafede iki namlunun eksen çakışmasından bahsediyorsunuz ve bundan önceki mesajlarınızdan birinde yazdığınız gibi <<Aynen oyle dediginiz gibi.. Zaten yukaridaki Ingilizce yazinin devami da sizin soylediginiz konudan bahsediyor. 36 m mesafeden sonra, sol namludan cikanlar, sag namludan cikanlarin sagina, sag namludan cikanlar da sol namludan cikanlarin soluna geciyor. Ancak bu genel av mesafesi icin standart alinmis bir mesafe 40 yard yani yaklasik 36 metre>>demek oluyorki fizik kanunlarına göre 36 mt mesafeden sonra olması gerekenler bu yönde ise 50-75 mt mesafelerde tek kurşun mühimmatlar ile hedef nasıl vurulacak ??? anlatmak istediğim buydu... TEORİKTEKİ BİLGİLER ,, PRATİKTE BAZEN AYNI SONUÇLARI VERMİYOR....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 06 Aralık 2010, 12:31:32
Selamlar İbrahim Bey. Daha demin farkettim selamınızı. Kusuruma bakmayın.

Hakan Bey, teorik bilgilerin pratikte aynı sonucu her zaman vermediğinde çok hak veriyorum. Bu hedefi vuramama biraz da tüfeğin arkasındakiyle alakalı. Saçmalar, kurşun daha çıkmadan namlu hareket ettiği için midir, nedir? Teoriler belli şartlar tam sağlandığında gerçekle örtüşür. Avda ne mengene, ne aynı mesafe, ne aynı sıkı,... yok :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 06 Aralık 2010, 17:29:38
Hakan Bey, teorikteki bilgiler pratikte bazen ayni sonuclari veremeyebilir, bu dogru ancak bu ifade, pratikte aslinda varolan bazi dis etken ve bunlara bagli parametreleri teorik hesaba katmamayi (havanin muhimmata gosterdigi direnc ve bu dirence bagli ters yonde olusan kuvvet, yer cekimi ivmesinin muhimmat uzerindeki etkisi ve bu ivmenin dusey yonde olusturdugu kuvvet vs gibi) anlatir. Bu ifade, teorikte bir mesafede cakisan eksenleri pratikte her mesafede cakisir duruma getirmez.

Namlu agzinda eksenler arasindaki 3 santim bile olmayan mesafe, (tufegin namlu cakismasinin 36m olmasi durumunda) giderek azalarak 36m'de sifira dusecek yani eksenler bu noktada cakisacak, bu noktadan sonra eksenler arasindaki mesafe artmaya baslayacak, giderek artarak, 36m'nin yaklasik iki kati olan 72m gibi bir mesafede yine 3 santim bile olmayan, namlu agzindaki farka ulasacak.. Yani 72 m'de iki namlu ekseni arasinda yine 3 santimden az bir mesafe olacak. Yani 72 m'de dahi "eksen farkindan kaynaklanan" bir vuramama yine sozkonusu olmayacak.  

Bununla birlikte, "double barrel shotgun" denilen yivsiz silahlar icin 72m mesafesi cok uzak sayilabilecek bir mesafedir. Bu mesafeye gelene kadar sozkonusu slug muhimmat, kendisine etkiyen hava mukavemeti (dolayisiyla ters yonde ve ruzgarla farkli yonlerde olusan kuvvet), yer cekimi ivmesi ve bunun muhimmatin kutlesiyle olusturdugu yer cekimi kuvvetinden dolayi yer merkezine dogru muhimmatin "dususu", enerjisini cok fazla azaltmis olacak, hem nisan hattindan hem de ait olduklari namlu eksenlerinden uzaklasmaya baslamis olacaklardir. Eksenlerden ayrilmamis olsalar dahi, hedef uzerindeki tesirleri 72m gibi bir mesafede cok dusuk seviyelere ulasmis olacaktir.

Selamlar...



SN.AYSU anlatmak istediğim durumu yanlış anladınız bakınız mesafe 50mt-75mt diyorum sizde 36 mt mesafede iki namlunun eksen çakışmasından bahsediyorsunuz ve bundan önceki mesajlarınızdan birinde yazdığınız gibi <<Aynen oyle dediginiz gibi.. Zaten yukaridaki Ingilizce yazinin devami da sizin soylediginiz konudan bahsediyor. 36 m mesafeden sonra, sol namludan cikanlar, sag namludan cikanlarin sagina, sag namludan cikanlar da sol namludan cikanlarin soluna geciyor. Ancak bu genel av mesafesi icin standart alinmis bir mesafe 40 yard yani yaklasik 36 metre>>demek oluyorki fizik kanunlarına göre 36 mt mesafeden sonra olması gerekenler bu yönde ise 50-75 mt mesafelerde tek kurşun mühimmatlar ile hedef nasıl vurulacak ??? anlatmak istediğim buydu... TEORİKTEKİ BİLGİLER ,, PRATİKTE BAZEN AYNI SONUÇLARI VERMİYOR....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Zülküf ÖZDUMAN - 06 Aralık 2010, 23:31:20
Sayın Aysu'nun dediği gibi o mesafelerde dış etkenler(özellikle yer çekimi etkisi) eksenlerden kaynaklanan sapmalardan daha büyük sapmalara neden olur. Örneğin; tek kurşun atışlarında 70-80 m. gibi mesafelerde alt namlu ile yaptığımız atışlarda bile yer çekimi etkisini (pratikten edindiğimiz bir alışkanlıkla) düşünerek hedefin 20-30 cm. yukarısına nişan alıyoruz!
  Sayın Aysu, acaba su üzerinden yapılan atışlarda (akarsu veya göl) yer çekimi etkisi (suyun yoğunluğundan dolayı) daha fazla olabilirmi? Eskilerin "su kurşunu çeker" deyimi ne kadar doğrudur? Bu konudaki düşüncenizi paylaşırsanız seviniriz..ESENLİKLER..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ali AKTÜRK - 06 Aralık 2010, 23:48:52
Su üzerinde bir hedefe attığım da saçmaların beklenenden alt vurduğuna şahit oldum...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 07 Aralık 2010, 09:40:34
Merhaba,

Yivli veya yivsiz silahlara ait her turlu muhimmat, namluyu terkettikten sonra, parabolik (egri) bir yorunge izler. Hic bir fisek yoktur ki, namluyu terkeden parcasi ya da parcalari tam olarak dosdogru bir hat uzerinde yol alabilsin. Buna en buyuk sebepler; daha onceki mesajlarimizda da bahsettigimiz,

1) Yer cekimi ivmesiyle (ulkemizin bulundugu lokasyonda, deniz seviyesi degeri yaklasik 9,8 m/s2 civarinda olmasi lazim) muhimmatin kutlesi uzerinde olusan dusey yer cekimi kuvveti ,

2) Muhimmata havanin gosterdigi mukavemet ki, en siddetlisi muhimmatin yonune ters istikamette etkiyen olmakla birlikte, atis yapilan bolgede cesitli yonlerden esen ruzgarlarin olusturdugu bileske kuvvetler de muhimmatin yorungesinden sapmasina ve giderek enerjisini kaybetmesine yol acar.

Muhimmat, hedefe ulastiginda kalan butun enerjisini, carpma hareketiyle hedefe bosaltir, yeterli enerjisi kaldiysa hedef icerisine penetre olur (saplanabilir ya da daha da ileri giderek hedef arkasindan cikabilir).

Asagidaki sekilde, ornek bir, "tek parca yivli muhimmatinin", namludan ciktiktan sonra izledigi "Ballistic Trajectory" denilen "muhimmat yorungesi", mesafe ekseni uzerinde gosteriliyor.

Sekilde;

Egri olarak gordugunuz parabolik cizgi, bullet trajectory yani yivli fiseginden cikan cekirdegin gercekte izledigi yol,

Kesikli dogru olarak gordugunuz cizgi, "Line of Sight" yani tufegin "durbun nisan hatti",

Uzerinde, 50, 100, 150, 200 Yard gibi mesafe degerlerini gordugunuz yere paralel eksen , Level Line ya da "namlu ekseni",

"Sight Height" olarak belirtilen yukseklik farki da, namlu ile durbun arasindaki yukseklik farkidir. (Yivli av tufeklerinde genellikle 1,5 - 2,0 inch kadardir)   

Dikkat ederseniz, muhimmatin parabolik egrisi, durbun nisan hattini 1 degil, 2 ayri noktada kesiyor;

Ilki; atis esnasinda silahi yere tam paralel tutabilseniz bile, namlu agzinin yere paralel degil de genellikle cok kucuk bir aciyla yukari dogru firlatma acisiyla birlikte, yiv-set etkisiyle donerek cikan muhimmatin Line of Departure denilen yukselme hatti uzerinde, (bu ornekte yaklasik ~ 40 yard gibi bir mesafede) durbun nisan hattini kestigi nokta,

Ikincisi; durbun nisan hatti ile namlu ekseninin cakistigi nokta, yani sifir noktasi olan 200 Yard'da durbun nisan hattini kestigi noktadir ki bu nokta uzerinde 3 ayri yorunge birden cakisir;

1) Nisan hatti (durbunden gorulen ya da goz-gez-arpacik hattindan gorulen),

2) Namlu ekseni (namlunun idealde var oldugu kabul edilen ekseni) ,

3) Muhimmatin yorungesi (muhimmatin namludan ciktiktan sonra gercekte aldigi yol).

(http://img828.imageshack.us/img828/8092/ballistictrajectory.jpg) (http://img828.imageshack.us/i/ballistictrajectory.jpg/)

(Sekilde, "Time of Flight", "Total Drop", "Muzzle Velocity", "Trajectory Mid-Range Height" vs gibi degerler sayisal ve nicel olarak belirtilmemis)


Atesli silahlarda, kullanilan fisegin tek parca slug vb muhimmat, cok parcali sacma ya da yivli fisek cekirdegi atilmasi durumlarinda, her birinin matematiksel yorunge fonksiyonlari bir birlerinden farkli olmakla birlikte, cizecekleri egri asagi yukari bu egriye benzeyecektir. 

Simdi gelelim, su uzerinden atilan fisegin normalden daha kisa (alt) vuruyor tecrubesinin muhtemel sebeplerine…

Yukarida, 1) numarali maddede bahsettigimiz, yer cekimi ivmesi degeri, dolayisiyla yer cekimi kuvveti, deniz seviyesinden yukseldikce azalir, bu da deniz suyuna yakin yapilan atislarda, ya da deniz seviyesindeki su birikintileri, golet vs uzerinden yapilan atislarda, muhimmatta daha buyuk dusus anlamina da gelir ki sebeplerden biri bu olabilir. (yer cekimi ivmesi ekvator bolgesine yaklastikca da artar ve atesli silahlarin atislarindaki "dusus" bu bolgelerde de nispeten fazla olur.)

Bundan baska, tabii ki, yer cekimi kuvvetinin ve hava mukavemetinin de haricinde, kutlesi olan her cismin, kutlesi olan bir diger cisme uyguladigi bir de cekim kuvveti vardir. Suyun da bir kutlesi var, atilan muhimmatin da bir kutlesi var.

Law of Gravitation olarak bilinen bu cekim kanununa gore  ;

Ilk cismin kutlesi ; m1
Ikinci cismin kutlesi ; m2
Bu iki cisim arasindaki mesafe ; x
Bu iki cismin birbirine uyguladigi cekim kuvvetine; F
Evrensel cekim carpan sabitine de, G

der isek;

kabaca fikir verebilmesi acisindan en basit ve lineer sekliyle integral hesaba girmeden;

F= (G . m1 . m2) / (x^2)

gibi bir bagintiyla iki cismin bir birini cektigini ya da suyun kursunu cektigini soyleyebiliriz ancak, buraya detaylarini yazarak kafa karistirmak istemedigim bazi hesaplar yaptim ve
gol ya da goletin yogunlugu ve kutlesi ne kadar buyuk olursa olsun (m1),
ortalama 1.80 boyundaki bir avcinin (dolayisiyla suyla kursun arasindaki degisken mesafe x ~ 1.80m olarak hesapladim) ,
12 Ga fiseginden cikan ortalama kursun kutlesiyle (m2 ~ 30g),
aralarinda olusan F cekim kuvveti, yukarida bahsettigim yer cekimi kuvveti ve hava mukavemetinden dolayi olusan ters kuvvetler yaninda ihmal edilebilecek kadar cok cok kucuk cikti (tekrar kontrol etmedim, hesap hatasi da yapmis olabilirim).

Bundan baska, elimdeki kaynaklar arasinda bu konuyla direkt ilgili olabilecegini dusundugum;

-Ballistics; Theory and Design-Donald E. Carlucci, Sidney S. Jacobson ,

-Ballistics and Ammo 4, - Bob Forker ,

-Ammo Encyclopedia, Michael Bussard ,

-The Hunter's Guide to Accurate Shooting, Wayne van Zwol ,

-Mysteries of Shotgun Patterns, George G. & Thompson, Charles E. Oberfell

kitaplarinin hicbirinde, su uzerinden yapilan yakin mesafe (shotgun) atislarinda (Balistik'te, benzer mesafelerdeki hemen hemen tum atislar (short range) yakin mesafe olarak kategorilendirilir), normalden cok farkli (30 santim gibi buyuk) bir dususe sebep olabilecek "suyla direkt ilgili olarak" cok ozel bir durumdan bahseden herhangi bir konuya rastlayamadim. 

Ozellikle "Ballistics; Theory and Design", Amerikan Universitelerinde ilgili muhendislik bolumlerinin Ballistics derslerinde okutulan bir kitaptir ki bu detaydaki bir kitapta bahsedilmemis olan ve shotgun atislarina bu kadar buyuk derecede etkiyen cok ozel bir "su atisi" durumunun olabilecegini de pek sanmiyorum.

Olabilecek bir diger muhtemel sebep, kullanilan muhimmatin Muzzle Velocity (namlu terkedis hizi) degerinin nispeten dusuk olmasi da olabilir. Fisek markasinin ya da modelinin farkli olmasi bu farki ortaya cikarabilecegi gibi, soz konusu hiz degeri, pratikte bazen "yerli fiseklerde" ayni marka ayni model fisegin farkli parti serilerinde bile farklilik gosterebiliyor. (Konu ne olursa olsun, yerli uretim soz konusu oldugunda standardizasyon sorununun varligi maalesef gormezden gelinemez bir gercek olarak karsimiza cikiyor!).

Ayni lokasyonda, hem ayni seviyedeki karasal alan uzerinde, hem de bahsi gecen su uzerinde, deneme atis sayisini arttirarak (bir kac 100'le ifade edilebilecek kadar) , yani "test orneklemi"ni genisleterek alinan sonuclar devamli benzer cikiyorsa, yani ayni su-gol ya da golet uzerinde buyuk oranda ve istikrarli "dusus" devam ediyorsa, sebebin ya da sebeplerden birinin muhimmat olmadigi sonucuna da varilabilir tabii.

Ancak bununla birlikte, sunu da soyleyebiliriz belki; gol, deniz ya da benzeri su kutleleri uzerinde , ilgili cografyadaki karasal alan uzerinde olusan hava akimindan cok daha farkli, muhtemelen daha sert ve etkili hava akimlari olusuyor olabilir ki (farkli yuksek yamaclar arasinda alcaga inerken, isi ve basinc farkiyla olusan fön ruzgarlari gibi mesela) bu ekstra hava mukavemeti de, yukarida bahsettigimiz 2 numarali maddede gecen, muhimmatin yorungesi uzerindeki enerjisini tuketen yonde etkiyen, hava mukavemeti sinifinda ekstra bir kuvvet sayilabilir diye dusunuyorum. Yani bahsettiginiz eskilerin "su kursunu ceker" sozlerinin, tam olarak eskilerin dusundugu sekliyle olmasa da, gerceklik payinin "olabilecegini" dusunuyorum.

Biraz uzun olmus, kusura bakmayin :)

Selamlar…



Sayın Aysu'nun dediği gibi o mesafelerde dış etkenler(özellikle yer çekimi etkisi) eksenlerden kaynaklanan sapmalardan daha büyük sapmalara neden olur. Örneğin; tek kurşun atışlarında 70-80 m. gibi mesafelerde alt namlu ile yaptığımız atışlarda bile yer çekimi etkisini (pratikten edindiğimiz bir alışkanlıkla) düşünerek hedefin 20-30 cm. yukarısına nişan alıyoruz!
  Sayın Aysu, acaba su üzerinden yapılan atışlarda (akarsu veya göl) yer çekimi etkisi (suyun yoğunluğundan dolayı) daha fazla olabilirmi? Eskilerin "su kurşunu çeker" deyimi ne kadar doğrudur? Bu konudaki düşüncenizi paylaşırsanız seviniriz..ESENLİKLER..


Su üzerinde bir hedefe attığım da saçmaların beklenenden alt vurduğuna şahit oldum...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 07 Aralık 2010, 15:17:14
DEĞERLİ ARKADAŞLAR pratikte bizzat kendim deneyerek edindiğim bir deneyimimi daha paylaşayım istedim.... bizim klasik foster tipi tek kurşunlarımız öyle söylenildiği gibi 50-75mt mesafelerde yer çekimi nedeniyle öyle kolaylıkla düşüş göstermiyor.. ayrıca 75mt mesafede 40mmX40mmX2mm ,lik profili delip geçtiği ve hedef dikilen profilden yapılmış çerçeveyi kırıp yere indirdiğini çoğu kez gözlemledim...bununla birlikte 85-100mt mesafelerde sırası ile 8-13 cm düşüş göstererek alt vuruyor....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ali AKTÜRK - 07 Aralık 2010, 16:04:39
İbrahim bey renk getirdiniz siteye...Hesaplamaları anlamak biraz zor olsada bizim için, güzel yazı olmuş elinize sağlık.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 07 Aralık 2010, 21:11:29
Elinize sağlık İbrahim Bey. Bu konulara taze güç oldunuz. Çoğumuz biraz yorgunuz :)

Şu suyun aşağı çekmesini kim görmüşse bir güzel açıklasa diyorum. Ben de suya atış yaptım ama hiç bir zaman attığımdan aşağı gittiğini görmedim.

Su hala memlekette var, tüfekle, fişek de var. Böyle bir gerçek varsa hala vardır değil mi? İsteyen kendisi de denesin. Ne gördüyse buraya yazsın bir bakalım. Bence bu kanının sebebi, etek saçmalarının suya çarptığı yerler.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 07 Aralık 2010, 21:13:14
Elinize sağlık İbrahim Bey. Bu konulara taze güç oldunuz. Çoğumuz biraz yorgunuz :)

Şu suyun aşağı çekmesini kim görmüşse bir güzel açıklasa diyorum. Ben de suya atış yaptım ama hiç bir zaman attığımdan aşağı gittiğini görmedim.

Su hala memlekette var, tüfekle, fişek de var. Böyle bir gerçek varsa hala vardır değil mi? İsteyen kendisi de denesin. Ne gördüyse buraya yazsın bir bakalım. Bence bu kanının sebebi, etek saçmalarının suya çarptığı yerler.

:D :D :D :D :D :D ;) ;) ;) ;) ;)çok güzel ve faydalı bir paylaşım oldu SN.İBRAHİM AYSU,nun yapmış olduğu bilimsel paylaşımların ışığında birçok konu çok çok daha iyi anlaşıldı..... ancak namlu birleştirmeleri bozuk bir silah,,,, işi bilen bir insan için çıplak göz ilede çok çok rahatlıkla anlaşılabilecek bir durumdur...TÜM DOSTLARA SELAM VE SAYGILAR....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Zülküf ÖZDUMAN - 07 Aralık 2010, 21:53:06
Paylaşım için teşekkürler.. Avcılık konusunda bilgilenmek ve bilgilendirmek için gösterilen çaba tıpkı avlanmak gibi zevkli bir "yorgunluk" olsa gerek...ESENLİKLER..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 08 Aralık 2010, 00:54:32
Tesekkurler arkadaslar,

Selamlar...


İbrahim bey renk getirdiniz siteye...Hesaplamaları anlamak biraz zor olsada bizim için, güzel yazı olmuş elinize sağlık.

Elinize sağlık İbrahim Bey. Bu konulara taze güç oldunuz. Çoğumuz biraz yorgunuz :)

Şu suyun aşağı çekmesini kim görmüşse bir güzel açıklasa diyorum. Ben de suya atış yaptım ama hiç bir zaman attığımdan aşağı gittiğini görmedim.

Su hala memlekette var, tüfekle, fişek de var. Böyle bir gerçek varsa hala vardır değil mi? İsteyen kendisi de denesin. Ne gördüyse buraya yazsın bir bakalım. Bence bu kanının sebebi, etek saçmalarının suya çarptığı yerler.


Paylaşım için teşekkürler.. Avcılık konusunda bilgilenmek ve bilgilendirmek için gösterilen çaba tıpkı avlanmak gibi zevkli bir "yorgunluk" olsa gerek...ESENLİKLER..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Raha BOLAT - 08 Aralık 2010, 10:59:38
meraklısına güzel paylaşım.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ahmet BAŞIBÜYÜK - 06 Ocak 2011, 11:33:02
BU FORUMA GELMİŞKEN SORMAK İSTİYORUM ÜLKEMİZDE SATILAN AV TÜFEKLERİNİN EN KALİTELİSİ SİZCE HANGİSİDİR... BEN ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM AV MERAKLISIYIM AMA ONA AYIRACAK ZAMANI PEK BULAMIYORUM.... HUĞLU MARKALAR BENİM BİLDİĞİM KADARIYLA ÇOK KALİTELİ İŞÇİLİK VE AV VURMADA ÇOK İYİ TÜFEK OLDUĞU GÖRÜŞÜNDEYİM. BİLGİLERNİZLE BENİ AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Selami BARDAKÇI - 07 Ocak 2011, 16:40:01
2 NAMLULU KIRMA TÜFEKLERDE bence en önemli konu 2 namlunun aynı yeri görmesi...

deney çok basittir...sadece namlu ele alınır...arpacık evde herhangi bir hedefe getirilir...üst namludan bakıncı büyük olasılıkla arpacığın baktığı hedef komple üst namlu içinde görünür...
Bundan sonra genelde işler karışır...Eğer alt namludan bakınca aynı hedef göremiyorsanız....

Avda tavşan nasıl kaçtı diye çok düşünürsünüz.....Alt namlu böyle bir durumda adı gibi ALT atar...

Bu çiftelerdede aynı şekildedir..Bu sefer gözlerden biri daha açık atar....

Burda USTANIN SANATÇILIĞI konuşur.....

Ben geçtiğimiz günlerde bir 55cm 2 gözde kaval namlu yaptırdım KONYAda valla TEBRİK ETMEK LAZIM....2 namluda muazzam çakışmış...Ellerinize sağlık....

RASTGELE


çift namlular birçok fişeğin etkili menzili olan 35 m mesafeye sıfırlanmıştır; iki namlunun da atışları 35 m mesafedeki hedefi aynı noktadan vurur.

KONTROL:
Namlulara kapsülü çıkarılmış birer boş kovan konur
tüfek normal nişanla 35 metredeki hedefe sabitlenir
her iki kapsül deliğinden de bakıldığında nişan alınan noktanın görülmesi gerekir

RASTGELE
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 07 Ocak 2011, 18:09:20
Aynen soylediginiz gibi Selami Bey...

Soylediginiz yontem cok pratik ve dogru bir yontem. Bir baska daha kolay kontrol yontemi de, tufegi 2 tane asagidaki gibi Laser Bore Sighter'la doldurmaktir. Tufek farkli mesafelerdeki hedefe tutuldugunda gorulecektir ki, iki namlu her mesafede degil, "sadece tek bir mesafede" ayni noktayi gosteriyor, tufegin uretimde namlu sifirlamasini 36 metrede yapildiysa,  iki tane kirmizi lazer noktasi 36 metre mesafedeki hedefte ust uste cakisacak ve tek bir noktaymis gibi gorunecek (tufek kaliteli bir tufekse cakisma olur, kaliteli degilse ya da namlu birlestirme hatali yapildiysa hic bir noktada hic bir mesafede cakisma olmaz) , diger butun mesafelerdeki (daha yakin ve daha uzak tum mesafelerdeki) hedeflerde, iki farkli noktada iki tane kirmizi nokta gorulecektir.

Kirmizi noktalarin bir birinden uzakligi baslangicta en uzak oldugu noktada, yani iki kirmizi nokta arasindaki mesafe 2 cm'den biraz fazla (namlunun ureticisine gore degisebilir) olacak, hedefe yaklastikca iki kirmizi nokta da bir birine giderek yaklasacak, namlunun tasarimindaki sifirlama mesafesi 36 metreyse, tam 36 metrede iki kirmizi nokta bir biriyle cakisacak ve tek bir  nokta gibi gorunecektir. Iste bu mesafe, iki namlunun ayni noktayi gosterdigi mesafedir. Bu mesafeden uzaklastikca, bu sefer iki nokta bir birinden ayrilacak ve bu defa giderek daha da uzaklasmaya baslayacak, sifirlama mesafesi olan 36metre'nin tam 2 kati uzaklikta yani 72 metre gibi bir mesafede 2 kirmizi nokta arasindaki mesafe yine baslangictaki 2 cm'den biraz daha fazla olan degerine ulasacaktir. 72 metre'den daha da uzaklastikca, bu fark 3 cm, 4cm vs seklinde bir birinden uzaklasarak bir daha bir birlerine hic yaklasmamak uzere artacaktir ki bu mesafelerde, shotgun tufeklerle zaten atis ve av yapilmaz.  

12 Gauge Laser Bore Sighter
(http://img402.imageshack.us/img402/1337/12gaugelaserboresighter.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/12gaugelaserboresighter.jpg/)

12 Gauge Laser Bore Sighter
(http://img218.imageshack.us/img218/9549/boresighter2.jpg) (http://img218.imageshack.us/i/boresighter2.jpg/)

Sekildeki gibi, yanyana ya da ust-alt cifte shotgun tufekler tek bir mesafe haric, devamli farkli noktalari gosterirler. Sifirlandiklari mesafede (bu mesafe yukarida da yazildigi gibi genellikle 36metredir), asagidaki kesikli cizgilerle gosterilen namlu eksenleri bir birine dokunurlar yani cakisirlar. Bu mesafeden baska tum mesafelerde, namlular iki ayri noktayi gosterir. 
(http://img404.imageshack.us/img404/1456/boressights.jpg) (http://img404.imageshack.us/i/boressights.jpg/)


Selamlar..




çift namlular birçok fişeğin etkili menzili olan 35 m mesafeye sıfırlanmıştır; iki namlunun da atışları 35 m mesafedeki hedefi aynı noktadan vurur.

KONTROL:
Namlulara kapsülü çıkarılmış birer boş kovan konur
tüfek normal nişanla 35 metredeki hedefe sabitlenir
her iki kapsül deliğinden de bakıldığında nişan alınan noktanın görülmesi gerekir

RASTGELE

Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 07 Ocak 2011, 18:39:39
hakan abi bu namlu çakışma işi pek avcı olarak bizim hesaplamamız gereken birşey değil dediğin gibi bak foster kurşun 100 metrede 8-13 santim demişsin zaten federal ve remingtonun sitelerindede var tam hatırlamıyorum ama senin söylediğinden çok farklı değil sonuçlar ama düşüş kurşunun gramıylada alakalı ben kendimde attım kurşun gerçekten çok uzak diyebileceğimiz yere gidebiliyor domuz giderken yaptığın atış sonrası kurşun domuzun ayağının dibine düşmesi beni bile şaşırtmıştı, ama önemli olan gitmesi değil en yüksek performansın alınması 50-75 metrede ibrahim abinin dediği gibi çokta umursayacağımız birşey değil çünkü mühimmatın çapı ve isabet yerindeki görüntüyü itibariyle bize gayet normal gelecektir.



asıl baştaki konu bu değildi.kaliteli bir tüfek mekanizmasının çalışması falan tabiki kullanımla anlaşılabilir yalnız benim için kaliteli bir tüfek denildimi kullanılan malzemesi basınç dayanımları yapabileceği atış adedi gibi bilgilerin verilebilmesi ve işçilik olarakta parçalarının birbirine  toleransları uygun birşekilde birleştirilmesi lazım.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 07 Ocak 2011, 19:40:01
Sevgili Abdullah kardesim,

Ilk yazdigin cumleyi su sekilde degistirebiliriz;

Namlu birlestirme tasarimi bizim isimiz degil ancak, biz tuketiciler olarak gerektiginde silahimizin ve namlumuzun kalite kontrolunu yapabilecek kadar kalite bilgisine sahip olmali, gerektiginde bu testleri yapabilmeli, ureticiden detaylarda sakli olan kaliteyi talep edebilmeliyiz ki, uretici de bize kaliteli urunler arz etmek zorunda kalsin... Aksi takdirde, bir kisim avcimiz "yerli uretim tufeklerin kalitesizliginden" sikayet etmeye, diger kalan avcilarimiz da, "farkinda olmadan kalitesiz urunleri" kullanmaya devam edecekler. Bu gercek kesinlikle boyle bilinmeli.

Selamlar...



hakan abi bu namlu çakışma işi pek avcı olarak bizim hesaplamamız gereken birşey değil dediğin gibi bak foster kurşun 100 metrede 8-13 santim demişsin zaten federal ve remingtonun sitelerindede var tam hatırlamıyorum ama senin söylediğinden çok farklı değil sonuçlar ama düşüş kurşunun gramıylada alakalı ben kendimde attım kurşun gerçekten çok uzak diyebileceğimiz yere gidebiliyor domuz giderken yaptığın atış sonrası kurşun domuzun ayağının dibine düşmesi beni bile şaşırtmıştı, ama önemli olan gitmesi değil en yüksek performansın alınması 50-75 metrede ibrahim abinin dediği gibi çokta umursayacağımız birşey değil çünkü mühimmatın çapı ve isabet yerindeki görüntüyü itibariyle bize gayet normal gelecektir.



asıl baştaki konu bu değildi.kaliteli bir tüfek mekanizmasının çalışması falan tabiki kullanımla anlaşılabilir yalnız benim için kaliteli bir tüfek denildimi kullanılan malzemesi basınç dayanımları yapabileceği atış adedi gibi bilgilerin verilebilmesi ve işçilik olarakta parçalarının birbirine  toleransları uygun birşekilde birleştirilmesi lazım.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 07 Ocak 2011, 19:45:05
Sevgili Abdullah kardesim,

Ilk yazdigin cumleyi su sekilde degistirebiliriz;

Namlu birlestirme tasarimi bizim isimiz degil ancak, biz tuketiciler olarak gerektiginde silahimizin ve namlumuzun kalite kontrolunu yapabilecek kadar kalite bilgisine sahip olmali, gerektiginde bu testleri yapabilmeli, ureticiden detaylarda sakli olan kaliteyi talep edebilmeliyiz ki, uretici de bize kaliteli urunler arz etmek zorunda kalsin... Aksi takdirde, bir kisim avcimiz "yerli uretim tufeklerin kalitesizliginden" sikayet etmeye, diger kalan avcilarimiz da, "farkinda olmadan kalitesiz urunleri" kullanmaya devam edecekler. Bu gercek kesinlikle boyle bilinmeli.

Selamlar...





abi söylediklerine katılıyorum.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mustafa DEMİRTAŞ - 08 Ocak 2011, 17:38:30
16 numara zarifliginde ve makul agırlıkta 12 numara tüfekler yapabilmektir...sportif tüfekler dışındaki agır kaba tüfeklerin kalitesinden söz edilemez...tüfekde kalite malzeme ve işçilikle ölçülür...malzeme iyi olsa bile tüfek normalden agırsa işçilik zayıf demektir..traşlanması inceltilmesi gereken yerlere zaman ayrılmamış usta eli degmemiş demektir....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Abdullah GÜLTEPE - 08 Ocak 2011, 21:24:18
birol abi güzel demişsin ama biz şu kalite işini bir çözsek kaba falanda olsa. kaba yerlerinide traşlarız sonra  ;D :D :)...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ersun ERDOĞAN - 10 Ocak 2011, 20:22:12
ibrahim bey sizin bu anlattoığınız konu gayet net arkadaş nerde ısrar ettiğini anlayamadım.iki namlunun  poze ve çiftelerde belli bir mesafeden sonra iki namlunun kesiştiğini  çoğuavcı biliyodur bence...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Volkan KÖYDEMİR - 10 Ocak 2011, 21:02:04
İyi tüfeklerin esas özelliklerinin dıştan bakınca görülenlerden fazla maalesef gözle görülemeyenlerde olduğunu düşünüyorum. Mesela kullanılan malzeme, onun üzerinde yapılan islah çalışmaları gibi. Mesela meşhur Rus tüfekleri dıştan bakınca adi bir şeylere benziyorlar ama parçaları çok sağlam, kolayca aşınmıyorlar. Şeritleri düzgün olduğunda atığın yere iki namlu da iyi grupman veriyor. Elbet gözle fark edilecek veya deneyimli birinin kullanırken fark edeceği şeyler de var ama en canımı sıkan şey tüfeğin malzemelerinin kalitesini anlayamıyor olmak. Bu özellikleri ölçebilen donanım yok mu, var. Metalin çekmeye, bükülmeye vs  dayanımı ölçülebiliyor. Yüzey sertlikleri, kırılganlıkları ölçülebilir ama o teste giren hiçbir parça deforme edilmeden testten çıkmaz. Anca parası bol birileri tüfeğine kıyarsa üstesinden gelinir. Zaten kimse de bunlarla uğraşmıyor. Alıp kullanıyorlar, ak zöt, kara zöt meydana çıkıyor. Silahı elime alıp iyice evirip çevirirsem bir sürü şeyi görebilirim. Kendimce güveniyorum ama demin yazdıklarımı bilmeme imkan yok. Hatta şunu da diyeyim, öyle çıplak gözle bakıp da bunun çeliği şöyledir, böyledir diyenlere de itibar etmeyin. Bu iş için pahalı makineler var. Gözle anlaşılsaydı, hiçbirine gerek kalmazdı. Naçizane...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 10 Ocak 2011, 21:40:47
Volkan Bey merhaba,

"Gerektiginde bu testleri yapabilmeli" ifadem yanlis anlasilmis sanirim, haklisiniz, tekrar okudugumda yanlis anlasilabilecek bir cumle yapisi oldugunu farkettim. Tabii ki, ornegin, eger urunun 1370 bar sertifikasi yoksa, kullanici kendi basina 1370 bar testini kesinlikle yapmamalidir zaten.. Sonucunun nelere yol acabilecegini kimse bilemez.. Burada altini cizmek istedigim nokta, tuketicilerin yani bizlerin, buradaki ornek 1370 bar sertifikasyonunu sorgulayabilecek kalite bilgisine sahip olmasi gerektigiydi.

Ureticiye bu testi ve sertifikasyonunu sorabilmeli ve bize soylenen cevabin ya da sunulan belgenin yeterli olup olmadigini bilmelidir tuketici.

Bir baska ornek namlu malzemesi, uluslararasi standartlarda uretilmis ust duzey bir namlunun, kullanim kilavuzunda ya da urun tanitim brosurunde ya da namlu uzerinde malzemeyle ilgili bir ibare genellikle vardir. Yoksa bile, kullanicinin, tuketicinin , alasimin icerisindeki kullanilan kromun belli bir miktar oraninda Molybden olmasi gerektigini bilmesi ve bu kalite bilgisiyle muhatap oldugu ureticiye bunu sormasi ve bu kalite bilincinin artmasi, ureticinin daha kaliteli urunler uretmesk zorunda kalmasinda bas etken oldugunu soylemek istedigimi tekrar belirtmek isterim.   

Bununla birlikte, bir shotgun tufek tuketicisi, kendi basina, ornegin; pattern testi , point of impact testi, bore sighting testi, locking testi vb gibi bir cok testi , tufegin DAC, DAH, LOP, CAST-OFF, CAST-ON, PITCH gibi olcumlerini basitce yapabilmeleri gerektigini dusunuyorum.

Selamlar..

İyi tüfeklerin esas özelliklerinin dıştan bakınca görülenlerden fazla maalesef gözle görülemeyenlerde olduğunu düşünüyorum. Mesela kullanılan malzeme, onun üzerinde yapılan islah çalışmaları gibi. Mesela meşhur Rus tüfekleri dıştan bakınca adi bir şeylere benziyorlar ama parçaları çok sağlam, kolayca aşınmıyorlar. Şeritleri düzgün olduğunda atığın yere iki namlu da iyi grupman veriyor. Elbet gözle fark edilecek veya deneyimli birinin kullanırken fark edeceği şeyler de var ama en canımı sıkan şey tüfeğin malzemelerinin kalitesini anlayamıyor olmak. Bu özellikleri ölçebilen donanım yok mu, var. Metalin çekmeye, bükülmeye vs  dayanımı ölçülebiliyor. Yüzey sertlikleri, kırılganlıkları ölçülebilir ama o teste giren hiçbir parça deforme edilmeden testten çıkmaz. Anca parası bol birileri tüfeğine kıyarsa üstesinden gelinir. Zaten kimse de bunlarla uğraşmıyor. Alıp kullanıyorlar, ak zöt, kara zöt meydana çıkıyor. Silahı elime alıp iyice evirip çevirirsem bir sürü şeyi görebilirim. Kendimce güveniyorum ama demin yazdıklarımı bilmeme imkan yok. Hatta şunu da diyeyim, öyle çıplak gözle bakıp da bunun çeliği şöyledir, böyledir diyenlere de itibar etmeyin. Bu iş için pahalı makineler var. Gözle anlaşılsaydı, hiçbirine gerek kalmazdı. Naçizane...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ş.Burak SEZER - 27 Mart 2011, 03:38:10
Atalarımız ne güzel söylemiş....
Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz....
İbrahim hocam buradanda deriiiiiin saygılarımı sunuyorum sana :) hehehehe
Daha senden öğreneceğim çok şey var.. :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İlhan BULUT - 06 Ocak 2012, 14:12:31
Aslında iki namlunun içine de red dot konulduğunda ve 40 yard mesafede, iki red dot un kesişip kesişmediğine bakılabilir. Ki başarılı bir üretim ise iki noktanın üst üste gelmesi beklenir.
İbrahim bey konuyu çok muntazam izah etmiş.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Ender DOLU - 17 Şubat 2012, 19:12:43
Bu çok yararlı paylaşım için yukarıda yazısıyla katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mehmet TATLI - 14 Kasım 2012, 00:41:54
İlave bilgilerle katkıda bulunan herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Tolga SEKU - 14 Haziran 2014, 12:34:17
Son zamanlarda bu konuyu araştırmaya ve fırsat buldukça pattern denemeleri yapmaya başladım. Süperpoze tüfeklerde gördüğüm en önemli sorun , namlu birleşimi. Forumdan bazı arkadaşlar ile bu konularda yazışmalarımız oldu hatta firmalar ile bağlantıya geçerek çeşitli sorular sordum ve onlarda ellerinden geldiğince cevaplama çalıştılar. Sitedeki pattern ve penetrasyon denemeleri isimli başlıkta pek çok deneme var. Ancak dikkat ettiyseniz özellikle süperpoze denemelerinde hiç %50-50 grupman yapan tüfek yok. Mutlaka ya üst namlu üst atıyor. Ya alt namlu alt atıyor. Ya sağa çekme var ya da sola çekme var. Benim merak ettiğim şudur. Yerli tüfek sanayimizde her iki namlusuda 36,6 metrede % 50-50 grupman yapan bir süperpoze üreticisi yok mudur? Bunu beceremiyor muyuz yoksa kasıtlı olarak yapmıyor muyuz? Bu konuda biraz takıntılıyım. Pek çok süperpoze denememe rağmen destekli ve kaliteli mühimmat kullanarak yaptığım atışlarda ( kullanıcı hatasını engellemek için) dahi düzgün vuruş yapan yerli tüfek yok. Bunu bütün içtenliğim ile söylüyorum. Mesela sitede denemeleri olan , huğlu 103 c dağılım testinde sadece alt namlunun dağılımı var. Üst namlu dağılımı verilmemiş. Sebebi üst namlunun üst atıyor olması. Ata marka tüfeğimde kendim denedim durum aynı. Üst namlu üst atıyor. Akus marka pozemde kendim denedim. Üst namlu üst atıyor ve fabrikaya geri gönderdim. Akdaşın atış testlerine bakın. Hemen hemen hepsinde namlular ya sağa , ya sola yada üst atıyor.Anlayacağınız sebebi ne olursa olsun hedefte her iki namlusuylada %50-50 atış yapan bir tüfeğimiz yok. Çoğu otomatik tüfekte de durum aynı. sadece süperpozelerde değil.
Namlu birleştirme işi yabancı markalarda da aynı şekilde yapılıyordur. Browning'in verdiği sapma oranı 35 metrede 10cm dir. Yani iki namlunun grupmanı 35 metrede en fazla 10 cm sapmaktadır. Tabi ki bunun dışında toleranslarla üretilen browning marka tüfekler de vardır ancak burada önemli olan firmanın bir standart koymuş olması ve tüfeklerinde bu standardı yapmaya çalışıyor olmasıdır. Bizde ise daha bu standardın esamesi bile okunmuyor.
Tüfek sadece kasadan veya tetikten oluşan bir alet değildir. Bir tüfeğin güzel üretilmiş olması yada "yakışıklı" olması iyi bir şeydir ancak bir tüfeğin en önemli özelliği işlevselliğidir. Dünyanın en güzel tüfeği de olsa yada en kaliteli malzemeden de yapılsa , bir namlu aşağı diğer namlu yukarı atıyorsa bu tüfek benim nazarımda değersizdir.
Son günlerde forumda bazı yazılar okuyorum. Yükselen kuşa yapılan 2. atışlarda kuşun yükselme eğiliminde olduğu söyleniyor. Bu sebeple üst namlunun üst atmasının iyi bir şey olduğu belirtiliyor. Öncelikle şunu belirteyim ki av esnasında hiç bir şeyin standardı yoktur. Kuş aşağıdan da kalkabilir. Yukarıdan da kalkabilir.  Düzde uçabilir. Üstümüze alçalarak da gelebilir. Bütün bu durumlar için namlu değiştirme şansımız yada lüksümüz olmadığına göre , Bir avcı için olmazsa olmaz kavram her iki namlunun da aynı şekilde vuruş yapmasıdır. Bu durum %60-40 yada 70-30 olabilir ancak her iki namlu içinde aynı olmak zorundadır. Bir namlu farklı diğer namlu farklı olursa farklı iki yöne bakan farklı iki tüfeği kullanmak gibi olur.
Yukarıda bahsettiğim kuşun yükselmesi esnasında üst namlu iyi iş yapıyorsa o zaman alt namlu yetersiz kalır ki daha vahim. Ankaradan bir büyüyüm ile yaptığım konuşmada bana üst namlunun üst atmasının, alt namlunun alt atmasından daha iyi olduğunu söyledi. Kesinlikle doğru bir tespit. Namlular nişan alınan noktayı vuramıyorsa ve her iki namlu farklı vuruş yapıyorsa, tüfeğin ne kadar pahalı yada güzel bir görünütüsü olduğunun önemi yoktur. Çünkü en önemli özelliği yetersizdir.
Bu konuda Türk silah sanayinin çok yol alması gerektiğini söyleye bilirim.

Saygılarımla
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Zülküf ÖZDUMAN - 03 Temmuz 2014, 02:09:24
Son zamanlarda bu konuyu araştırmaya ve fırsat buldukça pattern denemeleri yapmaya başladım. Süperpoze tüfeklerde gördüğüm en önemli sorun , namlu birleşimi. Forumdan bazı arkadaşlar ile bu konularda yazışmalarımız oldu hatta firmalar ile bağlantıya geçerek çeşitli sorular sordum ve onlarda ellerinden geldiğince cevaplama çalıştılar. Sitedeki pattern ve penetrasyon denemeleri isimli başlıkta pek çok deneme var. Ancak dikkat ettiyseniz özellikle süperpoze denemelerinde hiç %50-50 grupman yapan tüfek yok. Mutlaka ya üst namlu üst atıyor. Ya alt namlu alt atıyor. Ya sağa çekme var ya da sola çekme var. Benim merak ettiğim şudur. Yerli tüfek sanayimizde her iki namlusuda 36,6 metrede % 50-50 grupman yapan bir süperpoze üreticisi yok mudur? Bunu beceremiyor muyuz yoksa kasıtlı olarak yapmıyor muyuz? Bu konuda biraz takıntılıyım. Pek çok süperpoze denememe rağmen destekli ve kaliteli mühimmat kullanarak yaptığım atışlarda ( kullanıcı hatasını engellemek için) dahi düzgün vuruş yapan yerli tüfek yok. Bunu bütün içtenliğim ile söylüyorum. Mesela sitede denemeleri olan , huğlu 103 c dağılım testinde sadece alt namlunun dağılımı var. Üst namlu dağılımı verilmemiş. Sebebi üst namlunun üst atıyor olması. Ata marka tüfeğimde kendim denedim durum aynı. Üst namlu üst atıyor. Akus marka pozemde kendim denedim. Üst namlu üst atıyor ve fabrikaya geri gönderdim. Akdaşın atış testlerine bakın. Hemen hemen hepsinde namlular ya sağa , ya sola yada üst atıyor.Anlayacağınız sebebi ne olursa olsun hedefte her iki namlusuylada %50-50 atış yapan bir tüfeğimiz yok. Çoğu otomatik tüfekte de durum aynı. sadece süperpozelerde değil.
Namlu birleştirme işi yabancı markalarda da aynı şekilde yapılıyordur. Browning'in verdiği sapma oranı 35 metrede 10cm dir. Yani iki namlunun grupmanı 35 metrede en fazla 10 cm sapmaktadır. Tabi ki bunun dışında toleranslarla üretilen browning marka tüfekler de vardır ancak burada önemli olan firmanın bir standart koymuş olması ve tüfeklerinde bu standardı yapmaya çalışıyor olmasıdır. Bizde ise daha bu standardın esamesi bile okunmuyor.
Tüfek sadece kasadan veya tetikten oluşan bir alet değildir. Bir tüfeğin güzel üretilmiş olması yada "yakışıklı" olması iyi bir şeydir ancak bir tüfeğin en önemli özelliği işlevselliğidir. Dünyanın en güzel tüfeği de olsa yada en kaliteli malzemeden de yapılsa , bir namlu aşağı diğer namlu yukarı atıyorsa bu tüfek benim nazarımda değersizdir.
Son günlerde forumda bazı yazılar okuyorum. Yükselen kuşa yapılan 2. atışlarda kuşun yükselme eğiliminde olduğu söyleniyor. Bu sebeple üst namlunun üst atmasının iyi bir şey olduğu belirtiliyor. Öncelikle şunu belirteyim ki av esnasında hiç bir şeyin standardı yoktur. Kuş aşağıdan da kalkabilir. Yukarıdan da kalkabilir.  Düzde uçabilir. Üstümüze alçalarak da gelebilir. Bütün bu durumlar için namlu değiştirme şansımız yada lüksümüz olmadığına göre , Bir avcı için olmazsa olmaz kavram her iki namlunun da aynı şekilde vuruş yapmasıdır. Bu durum %60-40 yada 70-30 olabilir ancak her iki namlu içinde aynı olmak zorundadır. Bir namlu farklı diğer namlu farklı olursa farklı iki yöne bakan farklı iki tüfeği kullanmak gibi olur.
Yukarıda bahsettiğim kuşun yükselmesi esnasında üst namlu iyi iş yapıyorsa o zaman alt namlu yetersiz kalır ki daha vahim. Ankaradan bir büyüyüm ile yaptığım konuşmada bana üst namlunun üst atmasının, alt namlunun alt atmasından daha iyi olduğunu söyledi. Kesinlikle doğru bir tespit. Namlular nişan alınan noktayı vuramıyorsa ve her iki namlu farklı vuruş yapıyorsa, tüfeğin ne kadar pahalı yada güzel bir görünütüsü olduğunun önemi yoktur. Çünkü en önemli özelliği yetersizdir.
Bu konuda Türk silah sanayinin çok yol alması gerektiğini söyleye bilirim.

Saygılarımla
+
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Serhan DAYDAL - 09 Ağustos 2014, 13:14:58
Merhaba İbrahim Bey,

Öncelikle verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ediyoruz,engin bir bilgiye sahip olduğunuz yazılarınızdan farkediliyor,fakat bu ingilizce terimlerden anlayamadıklarımız var vaktiniz varsa bu ingilizce  terimlerin birde yanlarını türkçelerini yazarmısınız ,bizde bu ingilizce terimlerin tam olarak ne olduklarını  kavrayalım  anlayalım,birde rica etsem türkiyede MÜHENDİSLİK !!! kalite ve işçilik bakımından çıtayı yükseltmiş firmalardan örnekler verebilirmisiniz,

syg





Volkan Bey merhaba,

"Gerektiginde bu testleri yapabilmeli" ifadem yanlis anlasilmis sanirim, haklisiniz, tekrar okudugumda yanlis anlasilabilecek bir cumle yapisi oldugunu farkettim. Tabii ki, ornegin, eger urunun 1370 bar sertifikasi yoksa, kullanici kendi basina 1370 bar testini kesinlikle yapmamalidir zaten.. Sonucunun nelere yol acabilecegini kimse bilemez.. Burada altini cizmek istedigim nokta, tuketicilerin yani bizlerin, buradaki ornek 1370 bar sertifikasyonunu sorgulayabilecek kalite bilgisine sahip olmasi gerektigiydi.

Ureticiye bu testi ve sertifikasyonunu sorabilmeli ve bize soylenen cevabin ya da sunulan belgenin yeterli olup olmadigini bilmelidir tuketici.

Bir baska ornek namlu malzemesi, uluslararasi standartlarda uretilmis ust duzey bir namlunun, kullanim kilavuzunda ya da urun tanitim brosurunde ya da namlu uzerinde malzemeyle ilgili bir ibare genellikle vardir. Yoksa bile, kullanicinin, tuketicinin , alasimin icerisindeki kullanilan kromun belli bir miktar oraninda Molybden olmasi gerektigini bilmesi ve bu kalite bilgisiyle muhatap oldugu ureticiye bunu sormasi ve bu kalite bilincinin artmasi, ureticinin daha kaliteli urunler uretmesk zorunda kalmasinda bas etken oldugunu soylemek istedigimi tekrar belirtmek isterim.   

Bununla birlikte, bir shotgun tufek tuketicisi, kendi basina, ornegin; pattern testi , point of impact testi, bore sighting testi, locking testi vb gibi bir cok testi , tufegin DAC, DAH, LOP, CAST-OFF, CAST-ON, PITCH gibi olcumlerini basitce yapabilmeleri gerektigini dusunuyorum.

Selamlar..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Serkan ÇİMEN - 09 Ağustos 2014, 14:17:56
Kaliteli tüfek nasıl olur onu çok fazla bilemem ama 4140 ve 1040 malzemeden olmaz onu bilirim.
Kaliteli işçilik nasıl sorusu cevaplaması baya zor alet çalışır el övünür,çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapmayacaksın  deyim siz anlayın.
Ustalık ayrı bir konu ne kadar iyi usta olursanız olun yetersiz alet ve avadanlık ve kalitesiz malzemeden sağlam
ürün elde edemezsiniz.
Günümüzde memlekette çok iyi ustalar ve kullandıkları çok iyi kaliteli makineler var. Ham madde yok bu gün 4140 çelik  malzemenin kilosu1,5$kaliteli paslanmaz çeliğin kilosu 10$-15$ fiyat aralığında bu da maliyeti artırıyor günümüz vergi ve sigorta vs gibi giderlerinde artmasıyla zaten belli başlı ustaların elinden çıkan  4140 malzemeden üretilen silahlar 1000-1700 tl ile satışa sunuluyor ki biz buna pahalı diyoruz birde kaliteli malzemeden üretim olsa ünlü yabancı markalarla hemen hemen aynı fiyata gelir ki o zamanda kimse yerli tüfek almaz gidip avrupa alır. O zaman da malesef başa dönüyoruz hem hesaplı hem kaliteli olsun istersek mevcut durum çok değişmez.
Bunun içinde ağır sanayinin gelişmesi lazım onun içinde enerji sektörünün gelişmesi lazım üretimi ve üreticileri devletin desteklemesi lazım vs vs...
Bence kaliteli ve sağlam tüfek günümüz şartlarında zor değil sadece isteğe göre üretilebilir ....
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Hakan AKMAN - 09 Ağustos 2014, 15:23:48
Kaliteli tüfek nasıl olur onu çok fazla bilemem ama 4140 ve 1040 malzemeden olmaz onu bilirim.
Kaliteli işçilik nasıl sorusu cevaplaması baya zor alet çalışır el övünür,çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapmayacaksın  deyim siz anlayın.
Ustalık ayrı bir konu ne kadar iyi usta olursanız olun yetersiz alet ve avadanlık ve kalitesiz malzemeden sağlam
ürün elde edemezsiniz.
Günümüzde memlekette çok iyi ustalar ve kullandıkları çok iyi kaliteli makineler var. Ham madde yok bu gün 4140 çelik  malzemenin kilosu1,5$kaliteli paslanmaz çeliğin kilosu 10$-15$ fiyat aralığında bu da maliyeti artırıyor günümüz vergi ve sigorta vs gibi giderlerinde artmasıyla zaten belli başlı ustaların elinden çıkan  4140 malzemeden üretilen silahlar 1000-1700 tl ile satışa sunuluyor ki biz buna pahalı diyoruz birde kaliteli malzemeden üretim olsa ünlü yabancı markalarla hemen hemen aynı fiyata gelir ki o zamanda kimse yerli tüfek almaz gidip avrupa alır. O zaman da malesef başa dönüyoruz hem hesaplı hem kaliteli olsun istersek mevcut durum çok değişmez.
Bunun içinde ağır sanayinin gelişmesi lazım onun içinde enerji sektörünün gelişmesi lazım üretimi ve üreticileri devletin desteklemesi lazım vs vs...
Bence kaliteli ve sağlam tüfek günümüz şartlarında zor değil sadece isteğe göre üretilebilir ....
+10
4140 çelikten standart ve özenle işlenmiş bir namluya sahip
daha kaliteli paslanmaz (kg 10-15$) çelikten yapılmış ve özenle işlenmiş şokları olan,, şoklar ile namlu iç çap uyumu sorunsuz olan 
işlevsellik açısından  gözünüzün baktığı hedefi gören bir namlusu olan ,, mekanik aksamı asgari şartlarda düzgün çalışan bir silah kaliteli SİLAHTIR benim nazarımda..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Serkan ÇİMEN - 09 Ağustos 2014, 15:54:14
Hakan Abi malzemenin hası var şuan elimde 24mm 3mtx6 boy 6 köşe 17-4 ph paslanmaz çelik.japon adama çok fazla six(6) dedim heralde oda silindir çubuk yerine altı köşe malzeme göndermiş yapacak usta varsa birer namlu yaptıralım 24 mm den 12 ga çıkarmı bilmem ama 20 ga garanti. Şoklar benden . Malzemenin ham sertliği bizim namluların işlenmiş sertliğinde bir de nitrasyon yaparız( olursa )  namlu içi süper kaygan ve parlak olur namlu çıkış hızı inanılmaz artar bence, ondan sonra sanayi rulmanlarının içindeki bilyalarını saçma niyetine  fişeğe doldur doldur at .Millet kalite görsün :)
Saygılar
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Özkan ÇETİN - 09 Ağustos 2014, 17:08:12
İsim belirtemeden ki belirtirsek çok uzun bir liste ortaya çıkacak, konuya değer katmış herkeze paylaşımlarından dolayı teşekkür ederim. Zevkle okudum, çoğu zaman kendimden utandım, abi ve kardeşlerimle de gurur duydum. Matematik, fizik ve bilimin bir araya gelerek neler yapabileceğini daha iyi idrak ettim.
Sonsuz saygı ve selamlarımı sunar, değerli paylaşımlarınızı devamını dilerim.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 16 Şubat 2017, 22:13:33
Cok ufak gözle göremiyeceğiniz eksenel geometrik tolerans hatalari 30 metrede artar ve hedeften sapmaya neden olur.Bunu tespit etmenin en dogru yolu grupman testidir.Sabit makinaya baglarsiniz tüfeği ve atis yaparsiniz.Hedef kagidi her seyi söyler.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 16 Şubat 2017, 22:21:13
Konu basliginda kalite ve iscilik gördüm.Tüfek kalite kontrol sistemine göre üretilmișse kalite olarak standart bir üründür.
İșcilik tek bașına kaliteyi getirmez ama ustalik gerektiren bir çok nokta vardir. Hayatinda sadece tüfekle doğup sadece tüfek yapan birde kültür olarak sosyologlarinda incelemesinde  fayda gördüğüm huğlu dısinda malesef ișciliğe raslamak pek mümkün değildir.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Samet BİRİCİK - 16 Şubat 2017, 22:28:11
Konu basliginda kalite ve iscilik gördüm.Tüfek kalite kontrol sistemine göre üretilmișse kalite olarak standart bir üründür.
İșcilik tek bașına kaliteyi getirmez ama ustalik gerektiren bir çok nokta vardir. Hayatinda sadece tüfekle doğup sadece tüfek yapan birde kültür olarak sosyologlarinda incelemesinde  fayda gördüğüm huğlu dısinda malesef ișciliğe raslamak pek mümkün değildir.

Barış Bey sosyologlar huğlunun yeni silahlarınıda bir inceleme yapması gerekiyor sanırım.. Ben Teknik olarak bu işten anlamayan birisiyim sadece avcıyım ama benim gördüğümü sanırım silahlardan çok iyi anlayan arkadaşlar yorumlarsa daha kötü sonuçlar çıkabilir

(http://i.hizliresim.com/1V985Y.jpg)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Yusuf KARACA - 18 Şubat 2017, 00:59:11
İyi akşamlar geçen av bayide aral silah sanayi tarafından üretilen bir pozeyi gördüm tüfek baya dikkatimi çekti ama internette bu tüfek hakkında pekbirşey bulamadım sizin bir bilginiz vatmı acaba ...
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Levent KARSLIOĞLU - 18 Şubat 2017, 10:14:20
Dünya da yuvarlak değil zaten :) :)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 22 Şubat 2017, 06:06:46
Tüfeği cok bilmem açık casi ama tartismaniza bir müdehalede bulunmak istiyorum.
Sorum çok basit olacak.
Ayaklara namluyu mükemmel sekilde alistirdiniz diyelim tornada.
Ayagi üretirkende sifir tolerans ve gometrik tolerans oldu diyelim.
Namlularin balansinida sifirladiniz.
Pozedeki yan bantida namlularin oturdugu yuzeylerde
Fizik kurallarina gore degilde geometriye gore
Hatasiz yaptiniz.
Namlu ici eksenel parelligide yakaladik diyelim.
Bu mumkun demeyin yapacam diyen insan buna yakin bir noktaya varabilir.
Grupman testi yaptiginizda hedef kagidini hangi mesafeye koydugunuzunda bir onemi olmasin.
Sonuc ne olur?
Bilgilendirirseniz cok mutlu olurum.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 22 Şubat 2017, 06:25:28
Samet bey elestiriniz icin tesekkur ederim.
Elestiri dogru algilandiginda insani gelistirir.
Problem hangi marka tufekte oldu bilmiyorum.
Problemin kaynagini sorgulamak gerekiyor
Hergun binlerce tufek uretiliyor.insan yapimi binlerce detaydan olusan bir ürün.
Firmaya sordunuz mu? Firma tufeginin arkasinda durup problemi takip ettimi?
Musteri ile duzgun iletisim kurup musteri menmuniyeti icin caba harcayip problemi cözdü mü?
Bende tüfek satiyorum ve yurtdisi olsun yurt ici olsun problem yasamiyorum cok fazla.
Ama problemle karsilastigimda gercekten cozene kadarda
Pesini birakmiyorum.
Bir musteri menmuniyeti 10 musteri kazandirir.
Bir musteri menmuniyetsizligi 10 musteri kaybettirir.
Hugluda sadece akdașla calisiyorum.
Açikcasi diger firmalarla bir ilski kurma ihtiyacida duymadim.
Üretimini bildigim icin firmanin cikacak bir problemide cozmem kolay oluyor.su ana kadar hic problem yasamadim.
Sektörün tüm yapisini kalitesini ve tüm stratejilerini bildigim icin cok fazlada yorum yapmak istemiyorum.
Namlu değisecek. Yeni bir tüfekmi kac atis yapildi bilmiyoruz.
Çeliğin malzemesindende olabilir bunu üreticide bilemez.
Üretimde böyle durumlar oluyor.
100 bin sterlin degerindeki tüfeklerdede ariza gördük.
Tamir ve bakimi var sonucta.
İlgili firmanin sorunu çözmesi gerekir.


Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Samet BİRİCİK - 22 Şubat 2017, 15:52:41
Samet bey elestiriniz icin tesekkur ederim.
Elestiri dogru algilandiginda insani gelistirir.
Problem hangi marka tufekte oldu bilmiyorum.
Problemin kaynagini sorgulamak gerekiyor
Hergun binlerce tufek uretiliyor.insan yapimi binlerce detaydan olusan bir ürün.
Firmaya sordunuz mu? Firma tufeginin arkasinda durup problemi takip ettimi?
Musteri ile duzgun iletisim kurup musteri menmuniyeti icin caba harcayip problemi cözdü mü?
Bende tüfek satiyorum ve yurtdisi olsun yurt ici olsun problem yasamiyorum cok fazla.
Ama problemle karsilastigimda gercekten cozene kadarda
Pesini birakmiyorum.
Bir musteri menmuniyeti 10 musteri kazandirir.
Bir musteri menmuniyetsizligi 10 musteri kaybettirir.
Hugluda sadece akdașla calisiyorum.
Açikcasi diger firmalarla bir ilski kurma ihtiyacida duymadim.
Üretimini bildigim icin firmanin cikacak bir problemide cozmem kolay oluyor.su ana kadar hic problem yasamadim.
Sektörün tüm yapisini kalitesini ve tüm stratejilerini bildigim icin cok fazlada yorum yapmak istemiyorum.
Namlu değisecek. Yeni bir tüfekmi kac atis yapildi bilmiyoruz.
Çeliğin malzemesindende olabilir bunu üreticide bilemez.
Üretimde böyle durumlar oluyor.
100 bin sterlin degerindeki tüfeklerdede ariza gördük.
Tamir ve bakimi var sonucta.
İlgili firmanin sorunu çözmesi gerekir.

Baris bey akdas ile nasil bir iliskiniz var merak ettim ? Ordamı calisiyorsunuz Dikkat ettiyseniz 2 adet akdas tüfegim var zevkle kullaniyorum..
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 23 Şubat 2017, 02:37:30
Akdasda eskiden calistim. Beysehirde herkesin birbiriyle arkadasligi dostlugu vardir. Arada hugluya gittigimde ugrayip cay icerim. Talep oldugunda tüfek yaptiriyorum yurtici ve yurtdisi icin.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 23 Şubat 2017, 03:12:46
Hugluyu nicin bir sosyolog incelemeli?
Huglulu espiri konusunda karadenizliler kadar iyidir.
Negatif veya mutsuz insan göremezsiniz.
Erkeklerin hepsi meydanda kahvede oturur aksamlari.
Televizyon oyun tavla okey kagit oyunlarinin hepsi yasaktir.
Sadece muhabbet eder insanlar.
Gülmeyi bilirler.hepsi sosyal kisiliktir.Bilgi saklamazlar ne biliyorlarsa birbirlerine ögretirler.
Hugluya geldiginizde burasi konya degil dersiniz.
İnsanlar dogar.Hayati boyunca tüfek yapar bu genellikle 60 yasina kadar sürer.
Bir konuyu daha belirtiyim.
Kalite tüfegin problemsiz calismasi degil üretimdeki degiskenlerin ortadan kaldirilmasi icin verisel analizlerle
Standartin yakalanmasi ve uretim proseslerinin verisel ve ölcümsel olarak kontrol altina alinarak bunun bir prosedure baglanmasidir.
Akdasta bu sistem mevcuttur.
1-2 yil icinde mastar sisteminin de hugluda kullanilacagini
Bu konuda avrupa ve amerikayla ayni standarti yakalayacagini görüyorum.
Bu sektör icinde iyi bir gelisme olacak.
Paslanmaz celikten namlu konusunada deginmek isterim.
Bu konuda paslanmaz celikte kaynak problemi yasarlar cunku
Paslanmazcelik argonla kaynatilir ve argon ciddi carpilmaya neden olur.ilk kez yapan icin arge calismasi lazim.
İcindeki krom nikel demir ve karbon kristal yapida oldugundan delmesi cok zor olabilir.
Sadece malzeme fiyat farki olmaz fark paslanmaz celikle 4140 arasindaki isleme ve kaynak operasyonlarindan kaynaklanir.
Sonuç : olmaz diye birsey yok herseyi yapmak mümkün bana göre.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Barış BALCI - 23 Şubat 2017, 03:20:41
Sunu farkettim barettanin superpoze namlusunda
Sanki yekpare parcadan islemisler gibi gelmisti bana.
Eger oyleyse bu fiyati ciddi oranda artirir.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: İbrahim AYSU - 23 Şubat 2017, 03:50:20
Yok, Beretta'lar yekpare değiller.  Seri üretim modellerinin hepsi monoblock.

Sunu farkettim barettanin superpoze namlusunda
Sanki yekpare parcadan islemisler gibi gelmisti bana.
Eger oyleyse bu fiyati ciddi oranda artirir.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Orhan POLAT - 23 Şubat 2017, 09:11:26
mehmet bey paylaşımınız çok yerinde olmuş, cevap yazan arkadaşların cevaplarını da okudum hakikaten bilinçli insanlarla dolu bir forum. üye olduğuma bir kez daha sevindim. teşekkürler.
 
(http://image.ibb.co/dzgG3v/bili_sizlik.jpg) (http://imgbb.com/)
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mahmut YİĞİT - 01 Mayıs 2018, 23:20:48
Abi verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mehmet TATLI - 14 Ekim 2018, 00:41:14
Güncel
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Mehmet TATLI - 28 Ekim 2019, 21:00:03
Güncel
Başlık: Ynt: TÜFEKLERDE KALİTE VE İŞÇİLİK NASIL OLMALIDIR?
Gönderen: Murat KARAKAS - 09 Ocak 2020, 16:16:11
Herkese selamlar,

Postun üzerinden çok zaman geçmiş ancak umarım konu halen takip ediliyordur. Özellikle biri fizikçi bir avcı biri tüfekler konusunda üst düzey bilgi sahibi olan Volkan ve İbrahim Bey'ler.

Aklıma bir fikir geldi, özellikle de Volkan Bey'in alt ve üst namlunun 40 yard'da kağıt üzerinde  yaptığı testleri düşününce çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Sıfır tüfek alıyoruz ve sonrasında gidip manuel yöntemler veya boresighter veya farklı yöntemler ile namlunun doğru üretilip üretilmediğini kontrol ediyoruz. Benim kafama en çok yatan boresighter yöntemi ama bu test için 40 yard mesafe gerekiyor ve av bayiilerinde  böyle bir alan olmayacağı için mecburen satın alma sonrası bu testi yapma şansı bulabiliyoruz.

Ancak biraz geometri ve mühendislik bilgisi ile bu testi daha kısa mesafelerde yapamaz mıyız?

Örneğin hatasız üretilmiş bir tüfeğin her iki namlusuna koyduğumuz boresighter'ların 40 yard mesafede hedefin merkezinde üst üste binmesi bekleniyorsa 1 mt mesafede üst namlu hedefin merkezinden x kadar açıyla y kadar mesafede sağda/solda olur aynı şekilde alt namlu z kadar açıyla v kadar mesafede sağda/solda olur şeklinde. Aynı hesaplama çifte tipi tüfekler için de hesaplanabilir.

Tabi burada tüfeğin sabitlenip gerekiyorsa hedef kağıdının da bu hesaplama doğrultusunda küçültülüp, büyütülmesi gerekecektir ki hesap yapıldıktan sonra bu bir print out almaya bakar.

Böyle bir hesaplama yapılabilirse av bayiileri içerisinde yapılacak basit bir test ile hatalı tüfek daha orada tespit edilebilir.
Aynı şekilde testi geçen tüfek gönül rahatlığıyla alınabilir.

Hakan Bey,

Iki eksen arasindaki mesafe farki, en uzak oldugu noktada uc santim bile degil.. Slug muhimmatin capi ortalama 1,85 santim kadar. En ufak av hedefinin eni ve boyu 7-8 santim veya daha buyuk. Nasil olurda hedefin altindan ustunden sagindan solundan gecirebiliyorsunuz , iki eksenin bir birine en uzak mesafesinin uc santim bile olmadigi iki dogru arasindan ? (ki bu kadar kucuk hedefe slug fisek kullanilmayacagi ve en az 10 santimden daha buyuk bir capta sacma dagilacagi icin tasarimdan gelen eksen farkindan dolayi hedefi vuramamak imkansiz)

Tufek modeline ya da tasarimina gore cok az bir miktar degisse de, namlu cikisinda iki eksenin birbirine olan uzakligi uc santim bile degildir. Bu uc santim bile olmayan uzaklik, mesafe arttikca azalir ve 36m'de sifira duser, yani iki eksen bu mesafede cakisir yani iki namlunun ayni noktayi gosterdigi nokta bu noktadir.

Konu vuramamak degil, yine vuramamaya getirdiniz konuyu. Konu iki namlunun sadece tek bir mesafede ayni noktayi gosteriyor olmasi...

Selamlar...